قیمت طلا امروز




 خبرگزاری مهر / ۱۴۰۵/۰۵/۲۱

«توافق مکه» علیه ایران نیست/ پیوستن تهران در کوتاه‌مدت دشوار است

کارشناس ترکیه ای با اشاره به اینکه  توافق مکه علیه منافع ایران نیست گفت: پیوستن تهران به این توافق در کوتاه‌مدت بسیار دشوار به نظر می‌رسد.
 «توافق مکه» علیه ایران نیست/ پیوستن تهران در کوتاه‌مدت دشوار است

خبرگزاری مهر، گروه بین‌الملل - آذر مهدوان: ترکیه، عربستان سعودی و پاکستان با امضای «توافق مشترک دفاعی مکه» وارد مرحله جدیدی از همکاری‌های امنیتی و دفاعی شده‌اند؛ توافقی که بر اساس آن، حمله مسلحانه به هر یک از این سه کشور، به‌منزله حمله به تمامی اعضا تلقی خواهد شد.

این توافق در شرایطی امضا شده که منطقه با مجموعه‌ای از بحران‌های امنیتی، تنش میان ایران و آمریکا، افزایش فعالیت‌های نظامی اسرائیل و حضور گسترده نیروهای آمریکایی مواجه است. از همین رو، توافق مکه صرفاً یک همکاری نظامی میان سه کشور محسوب نمی‌شود و می‌تواند بر آرایش جدید قدرت و معادلات امنیتی خاورمیانه تأثیرگذار باشد.

هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه، روز گذشته به‌صراحت اعلام کرد که این معاهده به هیچ عنوان تهدیدی برای امنیت ایران نیست و تمامی کشورهای منطقه می‌توانند به آن بپیوندند. از سوی دیگر، اظهارات روز گذشته اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، درباره این توافق و تأکید او بر عدم نگرانی تهران از این معاهده به دلیل روابط مطلوب ایران با هر سه کشور، نشان می‌دهد که جمهوری اسلامی نگاه منفی نسبت به این سازوکار ندارد.

با این حال، با توجه به تحولات اخیر منطقه، این پرسش مطرح است که آیا در آینده احتمال پیوستن ایران به چنین توافقی وجود خواهد داشت؟

خبرنگار مهر در این راستا گفتگویی با دکتر «یشیم دمیر کارشناس» کارشناس روابط بین الملل انجام داده است که متن کامل آن در ادامه می‌آید:

ترکیه، پاکستان و عربستان سعودی با توجه به شرایط کنونی منطقه، هر یک با چه انگیزه و دلایلی این توافق را امضا کرده‌اند؟

اگرچه دلایل ترکیه، پاکستان و عربستان سعودی برای امضای «توافق مشترک دفاعی مکه» در برخی زمینه‌ها مشترک است، اما اولویت‌های هر یک از این کشورها متفاوت است. بنابراین این توافق عاملی بر تهدید علیه ایران نیست. هر سه کشور در شرایط متغیر منطقه‌ای تلاش می‌کنند هم امنیت خود و هم منافع اقتصادی‌شان را حفظ کنند.

از منظر ترکیه، یکی از مهم‌ترین مسائل، حفظ منافع اقتصادی و امنیتی است. ترکیه روابط مهم اقتصادی، تجاری و انرژی با ایران دارد. همچنین آنکارا در جریان جنگ آمریکا و ایران تلاش کرد از طریق اقدامات دیپلماتیک نقش میانجی ایفا کند و حملات علیه ایران را مورد انتقاد قرار داد. بنابراین، نمی‌توان پیوستن ترکیه به این توافق را اقدامی مستقیم علیه ایران تلقی کرد.

در عین حال، توسعه روابط اقتصادی و دفاعی ترکیه با کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز اهمیت زیادی دارد. به‌ویژه استفاده از ظرفیت‌های به‌دست‌آمده ترکیه در صنایع دفاعی برای ورود به بازارهای جدید در کشورهای خلیج فارس و بهره‌برداری اقتصادی از روند بازسازی و بازآرایی منطقه، فرصت مهمی برای آنکارا محسوب می‌شود.

