قیمت طلا امروز




 سایت خبرآنلاین / ۶ ساعت قبل

«عقل فعال» میراث حل مسائل روز؛ ابن سینا شاخصه عقلانیت در اسلام است

یک استاد دانشگاه گفت:امروز باید از «عقل منفعل» که تنها میراث ابن‌سینا را می‌آموزد، به «عقل فعال» رسید؛ عقلی که بتواند بر آن میراث چیزی بیفزاید و برای مسائل جامعه راه‌حل و اندیشه تازه ارائه کند.
 «عقل فعال» میراث حل مسائل روز؛ ابن سینا شاخصه عقلانیت در اسلام است

به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، آیین بزرگداشت حکیم بوعلی سینا به همت انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با همکاری بنیاد علمی و فرهنگی بوعلی سینا و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان، با حضور پرشمار علاقه مندان و با سخنرانی جمعی از استادان و پژوهشگران حوزه حکمت و فلسفه اسلامی در تالار اجتماعات شهید مطهری(ره) انجمن برگزار شد.

بنابر روایت مهر، رئیس بنیاد علمی و فرهنگی ابن‌سینا، انشاءالله رحمتی، در ابتدای این مراسم، طی سخنانی با قدردانی از حضور استادان و پژوهشگران در این جلسه، بر ضرورت بازخوانی میراث فکری و فلسفی ابن‌سینا برای پاسخ‌گویی به نیازهای فکری روز تأکید کرد.

تفسیر سوره نور ابن سینا نشان از الهام گیری یک فیلسوف از قرآن است

یکی از میراث‌های بزرگ ابن‌سینا، تفسیر کوتاه اما دوران‌ساز او بر آیه شریفه نور است؛ تفسیری که نشان می‌دهد یک فیلسوف چگونه می‌تواند از قرآن الهام بگیرد و در پرتو آن به نظریه‌پردازی بپردازد و در عین حال، دانش و تخصص فلسفی خود را در خدمت فهم و تفسیر قرآن قرار دهد.

در این رویکرد، نوعی تعامل دوسویه میان فهم فلسفی و فهم قرآن شکل می‌گیرد؛ به این معنا که مطالعه قرآن، فهم فلسفی انسان را دگرگون می‌کند و سپس همین فهم فلسفی، امکان کشف لایه‌هایی تازه از معانی قرآن را فراهم می‌آورد.

رئیس بنیاد علمی و فرهنگی ابن‌سینا، این رویکرد را سرآغاز نوعی تأویل فلسفی قرآن دانست و گفت: تأثیر این نگاه را می‌توان در اندیشه فیلسوفانی چون سهروردی و ملاصدرا نیز مشاهده کرد. به‌ویژه حکمت اشراقی سهروردی را می‌توان تا حدی تفسیری فلسفی از آیه نور دانست.

رحمتی در پایان با تأکید بر ضرورت تبدیل «روز ابن‌سینا» به «هفته ابن‌سینا» افزود: ابن‌سینا متفکری متعلق به یک دوره تاریخی خاص نیست؛ اندیشه او از مرز زمان عبور کرده است و سخنان چنین فیلسوفی می‌تواند در همه دوره‌ها طنین داشته باشد. از این رو، باید از فرصت هفته ابن‌سینا برای بازشناسی وجوه مختلف اندیشه او بهره گرفت؛ زیرا هیچ بخش مهمی از میراث فکری ابن‌سینا نیست که نتواند برای زمانه ما الهام‌بخش و راهگشا باشد.

رونمایی از بخش طبیعیات کتاب شرح نجاة ابن سینا

پس از سخنان رحمتی، با حضور استادان حاضر در این برنامه، از بخش طبیعیات کتاب شرح نجاة ابن سینا که با تصحیح و تحقیقِ مقصود محمدی و عزت الملوک قاسم قاضی در سلسله انتشارات انجمن آثار و مفاخر فرهنگی منتشر شده است، رونمایی شد.

ابن‌سینا را باید در زمان و زمینه او سنجید

در ادامه سید یحیی یثربی استاد دانشگاه علامه طباطبایی(ره) به ایراد سخن پرداخت. وی با تأکید بر جایگاه برجسته ابن‌سینا در تاریخ اندیشه اسلامی و ایرانی، بر ضرورت عبور از تکرار میراث گذشتگان و تلاش برای تولید اندیشه متناسب با نیازهای روز تأکید کرد.

