قیمت طلا امروز




 روزنامه چارسوق / ۱۴۰۵/۰۵/۰۷

ریشه بحران‌های ارزی امروز جهان با پایه انرژی

محمد حسین مصدری انسداد تنگه هرمز و جهش هزینه واردات انرژی، فشار بر ارزهای ملی و بودجه دولت‌ها را در بسیاری از اقتصادهای واردکننده نفت افزایش داده است. هم‌زمانی افزایش قیمت نفت با تقویت دلار، کشورهای وابسته به واردات انرژی را با دو فشار هم‌زمان مواجه کرده؛ درحالی‌که دولت‌ها برای کنترل قیمت سوخت، منابع مالی بیشتری صرف یارانه می‌کنند و برای تأمین واردات نیز با فشار بر تراز پرداخت‌ها روبه‌رو هستند. تجربه ماه‌های اخیر نشان می‌دهد کاهش وابستگی به واردات انرژی، علاوه بر امنیت انرژی، به یکی از مؤلفه‌های تاب‌آوری ارزی و مالی کشورها تبدیل شده است. با گذر حدود ۵ ماه از جنگ تحمیلی سوم اثرات اقتصاد کلانی ابتکارِ عمل در تنگه هرمز به وسیله ایران تبدیل به سر منشأ بسیاری از رویدادهای اقتصادی جهان شده و به سرخط اول گزارش‌های سیاستی اندیشکده و نهادهای بین‌المللی که تحلیل یا چشم اندازی از آینده اقتصاد ارائه می‌دهند …
 ریشه بحران‌های ارزی امروز جهان با پایه انرژی

محمد حسین مصدری

انسداد تنگه هرمز و جهش هزینه واردات انرژی، فشار بر ارزهای ملی و بودجه دولت‌ها را در بسیاری از اقتصادهای واردکننده نفت افزایش داده است. هم‌زمانی افزایش قیمت نفت با تقویت دلار، کشورهای وابسته به واردات انرژی را با دو فشار هم‌زمان مواجه کرده؛ درحالی‌که دولت‌ها برای کنترل قیمت سوخت، منابع مالی بیشتری صرف یارانه می‌کنند و برای تأمین واردات نیز با فشار بر تراز پرداخت‌ها روبه‌رو هستند. تجربه ماه‌های اخیر نشان می‌دهد کاهش وابستگی به واردات انرژی، علاوه بر امنیت انرژی، به یکی از مؤلفه‌های تاب‌آوری ارزی و مالی کشورها تبدیل شده است.

با گذر حدود ۵ ماه از جنگ تحمیلی سوم اثرات اقتصاد کلانی ابتکارِ عمل در تنگه هرمز به وسیله ایران تبدیل به سر منشأ بسیاری از رویدادهای اقتصادی جهان شده و به سرخط اول گزارش‌های سیاستی اندیشکده و نهادهای بین‌المللی که تحلیل یا چشم اندازی از آینده اقتصاد ارائه می‌دهند بدل شده است. نویسنده این متن پس از توصیفات و ارجاعات، ادامه متن را با دیدگاهی تنبیهی برای سیاست‌گذار نگاشته است. وی سعی بر القای نوعی احساس درس‌آموزی و عبرت‌گیری از این بحران دوقلوی انرژی – ارزی را دارد. درست مانند اصلاحات سیاستی که پس از بحران مالی فراگیر ۲۰۰۸ و بحران ناشی از همه‌گیری کرونا به وجود آمده بود. به عقیده او دولت‌ها نتوانستند ضربه‌گیری‌های مؤثری برای چنین بحرانی بکارگیرند چرا که عملاً پیش‌بینی از چنین بحرانی وجود نداشت.