از منظر پاکستان، در کنار مسائل امنیتی، نیازهای اقتصادی نیز اهمیت زیادی دارد. پاکستان علاوه بر همسایگی با ایران، سال‌هاست روابط سیاسی، اقتصادی و امنیتی گسترده‌ای با کشورهای حاشیه خلیج فارس دارد. البته این کشور در گذشته نیز در این روابط کاملاً مطابق سیاست‌های عربستان سعودی عمل نکرده است. برای مثال، در جریان جنگ یمن، پاکستان با نپیوستن به عملیات نظامی عربستان، موضعی بی‌طرفانه اتخاذ کرد.

پاکستان امروز به سرمایه‌گذاری‌های جدید، سرمایه خارجی و دسترسی به بازارهای بین‌المللی نیاز دارد. بنابراین، توافق مکه می‌تواند برای اسلام‌آباد فرصتی مهم برای تقویت روابط امنیتی و همچنین توسعه مناسبات اقتصادی با کشورهای خلیج فارس باشد.

از منظر عربستان سعودی، شرایط تا حدودی متفاوت است. برای ریاض، یکی از مهم‌ترین اهداف این توافق، تأمین امنیت منطقه‌ای و حفاظت از روند توسعه اقتصادی است. عربستان در چارچوب «چشم‌انداز ۲۰۳۰» تلاش می‌کند وابستگی اقتصاد خود به نفت را کاهش دهد و زمینه‌های جدیدی برای سرمایه‌گذاری ایجاد کند. تحقق این اهداف نیز مستلزم وجود ثبات در منطقه است.

گسترش جنگ‌های منطقه‌ای می‌تواند به زیرساخت‌های انرژی آسیب بزند، سرمایه‌گذاری خارجی را کاهش دهد و پروژه‌های چشم‌انداز ۲۰۳۰ را تحت تأثیر قرار دهد. بنابراین، از نگاه عربستان، امنیت و اقتصاد دو موضوع جدا از یکدیگر نیستند. تقویت امنیت منطقه‌ای به معنای حفاظت از اهداف اقتصادی این کشور نیز هست. رقابت طولانی‌مدت با ایران نیز ریاض را به سمت ایجاد همکاری‌های امنیتی جدید سوق داده است.

مقام‌های سه کشور اعلام کرده‌اند که همه کشورهای منطقه می‌توانند به این توافق بپیوندند. اما با توجه به حضور پایگاه‌های آمریکا در عربستان، حملات ایران به این پایگاه‌ها و اختلافات تهران و ریاض درباره یمن، آیا پیوستن ایران به این توافق امکان‌پذیر است؟

پیوستن تهران به توافق مکه در کوتاه‌مدت بسیار دشوار به نظر می‌رسد. یکی از مهم‌ترین دلایل آن، حل‌نشدن کامل مشکلات امنیتی و رقابت‌های منطقه‌ای میان ایران و عربستان سعودی است؛ به‌ویژه حضور پایگاه‌های نظامی آمریکا در عربستان برای ایران یک مسئله مهم امنیتی محسوب می‌شود. حملات ایران به پایگاه‌های آمریکا در کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز نشان می‌دهد که حساسیت تهران نسبت به این موضوع بسیار بالاست.

علاوه بر این، ایران و عربستان سعودی در موضوعاتی مانند یمن و رقابت بر سر نفوذ منطقه‌ای اختلافات مهمی دارند. بنابراین، پیوستن فوری تهران به یک سازوکار امنیتی که عربستان نیز در آن حضور دارد، آسان نخواهد بود. اگر این توافق به‌عنوان ساختاری علیه ایران تلقی شود، احتمال پیوستن تهران به آن حتی کمتر خواهد شد.

با این حال، نمی‌توان گفت ایران هیچ‌گاه نمی‌تواند به این توافق بپیوندد. اگر این توافق در آینده از حالت یک ساختار نظامی علیه یک کشور خاص خارج شود و به سازوکاری فراگیر برای تأمین امنیت منطقه، بازدارندگی در برابر حملات و توسعه همکاری‌های اقتصادی تبدیل شود، ممکن است ایران نیز به‌صورت مستقیم یا غیرمستقیم با آن ارتباط برقرار کند.

