قیمت طلا امروز




 سایت سلامت نیوز / ۱۴۰۵/۰۴/۳۱

قیمت مواد دندانپزشکی «دلاری» گران می شود

رئیس جامعه دندانپزشکی ایران گفت: تعرفه های دندانپزشکی، ابتدای سال تصویب می شود؛ بدون اینکه تغییرات اقتصادی و روند تورم در کشور، در این تعرفه ها لحاظ شود.
 قیمت مواد دندانپزشکی «دلاری» گران می شود



چرا دهانتان صبح‌ها بوی بد می‌دهد؟

 چرا دهانتان صبح‌ها بوی بد می‌دهد؟
 سایت فرتاک / ۱۲ ساعت قبل
بوی بد دهان بعد از بیدار شدن برای خیلی‌ها اتفاقی آشناست و معمولاً با خوردن صبحانه و مسواک زدن کمتر می‌شود. اما اگر این بو شدید باشد یا در طول روز هم ادامه پیدا کند، ممکن است پای عادت‌های روزانه یا یک مشکل دهان و دندان در میان باشد.

به گزارش فرتاک نیوز،

وقتی شب می‌خوابیم، تولید بزاق در دهان کاهش پیدا می‌کند و همین موضوع باعث می‌شود باکتری‌های بیشتری فرصت فعالیت داشته باشند. به همین دلیل، بوی بد دهان صبحگاهی تا حدی طبیعی است و معمولاً بعد از بیدار شدن، نوشیدن آب و رعایت بهداشت دهان برطرف می‌شود.

کم‌آبی بدن، مسواک نزدن منظم، تمیز نکردن زبان و مصرف بعضی خوراکی‌ها می‌توانند این بو را بیشتر کنند. سیگار کشیدن و مصرف برخی دارو‌ها نیز ممکن است با خشکی دهان و افزایش بوی نامطبوع همراه باشند.

برای کاهش بوی بد دهان، فقط مسواک زدن کافی نیست. تمیز کردن زبان، استفاده منظم از نخ دندان و نوشیدن آب کافی می‌تواند به حفظ سلامت دهان کمک کند. همچنین بهتر است معاینه‌های دوره‌ای دندانپزشکی را جدی بگیریم، چون پوسیدگی دندان و بیماری لثه از علت‌های شایع بوی بد دهان هستند.

اگر بوی بد دهان برای مدت طولانی ادامه دارد و با رعایت بهداشت دهان برطرف نمی‌شود، بهتر است آن را نادیده نگیرید. گاهی مشکلاتی مانند خشکی شدید دهان، عفونت‌های دهان و دندان یا برخی مشکلات گوارشی و تنفسی می‌توانند در ایجاد بوی مداوم نقش داشته باشند و نیاز به بررسی تخصصی دارند.

  حتما بخوانید: اصول صحیح نوشیدن آب در فصل گرما؛ جرعه‌جرعه بنوشید پف و تیرگی زیر چشم؛ دلایل و راهکارهای ساده برای داشتن چشم‌هایی شاداب قیمت ارز امروز ۲۸ مرداد؛ دلار و یورو چند شد؟




وقتی دارو نیست

 وقتی دارو نیست
 سایت سلامت نیوز / ۱۷ ساعت قبل
«دارو نیست»؛ جمله‌ای تکراری که اغلب آنها که از داروخانه‌های مهم تهران خارج می‌شوند، به زبان می‌آورند. در ماه‌های گذشته بارها درباره کمبود انواع دارو نوشته شد. بیماران کلیوی، بیماران پیوندی، بیماران هموفیلی و... و این کمبودها به داروهای روزمره و داروهای اعصاب و روان هم رسید. ویدئوی زنی میانسال که برای پیدانکردن داروهای بیماری ام‌اس گوشه روسری را بین دو دندانش فشار می‌داد تا شاید جلوی هق‌هق‌هایش را بگیرد خیلی‌ها دیدند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از شرق،  با وجود وعده‌های مسئولان برای بهبود شرایط، کمبود دارو همچنان ادامه دارد؛ بحرانی که بیماران را برای یافتن دارو، میان داروخانه‌ها و بیمه‌ها سرگردان کرده است. «دارو نیست»؛ جمله‌ای تکراری که اغلب آنها که از داروخانه‌های مهم تهران خارج می‌شوند، به زبان می‌آورند. در ماه‌های گذشته بارها درباره کمبود انواع دارو نوشته شد. بیماران کلیوی، بیماران پیوندی، بیماران هموفیلی و... و این کمبودها به داروهای روزمره و داروهای اعصاب و روان هم رسید. ویدئوی زنی میانسال که برای پیدانکردن داروهای بیماری ام‌اس گوشه روسری را بین دو دندانش فشار می‌داد تا شاید جلوی هق‌هق‌هایش را بگیرد خیلی‌ها دیدند.