کالبدشکافی بحران دوقلو همنوایی شوم ناترازی انرژی و سقوط ارزی

با نگاهی به فهرست ارزهای مختلف جهان که بدترین عملکرد از زمان آغاز شعله‌ور شدن آتش جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران داشته‌اند، یک الگوی تکرارشونده، معنادار و البته قابل‌پیش‌بینی به چشم می‌آید: تقریباً تمامی این آسیب‌دیدگان، به طور خالص از واردکنندگان انرژی هستند. همچنین بخوانید: واقعیت جدید تجارت نفت؛ نرخ‌گذاری و فروش به نظام پیش از جنگ برنمی‌گردد

در صدر جدول این سقوط ارزی، نام‌هایی چون پوند مصر، پزو فیلیپین، وُن کره جنوبی و بات تایلند به چشم می‌خورند. در نقطه مقابل و در میان انگشت‌شمار ارزهای صعودی، به رئال برزیل، تِنگه قزاقستان و نایرای نیجریه برمی‌خوریم؛ یعنی دقیقاً کشورهایی که خود اهرم صادرات نفت را در دست دارند.

چنین روند ارزی، بارقه روشنی از نحوه بازخوانی پرده بعدی این بحران انرژی به همراه دارد. درست از زمانی که انسداد تنگه هرمز، واردکنندگان بزرگ نفت را مجبور به بلعیدن ذخایر استراتژیک نفت خام خود کرد، «ذخایر و ضربه‌گیرهای مالی» این کشورها نیز رو به زوال گذاشت. دولت‌ها برای مهار شوک تورمی ناشی از جهش قیمت نفت، دست به کاهش مالیات و تزریق یارانه به سوخت‌های جاده‌ای زدند؛ به موازات این مسیر سیاستی ذخایر ارزی این کشورها هم با کاهش شدید روبرو شد، چرا که هزینه واردات نفت و گاز به شدت بالا رفت، بدون آنکه ارزش صادرات این کشورها جهشی داشته باشد تا این ناترازی را جبران کند.

عبور از نقطه عطف بحران همچنین بخوانید: درگیری جدید در خاورمیانه قیمت نفت را به 150 دلار می‌رساند

ما اکنون در آستانه ورود به یک نقطه عطف بحرانی (Critical Juncture) هستیم چرا که علاوه بر جهش قیمت‌های جهانی، خریداران آسیایی با پریمیوم و مابه‌التفاوت بی‌سابقه ۴۰ دلاری میان نفت فیزیکی و «قیمت کاغذی» (Paper Price) در بازارهای آتی روبه‌رو شده‌اند. آسیا در شرایط عادی با کسری تجاری نفت و گاز معادل حدود ۲.۱ درصد تولید ناخالص داخلی مواجه است. برآورد مورگان استنلی در ماه آوریل نشان می‌داد در صورت تثبیت نفت برنت در محدوده ۱۲۰ دلار، بار هزینه انرژی منطقه می‌تواند تا حدود ۶.۵ درصد تولید ناخالص داخلی افزایش یابد.

در هند به عنوان سومین واردکننده بزرگ نفت جهان، نخست‌وزیر نارندرا مؤدی رسماً از شهروندان خواست مصرف سوخت را به شدت کنترل (محدود) کنند. دهلی‌نو حتی تعرفه واردات طلا و نقره را افزایش داد تا از تراز پرداخت‌های خود صیانت کند. مؤدی صراحتاً اعلام کرد:

«زمان آن رسیده که در مصرف بنزین، دیزل و گاز نهایت وسواس را به خرج دهیم تا بتوانیم ارز خارجی کشور را حفظ کنیم.»

ترکیه که برای تأمین بیش از ۷۰ درصد انرژی مصرفی خود به واردات وابسته است، در ماه مارس بزرگترین ریزش ماهیانه ذخایر ارزی در تاریخ خود را ثبت کرد.

ارزش روپیه اندونزی به سطحی پایین‌تر از کف بحران مالی ۱۹۹۸ آسیا سقوط کرده است. این کشور به شدت در برابر امواج شوک حاصل از جنگ در ایران آسیب‌پذیر است. همچنین بخوانید: درگیری جدید در خاورمیانه قیمت نفت را به 150 دلار می‌رساند

بازخوانی تاریخی شوک‌های نفتی و تفاوت ساختاری با دهه ۱۹۷۰

به گفته فلیپ وِلِگار اقتصاددان نوع رابطه فعلی انرژی و ارزها این بحران را از شوک‌های نفتی گذشته متمایز می‌کند. در دهه ۱۹۷۰، زمانی که آمریکا خود یک واردکننده خالص نفت بود، شوک‌های نفتی سال ۱۹۷۳ و ۱۹۷۹ هزینه واردات این کشور را بالا برد و تضعیف دلار را رقم زد. آن زمان، افت ارزش دلار مانند یک بالشتک نجات برای سایر کشورها عمل کرد، چرا که خرید نفت خامِ قیمت‌گذاری‌شده با دلارِ ارزان‌تر، برایشان تسهیل شد. به عبارت دیگر آمریکا در آن سال‌ها خود ذی نفع کاهش قیمت نفت بود.

