قیمت طلا امروز




 سایت اکوایران / ۲۹ ساعت قبل

خودروهای دست‌دوم 40 درصد گران شدند

در ایران، هر وقت صحبت از واردات خودرو دست‌دوم می‌شود، یک استدلال مشخص زیاد تکرار می‌شود: اگر خودروهای کارکرده خارجی با قیمت مناسب وارد شوند، می‌توانند برای خودروهای داخلی رقیب ایجاد کنند و بخشی از فشار قیمتی بازار را کاهش دهند. اما مسئله اینجاست که خودرو دست‌دوم ارزان دیگر حتی در یکی از بزرگ‌ترین بازارهای خودرو جهان هم مثل گذشته در دسترس نیست.
 خودروهای دست‌دوم 40 درصد گران شدند

در ایران، هر وقت صحبت از واردات خودرو دست‌دوم می‌شود، یک استدلال مشخص زیاد تکرار می‌شود: اگر خودروهای کارکرده خارجی با قیمت مناسب وارد شوند، می‌توانند برای خودروهای داخلی رقیب ایجاد کنند و بخشی از فشار قیمتی بازار را کاهش دهند. اما مسئله اینجاست که خودرو دست‌دوم ارزان دیگر حتی در یکی از بزرگ‌ترین بازارهای خودرو جهان هم مثل گذشته در دسترس نیست. گزارش جدید Motor1 بر اساس مطالعه iSeeCars نشان می‌دهد بازار خودرو دست‌دوم آمریکا در سال‌های اخیر تغییر قابل‌توجهی کرده و خودروهای نسبتاً جدید و ارزان، به‌سرعت در حال ناپدید شدن هستند. این مطالعه بیش از ۱۱.۴ میلیون خودروی دست‌دوم معامله‌شده بین سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۶ را بررسی کرده است.

بر اساس این بررسی، متوسط قیمت یک خودروی سه‌ساله دست‌دوم در آمریکا اکنون به ۳۲ هزار و ۶۵۱ دلار رسیده است؛ رقمی که نسبت به سال ۲۰۱۹ حدود ۹ هزار دلار، معادل ۳۸.۲ درصد افزایش نشان می‌دهد. اما شاید عدد مهم‌تر برای درک شرایط بازار آمریکا، خودروهای زیر ۲۰ هزار دلار باشد.

در سال ۲۰۱۹ تقریباً نیمی از خودروهای سه‌ساله دست‌دوم آمریکا با قیمتی کمتر از ۲۰ هزار دلار عرضه می‌شدند. در سال ۲۰۲۶ این سهم به تنها ۱۱.۴ درصد رسیده است؛ یعنی تقریباً از هر ۹ خودروی سه‌ساله، فقط یکی زیر ۲۰ هزار دلار قیمت دارد.

حتی اگر خریدار چند سال از عمر خودرو را بیشتر بپذیرد، شرایط چندان بهتر نمی‌شود. امروز تنها ۲۶.۶ درصد خودروهای پنج‌ساله زیر ۲۰ هزار دلار قیمت دارند، در حالی که هفت سال قبل این سهم ۶۹.۲ درصد بود. به بیان ساده، خودرویی که زمانی با چهار سال عمر می‌توانست در محدوده خودروهای ارزان بازار قرار بگیرد، امروز باید حدود هفت ساله باشد تا بیش از نیمی از نمونه‌های بازار زیر ۲۰ هزار دلار قرار بگیرند.

این افزایش قیمت حتی در خودروهای کاملاً معمولی بازار آمریکا هم دیده می‌شود. برای نمونه، متوسط قیمت کارکرده هیوندای النترا به ۱۹ هزار و ۱۷۸ دلار رسیده و نسبت به گذشته ۵۶ درصد افزایش داشته است. کیا اسپورتیج، تویوتا کمری و هوندا سیویک نیز به ترتیب افزایش‌هایی بیش از ۵۰، ۴۹ و ۴۴ درصدی را تجربه کرده‌اند. مسئله‌ای که ایران نباید از کنار آن ساده عبور کند

این داده‌ها برای ایران از یک جهت اهمیت بیشتری دارند. سال‌هاست یکی از راهکارهای پیشنهادی برای ایجاد رقابت در بازار خودرو، واردات خودروهای دست‌دوم است. استدلال هم روشن است: اگر خودروی کارکرده خارجی با قیمت مناسب وارد بازار شود، مصرف‌کننده دیگر مجبور نیست میان خودروهای داخلی و تعداد محدودی خودروی صفر وارداتی انتخاب کند.

در چنین شرایطی، خودروهای دست‌دوم خارجی می‌توانند به‌خصوص در بخش خودروهای داخلی به یک رقیب جدی تبدیل شوند. خودروساز داخلی دیگر نمی‌تواند بدون نگرانی از رقیب خارجی، قیمت و کیفیت محصول خود را تعیین کند.

اما گزارش بازار آمریکا یک هشدار مهم دارد: خودروی دست‌دوم ارزان یک منبع نامحدود نیست.

حتی در آمریکا که بازار خودرو دست‌دوم بسیار بزرگ، رقابتی و توسعه‌یافته است، سهم خودروهای نسبتاً جدید و ارزان به‌شدت کاهش پیدا کرده است. بنابراین اگر ایران قرار است از واردات خودروهای کارکرده به عنوان ابزاری برای افزایش رقابت و تعدیل قیمت استفاده کند، نباید تصور کند این فرصت برای همیشه وجود خواهد داشت.