در شرایط کنونی، اما انتظار نمی‌رود ایران به این توافق بپیوندد. تهران نیز به‌جای مشارکت در آن، نسبت به امضای توافق انتقاد کرده است. دلیل اصلی این مسئله آن است که توافق در شکل کنونی، با منافع امنیتی و منطقه‌ای ایران کاملاً همخوانی ندارد.

با این حال، اگر در آینده این توافق به‌جای تبدیل‌شدن به یک بلوک ضدایرانی یا فرقه‌ای، به ساختاری فراگیر با محوریت ثبات منطقه‌ای، همکاری اقتصادی و امنیت متقابل تبدیل شود، ممکن است رویکرد ایران نیز تغییر کند.

با توجه به تهدیدهای اسرائیل و حضور نظامی آمریکا در منطقه، این توافق چگونه می‌تواند به امنیت منطقه‌ای کمک کند؟ مهم‌ترین چالش‌های پیش روی آن چیست؟ آیا امکان تبدیل‌شدن آن به یک توافق پایدار و موفق وجود دارد؟ همچنین تنش میان پاکستان و هند را چگونه باید در این چارچوب در نظر گرفت؟

برای اینکه این توافق بتواند به امنیت منطقه‌ای کمک کند، ابتدا باید از تبدیل‌شدن آن به یک ائتلاف نظامی علیه یک کشور خاص جلوگیری شود.

با توجه به فعالیت‌های نظامی اسرائیل در منطقه و حضور نظامی آمریکا، همکاری امنیتی قدرتمند میان ترکیه، پاکستان و عربستان سعودی می‌تواند به کشورهای منطقه کمک کند ظرفیت بیشتری برای تأمین امنیت خود داشته باشند. به‌ویژه در زمینه حفاظت از مسیرهای انرژی، کریدورهای تجاری و زیرساخت‌های حیاتی، چنین همکاری‌ای می‌تواند نقش بازدارنده مهمی ایجاد کند. زیرا پیامدهای یک درگیری منطقه‌ای تنها به کشورهای درگیر محدود نمی‌شود و از طریق انرژی، تجارت، حمل‌ونقل و سرمایه‌گذاری، کل منطقه را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

با این حال، این توافق با چالش‌های جدی نیز مواجه است. نخست اینکه سه کشور، در کنار منافع مشترک، اولویت‌های متفاوتی نیز دارند. روابط اقتصادی و سیاسی ترکیه با ایران همچنان ادامه دارد. پاکستان همسایه ایران است و در عین حال سال‌هاست با هند رقابت جدی دارد. عربستان سعودی نیز با ایران بر سر نفوذ منطقه‌ای رقابت می‌کند. بنابراین، انتظار اینکه هر سه کشور در برابر همه تحولات منطقه‌ای موضعی یکسان اتخاذ کنند، واقع‌بینانه نیست.

موفقیت توافق به این بستگی دارد که اختلاف اولویت‌های سه کشور بر منافع مشترک آنها غلبه نکند.

تنش میان پاکستان و هند نیز در این چارچوب اهمیت ویژه‌ای دارد. بخش مهمی از اولویت‌های امنیتی پاکستان ناشی از رقابت با هند است. بنابراین، واقع‌بینانه نیست که پاکستان تمام ظرفیت نظامی و سیاسی خود را به مسائل امنیتی خاورمیانه اختصاص دهد.

همچنین ورود ترکیه و عربستان به مناقشه پاکستان و هند می‌تواند به‌جای گسترش همکاری، مشکلات جدیدی ایجاد کند. بنابراین، موفقیت توافق به ایجاد تعادلی بستگی دارد که در آن کشورهای عضو مجبور نباشند مسائل امنیتی و دوجانبه یکدیگر را بر عهده بگیرند و در عین حال، رقابت‌های دوجانبه نیز امنیت مشترک را تحت تأثیر قرار ندهد.

یکی دیگر از چالش‌های مهم، احتمال تبدیل‌شدن توافق به یک ائتلاف مذهبی است. اگر این ساختار به‌عنوان یک «ائتلاف سنی» یا بلوکی علیه ایران تلقی شود، رقابت‌های منطقه‌ای می‌تواند تشدید شود. چنین وضعیتی نه‌تنها نزدیک‌شدن ایران به توافق را دشوارتر می‌کند، بلکه احتمال پیوستن سایر کشورهای منطقه را نیز کاهش می‌دهد.