امروز اما معادله کاملاً برعکس است: آمریکا اکنون عرضه‌کننده نهایی (Supplier of Last Resort) نفت و گاز جهان است. در نتیجه، این بحران می‌تواند به تقویت دلار منجر شود. اگر شما یک اقتصاد نوظهور آسیایی با کمترین ذخایر نفتی باشید، گرفتار میان یک «قیچی اقتصادی» می‌شوید: نه تنها باید پول بیشتری برای واردات نفت خام بپردازید، بلکه باید هزینه بیشتری هم برای تأمین دلارهایی بپردازید که برای تهیه آن نفت به شدت به آن نیاز دارید.

کاهش وابستگی انرژی؛ مسیری برای افزایش تاب‌آوری ارزی

شوک اخیر انرژی بار دیگر نشان داده است که وابستگی بالا به واردات نفت و گاز می‌تواند علاوه بر افزایش هزینه تأمین انرژی، بودجه دولت و بازار ارز کشورهای واردکننده را نیز تحت فشار قرار دهد. از همین رو، توسعه منابع متنوع داخلی انرژی، افزایش بهره‌وری، برقی‌سازی حمل‌ونقل و سرمایه‌گذاری در منابعی مانند انرژی هسته‌ای، تجدیدپذیرها و ذخیره‌سازی برق، در بسیاری از کشورها به‌عنوان راهی برای کاهش آسیب‌پذیری در برابر نوسانات بازار جهانی مورد توجه قرار گرفته است.

هم‌زمان، هزینه حمایت از مصرف سوخت نیز فشار قابل‌توجهی بر بودجه برخی اقتصادهای آسیایی وارد کرده است. اندونزی حدود ۲.۷ درصد تولید ناخالص داخلی خود را صرف یارانه سوخت‌های فسیلی می‌کند؛ تایلند برای جبران کسری «صندوق سوخت‌های نفتی» ۱۵۰ میلیارد بات استقراض کرده است و شرکت‌های دولتی فروش سوخت هند نیز به دلیل عرضه برخی فرآورده‌ها پایین‌تر از بهای تمام‌شده با زیان روزانه مواجه‌اند.

در کنار این روند، استفاده از خودروهای برقی نیز در برخی اقتصادهای آسیایی رو به افزایش است و می‌تواند در بلندمدت بخشی از تقاضای وارداتی فرآورده‌های نفتی را کاهش دهد. در مجموع، تجربه بحران اخیر نشان می‌دهد تنوع‌بخشی به سبد انرژی و کاهش وابستگی به واردات، علاوه بر امنیت تأمین انرژی، می‌تواند به تقویت تاب‌آوری مالی و ارزی کشورهای واردکننده نیز کمک کند.



۱۱ دقیقه قبل / سایت آفتاب نیوز

تائید استفاده از متانول در بنزین داخلی

به گزارش آفتاب نیوز،

مدیرعامل شرکت نفت ستاره خلیج فارس با اشاره به اجرای طرح استفاده کنترل‌شده از متانول در ترکیب بنزین تولیدی این پالایشگاه اظهار کرد: «این پالایشگاه برای نخستین بار در کشور و در مقیاس عملیاتی، استفاده از متانول به‌عنوان جزء اکسیژنه در ترکیب بنزین را مورد آزمون قرار داده و پس از انجام مطالعات دقیق، آزمایشات گسترده و بررسی‌های فنی، استفاده از حدود نیم درصد حجمی متانول در بنزین تولیدی پالایشگاه عملیاتی شد.»