وی گفت: ابن‌سینا بی‌تردید از شخصیت‌های بزرگ جهان اسلام و ایران است. آثار او را بارها مطالعه کرده‌ام و دو اثر «نجات» و «اشارات» را نیز ترجمه و به اختصار شرح کرده‌ام. در دقت علمی و قدرت فکری ابن‌سینا تردیدی نیست، اما نباید از اندیشمندانی که در قرن سوم و چهارم می‌زیسته‌اند انتظار داشته باشیم پاسخ مسائل قرن بیست‌ویکم را نیز در اختیار ما قرار داده باشند؛ هر انسان و اندیشه‌ای باید در زمان و زمینه خودش ارزیابی شود.

یثربی افزود: ابن‌سینا در زمان خود درباره سیاست، دین، طبیعیات و موضوعات گوناگون اندیشیده و دیدگاه‌هایش ارزشمند است، اما پرسش اساسی این است که ما پس از او چه کرده‌ایم. هر استادی باید شاگردانی داشته باشد که دست‌کم یک گام از استاد خود فراتر بروند. مردان هر دوره باید حرف زمانه خود را بزنند و ما نیز باید حرف تازه‌ای برای جامعه امروز داشته باشیم.

وی با اشاره به نقش فلسفه در جهان معاصر اظهار کرد: فلسفه باید وسیله‌ای برای گسترش تفکر باشد. بسیاری از مسائل طبیعی را علوم تجربی بر عهده گرفته‌اند و این امر فرصتی فراهم کرده است تا فلسفه با دقت بیشتری به مسائل معرفت‌شناختی و پرسش‌های بنیادین انسان بپردازد و بر دستاوردهای پیشینیان بیفزاید.

استاد دانشگاه علامه طباطبایی(ره) با تأکید بر ضرورت بازخوانی قرآن در هر عصر گفت: قرآن حقیقتی است که در هر زمان می‌توان از آن بهره‌ای تازه دریافت. همان‌گونه که شناخت انسان از طبیعت در طول قرن‌ها گسترش یافته، فهم ما از قرآن نیز نباید متوقف در گذشته بماند.

وی در پایان با استناد به آیه «وَقُل رَّبِّ زِدْنِی عِلْمًا» تأکید کرد: پیامبر اکرم(ص) نیز مأمور به طلب فزونی دانش است و این نشان می‌دهد که راه دانایی هیچ‌گاه پایان نمی‌یابد. امروز باید از «عقل منفعل» که تنها میراث ابن‌سینا را می‌آموزد، به «عقل فعال» رسید؛ عقلی که بتواند بر آن میراث چیزی بیفزاید و برای مسائل جامعه راه‌حل و اندیشه تازه ارائه کند.

تواضع علمی، میراث کمتر دیده‌شده ابن‌سینا

سومین سخنران این آیین، سید محمود یوسف ثانی عضو هیئت علمی موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران بود. وی با اشاره به ضرورت بهره‌گیری درست از میراث فکری بزرگان، «تواضع علمی» را یکی از وجوه مهم و کمتر دیده‌شده شخصیت ابن‌سینا دانست و بر اهمیت بازخوانی این ویژگی برای فضای علمی امروز تأکید کرد.

ملتی که نتواند از میراث بزرگان خود به‌درستی و شایستگی استفاده کند، نمی‌تواند در مسیر پیشرفت گام بردارد. ابن‌سینا یکی از شاخصه‌های عقلانیت در تاریخ اسلام است و آثار او حتی امروز نیز می‌تواند برای ما آموزنده و راهگشا باشد. یکی از نکاتی که در نوشته‌ها و سخنان ابن‌سینا به‌روشنی دیده می‌شود، تواضع علمی اوست؛ برخلاف تصوری که گاه از ابن‌سینا به‌عنوان فیلسوفی متکبر و خودبرتربین شکل گرفته، آثار او نشان می‌دهد که در مقام بحث علمی، به محدودیت‌های دانش و توانایی‌های ادراکی انسان توجهی جدی داشته است.

یوسف‌ثانی افزود: ابن‌سینا بارها و با صراحت از ناتوانی انسان در شناخت برخی حقایق سخن گفته است. او در «تعلیقات» تأکید می‌کند که رسیدن به حقیقت اشیا و ارائه حدود و تعریف‌های دقیق از آن‌ها در توان انسان نیست. همچنین در مواجهه با برخی پرسش‌های فلسفی، به‌جای ارائه پاسخی ساختگی، صریحاً می‌گوید «لا أدری»؛ یعنی نمی‌دانم. این اقرار به ندانستن، نه نشانه ضعف، بلکه نشانه‌ای از شناخت دقیق حدود دانش است.

