قیمت طلا امروز




 خبرگزاری تسنیم / ۱۴۰۵/۰۵/۲۴

اختیار برداشت مستقیم بانک‌ها از حساب بدهکاران قرض‌الحسنه باطل شد - تسنیم

دیوان عدالت اداری اجازه برداشت مستقیم بانک‌ها از حساب بدهکاران قرض‌الحسنه را باطل کرد.
 اختیار برداشت مستقیم بانک‌ها از حساب بدهکاران قرض‌الحسنه باطل شد - تسنیم

اقتصادی

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، هیات عمومی دیوان عدالت اداری ماده 9 فرم یکنواخت عقد قرض‌الحسنه را که به بانک‌های عامل اختیار می‌داد بدون نیاز به حکم قضایی، مطالبات مستقیم و غیرمستقیم را از کلیه حساب‌ها، اموال و اسناد تسهیلات‌گیرنده و ضامنان برداشت کنند، خلاف قانون و خارج از حدود اختیار بانک مرکزی دانست و از تاریخ تصویب ابطال کرد.

 هیات عمومی دیوان عدالت اداری در رأی شماره 140531390000984300 مورخ 23 تیر 1405، به شکایت سازمان بازرسی کل کشور از بانک مرکزی، ماده 9 فرم یکنواخت قرارداد قرض‌الحسنه منضم به بخشنامه شماره 93/246055 مورخ 23 اسفند 1393 را خلاف قانون تشخیص داد.

بر اساس این ماده، قرض‌گیرنده و ضامن یا ضامنان به‌طور غیرقابل رجوع به بانک اجازه می‌دادند که هرگونه مطالبات ناشی از قرارداد، اعم از مستقیم یا غیرمستقیم، پس از سررسید یا حال شدن دیون و در صورت عدم پرداخت، از موجودی هر یک از حساب‌های ریالی و ارزی، اموال و اسناد آنان نزد بانک یا سایر مؤسسات اعتباری رأساً و بدون نیاز به حکم قضایی یا اجرایی برداشت شود. بر اساس همین ماده، اقدام بانک برای قرض‌گیرنده و ضامن غیرقابل اعتراض و لازم‌الاتباع اعلام شده بود.

سازمان بازرسی کل کشور در دادخواست خود اعلام کرده بود که این مقرره مغایر با ماده یک قانون تسهیل اعطای تسهیلات بانکی مصوب 1386 و ماده 23 قانون بهبود مستمر محیط کسب‌وکار مصوب 1390 است و با اعطای اختیار برداشت مطالبات مستقیم و غیرمستقیم و رجوع به کلیه حساب‌ها و اموال مشتری و ضامنان، با آرای پیشین هیات عمومی دیوان عدالت اداری نیز تعارض دارد.

بانک مرکزی در پاسخ اعلام کرده بود که این فرم بر اساس تکلیف قانونی و به تصویب شورای پول و اعتبار رسیده و ماده یک قانون تسهیل اعطای تسهیلات بانکی صرفاً ناظر بر طرح‌های تولیدی است و به تسهیلات قرض‌الحسنه تسری ندارد. این بانک همچنین تأکید کرده بود که حذف ضمانت‌اجراهای قراردادی می‌تواند وصول مطالبات و بازگشت منابع قرض‌الحسنه را با مشکل مواجه کند.

هیات عمومی دیوان عدالت اداری اما با استناد به آرای شماره **9410090905801285 مورخ 4 اسفند 1394** و **9809970905810064 مورخ 20 فروردین 1398** و ماده یک قانون تسهیل اعطای تسهیلات بانکی، ماده 9 فرم یکنواخت عقد قرض‌الحسنه را خلاف قانون و خارج از اختیار بانک مرکزی تشخیص داد و مستند به بند یک ماده 12 و مواد 13 و 88 قانون دیوان عدالت اداری از تاریخ تصویب ابطال کرد.