وی تأکید کرد: «در استاندارد ملی ایران و نیز استاندارد اروپا استفاده از متانول به‌عنوان یکی از ترکیبات اکسیژنه تا حدود ۳ درصد حجمی در چارچوب الزامات مربوطه پیش‌بینی شده است؛ بنابراین میزان مورد استفاده در این طرح، یعنی نیم درصد حجمی، تنها حدود یک‌ششم سقف مجاز استاندارد است.»

مدیرعامل پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس افزود: «یکی از مزیت‌های مهم ترکیبات اکسیژنه همچون متانول، کمک به بهبود فرآیند احتراق است. مطالعات انجام‌شده روی موتورهای بنزینی نشان داده است که استفاده از سوخت‌های حاوی متانول در شرایط مختلف می‌تواند موجب کاهش انتشار کربن مونوکسید (CO) و برخی دیگر از آلاینده‌های حاصل از احتراق شود.بنابراین در کنار موضوع افزایش بهره‌وری و تولید، بهبود عملکرد موتور و شاخص های زیست‌محیطی سوخت نیز از جنبه‌های مورد توجه این طرح است.»

وی ادامه داد: «استفاده از متانول در سوخت، موضوعی بی‌سابقه در صنعت انرژی جهان نیست و کشورهایی مانند چین، آمریکا و اروپا تجربه تولید و مصرف سوخت‌های متانولی در درصدهای به‌مراتب بالاتر از میزان مورد استفاده در این طرح را داشته‌اند.برای نمونه در کشور چین، سوخت‌های متانولی در مقیاس تجاری استفاده شده‌اند و استانداردهای سوخت بنزین-متانول مثل M15 ( ۱۵٪ متانول) وجود دارد. حتی سوخت‌های با درصد بالاتر هم در برخی برنامه‌های متانولی چین استفاده شده‌اند.بنابراین استفاده از متانول به‌عنوان یک ترکیب اکسیژنه در بنزین در کشورهای پیشرفته کاملاً شناخته‌شده است. همچنین بخش عمده بنزین مصرفی کشورهای نظیر ایالات متحده و برزیل حاوی اتانول است و علاوه بر ترکیب‌های متداول مانند E10 و E15، سوخت E85 با درصد بالای اتانول مورد استفاده قرار می‌گیرد. در واقع استفاده از الکل‌ها به‌عنوان ترکیب اکسیژنه و افزایش‌دهنده اکتان، یک فناوری شناخته‌شده در صنعت سوخت جهان به منظور بهبود وضعیت احتراقی موتور کاهش آلایندگی محیط زیست است. ایران از تولیدکنندگان بزرگ متانول در جهان است و ظرفیت قابل توجهی برای تولید این محصول در کشور وجود دارد. این ظرفیت می‌تواند علاوه بر بازار صادراتی، با ارائه توجیه فنی، اقتصادی و رعایت کامل الزامات استانداردی، در زنجیره داخلی انرژی نیز مورد استفاده هدفمند قرار گیرد.»


۱ ساعت قبل / سایت تجارت نیوز

ادامه افزایش قیمت نفت در بازار جهانی

به گزارش تجارت نیوز، قیمت نفت خام برنت پس از افزایش ۲.۴ درصدی در معاملات روز پنجشنبه، چهار سنت افزایش یافت و به ۹۳ دلار و ۸۲ سنت در هر بشکه رسید. قیمت نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا پس از افزایش ۲.۳ درصدی در معاملات روز گذشته، ۶ سنت کاهش یافت و به ۸۶ دلار و ۷۸ سنت در هر بشکه رسید.

در طول پنج روز افزایش، نفت برنت بیش از هفت درصد و وست تگزاس اینترمدیت بیش از هشت درصد افزایش یافتند و به بالاترین حد خود از ۲۴ ژوئیه رسیدند.

قیمت‌ها به دلیل نگرانی‌ها از تبعات تجاوز آمریکایی صهیونی به ایران که به معنای ادامه کاهش عرضه از سوی تولیدکنندگان بزرگ نفت مانند عربستان سعودی، عراق، امارات متحده عربی و کویت خواهد بود، افزایش یافته است.

جیووانی استانوو، تحلیلگر موسسه مالی یو بی اس گفت: «تنش‌ها در خاورمیانه همچنان بالاست و زمینه را برای اختلالات بیشتر در عرضه فراهم می‌کند. کاهش صادرات نفت از خاورمیانه بار دیگر بازار نفت را محدود می‌کند.»