او شبیه آدم‌هایی است که بعد از شروع جنگ با شدت‌گرفتن کمبود دارو روبه‌رو شدند و حالا برای پیداکردن دارو باید راهی داروخانه‌های مختلف شوند که در بیشتر موارد همه دارو را هم پیدا نمی‌کنند. بسیاری از افرادی که برای تهیه دارو در داروخانه‌ها بودند، معتقدند شرکت‌های بیمه به دلیل کاهش توان مالی و افزایش هزینه‌ها، بوروکراسی تأیید نسخه‌ها را سخت‌تر و زمان‌برتر کرده‌اند. به شکلی که دریافت تأییدیه گاه ساعت‌ها یا حتی چند روز طول می‌کشد و در نهایت نیز تضمینی برای تحویل دارو وجود ندارد. هم‌زمان، شماری از بیماران می‌گویند داروخانه‌ها نیز همراهی لازم را با آنها ندارند و در مواردی‌ به‌جای تلاش برای تأمین داروی تحت پوشش بیمه، آنها را به خرید آزاد دارو هدایت می‌کنند. ماجرایی که حالا مسئولان وزارت بهداشت و نمایندگان مجلس هم به‌صراحت به آن اشاره می‌کنند. مثلا عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفته بود کشورهای ثالث برای تأمین دارو عمدتا شامل هندوستان، ترکیه و چین هستند: «تقریبا دیگر از کشورهای اروپایی استفاده‌ای نداریم و از طرفی امروز متأسفانه بیمه‌های ما به‌موقع مطالبات داروخانه‌ها را پرداخت نمی‌کنند و همین در نهایت به ضرر بیماران است».

کمبود دارو، گرانی و ساعت‌ها سرگردانی میان داروخانه‌ها و شعب بیمه، حالا به بخشی از تجربه روزمره بسیاری از بیماران تبدیل شده است؛ بحرانی که به گفته مسئولان و فعالان صنعت دارو، پس از شروع جنگ و اختلال در زنجیره تأمین، نشانه‌های آن پررنگ‌تر شده است. پیش از این هم مدیرکل روابط عمومی وزارت بهداشت هشدار داد اگر شرایط فعلی ادامه پیدا کند، کشور با چالش‌های بیشتری در تأمین دارو روبه‌رو خواهد شد؛ چراکه مشکلات دیگر فقط به مواد اولیه محدود نیست و تأمین اقلامی مانند بسته‌بندی، آلومینیوم و سایر ملزومات تولید دارو نیز با اختلال مواجه شده است.

این چالش از ماه‌ها قبل شدت گرفته، حتی اواخر فروردین‌ماه امین عینکچی، عضو هیئت‌مدیره انجمن داروخانه‌داران، با اشاره به تغییرات ارزی و محدودیت‌های ناشی از تحریم، گفته بود برخلاف برخی اظهارات رسمی، کشور با کمبود دارو مواجه است و از زمان بروز این تحولات، واردات بخشی از داروهای خارجی عملا با مشکل روبه‌رو شده است. گزارش میدانی «شرق» از داروخانه‌های منتخب تهران نشان می‌دهد این هشدارها حالا در زندگی روزمره بیماران نمود پیدا کرده است.

داروخانه ۱۳ آبان؛ دارو نیست

جلوی داروخانه ۱۳ آبان بیشتر آدم‌ها با استیصال در رفت‌وآمدند. زنان و مردانی که برای تهیه دارو چند داروخانه را در سطح شهر زیرپا گذاشتند: «دارو نیست، دارو گران است». این جمله را بیشتر آنها تکرار می‌کنند؛ کسانی که برای تهیه داروی خود یا یکی از نزدیکانشان به اینجا آمده‌اند، این داروخانه جزء داروخانه‌های منتخب تهران است، اما عمدتا همه اقلام نسخه را تأمین نمی‌کند و بیماران ناچارند راهی داروخانه‌های دیگر شوند تا شاید بتوانند چند قلم دیگر از داروهای مورد نیازشان را پیدا کنند. بعضی از آنها برای تهیه دارو، نسخه به دست، از شهرهای دیگر راهی این داروخانه‌ها شده‌اند اما تمام داروها را به دستشان نمی‌رسانند. مثل مرد سالخورده‌ای که در گرمای ظهر، عرق صورتش را با گوشه آستین پاک می‌کند و می‌گوید: «برای داروی بیماری خاص آمده‌ام. جواب درست که نمی‌دهند. هرجا می‌رویم، می‌گویند نداریم. این داروها برای بچه است. از شهرستان آمده‌ایم دنبال این داروها، ولی کسی جواب درستی به ما نمی‌دهد».

در دست بیشتر مراجعه‌کنندگان، چند برگ کاغذ و نسخه دیده می‌شود. زن میانسالی که برای تهیه داروهای دیابت منتظر ایستاده، از گرانی داروهایش می‌گوید: «سه ماه قبل، پنج عدد انسولین و چند داروی دیگرم را با بیمه ۲۵۰ هزار تومان می‌گرفتم و الان شده یک میلیون‌و ۵۰۰ هزار تومان. از کجا بیاورم؟ از مامازند پاکدشت آمده‌ام. چندجا را گشتم، گفتند نداریم. با بیمه تأمین اجتماعی هم ندادند، چون تأیید نشد و مجبور شدم آزاد تهیه کنم. همین چند قلم دارو شده دو میلیون‌و ۲۸۰ هزار تومان. این فقط بخشی از داروهایم است. شما بگویید از کجا بیاورم؟ مستأجرم، سرپرست خانوارم، ندارم، ولی مجبورم این داروها را تهیه کنم».

