قیمت طلا امروز




 روزنامه هفت صبح / ۱۴۰۵/۰۵/۰۲

پیش از تبر؛ تولد یک جنایت در ذهن راسکولنیکف

راسکولنیکف جوانی است که با فقر، تنهایی و احساس بی‌جایگاهی دست‌وپنجه نرم می‌کن
 پیش از تبر؛ تولد یک جنایت در ذهن راسکولنیکف

هفت صبح| ‌ پیش از آنکه تبر بر سر پیرزن فرود بیاید، جنایت جای دیگری آغاز شده بود؛ در ذهن راسکولنیکف. او پیش از ارتکاب قتل، درباره ارزش جان یک انسان قضاوت کرده بود؛ نه بر پایه قانون، بلکه بر اساس منطقی که خود برای خویش ساخته بود.

داستایفسکی در جنایت و مکافات فقط داستان یک قتل را روایت نمی‌کند. آنچه او پیش چشم خواننده می‌گذارد، روند شکل‌گیری یک جنایت است؛ اینکه چگونه یک انسان، قدم‌به‌قدم برای عبور از یک مرز اخلاقی و قانونی، در ذهن خود توجیه می‌سازد. در این رمان، جنایت از لحظه فرود آمدن تبر آغاز نمی‌شود، بلکه از زمانی شروع می‌شود که اندیشه ارتکاب آن در ذهن ریشه می‌دواند.راسکولنیکف جوانی است که با فقر، تنهایی و احساس بی‌جایگاهی دست‌وپنجه نرم می‌کند. با این حال، مسئله او فقط تنگدستی نیست. او در پی اثبات برتری خویش است و می‌خواهد باور کند که انسانی استثنایی است؛ انسانی که شاید بتواند از قواعدی عبور کند که دیگران ملزم به رعایت آن هستند.

از همین نقطه، انحراف آغاز می‌شود. راسکولنیکف زندگی یک انسان را به یک محاسبه عقلانی تقلیل می‌دهد و می‌کوشد ثابت کند که حذف یک نفر می‌تواند در خدمت هدفی بزرگ‌تر باشد. اما آنچه در این محاسبه نادیده گرفته می‌شود، کرامت ذاتی انسان است؛ ارزشی که نه با سود و زیان سنجیده می‌شود و نه با هیچ استدلالی قابل جایگزینی است.

از منظر جرم‌شناسی، اهمیت جنایت و مکافات در این است که توجه ما را به مرحله‌ای پیش از وقوع جرم جلب می‌کند؛ مرحله‌ای که فرد، پیش از ارتکاب رفتار مجرمانه، در ذهن خود فاصله‌ای میان «خود» و «دیگری» ایجاد می‌کند. وقتی دیگری دیگر یک انسانِ دارای حق حیات نیست، بلکه به ابزاری برای تحقق یک ایده تبدیل می‌شود، زمینه ذهنی ارتکاب جرم شکل گرفته است.البته نمی‌توان راسکولنیکف را صرفاً محصول فقر یا شرایط اجتماعی دانست. این عوامل بی‌تردید در وضعیت او اثرگذارند، اما تصمیم نهایی را خود او می‌گیرد. همین نکته، محل تلاقی حقوق کیفری و جرم‌شناسی است؛ جایی که باید هم نقش عوامل اجتماعی را دید و هم مسئولیت فردی مرتکب را نادیده نگرفت.

راسکولنیکف می‌خواست ثابت کند که استثناست، اما در نهایت قربانی همان اندیشه‌ای شد که برای اثبات برتری خود ساخته بود. او گمان می‌کرد با قرار دادن خود فراتر از دیگران به قدرت می‌رسد، اما نتیجه چیزی جز فروپاشی تدریجی شخصیتش نبود.

یکی از نقاط قوت داستایفسکی این است که راسکولنیکف را به هیولایی بی‌احساس تبدیل نمی‌کند. او انسانی را تصویر می‌کند که میان رنج، غرور، تردید و توهم سرگردان است و در همین کشمکش، تصمیمی می‌گیرد که مسیر زندگی‌اش را تغییر می‌دهد. شاید به همین دلیل است که جنایت و مکافات فقط یک رمان جنایی نیست؛ بلکه مطالعه‌ای عمیق درباره شکل‌گیری ذهن مجرمانه است.

حقوق کیفری از لحظه وقوع جرم و مسئولیت ناشی از آن سخن می‌گوید، اما ادبیات داستایفسکی ما را یک گام عقب‌تر می‌برد؛ به لحظه‌ای که انسان، پیش از ارتکاب جرم، در ذهن خود آن را مشروع جلوه می‌دهد.

شاید بزرگ‌ترین جنایت راسکولنیکف، تنها فرود آمدن تبر نبود؛ بلکه همان لحظه‌ای بود که پذیرفت می‌تواند ارزش جان یک انسان را محاسبه کند. او سرانجام دریافت که وقتی انسان، کرامت دیگری را انکار می‌کند، بخشی از انسانیت خود را نیز از دست می‌دهد.