در مقابل، اگر توافق به ساختاری فراگیر با ابعاد اقتصادی، دیپلماتیک و امنیتی تبدیل شود، امکان پیوستن کشورهای جدید به آن افزایش خواهد یافت.

تبدیل‌شدن این توافق به یک سازوکار پایدار و موفق امکان‌پذیر است، اما برای تحقق این هدف، توافق نباید صرفاً بر امنیت نظامی متمرکز باشد. امنیت انرژی، حفاظت از مسیرهای تجاری، صنایع دفاعی، سرمایه‌گذاری، همکاری اقتصادی و سازوکارهای دیپلماتیک نیز باید به عناصر اصلی توافق تبدیل شوند. چنین رویکردی می‌تواند روابط میان طرف‌ها را به بستری پایدارتر و چندبعدی منتقل کند. کد مطلب 6914308



۱ ساعت قبل / سایت تابناک

برخی فرماندهان سپاه موضع محتاطانه‌ای به پیمان مکه دارند/ دولتی‌ها استقبال کردند

به گزارش سرویس بین الملل تابناک، مرکز مطالعات استراتژیک خاورمیانه در ترکیه در مقاله‌ای به بررسی نقش پاکستان در پیمان مکه پرداخته که در ادامه آمده است.

لازم به ذکر است انتشار مقالات خارجی به معنای تایید محتوای آن از سوی تابناک نیست.

توافقنامه دفاعی سه‌جانبه بین پاکستان، ترکیه و عربستان سعودی در تاریخ ۷ اوت، در کاخ صفا در مکه، توسط سران کشور‌های مربوطه امضا شد. 

ارزش نمادین این پیمان مستقیماً از نام‌گذاری، مکان و زمان‌بندی آن ناشی می‌شود، جایی که رهبران، بلافاصله پس از نماز جمعه در یکی از مقدس‌ترین مکان‌های اسلام، این توافق را اجرا کردند. 

در حالی که بیانیه‌های رسمی وزارت امور خارجه کشور‌های امضاکننده تأکید کردند که این توافقنامه علیه هیچ کشور ثالثی نیست و هدف آن تقویت بازدارندگی جمعی، همکاری دفاعی و انتقال فناوری است، اما وضعیت راهبردی زمینه‌ای آن، به‌طور عمدی در مورد شرایط دقیقی که برای مقابله با آنها طراحی شده، مبهم باقی مانده است.

پیمان دفاعی مکه در چارچوب چشم‌انداز منطقه‌ای پاکستان

یکی از ارکان اصلی سیاست خارجی پاکستان همواره ترویج روابط برادرانه با جهان اسلام گسترده‌تر بوده است. از زمان تأسیس، اسلام‌آباد روابط دوجانبه برادرانه‌ای با کشور‌های کلیدی منطقه، از جمله ایران، ترکیه و عربستان سعودی حفظ کرده است. 

فراتر از هم‌راستایی دیپلماتیک، پاکستان از لحاظ تاریخی از آرمان فلسطین حمایت کرده است. 

در کنار این روابط، پاکستان دارای جمعیت زیادی از مهاجران در کشور‌های شورای همکاری خلیج فارس (GCC) است. این جامعه مهاجر، از طریق جریان مستمر حواله‌ها، ستون فقرات اقتصادی حیاتی برای اسلام‌آباد را تشکیل می‌دهد، در حالی که این منطقه به‌طور همزمان نیاز‌های اولیه انرژی پاکستان را تأمین می‌کند. 

با این حال، این وابستگی متقابل عمیق، پاکستان را در برابر بی‌ثباتی منطقه‌ای آسیب‌پذیر می‌کند. تشدید اخیر درگیری بین آمریکا و ایران، مستقیماً بر اقتصاد پاکستان تأثیر گذاشت و باعث افزایش شدید قیمت سوخت، افزایش تورم داخلی و وادار کردن دولت به کاهش هفته کاری رسمی به چهار روز برای صرفه‌جویی در انرژی شد. 