وی ادامه داد: ابن‌سینا حتی در مسائل علمی نیز بر ضرورت عرضه دیدگاه‌ها به اهل علم، بهره‌گیری از نظر دیگران و همکاری فکری تأکید دارد. او از اشکال و نقد علمی استقبال می‌کند و تصریح دارد که از شنیدن اشکال وارد بر سخنانش خرسند می‌شود؛ زیرا بحث استوار و نقد سنجیده، زمینه گشایش فکری را فراهم می‌کند.

عضو هیئت علمی مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران خاطرنشان کرد: این میراث امروز نیز برای ما بسیار قابل استفاده است. اگر در نظام‌های علمی و گفت‌وگوهای فکری خود به این اصل ابن‌سینا عمل کنیم که آنچه را نمی‌دانیم ادعا نکنیم، نقد دیگران را بپذیریم و حل مسائل را در قالب کار جمعی و گفت‌وگوی علمی دنبال کنیم، گام مهمی در مسیر پیشرفت علمی برداشته‌ایم.

ابن‌سینا زبان فارسی را وارد سپهر مفاهیم فلسفی کرد

قاسم پورحسن استاد دانشگاه علامه طباطبایی نیز در این مراسم با تأکید بر راز ماندگاری ایران گفت: ایران در طول تاریخ با گسست‌ها و فراز و نشیب‌های فراوان روبه‌رو بوده، اما آنچه موجب تداوم و ماندگاری آن شده، میراث عمیق و ستبر خرد و حکمت ایرانی است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به جایگاه ابن‌سینا در شکل‌گیری زبان فلسفی فارسی افزود: ابن‌سینا در «دانشنامه علایی» سه دسته از واژگان فارسی را به کار گرفت و بخشی از این واژگان بعدها در آثار باباافضل، ناصرخسرو و دیگر اندیشمندان استمرار یافت.

به گفته پورحسن، ابن‌سینا تنها فیلسوفی است که برای بسیاری از مفاهیم دقیق فلسفی، اصطلاحات فارسی پدید آورد و از این طریق، زبان فارسی را از قلمرو ادب و شعر به حوزه علم و فلسفه وارد کرد.

این استاد دانشگاه اظهار کرد: پیش از ابن‌سینا نیز تلاش‌هایی برای گسترش زبان فارسی صورت گرفته بود و چهره‌هایی چون ابوعلی بلعمی و ابوعبدالله جیهانی در دوره سامانیان نقش مهمی در گسترش کاربرد فارسی در تاریخ، دانش و حکومت داشتند، اما ابن‌سینا تحول اساسی در زبان فارسی ایجاد کرد.

وی ادامه داد: یکی از مهم‌ترین دستاوردهای ابن‌سینا، وارد کردن زبان فارسی به سپهر مفاهیم فلسفی و نشان دادن ظرفیت این زبان برای بیان دقیق‌ترین مفاهیم حکمی بود.

پورحسن با تأکید بر اهمیت میراث ایرانی خاطرنشان کرد: زبان تنها مجموعه‌ای از واژگان نیست، بلکه بخشی از هویت و میراث حکمی ایران است و بی‌توجهی به این میراث، از مهم‌ترین دلایل وضعیت کنونی ماست.

نقش ایران در تمدن جهانی

در پایان این رویداد نیز فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت به ایراد سخن پرداخت. وی با تأکید بر جایگاه تمدنی ایران گفت: ایران صرفاً یک جغرافیا نیست، بلکه هویتی قدرتمند و ریشه‌دار است که در طول هزاران سال و در فراز و فرودهای تاریخ، همچنان پابرجا مانده است.

وی ادامه داد: نقش ایران در تمدن جهان، نقشی بی‌بدیل است و این جایگاه را مدیون انسان‌هایی همچون ابن‌سینا هستیم که هنوز آن‌گونه که باید شناخته نشده‌اند. باید بیش از گذشته شخصیت، آثار و نقش این بزرگان در تمدن بشری را بشناسیم و به نسل‌های آینده معرفی کنیم.

