
اقتصادی
ابراهیمیان، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، روند یکساله بازار سهام را تشریح کرد و با اشاره به تغییرات نسبتهای ارزشگذاری، سودآوری شرکتها، نرخ ارز و قیمتهای جهانی، چشمانداز بازار سرمایه را مورد بررسی قرار داد. بورس در قله 6 میلیون واحد/کارشناسان درباره مقصد بعدی شاخص چه میگویند؟
تسنیم: اگر بخواهیم بازار سهام را در یک بازه یکساله، یعنی از مرداد و اوایل شهریور 1404 تا ابتدای شهریور 1405 بررسی کنیم، چه تصویری از روند بازار به دست میآید؟
ابراهیمیان: اگر یک نگاه یکساله به بازار سهام داشته باشیم، یعنی بازه مرداد و اوایل شهریور 1404 تا ابتدای شهریور 1405، باید توجه داشته باشیم که در سال گذشته و تا اوایل شهریورماه، بازار سهام پس از جنگ 12 روزه با افت بسیار زیادی مواجه شده بود.
در آن مقطع، ارزش دلاری بازار سهام تا محدوده 70 میلیارد دلار کاهش پیدا کرده بود. این اتفاق در شرایطی رخ داد که شاهد تغییر نسبی در نرخ نیما بودیم و حتی نرخ دلار آزاد نیز مقداری افزایش پیدا کرده بود، اما بازار سهام همچنان روند نزولی خود را ادامه میداد.
علت اصلی این روند، افزایش ریسکهای سیستماتیک بود. در واقع، فارغ از اینکه متغیرهای اقتصادی چه وضعیتی داشتند، افزایش ریسکهای سیستماتیک باعث شده بود سرمایهگذاران با احتیاط بیشتری در بازار سهام فعالیت کنند.
از آن زمان به بعد، مجموعه اقداماتی که از سوی سازمان بورس و وزارت امور اقتصادی و دارایی برای حمایت از سهامداران انجام شد، از جمله طرحهایی مانند اوراق بیمه سهام و تأمین مالی، در کنار کاهش نسبت P/E بازار به کفهای خود، شرایط متفاوتی را ایجاد کرد.
در نتیجه، از ابتدای شهریور سال گذشته شاهد آغاز یک رالی رشدی در بازار بودیم که انتشار گزارشهای ششماهه شرکتها نیز به آن کمک کرد. در فصل پاییز نیز روند صعودی بازار همزمان با تغییر سیاستهای ارزی و حذف ارز ترجیحی ادامه پیدا کرد.
این روند رشد تا حدود 4.5 میلیون واحد برای شاخص کل در اواخر دیماه ادامه داشت. در آن مقطع، نسبت P/E بازار در سقف شاخص به محدوده حدود 8 تا 8.5 واحد رسیده بود.
معمولاً زمانی که نسبت P/E گذشتهنگر بازار به محدوده 8 تا 9 واحد میرسد، بهجز مقطعی مانند سال 1399، بازار یا وارد فاز اصلاحی …