در نتیجه، در حالی که درک تهدیدات حیاتی پاکستان همچنان محکم بر مرز شرقی آن متمرکز است، آسیب‌پذیری‌های حاد ژئوپلیتیکی و ژئواکونومیکی آن در غرب آسیا، اسلام‌آباد را به ایفای نقش دیپلماتیک فعال در کاهش خصومت‌های منطقه‌ای سوق داده است.

از مفهوم مالکیت منطقه‌ای تا پیمان دفاعی

غرب آسیا پس از حملات ۷ اکتبر و عملیات نظامی بعدی اسرائیل در نوار غزه، بی‌ثباتی شدیدی را تجربه کرده است. گسترش افقی گسترده‌تر این درگیری در نهایت به رویارویی مستقیم نظامی شامل آمریکا، اسرائیل و ایران انجامید. 

وزیر امور خارجه ترکیه، هاکان فیدان، با قرار دادن ابتکار سه‌جانبه در این فضا، روشن کرد که این توافق پس از دو سال و هشت ماه مذاکرات مستمر دیپلماتیک به دست آمده است. 

فیدان تأکید کرد که مالکیت منطقه‌ای مسائل امنیتی همچنان محور رویکرد آنکارا است و خاطرنشان کرد که قدرت‌های خارجی که وارد منطقه می‌شوند، اغلب بحران‌ها را تشدید می‌کنند تا اینکه آنها را حل کنند و در نتیجه هزینه‌های بلندمدت غیرقابل تحملی را به کشور‌های منطقه تحمیل می‌کنند. 

بنابراین، ترتیب سه‌جانبه باید به عنوان اقدامی عمدی برای ایجاد یک مکانیسم امنیتی بومی که قادر به کاهش وابستگی به ضامنان خارجی است، درک شود.

از لحاظ تاریخی، کشور‌های حاشیه خلیج فارس سرمایه‌های قابل توجهی را برای خرید سیستم‌های تسلیحاتی آمریکا هزینه کردند و در ازای تضمین‌های امنیتی کلی، به واشنگتن حق پایگاه اعطا کردند. 

با این حال، در جریان رویارویی اخیر، زیرساخت‌های انرژی کشور میزبان و تأسیسات آمریکایی به اهداف اصلی حملات تلافی‌جویانه ایران تبدیل شدند. عدم توانایی آمریکا در محافظت کامل از متحدانش - که ناشی از محدودیت‌های ظرفیت در جبهه‌های عملیاتی متعددی است که توسط ایران باز شده یا تعهد اولویت‌دار به تل‌آویو - کشور‌های حاشیه خلیج فارس را بر آن داشت تا کارایی چتر‌های امنیتی آمریکا را دوباره بررسی کنند. 

میزبانی پایگاه‌های خارجی کمتر به عنوان یک بازدارنده و بیشتر به عنوان آهنربایی برای جذب رگبار موشک‌ها و پهپاد‌های ورودی ایران تلقی شد. علاوه بر این، آسیب‌پذیری تنگه‌های حیاتی دریایی، جریان صادرات انرژی را به شدت تهدید می‌کرد و نیرو‌های آمریکایی قادر به تضمین کامل عبور بدون مانع کشتیرانی تجاری نبودند.

این درک، فشار برای ایجاد یک ساختار امنیتی محلی را تسریع کرد. عربستان سعودی، ترکیه و پاکستان دارای منافع ژئوپلیتیکی مستقیم در ثبات غرب آسیا هستند و همگی در مجاورت فوری منطقه درگیری قرار دارند. 

در صورت وقوع جنگ منطقه‌ای پایدار یا محاصره دریایی، این کشور‌ها به‌ناچار پیامد‌های اقتصادی و راهبردی اولیه را متحمل می‌شوند. این ضرورت زمانی بیشتر برجسته شد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور وقت آمریکا، به‌طور عمومی در مورد تنگه هرمز اظهار داشت که کشور‌های ترانزیتی باید مسئولیت اصلی حفاظت از مسیر‌های انرژی خود را بر عهده بگیرند. 