 سردی قیمت‌ در خرماپزان بم

سردی قیمت‌ در خرماپزان بم

آرمان امروز : فصل برداشت خرما در بم فرا رسیده؛ محصولی که با دستان پینه‌ بسته و در گرمای طاقت‌فرسای ۵۰ درجه از نخل‌ها چیده می‌شود، اما در حالی که قیمت مصوب هر کیلو خرمای مضافتی بم ۳۴۰ هزار تومان تعیین شده، نخل داران بمی محصول درجه یک خود را با نرخ ۵۵ تا ۷۰ [ ]

 ضرورت تغییر در سیاستگذاری صنعتی

ضرورت تغییر در سیاستگذاری صنعتی

معاون برنامه‌ریزی و توسعه محیط کسب‌وکار و رئیس کمیته بهره‌وری وزارت صنعت، معدن و تجارت با هشدار نسبت به آغاز پدیده «صنعت‌زدایی» در کشور گفت: تداوم رویکرد فعلی در مواجهه با ناترازی انرژی، مشکلات ارزی و نقدینگی می‌تواند بخش تولید را بیش از پیش تحت فشار قرار دهد و همه باید برای جلوگیری از این روند دست به دست هم دهند.

 رشد ۴۹ هزار واحدی شاخص بورس

رشد ۴۹ هزار واحدی شاخص بورس

آرمان امروز : شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات با رشد ۴۹ هزار واحدی به سطح ۵ میلیون و ۹۴۷ هزار واحد رسید. شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات امروز (سه‌شنبه، ۲۷ مرداد) با رشد ۴۹ هزار واحدی به سطح ۵ میلیون و ۹۴۷ هزار واحد رسید. شاخص هم‌وزن نیز ۹۱۲۳ واحد مثبت [ ]

 ادعای اکسیوس: آمریکا به‌طور محرمانه یک کریدور کشتیرانی در تنگه هرمز ایجاد کرده؛ روزانه ۱۰ میلیون بشکه نفت از تنگه خارج می‌شود؛ تقریباً نیمی از حجم انتقال نفت پیش از جنگ/ ادعای ترامپ: تحریم‌های بسیار سخت‌گیرانه‌ای علیه ایران در اختیار داریم؛ خواهیم دید چه اتفاقی می‌افتد

ادعای اکسیوس: آمریکا به‌طور محرمانه یک کریدور کشتیرانی در تنگه هرمز ایجاد کرده؛ روزانه ۱۰ میلیون بشکه نفت از تنگه خارج می‌شود؛ تقریباً نیمی از حجم انتقال نفت پیش از جنگ/ ادعای ترامپ: تحریم‌های بسیار سخت‌گیرانه‌ای …

جنگ سوم و تجاوز نظامی اخیر آمریکا به ایران وارد روز چهلم شد. در حالی که از روز آتش بس نقض شده میان دو کشور ۱۳۵ روز می‌گذرد، مسعود پزشکیان، رئیس جمهور در خصوص...

 قربانیان خاموش جنگ و تحریم + فایل صوتی

قربانیان خاموش جنگ و تحریم + فایل صوتی

حملات نظامی، تحریم‌ها، تورم، محدودیت‌های اینترنتی، ناامنی داخلی و آسیب به خدمات عمومی، همزمان‌ بر نهادهایی فشار می‌آورند که کودکان برای رشد و امنیت به آنها وابسته‌اند. مدرسه، بیمارستان، شبکه آب و برق، ارتباطات و مسیرهای انتقال دارو اجزای یک نظام حمایتی واحد هستند و اختلال در هر بخش می‌تواند کارکرد بخش‌های دیگر را نیز تضعیف کند.

 حشد شعبی: عراقی‌ها ۳۰ سپتامبر را به عنوان روز حاکمیت و شادی جشن می‌گیرند

حشد شعبی: عراقی‌ها ۳۰ سپتامبر را به عنوان روز حاکمیت و شادی جشن می‌گیرند

مدیر اداره رسانه نظامی نیروهای حشد شعبی روز چهارشنبه تأیید کرد که ۳۰ سپتامبر یک روز حاکمیتی و تاریخی برای عراق است، زیرا تاریخ تعیین‌شده برای پایان حضور خارجی در کشور را نشان می‌دهد.

 ضربه eSim  به اپراتورهای سنتی

ضربه eSim به اپراتورهای سنتی

دنیای اقتصاد: تقاضا برای سیم‌کارت‌های الکترونیکی (eSim) مورد استفاده در سفر، امسال حدود یک‌سوم افزایش خواهد یافت، زیرا مسافران بین‌المللی به دنبال جایگزین‌های ارزان‌تری برای بسته‌های رومینگ داده هستند که تهدیدی برای اپراتورهای تلفن همراه سنتی محسوب می‌شود. تحلیلگران در موسسه تحقیقاتی FDM CCS Insight تخمین زده‌اند که امسال حدود ۱۳۴‌میلیون سیم‌کارت الکترونیکی مسافرتی در سطح جهان استفاده خواهد شد که نسبت به 101.8میلیون در سال ۲۰۲۵ افزایش یافته است. مصرف‌کنندگان در حال دانلود سیم‌کارت‌های الکترونیکی از شرکت‌هایی مانند Airalo هستند که نزدیک به ۳۰۰‌میلیون دلار از سرمایه‌گذارانی از جمله شرکت سهام خصوصی CVC و Saily، اپراتوری متعلق به NordVPN، توسعه‌دهنده Nord Security، جمع‌آوری کرده است.

 مسجد را برای جوان می‌خواهیم یا جوان را برای مسجد؟!

مسجد را برای جوان می‌خواهیم یا جوان را برای مسجد؟!

بی‌مقدمه، یک سؤال کاملاً خودمانی: چرا بخشی از جوان‌ها و نوجوان‌های ما دیگر با مسجد احساس نزدیکی نمی‌کنند؟