پله‌های این داروخانه هیچ‌وقت خلوت نمی‌شود. پسر جوانی همراه مادرش که هدبند سفیدی به سر دارد، روی پله‌ها ایستاده‌اند. مقصد بعدی‌شان داروخانه هلال‌احمر است. می‌گوید: «داروی پوست و مو برای مادرم است، برای داروی ریزش موهایش اما چندجا را گشتیم، هیچ‌جا پیدا نشد. باید باز هم بگردیم. از صبح درگیر دارو هستیم». میان این جمعیت، مرد میانسالی که برای تأییدیه نسخه و داروهایش ساعت‌ها در داروخانه منتظر مانده، از روند دریافت دارو گلایه می‌کند: «خیلی اذیت می‌کنند و حتی همه اقلامی را که دکتر نسخه کرده، نمی‌دهند. همین داروها نسبت به قبل از جنگ، شش تا هفت برابر گران‌تر شده است. از طرفی، بین بیمه‌ها و داروخانه‌ها اصلا هماهنگی وجود ندارد و باید یک روز کامل برای تأییدیه و تهیه دارو وقت بگذاریم». میان صحبت‌هایشان جمله‌ «برای زنده‌ماندن دنبال دارو آمده‌ایم» را چند نفر با عبارت‌هایی متفاوت تکرار می‌کنند.

در میان آنها، دختر جوانی با چند کیسه دارو از داروخانه بیرون می‌آید و می‌گوید: «برای سرطان پدرم، هر ۱۰ روز باید دارو تهیه کنیم. بخش قابل توجهی از هزینه را بیمه پرداخت می‌کند، ولی دوندگی بسیار زیادی دارد. مثلا برای تأییدیه بیمه سلامت، از ساعت هشت صبح اینجا بودم و حالا که حدود دو و نیم بعدازظهر شده، کارم تمام شده است. البته باز هم از ۱۰ قلم دارو، فقط هشت قلم را توانستم بگیرم و برای تهیه بقیه باید به داروخانه‌های دیگر یا ناصرخسرو سر بزنم. در تمام طول درمان، برای تهیه دارو همین مشکلات را داشته‌ایم». ماجرا برای داروهای اعصاب و روان هم تفاوتی ندارد. پسر جوانی که با عجله از داروخانه بیرون می‌رود، در جمله‌ای کوتاه می‌گوید: «برای داروهای روان‌پزشکی آمده‌ام. از سه ساعت قبل اینجا بودم و تا الان فقط توانستم نصف داروها را تهیه کنم».

چند متر آن‌طرف‌تر، زن دیگری با کیسه‌ای دارو ایستاده است. برای داروهای صفری، از صبح زود به اینجا آمده و می‌گوید: «شاید ۳۰ یا ۴۰ جا را گشتم و آخر سر اینجا توانستم مشابه دارو را پیدا کنم. آن هم از شش بسته، فقط دو بسته را با بیمه گرفتم. بقیه را باید آزاد تهیه کنم که فقط همین یک بسته ۴۵۰ هزار تومان می‌شود. در مجموع، ماهی ۲۰ میلیون تومان هزینه تأمین داروهای مادرم است؛ هزینه‌ای که بعد از جنگ، شرایطش از قبل هم بدتر شده است». همان لحظه، دو زن سالخورده، آرام‌آرام، با تکیه به دیوار، از پله‌ها پایین می‌آیند. برای تهیه داروهای بیماری مبتلا به سرطان پروستات آمده‌اند، اما دست خالی برمی‌گردند. یکی از آنها توضیح می‌دهد: «می‌گویند دارو نیست و باید آزاد تهیه کنید، چون بیمه‌ها و داروخانه‌ها با هم مشکل پیدا کرده‌اند. داروخانه‌ها هم تمایل دارند داروها را با قیمت آزاد به مردم بدهند و برای همین مردم این‌قدر اذیت می‌شوند. ما را خسته کردند». حالا ساعت به سه و نیم بعدازظهر نزدیک شده، اما سالن داروخانه همچنان شلوغ است. مردم با نسخه‌هایی در دست، مدام وارد می‌شوند و بیرون می‌روند؛ نسخه‌هایی که برای بسیاری از آنها هنوز به دارو تبدیل نشده‌اند.