این موضع معامله‌گرایانه، درک منطقه‌ای را تقویت کرد که قدرت‌های خارجی منافع ملی خود را بر ثبات منطقه‌ای ترجیح می‌دهند. با توجه به محیط امنیتی سیال و مذاکرات جاری و بی‌نتیجه بین واشنگتن و تهران، به نظر می‌رسد پارامتر‌های فنی پیمان مکه عمداً مبهم نگه داشته شده‌اند تا از دام‌های تعهد زودهنگام جلوگیری شود.

مسیر نهایی این چارچوب همچنان به حل و فصل مناقشه آمریکا و ایران و تثبیت تنگه هرمز گره خورده است. در جهت‌یابی این پویایی‌ها، اسحاق دار، وزیر امور خارجه پاکستان، مجدداً تأکید کرد که این چارچوب غیرخصمانه است و به روی همه کشور‌های منطقه‌ای که به اصول اساسی آن متعهد هستند، باز است. 

اسلام‌آباد با نشان دادن دیپلماسی فعال، با عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، دیدار کرد تا در مورد دامنه این توافق اطمینان‌بخشی کند. در پاسخ، اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، اعلام کرد که تهران پیمان مکه را به عنوان یک موضع تهاجمی علیه ایران نمی‌بیند، بلکه آن را به عنوان یک اقدام ساختاری در مقابل جسارت اسرائیل و بازتابی از کاهش اعتماد منطقه‌ای به تضمین‌های امنیتی آمریکا تفسیر می‌کند. 

با این وجود، با توجه به مرز مشترک ۵۶۵ مایلی پاکستان با ایران و نقش اثبات شده آن به عنوان میانجی، که با تسهیل تفاهم‌نامه اسلام‌آباد (MoU) اثبات شده است، تهران همچنان مشارکت عملیاتی اسلام‌آباد را در این ائتلاف با احتیاط سنجیده زیر نظر دارد.

زمینه‌هایی که پاکستان به طور بالقوه می‌تواند در ائتلاف مشارکت داشته باشد

فراتر از موقعیت جغرافیایی که جنوب آسیا را به خلیج فارس متصل می‌کند، پاکستان قابلیت‌های نظامی متمایزی را به این چارچوب امنیتی نوظهور ارائه می‌دهد. در این ساختار سه‌جانبه، که عربستان سعودی نقدینگی مالی را فراهم می‌کند و ترکیه به یک پایگاه پیشرفته صنعتی-دفاعی همراه با وزن ژئوپلیتیکی قابل توجه کمک می‌کند، پاکستان این ترتیب را با نیرو‌های مسلح دائمی بزرگ و کارآزموده خود و قابلیت‌های تخصصی تولید دفاعی تکمیل می‌کند.

در عمل، پاکستان تجربه گسترده‌ای در آموزش عملیاتی مشترک، مبارزه با شورش، مبارزه با تروریسم و به اشتراک‌گذاری اطلاعات که از طریق دهه‌ها جنگ نامتقارن اصلاح شده است، ارائه می‌دهد. 

نیروی هوایی پاکستان با سابقه طولانی در استقرار و پشتیبانی در خاورمیانه، تخصص ویژه مرتبط با دفاع هوایی یکپارچه و آگاهی از حوزه دریایی را فراهم می‌کند. علاوه بر این، نهاد‌های دفاعی دولتی پاکستان - مانند مجتمع هوایی پاکستان (PAC) کامرا و صنایع سنگین تاکسیلا (HIT) - فرصت‌هایی را برای توسعه مشترک، انتقال فناوری و سفارشی‌سازی مقرون‌به‌صرفه سخت‌افزار در کنار شرکت‌های دفاعی ترکیه ارائه می‌دهند و باعث ایجاد یک ماتریس دفاعی منطقه‌ای خوداتکاتر می‌شوند.

فرصت‌ها و ریسک‌ها برای پاکستان

علیرغم این مزایای راهبردی، تحلیلگران به ریسک‌های قابل توجهی برای پاکستان اشاره می‌کنند. نگرانی اصلی، توسعه بیش از حد راهبردی احتمالی است، زیرا موضع دفاعی اصلی پاکستان بر مرز شرقی آن متمرکز باقی مانده است، همراه با نیاز‌های مستمر مبارزه با تروریسم در امتداد مرز غربی آن. 

