قیمت طلا امروز




 سایت خبرآنلاین / ۳ روز قبل / ۱۴۰۵/۰۵/۲۶

مرز میان دانش و فریب در پژوهش؛ چرا باید به غایتِ پژوهش توجه کنیم؟

در نگاه غایت‌گرایانه به اخلاق پژوهش، ارزش یا بی‌اعتباری یک تحقیق را می‌توان بر پایهٔ غایت‌ها و پیامدهای آن سنجید؛ جایی که سود عمومی، نجات جان و خیر جامعه در برابر فریب، تحریف و آسیب به اعتماد علمی قرار می‌گیرد.
 مرز میان دانش و فریب در پژوهش؛ چرا باید به غایتِ پژوهش توجه کنیم؟

به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، پژوهش در دنیای امروز، کنشی مسئولانه است که پیوندی مستقیم با سلامت و سعادت جامعه دارد. غفلت از «غایت» و پیامدهای اخلاقیِ یک تحقیق، می‌تواند دانش را از مسیرِ خدمت به خیرِ عمومی منحرف کند. بر همین اساس، در سلسله‌جلساتِ «اخلاق علمی»، با حضور جناب آقای محمدجواد فلاح به تبیینِ موضوعِ «مخاطب‌شناسیِ جوان و نوجوان در پژوهش» از منظرِ «غایت‌گراییِ اخلاقی» خواهیم پرداخت تا ابعادِ این مسئولیتِ خطیر در مواجهه با نسلِ نو واکاوی شود.

بنابر روایت حوزه، در بحث غایت‌گرایی اخلاقی نیز می‌توان در باب پژوهش سخن گفت؛ به این معنا که در فضای اخلاقِ پژوهش، پرسشِ بنیادین این است که کدام غایات و نتایج می‌توانند پژوهشی را غیراخلاقی سازند و کدام‌ها می‌توانند آن را اخلاقی جلوه دهند. به بیان دیگر، اخلاقی یا غیراخلاقی‌بودن پژوهش، به نتایجی وابسته است که به اصلِ آن پژوهش گره خورده است.

از همین رو، برخی از تحقیقات ممکن است نتایجِ اخلاقیِ مثبتی به بار آورند؛ همچون نجات جانِ بیماران، یا یافتن راه‌حل‌هایی برای چالش‌های دشوارِ یک رشتهٔ تخصصی. در چنین مواردی، غایتِ نیک بر ارزشِ اخلاقیِ پژوهش می‌افزاید. اما اگر همین پژوهش، به‌جای نیل به چنین نتیجه‌ای، به سمت فریب‌کاری، جانبداری از داده‌ها یا سرقت علمی سوق یابد، نتیجهٔ مطلوب هرگز به دست نخواهد آمد و ارزش و اعتبارِ اخلاقیِ پژوهش فرو می‌ریزد.

بنابراین، غایت و نتیجه‌اند که مرزِ اخلاقیِ یک پژوهش را روشن می‌کنند؛ چه نتیجه‌ای که مصلحت و سعادت را به ارمغان می‌آورد و چه نتیجه‌ای که به بی‌اعتباریِ علمی و سلبِ اعتماد عمومی می‌انجامد.

بنابراین، یک پژوهش ممکن است چالش‌ها و مشکلاتی نیز ایجاد کند؛ و همین واقعیت، بستری فراهم می‌آورد تا با قضاوت در باب نتایج آن، دربارهٔ اخلاقی یا غیراخلاقی‌بودنش سخن بگوییم. به این معنا که پرسش اصلی این است: آیا این پژوهشی که شما انجام می‌دهید، نتایجِ اخلاقی به همراه دارد یا ندارد؟ چه بسا هدف و غایتِ من از انجام یک پژوهش، دست‌یابی به اهدافی غیراخلاقی باشد؛ برای مثال، تولید داروهایی که بتواند جان انسان‌های بیشتری را بگیرد، یا به‌دست آوردن ابزارهایی برای کشتار جمعی تا انسان‌های بیشتری را از میان بردارد. در این صورت، غایت و نتیجهٔ پژوهش به‌طور کامل …



 روایت‌های یک بدرقه تاریخی
۱ ساعت قبل / سایت صفحه سیاست

روایت‌های یک بدرقه تاریخی

در نگاه غایت‌گرایانه به اخلاق پژوهش، ارزش یا بی‌اعتباری یک تحقیق را می‌توان بر پایهٔ غایت‌ها و پیامدهای آن سنجید؛ جایی که سود عمومی، نجات جان و خیر جامعه در برابر فریب، تحریف و آسیب به اعتماد علمی قرار می‌گیرد.



 فوری؛ تحریم‌های تازه آمریکا علیه ایران کلید خورد! ۳ فرد جدید هدف قرار گرفتند

فوری؛ تحریم‌های تازه آمریکا علیه ایران کلید خورد! ۳ فرد جدید هدف قرار گرفتند

وزارت خزانه‌داری آمریکا از اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران خبر داد.

 سازمان لیگ: دیدار تراکتور و پرسپولیس بدون تماشاگر برگزار می‌شود

سازمان لیگ: دیدار تراکتور و پرسپولیس بدون تماشاگر برگزار می‌شود

دیدار دو تیم تراکتور تبریز و پرسپولیس در هفته سوم لیگ برتر بدون تماشاگر است.

 فوری و قطعی: پرسپولیس- تراکتور بدون تماشاگر

فوری و قطعی: پرسپولیس- تراکتور بدون تماشاگر

بازی پرسپولیس و تراکتور به طور قطع بدون حضور تماشاگران به صورت رفت و برگشت برگزار خواهد شد.

 خاتون بم برای صعود به برد برابر الاتحاد نیاز دارد

خاتون بم برای صعود به برد برابر الاتحاد نیاز دارد

خاتون بم در آخرین دیدار مرحله انتخابی لیگ قهرمانان زنان آسیا، برای رسیدن به مرحله گروهی باید الاتحاد اردن را شکست دهد.

 جهش ۴۰ درصدی نرخ فروش محصولات خگلپا

جهش ۴۰ درصدی نرخ فروش محصولات خگلپا

شرکت فنرسازی زر گلپایگان (خگلپا) در پی توافق با مشتری عمده خود، سازه‌گستر سایپا، از افزایش حدود ۴۰ درصدی نرخ فروش محصولات اصلی خبر داد.

 ۱۲ نیروی صلیب سرخ و هلال احمر از ابتدای سال جان باختند/  هشدار درباره عادی‌ شدن حمله به امدادگران

۱۲ نیروی صلیب سرخ و هلال احمر از ابتدای سال جان باختند/ هشدار درباره عادی‌ شدن حمله به امدادگران

اجتماعی رکنا، رؤسای فدراسیون بین‌المللی جمعیت‌های صلیب سرخ و هلال احمر و کمیته بین‌المللی صلیب سرخ همزمان با روز جهانی بشردوستی، با هشدار نسبت به افزایش خطر برای کارکنان امدادی، خواستار اقدام عملی دولت‌ها و طرف‌های درگیر برای حفاظت از نیروهای بشردوستانه و تضمین امنیت فعالیت‌های امدادی شدند.