سخنگوی دولت با تأکید بر اهمیت آموزش و رسانه در پاسداشت هویت ایرانی اظهار کرد: آموزش و پرورش، وزارت علوم، وزارت فرهنگ و رسانه ملی وظیفه مهمی در معرفی این میراث و تبیین راز ماندگاری ایران دارند. از فارابی و ابن‌سینا و غزالی و مولانا و حافظ و سعدی تا چهره‌های معاصر، باید بزرگان فرهنگ و ادب ایران را بیشتر بشناسیم و بخوانیم.

وی زبان فارسی را بخشی از این هویت دانست و گفت: نباید استفاده از واژه‌های بیگانه را نشانه تمدن بدانیم؛ حفظ زبان فارسی و به‌کارگیری واژگان شیوای آن، بخشی از پاسداشت فرهنگ ایرانی است.

مهاجرانی در پایان خاطرنشان کرد: فرهنگ اصیل ایرانی، مدارا، تاب‌آوری، مهربانی و خرد را به ما آموخته است و همین میراث سبب شده ایران از سخت‌ترین حوادث تاریخی عبور کند. باید قدر ایران را بدانیم، یکدیگر را تاب بیاوریم و با مهربانی در کنار هم بایستیم؛ چرا که «دریغ است ایران که ویران شود». کد مطلب 2262754



۴ ساعت قبل / خبرگزاری برنا

از منظر علمای شیعه و سنی جایگاه ویژه امام حسن عسکری (ع) چگونه است؟+ اسناد دقیق

مقام امام حسن عسگری در منظر علمای شیعه و سنی به شرح ذیل بیان شده است:

۱ـ معتمد عباسی

نقل شده است که جعفر بن علی الهادی از معتمد درخواست کرد که او را به امامت نصب کند و مقام برادرش امام عسکری را بعد از ایشان به او واگذار نماید. معتمد گفت: «منزلت و مقام برادرت مربوط به ما نمی شود بلکه «انّما کانت باللّه عزّ و جلّ» فقط از طرف خداوند عزیز و جلیل است و ما هر چند در نابودی و پایین آوردن مقام آن ها تلاش کردیم، خداوند از این کار اباء دارد و هر روز بر مقام و رفعت آنها افزود، از طریق حفظ و نگهداری، و نیکو سکوت کردن و از طریق افزودن علم و عبادت آنها، و امّا تو اگر در نزد شیعیان برادرت منزلت و مقام او را داری، نیازی به ما نداری، و اگر از چنان منزلتی برخوردار نیستی و آن اوصافی را که برادرت داشت دارا نیستی، از ما در این رابطه کاری ساخته نیست.[۱]

۲ـ طبیب دربار

بختیشوع طبیب معروف بود و در زمان امام حسن عسکری طبیب دربار عباسی نیز بود. روزی حضرت عسکری نیاز به طبیب پیدا کرد از بختیشوع درخواست کرد که یکی از شاگردان خود را در محضر حضرت بفرستد، او به یکی از شاگردان خود دستور داد که نزد امام حسن عسکریبرود و از مقام و منزلت آن حضرت برای او نکاتی متذکر شد از جمله گفت: «طَلَبَ مِنِّی ابْنُ الرِّضَا مَنْ یَفْصِدُهُ فَصِرْ إِلَیْهِ وَ هُوَ أَعْلَمُ فِی یَوْمِنَا هَذَا بِمَنْ هُوَ تَحْتَ السَّمَاءِ .»؛ ابن الرضا خواسته کسی نزد او بفرستم (برای طبابت) پس تو نزد او می روی در حالی که این مسئله را بخوبی باید بدانی که در این زمان زیر آسمان از او داناتر نیست، و آنچه به تو دستور می دهد اعتراض نکن».[۲]

۳ـ احمد بن عبید اللّه بن خاقان

احمد عامل جمع آوری خراج و مالیات در منطقه قم بود، پدرش عبیداللّه بن خاقان وزیر معتمد عباسی بود، خود احمد از ناجین و دشمنان سرسخت اهل بیت(ع) به حساب می آمد، او مأمور شد که گزارش کسانی از آل ابی طالب را که مقیم سامرّا هستند و جایگاه و منزلت آنان را نسبت به سلطان بنویسد، پس او چنین گزارش داد: «در سامرّا ندیدم و نشناختم مردی از خاندان علی را به مانند حسن بن علی بن محمد بن الرضا(ع) و نشنیدم جز سکوت و عفت و بزرگی و کرم او در نزل اهل بیتش و تمام بنی هاشم، و همین طور همه او را مقدّم می داشتند بر بزرگان، پیرمردان و رهبران و وزراء و بعد از این ارزش و مقام وی در نظرم بزرگ آمد و فهمیدم که دوست و دشمن او را به دیده احترام می نگرند».