طبق آخرین داده‌های کشتیرانی، ترافیک کشتیرانی از طریق تنگه هرمز در روز چهارشنبه نسبت به روز قبل بدون تغییر بود و تنها ۹ کشتی از این آبراه عبور کردند که بسیار کمتر از سطح قبل از جنگ است. پیش از جنگ تحمیلی علیه ایران، محموله‌هایی معادل حدود یک پنجم مصرف جهانی از طریق این آبراه جابجا می‌شد.

جنگ همچنین بر عرضه سوخت‌های پالایش شده تاثیر گذاشته و موجودی‌ها را کاهش داده است، به طوری که نفت خام کمتری در دسترس پالایشگاه‌ها قرار دارد.

بر اساس گزارش رویترز، اداره اطلاعات انرژی آمریکا روز چهارشنبه اعلام کرد که ذخایر سوخت تقطیری ایالات متحده، از جمله دیزل و نفت گرمایشی، هفته گذشته برای سومین هفته متوالی کاهش یافت. با این حال، موجودی نفت خام به طور غیرمنتظره‌ای ۴.۴ میلیون بشکه افزایش یافت.

منبع: ایسنا


۱ ساعت قبل / سایت اقتصاد معاصر

قیمت نفت به ۹۳ دلار و ۶۴ سنت رسید

به گزارش اقتصاد معاصر؛ قیمت نفت در معاملات روز جمعه هرچند کاهش یافت اما همچنان در آستانه ثبت دومین رشد هفتگی متوالی قرار دارد. تداوم نگرانی‌ها درباره اختلال در عرضه نفت خاورمیانه، مهم‌ترین عامل حمایت از قیمت‌ها در بازار نفت است.

بهای هر بشکه نفت برنت پس از رشد 2.4 درصدی در معاملات روز گذشته، امروز 14 سنت کاهش یافت و به 93 دلار و 64 سنت رسید. نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا (WTI) نیز که پنجشنبه 2.3 درصد رشد کرده بود، با کاهش 21 سنتی در سطح 86 دلار و 62 سنت معامله شد.

برنت طی پنج جلسه معاملاتی اخیر بیش از 7 درصد و نفت آمریکا بیش از 8 درصد افزایش قیمت داشته‌اند و هر دو به بالاترین سطوح خود از 24 ژوئیه رسیده‌اند. نگرانی از اختلال عرضه در خاورمیانه

ادامه تنش‌های منطقه‌ای و احتمال کاهش عرضه از سوی تولیدکنندگان بزرگ نفت خاورمیانه، از جمله عربستان سعودی، عراق، امارات متحده عربی و کویت، همچنان یکی از مهم‌ترین محرک‌های بازار نفت محسوب می‌شود.

جیووانی استانوو، تحلیلگر مؤسسه یو بی اس، با اشاره به بالا ماندن سطح تنش‌ها در خاورمیانه، اظهار کرد که احتمال بروز اختلالات بیشتر در عرضه همچنان وجود دارد و کاهش صادرات نفت منطقه می‌تواند محدودیت عرضه در بازار جهانی را تشدید کند.

یکی از مهم‌ترین نگرانی‌های بازار، وضعیت تنگه هرمز است؛ مسیر راهبردی که بخش قابل توجهی از تجارت جهانی نفت از آن عبور می‌کند. بر اساس آخرین داده‌های کشتیرانی، تنها 9 کشتی در روز چهارشنبه از این آبراه عبور کردند؛ رقمی که فاصله قابل توجهی با سطح تردد پیش از جنگ دارد.

پیش از آغاز جنگ، حدود یک‌پنجم مصرف جهانی نفت از طریق تنگه هرمز جابه‌جا می‌شد و هرگونه محدودیت پایدار در این مسیر می‌تواند آثار قابل توجهی بر عرضه جهانی و قیمت انرژی داشته باشد. کاهش ذخایر سوخت آمریکا

تنش‌های منطقه‌ای علاوه بر بازار نفت خام، بازار فرآورده‌های نفتی را نیز تحت تأثیر قرار داده است. کاهش دسترسی پالایشگاه‌ها به نفت خام می‌تواند موجودی فرآورده‌های سوختی را تحت فشار قرار دهد.