با ابطال این ماده، بانک‌ها دیگر نمی‌توانند صرفاً با استناد به این شرط قراردادی، به‌صورت مطلق و بدون محدودیت به کلیه حساب‌ها و اموال مشتری و ضامن مراجعه کرده و هر نوع بدهی، از جمله مطالبات غیرمرتبط با همان تسهیلات را از حساب آنان برداشت کنند. با توجه به اینکه ابطال از تاریخ تصویب اعمال می‌شود، اقدامات انجام‌شده در گذشته نیز با پیگیری ذی‌نفع قابلیت ابطال دارند.

البته این رأی به معنای حذف اصل بدهی یا مسئولیت تسهیلات‌گیرنده و ضامن نیست و بانک‌ها همچنان می‌توانند از طریق ضمانت‌اجراهای قانونی و قراردادی معتبر، مطالبات خود را وصول کنند. انتظار می‌رود بانک مرکزی نسبت به اصلاح فرم یکنواخت قرارداد قرض‌الحسنه و تدوین ضوابط جدید در چارچوب رأی دیوان عدالت اداری اقدام کند.

رأی هیات عمومی دیوان عدالت اداری بر اساس ماده 93 قانون دیوان عدالت اداری، برای مراجع قضایی و اداری معتبر و ملاک عمل است.

انتهای پیام/  





 جزئیات تامین سوخت زمستانی نیروگاه‌ها
۷ ساعت قبل / سایت هم میهن

جزئیات تامین سوخت زمستانی نیروگاه‌ها

معاون وزیر نیرو گفت: اکنون حدود ۳ میلیارد و ۲۱۰ میلیون متر مکعب گازوئیل ذخیره شده و نزدیک ۸۵ درصد مخازن پر شده، اما امسال سال سختی برای تامین سوخت نیروگاه‌ها است.

 ترافیک سنگین در جاده چالوس و محور هراز - تسنیم
۱۴ ساعت قبل / خبرگزاری تسنیم

ترافیک سنگین در جاده چالوس و محور هراز - تسنیم

سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای از ترافیک سنگین در جاده چالوس و محور هراز خبر داد.

 نتایج مثبت واکسن سرطان پوست سهام شرکت مدرنا را سه برابر کرد
۱۳ ساعت قبل / سایت اکوایران

نتایج مثبت واکسن سرطان پوست سهام شرکت مدرنا را سه برابر کرد

سهام مدرنا پس از اعلام نتایج موفقیت‌آمیز واکسن سرطان پوست، در معاملات روز چهارشنبه ۱۷۷ درصد جهش کرد و حدود ۴۴ میلیارد دلار به ارزش بازار این شرکت افزود؛ اتفاقی که نگاه سرمایه‌گذاران را دوباره به آینده مدرنا و ظرفیت رشد آن در صنعت داروسازی جلب کرده است.

 اطلاعات محرمانه دولت درباره افزایش قیمت بنزین لو رفت!
۹ ساعت قبل / سایت اقتصاد ایرانی

اطلاعات محرمانه دولت درباره افزایش قیمت بنزین لو رفت!

اقتصادایرانی: ادعای تازه درباره تعیین قیمت جدید بنزین، پرونده افزایش نرخ سوخت را وارد مرحله‌ای تازه کرده است.

 با اقساط ۲۴ ماهه خودرو بخرید + تحویل ۳۰ روزه
۱۰ ساعت قبل / سایت اقتصاد ایرانی

با اقساط ۲۴ ماهه خودرو بخرید + تحویل ۳۰ روزه

اقتصادایرانی: در این گزارش شرایط ثبت نام فروش فوری و فوق العاده سایپا در مرداد ماه ۱۴۰۵ را بخوانید.

 چرا پروژه پتروشیمی فسا متوقف شد؟ + عکس
۵ ساعت قبل / سایت فرکانس

چرا پروژه پتروشیمی فسا متوقف شد؟ + عکس

به گزارش فرکانس، تکمیل در پایان سال به حدود ۶۲.۹ میلیارد تومان رسیده است؛ اما نکته مهم‌تر از رقم ثبت‌شده، سرنوشت نامعلوم این سرمایه‌گذاری است. تحریم‌ها، مشکلات تأمین آب، کمبود منابع مالی و حتی اختلافات و ابهامات مربوط به جانمایی پروژه، از جمله موانعی عنوان شده‌اند که موجب شده‌اند طرح از برنامه اولیه فاصله زیادی [ ]