۴ـ نویسنده معتمد عباسی

از ابی جعفر احمد القیصر البصری نقل شده است که ما نزد آقایمان ابی محمد در عسکر(سامرّا) بودیم پس خادم سلطان (معتمد) وارد شد. عرض کرد: امیرمؤمنان!! به شما سلام رسانده و گفته است، کاتب (دربار) ما «انوش نی» می خواهد دو پسر خود را پاکیزه کند، درخواست می کنیم از شما که به نزد او بروی و برای سلامتی و بقای فرزندان او دعا فرمایی. پس من دوست دارم اکنون شما سوار اسب شده نزد او بروی و این کار را انجام دهی. البته این زحمت را برای آن به شما تحمیل کردیم که او (نصرانی) خود گفته است: ما دوست داریم با دعای بقایای نبوت و رسالت متبرک شویم پس آن گاه آقای ما حسن عسکری(ع) فرمود: «الحمد للّه الّذی جعل النصاری اعرف بحقنا من المسلمین»؛ ستایش خدای را که نصاری را آگاه­تر به حق ما از مسلمیناین زمان قرار داد.[۳]

آن گاه حضرت فرمود: اسبی را برایم آماده کنید، پس سوار شد تا بر «انوش» وارد شدیم، در حالی که او سربرهنه و پابرهنه همراه با عالمان و راهبان مسیحی در حالی که انجیل را بر سینه نهاده بود، به استقبال آن حضرت آمد و به امام عرض کرد: ای سید ما متوسّل می شوم به سوی تو با این کتاب (انجیل) که خود بر آن از ما داناتری، جز آن که گناه جسارت زحمت خودت را بر من ببخشی قسم به حق مسیح بن مریم و آنچه که از انجیل از نزد خداوند آورده است ما از امیرالمؤمنین، خلیفه شما را درخواست نکردیم مگر به این جهت که در انجیل مقام شما را مانند مقام مسیح در پیشگاه الهی یافتیم.

پس امام عسکری(ع) فرمود: «امّا ابنک هذا فباق علیک و امّا الآخر فمأخوذ عنک بعد ثلاثة ایامٍ ـ ای میّتاً ـ و هذا الباقی یسلم و یحسن اسلامه و یتولّانا اهل البیت[۴]؛ امّا این پسرت باقی می ماند و اما دیگری از تو گرفته می شود ـ یعنی می میرد ـ بعد از سه روز و این که باقی می ماند، مسلمان می شود و اسلامش نیکو است و ما اهل بیت را دوست می دارد. پس انوش گفت: به خدا قسم ای سیّد من سخن تو حق است، و به راستی مرگ این پسرم برایم آسان است، به خاطر آنچه که از پسر دیگر گفتی که مسلمان می شود و شما اهل بیت را دوست می دارد، پس برخی از کشیشان پرسید چرا خود مسلمان نمی شوی؟ انوش گفت: من مسلمانم و مولایم این را می داند پس مولای ما فرمود: راست می گوید و اگر نبود که مردم می گفتند: ما خبر وفات پسرت را دادیم و آن چنان که ما گفتیم واقع نشده، از خدا می خواستم بقای فرزندت را.

انوش: من جز آن چه اراده کرده ای نمی خواهم. ابوجعفر احمد می گوید: به خدا قسم این پسر بعد از سه روز از دنیا رفت و دوّمی بعد از یک سال مسلمان شد و با ما نزد امام حسن رفت تا وفات آن حضرت بود.[۵]

روایت فوق سراسر عظمت امام حسن عسکری(ع) را می رساند، هم می رساند که مسیحیان به مقام و عظمت اهل بیت آگاهی دارند، چرا که در انجیل عظمتی چون مسیح (بلکه بالاتر) از آن برای آنان بیان شده است و همین طور کاشف و بیانگر علم غیبی آن حضرت است که از آینده افراد خبر می دهد. و همین طور این نکته و درد را نیز آشکار می سازد که افرادی با این همه عظمت در بین مسلمین وجود داشته نه تنها از علم و عظمت آنها استفاده نبردند، بلکه آنان را با انواع اذیت و آزارها، رنج دادند و تنها در مواردی که درمانده می شدند و یا افتخار می خواستند برای خود کسب کنند درب خانه اهل بیت می آمدند.