متعهد کردن منابع نظامی یا پذیرفتن تعهدات رسمی در صحنه غرب آسیا می‌تواند باعث فشار بر استقرار نیرو‌ها و تضعیف دفاع در جبهه‌های حیاتی شود.

علاوه بر این، مدیریت روابط با ایران نیاز به تنظیم دقیق دارد. در حالی که کانال‌های رسمی در تهران این پیمان را گامی به سوی یک ساختار امنیتی منطقه‌ای پساآمریکایی تلقی کرده‌اند، برخی در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی (IRGC) و جناح‌های سیاسی محافظه‌کار، موضع محتاطانه‌تری دارند. 

نظرات در رسانه‌های هم‌سو با سپاه، مانند عصر ایران، خاطرنشان کرده است که ترکیب حمایت مالی عربستان، قابلیت‌های صنعتی-دفاعی ترکیه و توان نظامی پاکستان، یک گروه‌بندی راهبردی قوی ایجاد می‌کند که می‌تواند توازن قوای منطقه‌ای را تغییر دهد و به مرور زمان فضای مانور راهبردی ایران را محدود کند.

نتیجه‌گیری

ابهام حساب‌شده پیرامون توافقنامه دفاعی مکه نشان‌دهنده یک مصالحه ضروری میان سه شریک با درک‌های متفاوت از تهدید، اما منافع منطقه‌ای مشترک است. امضاکنندگان با پیشروی در چارچوبی متمرکز بر مالکیت منطقه‌ای، زمینه را برای یک ساختار امنیتی بومی پساآمریکایی فراهم کرده‌اند. 

برای پاکستان، مشارکت به عنوان یکی از اعضای مؤسس به دنبال مشارکت دیپلماتیک آن در بحران آمریکا و ایران، بر نقش در حال تحول آن در دیپلماسی منطقه‌ای تأکید دارد. متعادل کردن تعهدات این ائتلاف سه‌جانبه با اولویت‌های امنیتی سنتی خود، وظیفه‌ای مرکزی برای برنامه‌ریزی راهبردی اسلام‌آباد باقی خواهد ماند.


۴ ساعت قبل / روزنامه ستاره صبح

انصارالله یمن: طی دو حمله پهپادی، موقعیت‌های حساس در فرودگاه ابها و تأسیسات آرامکو در عربستان را هدف قرار دادیم

انصارالله یمن اعلام کرد که طی دو حمله پهپادی، موقعیت‌های حساس در عربستان را هدف قرار داده است.

به گزارش انتخاب، انصارالله یمن اعلام کرد که در دو حمله پهپادی، اهدافی را در عربستان سعودی هدف قرار داده‌اند؛ این حملات یک موقعیت حساس در فرودگاه ابها و یک تأسیسات آرامکو در ابها را هدف قرار داده است.

این گروه اعلام کرد که این حملات در پاسخ به نقض حریم هوایی یمن بر فراز استان صعده توسط یک پهپاد سعودی انجام شده است.


۳ ساعت قبل / سایت نورنیوز

افشاگری علیه متا؛ ایمنی کودکان فدای افزایش تعامل کاربران

نورنیوز-گروه بین‌الملل : به گزارش رویترز، یکی از مدیران سابق شرکت متا در دادگاهی فدرال شهادت داد، مارک زاکربرگ، فرهنگی را در این شرکت شکل داده که رشد و افزایش تعامل کاربران را بر ایمنی کودکان در فیس‌بوک و اینستاگرام مقدم می‌داند.

آرتورو بجار در این خصوص گفت: ساختار متمرکز تصمیم‌گیری متا سبب می‌شد تغییرات مهم محصولات عملاً به اولویت‌گذاری مدیر عامل وابسته باشد.

این شهادت بخشی از پرونده‌ای مهم با مشارکت ۲۹ ایالت آمریکا محسوب می‌شود. چهار ایالت کالیفرنیا، کلرادو، کنتاکی و نیوجرسی متا را متهم کرده‌اند که محصولات خود را به شکلی طراحی کرده که وابستگی کاربران نوجوان را افزایش می‌دهد و درباره ایمنی آنها اطلاعات گمراه‌کننده ارائه نموده است. مجموعه ایالت‌ها همچنین جمع‌آوری و استفاده غیرقانونی از اطلاعات کودکان زیر ۱۳ سال را مطرح کرده‌اند.