داروخانه ۲۹ فروردین؛ آخرین ایستگاه بیماران

بلندگو هر چند ثانیه یک‌بار شماره‌ای را تکرار می‌کند و داخل داروخانه، جمعیت زیادی در صف انتظار برای تهیه دارو ایستاده‌اند. اینجا هم مانند دیگر داروخانه‌های منتخب، آخرین امید بسیاری از بیماران برای تهیه دارو است. ماشین آمبولانس از راه می‌رسد. مأمور اورژانس به‌سرعت وارد سالن داروخانه می‌شود و زنی بی‌حال که روی صندلی دراز کشیده را معاینه می‌کند. چند زن و مرد با صورت‌های گرفته دورش جمع می‌شوند. مردی فریاد می‌زند: «برای گرفتن یک دارو آن‌قدر ما را اذیت می‌کنید که این هم نتیجه‌اش می‌شود». دستان مرد می‌لرزد، اما پسر جوانی جلو می‌رود تا این مرد میانسال را آرام کند و از کنار بیمار دور می‌کند. کم‌کم از شلوغی اطراف بیمار کاسته می‌شود. در همان لحظات زن جوانی از سالن همین داروخانه بیرون می‌آید و می‌گوید: «همین الان برای تهیه دارو، آن‌قدر داخل سالن با کارمندان داروخانه دعوا کردم که حالم خیلی بد است. برای تهیه داروی پلاویکس قلب آمده‌ام که باید هر روز مصرف کنم، ولی برای ۲۸ روز به من دارو داده بودند و باید همان تمام می‌شد تا دوباره اقدام کنم. اما حالا دارو نمی‌دهند و دو روز است داروی به این مهمی را نخورده‌ام. می‌گویند تأمین اجتماعی باید تأیید کند، در حالی که واحد تأمین اجتماعی داخل داروخانه، سر ظهر تعطیل می‌کند. تازه اگر هم تأیید شود، باید ۵۰ روز صبر کنم تا بتوانم با بیمه دارو را بگیرم. برای تهیه آزاد این دارو هم باید هر برگ یک میلیون‌و ۵۰۰ هزار تومان پرداخت کنم که ندارم. سر همین مسائل و با این قلب مریض دعوا کردم». میان صدای بلندگو که شماره‌ها را یکی پس از دیگری تکرار می‌کند، مردی میانسال از معطلی طولانی برای تأییدیه دارو و تشکیل پرونده می‌گوید: «من مشکل پروستات دارم و آمپول‌های سه‌ماهه مصرف می‌کنم. از ظهر آمده‌ام و هنوز هم نتوانسته‌ام دارو را تهیه کنم. اصلا معلوم نیست این دارو را دارند یا نه. جواب درستی هم نمی‌دهند». همان لحظه، زن دیگری جلو می‌آید که برای تهیه داروهای سرطان پروستات آمده است. می‌گوید: «دیگر هیچ‌جا راحت به ما دارو نمی‌دهند. برای تهیه دارو باید سختی بکشیم. برای همه داروها گفتند باید بیمه جداگانه تأیید کند. وقتی بیمه تأیید می‌کند، بعد داروخانه باید بررسی کند که آن دارو را دارد یا نه. از صبح زود آمده‌ام و حالا عصر شده است. بعد از دو ساعت انتظار در داروخانه، تازه الان می‌گویند این دُز دارو را نداریم و فقط دُز پایین‌تر آن به‌صورت آزاد موجود است که برای همان هم دوباره باید پزشک تأیید کند و همه این مشکلات از نو شروع شود. بعد از جنگ، همه چیز بد و بدتر شده است. آن‌قدر امروز اذیت شدم که سردرد گرفتم».

در میان این رفت‌وآمدها، دو پسر جوان با چند کیسه دارو روی نیمکتی می‌نشینند. یکی از آنها می‌گوید: «از صبح معطل چند قلم داروی سرطان شده‌ایم. فقط تأییدیه بیمه برای دارو چند ساعت طول کشید. حقیقت این است که روند تأییدیه بیمه خیلی اذیت می‌کند و در نهایت هم ممکن است بعد از ساعت‌ها انتظار، داروخانه چند قلم از داروها را نداشته باشد و ما مجبور شویم تهیه آنها را در داروخانه‌های دیگر پیگیری کنیم». آن‌طرف‌تر، پیرزنی با واکر و نسخه‌ای در دست به سمت داروخانه می‌آید. از طبقه بالای ساختمان که بیمه است، پایین آمده و داروهایش تأیید شده است. می‌گوید: «برای تهیه انسولین و چند قرص آمده‌ام و امیدوارم همه را داشته باشند. فقط یک آمپول برای پوکی استخوان استفاده می‌کنم که می‌دانم اینجا ندارد. چند داروخانه را رفتم، هیچ‌کدام این آمپول را ندارند. بعد از جنگ ۴۰ روزه، چند بار پیش آمد که نتوانستم انسولینم را تهیه کنم. باید ماهی ۱۰ انسولین بزنم، ولی ماه قبل داروخانه هلال‌احمر فقط هفت عدد داد و الان هم نمی‌دانم اینجا چند تا می‌دهند».