۵ـ ابن صبّاغ مالکی

او درباره امام حسن عسکری(ع) و علم و عظمت او چنین می گوید: «او آقای مردم عصرش و امام روزگارش بود، سخنان او محکم، کارهایش پسندیده، اگر افاضل زمان او قصیده باشند او در خانه و معدن قصید قرار دارد، اگر گردنبدی از دُر را به نظم کشند رابط و تنظیم کننده او خواهد بود سوار بر علومی است که همسان ندارد و بیان کننده غوامض آن است که کسی با او مجادله نتواند کشف کننده حقایق است با نظر صائب خود، اظهار کننده دقائق است با فکر ژرف اندیش خود، بیان کننده امور غیبی در (جلسات) پنهانی بود. او دارای بزرگواری ریشه دار و روح و ذات کریم بود، خدای او را مورد رحمت فراوان خویش قرار داده در بهشت جایش دهد.

۶ـ زندانبانان حضرت

خلیفه عباسی به صالح بن وصیف توصیه کرد که در حبس به امام حسن عسکری(ع) سخت گیرد، صالح گفت: چه کنم، من او را به دست دو نفر که بدترین اشخاص است سپرده ام به نام علی بن یارمش و دیگری افتامش ولی بعد از مدّتی این دو نفر اهل نماز و روزه شده اند، و به مقاماتی دست یافته اند، پس آن دو را احضار کردند، و مورد ملامت قرار دادند، که چرا بر امام حسن عسکری(ع) سخت نمی گیرید، گفتند: چه کنیم و چه بگوییم در حق مردی که روزها را روزه می گیرد و شب ها را تا صبح مشغول عبادت است و هر وقت به ما نظر می افکند بدن ما می لرزد چنان که مالک نفس خود نیستیم و نمی توانیم خود را نگهداریم، خلیفه وقتی سخنان آن دو را شنید، با ذلّت از نزد صالح برگشت.[۶]

۷ـ راهب دیرالعاقول

او از بزرگان مسیحیت و داناترین آنها بود، هنگامی که کرامات امام حسن عسکری (ع) را شنید، و کراماتی از آن حضرت دید، با دست مبارک آن حضرت اسلام اختیار کرد، لباس نصرانیت را از تن بیرون آورد و لباس سفیدی بر تن نمود و زمانی که پزشک معروف (بختیشوع) از او درباره دست برداشتن از دینش (و مسیحیت) پرسید، در جواب گفت: او را همچون مسیح و مانند او یافتم، لذا به دست او (امام عسکری ع) مسلمان شدم آری او مانند عیسی است در نشانه ها و برهانهایش، آن گاه نزد حضرت عسکری(ع) رفت و ملازم او بود تا از دنیا رفت.[۷]

۸ـ علّامه شبراوی شافعی

او می گوید: یازدهمین امام حسن خالص ملقب به عسکری است، در شرف او همین بس که امام مهدی(عج) منتظر از اولاد او است. خدا به این بیت (اهل بیت) خیر کثیر دهد که بیت شریفی است، و نسب خالص و بلند مرتبه دارد و همین بس در افتخار این خانواده از علوّ و بلندی مقام خوشا بحال حسن عسکری که از خانواده عالی مرتبه و بلند مرتبه ای می باشد و به راستی در بلند مرتبگی بر همه غلبه یافته و بر خورشید و قمر از نظر جایگاه رفعت یافته است ، و همه کمالات بدون استثناء در او جمع آمده و هیچ کمالی با کلمه «غیر» و الا از او استثنا نشده است همچون دُر و گوهر در مجد و عظمت آن امامان به نظم آمده اند، اوّل آنها با آخر آنها یکسان هستند. و چه بسیار کسانی که تلاش کردند مقام آنها را پایین آورند ولی خدا آنها را بالا برد.[۸]

۹ـ علی بن اوتاش

محمد بن اسماعیل علوی می گوید: امام عسکری (ع) را زمانی در نزد علی بن اوتامش که یکی از دشمنان سرسخت آل محمد(ص) بود زندانی کردند او مردی زشت خو و بد سیرت (بود) و با خاندان علی (ع) عداوتی دیرینه داشت از طرف خلیفه به او دستور داده بودند که هر چه می تواند امام را اذیت کند و بر او سختگیری نماید. امّا ابهت، هیبت و صلابت امام (ع) و حالات عرفانی و معنوی آن حضرت چنان آن مرد شقاوت پیشه را متحوّل کرد ـ با این که حضرت عسکری بیش از یک روز در زندان او نبود ـ که صورت خود را به احترام حضرتش بر خاک می نهاد و سر خود را بالا نمی گرفت و همراهی یک روزه این مرد با پیشوای یازدهم، رفتار و گفتارش را عوض نمود و حضرت عسکری(ع) را در منظر او نیک ترین مردم قرار داد.[۹]