بر اساس داده‌های اداره اطلاعات انرژی آمریکا، ذخایر سوخت‌های تقطیری این کشور، شامل گازوئیل و نفت گرمایشی، هفته گذشته برای سومین هفته متوالی کاهش یافت.

با این حال، ذخایر نفت خام آمریکا برخلاف انتظار بازار افزایش یافت و در هفته گذشته 4.4 میلیون بشکه بیشتر شد؛ موضوعی که می‌تواند تا حدی از شدت فشار صعودی بر قیمت نفت بکاهد./تسنیم




 کالابرگ مرداد حذف شد؟
۴ ساعت قبل / سایت جهان صنعت نیوز

کالابرگ مرداد حذف شد؟

کالابرگ مردادماه این‌بار با یک تفاوت مهم به دست خانوارها رسید؛ پرداخت مرحله‌ای شد و بخشی از مشمولان باید تا پنجم شهریور منتظر بمانند. همین تغییر کافی بود تا شایعه «حذف کالابرگ مرداد» در فضای عمومی بالا بگیرد، اما دولت می‌گوید کالابرگ حذف نشده است؛ مسئله، تغییر زمان‌بندی شارژ و تعلیق موقت اعتبار برخی خانوارهاست.

 گرانی بنزین چقدر روی زندگی مردم اثر می‌گذارد؟
۱۸ ساعت قبل / سایت اکوایران

گرانی بنزین چقدر روی زندگی مردم اثر می‌گذارد؟

اکوایران: کسری روزانه حدود ۱۴ میلیون لیتر بنزین، دولت را بر سر یک دوراهی ساده «افزایش قیمت یا کاهش مصرف» قرار نداده است. سه سناریوی پیشنهادی دولت، از خاموشی نازل‌ها تا فروش آزاد مازاد و انتقال یارانه از خودرو به افراد، هرکدام می‌توانند شکل متفاوتی از فشار اقتصادی و اجتماعی را به خانوارها تحمیل کنند.

 حال‌وهوای بازار مسکن در چند قدمی پایتخت | با حداقل 500 میلیون تومان پول رهن، وارد بازار اجاره شوید+جدول
۸ ساعت قبل / سایت اقتصادنیوز

حال‌وهوای بازار مسکن در چند قدمی پایتخت | با حداقل 500 میلیون تومان پول رهن، وارد بازار اجاره شوید+جدول

اقتصادنیوز: بررسی بازار رهن و اجاره اندیشه نشان می‌دهد رهن آپارتمان‌های ۶۰ تا ۷۰ متری دوخوابه بسته به فاز، سن بنا و امکانات، از حدود 500میلیون تومان تا ۹۰۰ میلیون تومان متغیر است.

 بحران بدهی در واشنگتن، طوفان در بازار‌های شرق آسیا
۲ ساعت قبل / سایت ایبنا

بحران بدهی در واشنگتن، طوفان در بازار‌های شرق آسیا

همزمانی رکوردشکنی بدهی ۴۰ تریلیون دلاری آمریکا و تنش‌های خاورمیانه، بازار‌های مالی آسیا را در وضعیت قرمز قرار داد.

 سبد ذخایر فزرین پربارتر شد
۲ ساعت قبل / سایت صدای بورس

سبد ذخایر فزرین پربارتر شد

شرکت زرین معدن آسیا (فزرین) در تازه‌ترین گزارش شفاف‌سازی خود از انتقال رسمی پروانه بهره‌برداری محدوده معدنی «مس بهاره» به نام این شرکت خبر داد.

 قیمت طلا امروز جمعه 30 مرداد 1405/ افزایش قیمت طلا
۶ ساعت قبل / سایت اقتصادنیوز

قیمت طلا امروز جمعه 30 مرداد 1405/ افزایش قیمت طلا

اقتصادنیوز: قیمت طلا امروز با افزایش 45 دلاری نسبت به روز گذشته، 4547 (چهار هزار و پانصد و چهل و هفت) دلار نرخ‌گذاری شد.