قیمت طلا امروز




 خبرگزاری مهر / ۱۴۰۵/۰۵/۱۸

حق انتخاب، نخستین قربانی انحصار

در بازاری که تنها یک بازیگر یا گزینه فعالیت می‌کند، تصمیم‌های آن بازیگر (از تغییر شرایط قرارداد گرفته تا افزایش کارمزدها) دیگر با فشار ناشی از رقابت و مقایسه روبه‌رو نیست.
 حق انتخاب، نخستین قربانی انحصار

به گزارش خبرگزاری مهر در بازاری که تنها یک بازیگر یا گزینه فعالیت می‌کند، تصمیم‌های آن بازیگر (از تغییر شرایط قرارداد گرفته تا افزایش کارمزدها) دیگر با فشار ناشی از رقابت و مقایسه روبه‌رو نیست. با کمرنگ شدن رقابت، شفافیت بازار هم به‌تدریج کاهش می‌یابد.

اگر برای خرید محصول یا سرویسی فقط یک گزینه پیش روی شما باشد، چه می‌کنید؟ تصمیم می‌گیرید یا می‌پذیرید. این دو حالت در ظاهر یک نتیجه مشابه دارند: در نهایت آن کالا یا سرویس توسط شما خریداری می‌شود، اما یک تفاوت کاملا بزرگ وجود دارد؛ در حالت اول، شما تصمیم گرفته‌اید؛ در حالت دوم، تصمیمی از قبل برایتان گرفته شده. همین تفاوت ساده، مرز بین بازار رقابتی را از بازار انحصاری جدا می‌کند.

ارزش یک بازار رقابتی دقیقا در همین نقطه آشکار می‌شود. رقابت فقط به معنای حضور چند شرکت در یک بازار نیست؛ بلکه تضمین می‌کند کاربران بتوانند بر اساس نیاز، شرایط و ترجیحات خود تصمیم بگیرند، نه بر اساس گزینه‌ای که از قبل برایشان تعیین شده است. هرچه انتخاب‌های واقعی کمتر شود، قدرت تصمیم‌گیری کاربران نیز محدودتر می‌شود و مهم‌ترین مزیت یک بازار رقابتی، یعنی «حق انتخاب»، به‌تدریج محو و کمرنگ‌تر می‌شود.

سوال این نیست که آیا یک بازیگر بزرگ شده یا نه؛ سوال این است که آیا این بزرگ شدن، نتیجه بهتر بودن است یا نتیجه بستن راه رقبا.

در یک بازار رقابتی، کسب‌وکارها برای انتخاب شدن باید دلیل قانع‌کننده‌ای به کاربران بدهند. یکی تلاش می‌کند فرایند دریافت خدمات را ساده‌تر کند، دیگری سرعت ارائه خدمات را افزایش می‌دهد و کسب‌وکاری دیگر با ارائه امکانات جدید، تجربه متفاوتی ایجاد می‌کند. اینجاست که حق انتخاب کاربران به عاملی تبدیل می‌شود که شرکت‌ها را به بهبود کیفیت، ارائه خدمات بهتر و نوآوری بیشتر ترغیب می‌کند.

خطر اصلی «انحصار» حذف یک رقیب نیست؛ بلکه کاهش حق انتخاب کاربران و تمرکز قدرت در دست تعداد محدودی از بازیگران بازار است. وقتی یک بازیگر بداند کاربر جایی برای رفتن ندارد، دیگر لازم نیست خدمتش را بهتر کند؛ کافیست، کاربر را نگه دارد، نه راضی. در حقیقت، وقتی رقابت کم‌رنگ می‌شود، کاربران ممکن است همچنان از یک سرویس استفاده کنند، اما دیگر همان قدرت سابق را برای مقایسه، انتخاب و تغییر شرایط بازار ندارند.

در بازاری …



 جدول جدید زمان‌بندی شارژ کالابرگ شهریور ۱۴۰۵ اعلام شد / سه‌گروه‌بندی جدید و هشدار درباره تعلیق اعتبار مشمولان غیرمقیم
۷ دقیقه قبل / سایت نبض قیمت

جدول جدید زمان‌بندی شارژ کالابرگ شهریور ۱۴۰۵ اعلام شد / سه‌گروه‌بندی جدید و هشدار درباره تعلیق اعتبار مشمولان غیرمقیم

زمان شارژ کالابرگ شهریور ۱۴۰۵ به همراه جدول گروه‌بندی بر اساس کد ملی، مبلغ اعتبار یک میلیون تومانی و روش‌های استعلام. آخرین اخبار از تغییر زمان‌بندی و احراز سکونت مشمولان.

 واکنش تند پزشکیان به انتقادها درباره بنزین/ ۱۳۰ هزار تومان می‌خریم، ۱۵۰۰ تومان می‌فروشیم؟
۳۸ دقیقه قبل / سایت اقتصاد ایرانی

واکنش تند پزشکیان به انتقادها درباره بنزین/ ۱۳۰ هزار تومان می‌خریم، ۱۵۰۰ تومان می‌فروشیم؟

اقتصادایرانی: رئیس‌جمهور با طرح این پرسش که «چه کسی گفته دولت بنزین ۱۳۰ هزار تومانی را ۱۵۰۰ تومان بفروشد؟»، از فشار یارانه‌ای بر بودجه کشور انتقاد کرد.

 شاخص کل بورس تهران برای نخستین‌بار از مرز ۶ میلیون واحد عبور کرد / رکوردی تاریخی با پشتوانه ورود نقدینگی و جو مثبت بازار
۴۴ دقیقه قبل / سایت نبض قیمت

شاخص کل بورس تهران برای نخستین‌بار از مرز ۶ میلیون واحد عبور کرد / رکوردی تاریخی با پشتوانه ورود نقدینگی و جو مثبت بازار

شاخص کل بورس تهران امروز شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵ از مرز ۶ میلیون واحد عبور کرد و رکورد تاریخی جدیدی ثبت نمود. جزئیات معاملات، ارزش خرد، ورود نقدینگی و تحلیل آینده بازار را در این گزارش بخوانید.

 تقویم تعطیلات هفته جاری (۳۱ مرداد تا ۶ شهریور ۱۴۰۵) / شنبه تعطیل نیست اما تعطیلی اضطراری ۶ استان در انتظار تصمیم نهایی + جدول کامل
۴۹ دقیقه قبل / سایت نبض قیمت

تقویم تعطیلات هفته جاری (۳۱ مرداد تا ۶ شهریور ۱۴۰۵) / شنبه تعطیل نیست اما تعطیلی اضطراری ۶ استان در انتظار تصمیم نهایی + جدول کامل

تعطیلات هفته جاری ۳۱ مرداد تا ۶ شهریور ۱۴۰۵؛ شنبه تعطیل رسمی نیست اما تعطیلی اضطراری ۶ استان در انتظار تصمیم نهایی است + جدول روزهای تعطیل

 کالبدشکافی تورم در ایران
۱ ساعت قبل / سایت ایبنا

کالبدشکافی تورم در ایران

محمدعلی رستگار، عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس ریشه تورم در اقتصاد ایران را نمی‌توان صرفاً در چارچوب‌های متعارف فشار تقاضا یا فشار هزینه خلاصه کرد؛ بلکه ای...