۱۰ـ محمد شاکری

محمد شاکری که از همراهان امام عسکری (ع) است درباره آن حضرت می گوید: او در محراب عبادت می نشست و سجده می کرد در حالی که من پیوسته می خوابیدم و بیدار می شدم و می خوابیدم در حالی که او در سجده بود او کم خوراک بود، برایش میوه هایی می آوردند،

او یکی دو دانه از آنها را می خورد و می فرمود: محمد! این ها را برای بچّه هایت ببر.[۱۰]

با توجه به آن چه که از سخنان عالمان و محدّثان و مورخان اهل سنّت و غیر آنها درباره امام عسکری(ع) نقل شد به خوبی به دست می آید که مقامات معنوی و فضائل علمی آن حضرت بر اثر اتصال به پروردگار ربوبی، و بر اثر عبادت و زهد بندگی، به این جهت به این بدخواهان و دشمنان اهل بیت(ع) و آنهایی که در طول تاریخ سعی کرده اند از طریق حذف فیزیکی و شهادت امامان و یا از طریق حبس و زندان، و یا از راه تخریب قبور و بارگاه امامان، نام اهل بیت (ع) و مرام آنان را از زمین و یاد و محبّت آنها را از قلب ها بردارند، باید گفت که سخت در اشتباه هستند و هرگز بر این کار موفق نخواهند شد، آن زمانی که علی(ع) را خانه نشین کردند شیعیان آن حضرت بسیار محدود بود امّا با شهادت او و دیگر امامان و تخریب قبور ائمه بقیع، و تخریب مرقد امام حسین (ع) در کربلا که فقط ۱۷ بار توسط متوکّل عباسی انجام گرفته است نه تنها از شیعیان علی(ع) کاسته نشده بلکه امروزه با تمام افتخار می توان گفت چهارصد میلیون شیعه در جهان داریم. آری خداوند خواسته نام اهل بیت و مکتب آنان را زنده نگهدارد هرگز کسی قادر نخواهد بود جلو پیشرفت آن را بگیرد. به این جریان تاریخی توجه نمایید.

اربلی در کشف الغمّه نقل کرده است که مستنصر خلیفه عباسی، سالی جهت زیارت قبور اجداد خود و تفریح به سامرا رفت. ابتدا به زیارت عسکریین(ع) مشرف گردید و سپس به مقبره خلفاء عباسی رفت. دید آن جا خراب گردیده است و پرندگان و حیوانات قبور خلفاء را آلوده کرده اند.

از این مسئله متأثر شد یکی از همراهان گفت: قدرت و ثروت در دست تو است و خلیفه مسلمین تو هستی، دستور ده که قبور پدرانت را مرتب کنند! همچنان که قبور این علویین را مشاهده می کنی که دارای صحن و بارگاه و فرش، چراغ و خدمه و زوّار می باشند. مستنصر گفت: این امری است الهی و به زور نمی توان مردم را واداشت که به زیارت قبور پدران من بیایند و اگر هم اجبار کنم پذیرفته نیست.[۱۱]

--------------------------------------------------------------------------------

[۱]. قطب راوندى، الخرائج و الجرائح ، ج ۳، ص ۱۱۰۹، ناشر، مدرسه امام مهدى، قم ، چاپ اول، ۱۴۰۹ ق،

[۲]. همان، ج ۱، ص ۴۲۲٫

[۳]. حلیة الأبرار، البحرانی ،ج ۶،ص۱۱۱٫کتابنامه تکمیل شود.

[۴]. حرعاملى،محمد بن حسن، إثبات الهداة بالنصوص و المعجزات، ج ۵، ص۴۳، ناشر، اعلمى، بیروت، ۱۴۲۵ ق ،

[۵]. جهت اطلاعات بیشتر به سایت حوزه نت مراجعه شود.

[۶]. علامه مجلسى ، بحار الأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار، ، ج ۵۰، ص ۳۰۸، ناشر، اسلامیه، تهران .