بیشتر این آدم‌ها به دلیل گرانی، کمبود دارو و بوروکراسی تأییدیه‌های بیمه، سردرگم هستند. مرد جوانی که برای تهیه داروهای روماتیسم آمده، از معطلی بیمه و روند تأییدیه برای دریافت دارو می‌گوید. در این شلوغی، هر فرد روایت جداگانه‌ای از تجربه تهیه دارو دارد. زن دیگری که بدون بیمه، داروهای قند، فشار خون و غدد خود را تهیه کرده، از پرداخت ۱۱ میلیون تومان می‌گوید؛ مبلغی که چند ماهی است هر ۳۰ روز یک‌ بار پرداخت می‌کند. با این حال، برای تهیه بخشی از داروهایش، همچنان باید چند داروخانه را بگردد که یکی، دو روز کامل وقتش را می‌گیرد، با این حال در بسیاری موارد همه داروهایش به صورت کامل تهیه نمی‌شود. در میان همه این بیماران، مرد میانسالی توضیح می‌دهد که برای تهیه داروی بیماری خونی‌اش نتوانسته هیچ دارویی تهیه کند. می‌گوید: «اینجا می‌گویند باید پرونده پزشکی تشکیل بدهم و فقط چند داروخانه این دارو را دارند که هزینه‌اش هم به نظر بالاست. نمی‌دانستم این‌قدر کار اداری دارد. امروز که هیچ کاری‌ انجام نشد. فردا صبح دوباره باید پیگیری کنم». شلوغی این داروخانه تمام نمی‌شود. غروب نزدیک شده، اما همچنان رفت‌وآمد در اینجا ادامه دارد. اینجا آخرین امید بسیاری از بیمارانی است که برای پیداکردن داروی مورد نیازشان آمده‌اند؛ امیدی که در بسیاری از موارد، با کمبود دارو، گرانی و پیچ‌وخم‌های اداری روبه‌رو می‌شود.

کمبود اقلام دارویی به دلیل اختلال در حمل‌ونقل

سازمان غذا و دارو در هفته‌های اخیر در چند نوبت درباره وضعیت تأمین و کمبود دارو در کشور اظهارنظر کرده است. مهدی پیرصالحی، رئیس سازمان غذا و دارو، ششم مرداد در واکنش به آمارهای قابل توجه اعلام‌شده در رسانه‌ها درباره کمبود دارویی، توضیح داد که این اعداد وضعیت فعلی بازار را نشان نمی‌دهند، بلکه برآوردهای پیش‌بینی‌محور و سه‌ماهه سازمان از احتمال بروز کمبود در آینده هستند که به‌عنوان هشدار زودهنگام به دستگاه‌های مسئول و تأمین‌کنندگان منابع مالی ارائه می‌شود تا با تخصیص به‌موقع بودجه، پیشگیری لازم صورت گیرد.

او این توضیح را هم اضافه کرد که اگر یک برند تجاری خاص در بازار نباشد و همان دارو با نام ژنریک یا از سوی تولیدکنندگان دیگر در دسترس باشد، از نظر سازمان کمبود دارویی به شمار نمی‌رود. یک هفته بعد یعنی ۱۳ مرداد، محمد هاشمی، سخنگوی سازمان غذا و دارو، در واکنش به انتقادها درباره کمبود دارو برای بیماران کلیوی گفت برخی کمبودهای مقطعی اخیر، عمدتاً ناشی از محدودیت‌های بین‌المللی در تأمین مواد اولیه، مشکلات نقل‌وانتقال مالی و اختلالات زنجیره تأمین در شرایط خاص کشور بوده است. او این توضیح را هم داد که تخصیص و توزیع داروهای بیماران کلیوی براساس نیاز اعلامی دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور انجام می‌شود. در همین بازه، مقام مسئولی در سازمان از روند تأمین اقلام راهبردی خبر داد و گفت که تاکنون ۳۱ درصد از اقلام دارویی و ۶۹ درصد از اقلام تجهیزات مصرفی پزشکی به سازمان غذا و دارو تحویل شده و مابقی نیز در حال نهایی‌سازی سفارش و حمل است. حدود ۲۰ مرداد، رئیس سازمان غذا و دارو بار دیگر و این‌بار با لحنی صریح‌تر بابت کمبود دارویی از همه مردم عذرخواهی کرد و گفت می‌کوشند وضعیت را مدیریت کنند اما واقعیت این است که محدودیت‌های مالی و ارزی وجود دارد. جدیدترین اظهارات به ۲۵ و ۲۶ مرداد بازمی‌گردد، جایی که پیرصالحی در پاسخ به پرسشی درباره آخرین وضعیت کمبودها گفت که تعداد کمبودها نسبت به ماه گذشته تقریبا نصف شده و اکنون به ۴۳ قلم رسیده است؛ با این حال این وضعیت ثابت نیست و ممکن است در ماه آینده دوباره افزایش یا کاهش پیدا کند. او اضافه کرد کمبود ممکن است در همه دسته‌های دارویی رخ دهد اما یکی از بیشترین کمبودها در حوزه داروهای اعصاب و روان بوده که بخشی از آن به وابستگی مواد اولیه این داروها به هند مربوط می‌شود. رئیس سازمان با وجود اعلام کاهش مقطعی کمبودها، تأکید کرده که وضعیت دارویی کشور همچنان شکننده است و کوچک‌ترین اختلال در تأمین ارز، مواد اولیه یا نقدینگی می‌تواند دوباره فهرست کمبودها را طولانی‌تر کند.