بجار مدعی است متا ابزار‌هایی برای شناسایی میلیون‌ها کاربر احتمالی زیر ۱۳ سال در اختیار دارد، اما انگیزه‌های تجاری مانع استفاده مؤثر از این ظرفیت شده است. او همچنین قابلیت یادآوری «استراحت در شبکه اجتماعی» را ناکارآمد دانست، زیرا به‌صورت پیش‌فرض فعال نیست و کاربران می‌توانند به‌آسانی آن را نادیده بگیرند.

رسیدگی به این پرونده حدود شش هفته ادامه خواهد داشت و می‌تواند پیامد‌های مهمی برای نحوه طراحی فیس‌بوک و اینستاگرام داشته باشد. هیئت منصفه نظر مشورتی خود را در نهایت ارائه خواهد کرد و قاضی فدرال درباره مسئولیت متا، مجازات‌های مدنی احتمالی و تغییرات مورد نیاز در پلتفرم‌ها تصمیم خواهد گرفت.




 فوری؛ فرودگاه بن‌گوریون تل‌آویو تعطیل شد | ۱۰۰ هزار مسافر سرگردان شدند
۱۶ ساعت قبل / خبرگزاری همشهری‌آنلاین

فوری؛ فرودگاه بن‌گوریون تل‌آویو تعطیل شد | ۱۰۰ هزار مسافر سرگردان شدند

اعتصاب کارکنان، فرودگاه بن‌گوریون را تعطیل و ۱۰۰ هزار مسافر را سرگردان کرد. وزیر رژیم صهیونیستی کارگران را به گروگان‌گیری متهم کرد و خواستار مجازات آن‌ها شد.

 هشدار چین به ژاپن: در موضوع هسته‌ای با آتش بازی نکنید
۱۶ ساعت قبل / سایت هم میهن

هشدار چین به ژاپن: در موضوع هسته‌ای با آتش بازی نکنید

سفیر چین در روسیه با هشدار درباره پیامدهای حرکت احتمالی ژاپن به سمت ساخت تسلیحات هسته‌ای گفت چنین اقدامی توازن راهبردی در شمال شرق آسیا را به‌طور کامل برهم خواهد زد و ممکن است هر لحظه یک رقابت تسلیحات هسته‌ای را در منطقه به راه بیندازد.

 توهم وزیر خزانه‌داری ترامپ درباره کنترل تنگه هرمز - تسنیم
۱۲ ساعت قبل / خبرگزاری تسنیم

توهم وزیر خزانه‌داری ترامپ درباره کنترل تنگه هرمز - تسنیم

وزیر خزانه‌داری آمریکا امروز پنجشنبه به تکرار توهمات دونالد ترامپ علیه ایران پرداخت.

 عکس: تصاویر ماهواره‌ای از ناو جدید آمریکا در خاورمیانه
۹ ساعت قبل / سایت تابناک

عکس: تصاویر ماهواره‌ای از ناو جدید آمریکا در خاورمیانه

تصاویر ماهواره‌ای Sentinel-۲ از دیروز، یک ناو هواپیمابر آمریکایی کلاس نیمیتز را نشان می‌دهد که در خلیج عمان در حال حرکت است.

 روس‌اتم: به ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای در ایران ادامه می‌دهیم
۱۱ ساعت قبل / سایت هم میهن

روس‌اتم: به ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای در ایران ادامه می‌دهیم

مدیرعامل شرکت روس‌اتم تأکید کرد این شرکت روسی با وجود محدودیت‌ها و تحریم‌های در حال گسترش علیه آن، به ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای در ایران، مصر، مجارستان و هند ادامه می‌دهد.

 انتقام پنتاگون از افشاگر وضعیت ناو آبراهام لینکلن!
۱۰ ساعت قبل / سایت تابناک

انتقام پنتاگون از افشاگر وضعیت ناو آبراهام لینکلن!

«مکس لدرر» ناشر باسابقه روزنامه نظامی «استارز اند استرایپس» پس از انتشار گزارش‌های این رسانه درباره وخامت شرایط در ناو هواپیمابر یواس‌اس آبراهام لینکلن، پیش...