[۷]. الخرائج و الجرائح، ج ۱، ص ۴۲۴٫

[۸]. جهت اطلاعات بیشتر به سایت حوزه نت مراجعه شود.

[۹]. بحار الأنوار، ج ۵۰، ص ۳۰۷٫

[۱۰]. همان، ج ۵۰، ص ۲۵۳٫

[۱۱]. محدث اربلى ،کشف الغمة فی معرفة الأئمة، ج ۲، ص ۵۱۹، ناشر، بنى هاشمى، تبریز، چاپ، اول، ۱۳۸۱ ق




 بازگشت ویژه سیدجلال حسینی به پرسپولیس
۸ ساعت قبل / سایت ورزش ۳

بازگشت ویژه سیدجلال حسینی به پرسپولیس

باشگاه پرسپولیس در مذاکره با تیم فولاد موفق شده امتیاز تیم دوم این که که راهی لیگ آزادگان شده خریداری و قصد دارد هدایت آن را به کاپیتان اسبق خود بسپارد.

 یمن: از عبور ۴۸ کشتی متعلق به عربستان در باب‌المندب جلوگیری کردیم؛ ۸ نفتکش را هم هدف قرار دادیم/ ادعای ونس: فشارهای اقتصادی بر ایران، محاسبات آن‌ها را درباره نوع توافق، تغییر می‌دهد/ اکنون وارد مرحله جدیدی شده‌ایم که در آن مؤثرترین ابزار ما، «فشار اقتصادی» است
۶ ساعت قبل / سایت انتخاب

یمن: از عبور ۴۸ کشتی متعلق به عربستان در باب‌المندب جلوگیری کردیم؛ ۸ نفتکش را هم هدف قرار دادیم/ ادعای ونس: فشارهای اقتصادی بر ایران، محاسبات آن‌ها را درباره نوع توافق، تغییر می‌دهد/ اکنون وارد مرحله جدیدی شده‌ایم که در آن مؤثرترین ابزار ما، «فشار اقتصادی» است

جنگ سوم و تجاوز نظامی اخیر آمریکا به ایران وارد روز چهل و یکم شد. در حالی که از روز آتش بس نقض شده میان دو کشور ۱۳۶ روز می‌گذرد، مقامات آمریکایی بر اتخاذ فشا...

 اعتراف معاون ترامپ به فشار ایران به آمریکا
۱۰ دقیقه قبل / خبرگزاری همشهری‌آنلاین

اعتراف معاون ترامپ به فشار ایران به آمریکا

جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا گفت: قیمت نفت همچنان بالاست و مردم این موضوع را هنگام سوخت‌گیری در پمپ‌بنزین‌ها احساس می‌کنند، اما قیمت‌ها نسبت به بالاترین سطح خود کاهش قابل توجهی داشته است.

 نقد فیلم The Last House؛ اجرای متقاعدکننده واگنر مورا و گرتا لی در تریلری خفقان‌آور
۴ ساعت قبل / سایت سلام سینما

نقد فیلم The Last House؛ اجرای متقاعدکننده واگنر مورا و گرتا لی در تریلری خفقان‌آور

خاطرات شما از قرنطینه دوران همه‌گیری کرونا در برابر سناریوی آخرالزمانی «آخرین خانه» رنگ می‌بازد؛ فیلمی از لویی لتریه که به لطف فضای سنگین و نمور خود تا حد زیادی موفق است، هرچند اتفاقاتش همیشه منطقی به نظر نمی‌رسند.

 زندانی خولین آلوارز: حبس‌کشیده اتلتیکو! (عکس)
۱۰ ساعت قبل / سایت ورزش ۳

زندانی خولین آلوارز: حبس‌کشیده اتلتیکو! (عکس)

فوتو شوت اتلتیکو مادرید کار دست این باشگاه داد. تصویر جدید خولین آلوارز به دستمایه اینستاگرام و توییتر برای شوخی تبدیل شده است.

 تأمین برق صنایع با اولویت تولید و اشتغال پیگیری می‌شود
۸ ساعت قبل / سایت هم میهن

تأمین برق صنایع با اولویت تولید و اشتغال پیگیری می‌شود

رئیس‌جمهور با تأکید بر ضرورت جلوگیری از توقف خطوط تولید، خواستار رفع موانع اجرای مصوبات تأمین برق صنایع شد و بر استفاده از ظرفیت بورس انرژی، برق وارداتی و مدیریت مصرف برای عبور از محدودیت‌های شبکه تأکید کرد.