محمد عبده‌زاده، رئیس هیئت‌مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی، با اشاره به وضعیت تولید دارو در کشور، تأکید می‌کند که تولید دارو در حال حاضر از ثبات نسبی برخوردار است، اما همچنان کمبود برخی اقلام دارویی در سطح داروخانه‌ها، به‌ویژه داروهای اعصاب و روان، موجب بروز مشکلاتی برای بیماران شده است. به گفته رئیس هئیت‌مدیره سندیکا، مهم‌ترین علت این کمبودها تأخیر در ورود مواد اولیه دارویی است. او می‌گوید: «تأخیری که عمدتا به دلیل اختلال در حمل‌ونقل هوایی و دریایی، به‌ویژه در مسیرهای تأمین از هند و چین، ایجاد شده است. این اختلال‌ها از ماه‌های پایانی سال گذشته تشدید شده و پیامد آن اکنون به شکل کمبود برخی داروها در بازار نمایان شده است. همچنین وزارت بهداشت، وزارت راه و سفارتخانه‌های ایران در تلاش برای تسهیل روند حمل‌ونقل هستند. با وجود ازسرگیری برخی پروازها، هنوز امکان برنامه‌ریزی منظم برای شرکت‌های دارویی فراهم نشده است. البته در حمل‌ونقل دریایی نیز تغییر مسیر کشتی‌ها و طولانی‌ترشدن فرایند انتقال کالا، ورود مواد اولیه را با تأخیر چندماهه مواجه کرده است». عبده‌زاده علاوه بر مشکلات حمل‌ونقل، کمبود نقدینگی شرکت‌های دارویی را از دیگر عوامل مؤثر بر وضعیت فعلی می‌داند و می‌گوید: «تأخیر هفت تا هشت‌ماهه سازمان‌های بیمه‌گر در پرداخت مطالبات داروخانه‌ها، زنجیره تأمین مالی صنعت دارو را با اختلال مواجه کرده است؛ به‌گونه‌ای که داروخانه‌ها قادر به تسویه‌حساب با شرکت‌های پخش نیستند و این شرکت‌ها نیز در تأمین نقدینگی لازم برای خرید مواد اولیه با مشکل روبه‌رو می‌شوند».




شاید باورتان نشود دیابت با دندان های شما چکار می کند؟

 شاید باورتان نشود دیابت با دندان های شما چکار می کند؟
 سایت فرتاک / ۳۰ ساعت قبل
فرتاک نیوز: پژوهش جدیدی در سوئد نشان می‌دهد افراد مبتلا به دیابت بیش از دیگران در معرض از دست دادن دندان و حتی شکست درمان‌های ایمپلنت قرار دارند.

به گزارش فرتاک نیوز،

این تحقیق که در دانشگاه گوتنبرگ انجام شده، با بررسی داده‌های گسترده ثبت‌شده در هفت سامانه ملی سوئد، ارتباط میان دیابت و بیماری‌های دهان و دندان را مورد مطالعه قرار داده است. نتایج نشان می‌دهد افراد مبتلا به دیابت نوع یک و نوع دو بیشتر از سایرین با بیماری‌های لثه، از دست دادن دندان و التهاب بافت‌های اطراف ایمپلنت‌های دندانی مواجه می‌شوند.

پژوهشگران دریافتند کنترل قند خون نقش مهمی در این میان دارد. در بیماران مبتلا به دیابت نوع یک، افرادی که قند خون خود را به‌خوبی کنترل می‌کردند، تفاوت محسوسی با افراد غیرمبتلا از نظر سلامت دهان و دندان نداشتند. اما در کسانی که کنترل ضعیفی بر قند خون داشتند، خطر ابتلا به بیماری‌های لثه و از دست دادن دندان به شکل قابل توجهی افزایش یافته بود.

در مورد دیابت نوع دو، وضعیت پیچیده‌تر است. یافته‌ها نشان می‌دهد حتی در صورت کنترل مناسب قند خون نیز خطر مشکلات دهان و دندان نسبت به افراد سالم بیشتر باقی می‌ماند، هرچند این خطر در صورت کنترل نامناسب بیماری به مراتب بالاتر است.

یکی از مهم‌ترین نتایج این پژوهش به ایمپلنت‌های دندانی مربوط می‌شود. محققان دریافتند افراد مبتلا به دیابت بیشتر در معرض التهاب اطراف ایمپلنت و در نهایت از دست دادن آن قرار دارند. به گفته پژوهشگران، قند خون بالا می‌تواند روند ترمیم و حفظ بافت‌های اطراف ایمپلنت را مختل کند و احتمال شکست درمان را افزایش دهد.

این مطالعه همچنین نشان داد عوامل اقتصادی و اجتماعی نیز در این زمینه نقش مهمی دارند. افراد مبتلا به دیابت که درآمد پایین‌تر یا سطح تحصیلات کمتری دارند، بیش از دیگران در معرض از دست دادن کامل دندان‌های خود قرار می‌گیرند.

  برای ورود به کانال تلگرام فرتاک نیوز کلیک کنید. حتما بخوانید: اصول صحیح نوشیدن آب در فصل گرما؛ جرعه‌جرعه بنوشید پف و تیرگی زیر چشم؛ دلایل و راهکارهای ساده برای داشتن چشم‌هایی شاداب قیمت لیر ترکیه امروز سه‌شنبه ۲۷ مرداد ۱۴۰۵ + جدول




هالیتوز (بوی بد دهان): بررسی علمی علل، پیشگیری و رویکردهای نوین

 هالیتوز (بوی بد دهان): بررسی علمی علل، پیشگیری و رویکردهای نوین
 سایت سلامت نیوز / ۲ روز قبل / ۱۴۰۵/۰۵/۲۶
بوی بد دهان، که در مجامع پزشکی با نام «هالیتوز» (Halitosis) شناخته می‌شود، نه تنها یک چالش بهداشتی، بلکه موضوعی با ابعاد گسترده اجتماعی و روان‌شناختی است. مطالعات اپیدمیولوژیک نشان می‌دهند که این عارضه یکی از دلایل اصلی مراجعات به دندان‌پزشکان و متخصصان گوش و حلق و بینی است.

بوی بد دهان، که در مجامع پزشکی با نام «هالیتوز» (Halitosis) شناخته می‌شود، نه تنها یک چالش بهداشتی، بلکه موضوعی با ابعاد گسترده اجتماعی و روان‌شناختی است. اگرچه در جوامع مدرن، استفاده از خوشبوکننده‌ها رایج است، اما هالیتوز مداوم اغلب نشانه‌ای از فرایندهای بیولوژیک در بدن است که نیاز به بررسی دقیق دارند.

مطالعات اپیدمیولوژیک نشان می‌دهند که این عارضه یکی از دلایل اصلی مراجعات به دندان‌پزشکان و متخصصان گوش و حلق و بینی است. اما منشأ این بو دقیقاً چیست و چگونه می‌توان آن را به‌طور علمی مدیریت کرد؟

فیزیولوژی بوی بد دهان: چرا بدن گازهای بدبو تولید می‌کند؟

برای درک هالیتوز، باید به سطح میکروسکوپی دهان نگریست. در بیش از ۸۵ درصد موارد، منشأ بوی بد دهان داخل حفره دهان است. دهان انسان اکوسیستمی پیچیده است که میزبان صدها گونه باکتری است. بخش بزرگی از این باکتری‌ها، به‌ویژه باکتری‌های «بی‌هوازی» (Anaerobic bacteria)، در محیط‌هایی که اکسیژن کمی دارند (مانند عمقِ پرزهای زبان یا فضاهای بین دندانی)، تکثیر می‌شوند.

زمانی که این باکتری‌ها با پسماندهای غذایی، پروتئین‌ها و سلول‌های مرده اپیتلیال دهان برخورد می‌کنند، فرایند تخمیر و تجزیه آغاز می‌شود. محصول نهایی این فعالیت، تولید گازهایی است که به آن‌ها «ترکیبات گوگردی فرار» (VSCs) می‌گویند. این ترکیبات -شامل سولفید هیدروژن، متیل مرکاپتان و دی‌متیل سولفید- همان عامل اصلی بویی هستند که ما به عنوان بوی بد دهان شناسایی می‌کنیم.

بررسی عوامل زمینه‌ای هالیتوز

شناخت عوامل محرک، گام اول در مسیر مدیریت سلامت دهان است. عوامل هالیتوز را می‌توان به دو دسته تقسیم کرد: ۱. عوامل دهانی (Intra-oral): تجمع روی زبان: زبان انسان دارای پرزهایی است که می‌تواند محل تجمع باکتری‌ها و مواد غذایی باشد. لایه‌ای که معمولاً روی زبان مشاهده می‌شود، مخزنی از باکتری‌های تولیدکننده VSC است. خشکی دهان (Xerostomia): بزاق نقشی حیاتی در شستشوی طبیعی دهان و خنثی‌سازی اسیدها دارد. کاهش تولید بزاق (به‌ویژه هنگام خواب یا در اثر مصرف برخی داروها) محیط را برای فعالیت باکتری‌های بی‌هوازی ایده‌آل می‌کند. بیماری‌های پریودنتال: التهاب لثه‌ها و تجمع پلاک‌های دندانی، مکان‌هایی را برای رشد باکتری‌های مولد بو فراهم می‌کنند. ۲. عوامل سیستمیک (Extra-oral):

برخی بیماری‌های گوارشی، ریفلاکس معده، عفونت‌های تنفسی مزمن، دیابت (که می‌تواند باعث بوی دهان میوه‌ای یا استونی شود) و حتی برخی اختلالات متابولیک نادر، می‌توانند منشأ بوی بد دهان باشند.

راهکارهای نوین و سنتی در مدیریت هالیتوز

مدیریت بوی دهان باید بر پایه حذف منشأ تولید گازهای گوگردی باشد، نه صرفاً پوشاندن آن‌ها با مواد شیمیایی. پاکسازی زبان: استفاده از «زبان‌شوی» (Tongue Scraper) به جای مسواک زدن زبان، اثربخشی بیشتری در حذف لایه‌های باکتریایی دارد. نخ دندان و هیدراتاسیون: پسماندهای غذایی بین‌دندانی، منبع غذایی باکتری‌ها هستند. نوشیدن آب کافی نیز با تحریک جریان بزاق، به تعادل اکوسیستم دهان کمک می‌کند. تعدیل رژیم غذایی: کاهش قندهای تصفیه‌شده (که سوخت باکتری‌ها هستند) و محدود کردن غذاهای تند و گوگردی (مانند سیر و پیاز) می‌تواند به‌طور چشمگیری بو را کاهش دهد.

نقش ترکیبات بیوشیمیایی در خوشبوکنندگی داخلی

در سال‌های اخیر، پژوهش های حوزه سلامت به دنبال رویکردهای جایگزین برای کاهش بوی دهان بوده‌اند. یکی از مباحث جالب توجه، نقش «کلروفیلین» (مشتق محلول در آب کلروفیل) است. کلروفیل، رنگدانه سبز گیاهان، به دلیل ساختار شیمیایی خاص خود، سال‌هاست که در محصولات بهداشتی به عنوان عاملی برای خنثی‌سازی ترکیبات گوگردی مورد مطالعه قرار می‌گیرد.

تحقیقات بیوشیمیایی نشان داده‌اند که کلروفیلین می‌تواند از طریق دو مکانیسم احتمالی در کاهش بوی دهان موثر باشد: اول، اثرات احتمالی آن در تعدیل فلور باکتریایی دهان و دوم، خاصیت اتصال به برخی مولکول‌های بدبو و کاهش انتشار آن‌ها.

مطالعه‌ای کلیدی در سال ۲۰۰۴ که در مجله علمی Life Sciences منتشر شد، نشان داد که کلروفیلین در کاهش تری‌متیل‌آمین (مولکول مسئول بوی بدن در برخی اختلالات متابولیک) نقش مؤثری دارد.

اگرچه تحقیقات بر روی هالیتوز عمومی همچنان در حال گسترش است، اما استفاده از ترکیبات گیاهی مانند کلروفیل به عنوان یک «مکمل جانبی» در کنار روتین‌های بهداشتی، به یکی از رویکردهای پیشنهادی در مدیریت مدرن سلامت دهان تبدیل شده است. برخلاف محصولات شیمیایی که تنها بو را برای مدت کوتاهی می‌پوشانند، رویکرد مکمل‌هایی با منشأ کلروفیل، تمرکز بر کاهش منشأ بو است.

چه زمانی باید به دندان‌ پزشک مراجعه کرد؟

هالیتوزی که با مسواک زدن، استفاده از نخ دندان و رعایت بهداشت عمومی بهبود نمی‌یابد، نباید نادیده گرفته شود. اگر بوی دهان مداوم است، ممکن است نشان‌دهنده مشکلات پنهانی مانند پوسیدگی‌های عمیق، بیماری‌های لثه یا آبسه‌های دندانی باشد که تنها با مداخلات حرفه‌ای دندان‌پزشکی قابل درمان هستند.

همچنین، اگر بوی دهان با علائمی نظیر گلودرد مداوم، طعم فلزی در دهان یا مشکلات گوارشی همراه است، مشورت با پزشک متخصص برای بررسی عوامل سیستمیک توصیه می‌شود.

نتیجه‌گیری

مدیریت بوی بد دهان فراتر از استفاده از یک خوشبوکننده ساده است. این عارضه نیاز به یک رویکرد جامع شامل رعایت بهداشت مکانیکی، اصلاح سبک زندگی، هیدراتاسیون و در صورت لزوم، استفاده از مکمل‌های علمی و گیاهی دارد. سلامت دهان، آینه‌ی سلامت عمومی بدن است.

برای کسب اطلاعات دقیق‌تر درباره مکانیسم‌های بیولوژیک ایجاد بو و بررسی جزئیات استفاده از مکمل های گیاهی مانند کلروفیل، مطالعه این راهنمای جامع درباره بوی بد دهان در وبسایت ایران کلروفیل که از پیشگامان تولید این محصول هستند نیز پیشنهاد می‌شود. این منبع به شما کمک می‌کند تا با نگاهی علمی و فارغ از تبلیغات رایج، بهترین استراتژی شخصی‌سازی‌شده برای سلامت دهان خود را پیدا کنید.