به‌خصوص اینکه خودروهای وارداتی دست‌دوم در ایران فقط با قیمت خودرو در کشور مبدأ تعیین نمی‌شوند. نرخ ارز، تعرفه، هزینه حمل، استانداردها، مالیات و عوارض و البته محدودیت‌های وارداتی، همگی قیمت نهایی را تعیین می‌کنند. بنابراین هرچه قیمت خودرو در بازارهای مبدأ بالاتر برود، ایجاد یک خودروی دست‌دوم واقعاً ارزان در بازار ایران دشوارتر می‌شود.

در واقع، ایران امروز با یک پنجره فرصت مواجه است. اگر هدف از واردات خودرو صرفاً اضافه کردن چند مدل خارجی گران‌قیمت به بازار باشد، اثر آن بر رقابت با تولیدکنندگان داخلی محدود خواهد بود. اما اگر هدف، ایجاد یک رقیب واقعی برای خودروهای داخلی باشد، خودروهای کارکرده می‌توانند اهمیت بیشتری داشته باشند.

مشکل اینجاست که همزمان با مطرح شدن این ایده در ایران، بازار جهانی خودرو دست‌دوم هم در حال گران‌تر شدن است.

بنابراین ممکن است سیاست‌گذار در نهایت به این نتیجه برسد که واردات خودرو دست‌دوم می‌تواند بازار داخلی را رقابتی کند، اما وقتی بخواهد این سیاست را اجرا کند، خودروی دست‌دوم ارزان دیگر آن کالایی نباشد که روی کاغذ تصور کرده بود.

بازار آمریکا دقیقاً دارد همین هشدار را می‌دهد: دوران خودروهای نسبتاً جدید و ارزان در بازار دست‌دوم، دست‌کم با قیمت‌های گذشته، در حال عقب‌نشینی است.

و برای ایران، این یعنی اگر قرار است خودروهای دست‌دوم خارجی ابزاری برای شکستن انحصار و تعدیل قیمت خودروهای داخلی باشند، زمان برای آزمون این سیاست شاید آن‌قدر که تصور می‌شود زیاد نباشد.

 



۴ ساعت قبل / سایت هم میهن

اثر افزایش قیمت بنزین بر بازار خودرو و بورس

به گزارش هم‌میهن آنلاین و به نقل از اقتصادنیوز، بحث اصلاح قیمت بنزین بار دیگر به یکی از مهم‌ترین متغیرهای اثرگذار بر چشم‌انداز اقتصاد ایران تبدیل شده است. اما در شرایطی که ابهام درباره شیوه اجرا، از افزایش تدریجی و پایلوت تا چندنرخی شدن بنزین، بررسی اثرات هرگونه تغییر در قیمت بنزین بر تورم و انتظارات تورمی، رفتار سرمایه‌گذاران و مسیر حرکت نقدینگی در بازارهای دارایی نیز حائز اهمیت است.

پیام الیاس‌کردی، تحلیل‌گر بازار سرمایه، در گفت‌وگو با «اقتصادنیوز» گفت: «واقعیت این است که مسئله بنزین اکنون به مرحله عدم وجود خود فیزیکی بنزین رسیده است؛ به این معنا که مصرف روزانه بین ۱۳۱ میلیون لیتر تا ۱۵۵ میلیون لیتر است و به نظر می‌رسد تولید با کسری‌های جدی روبه‌رو است.»

مشکل عدم واردات بنزین و تشدید ناترازی

او افزود: «این وضعیت با توجه به جنگ روسیه و اوکراین و مجوزی که اوکراین برای هدف قرار دادن پتروشیمی‌ها و پالایشگاه‌های روسیه گرفته، تشدید شده است.»

به گفته او، روسیه در زمان جنگ ایران در بحث بنزین کمک می‌کرد و از سوی دیگر، رابطه ایران با امارات احتمالاً دیگر مانند گذشته نیست و همین مسئله باعث شده مشکل عدم واردات بنزین پیش بیاید و ناترازی تشدید شود.

این تحلیل‌گر بازار سرمایه درباره طرح‌های دولت برای مدیریت بازار بنزین اظهار کرد: «در حال حاضر دولت سه طرح را روی میز دارد. طرح اول، بحث «خاموشی نازل‌ها» است؛ به این معنا که ۱۲۱ میلیون لیتر بنزین در کشور توزیع می‌شود و هر زمان که تمام شود، پمپ‌بنزین‌ها تا فردا صبح از کار می‌افتند که قاعدتاً موجب ایجاد صف‌های طولانی می‌شود؛ هرچند دولت محاسبه کرده که مردم در صف‌های پمپ‌بنزین بنزین بیشتری مصرف می‌کنند.»

او ادامه داد: «طرح دوم که به صورت پایلوت در استان کرمان انجام شد، بنزین را به چهار نرخ می‌رساند: ۱۱۰ لیتر و ۶۰ لیتر ۱۵۰۰ تومانی، ۵۰ لیتر ۳ هزار تومانی، دو تا ۲۰ لیتر استانی یا ۵ هزار تومانی و احتمالاً عددهایی بین ۱۰، ۲۳ یا ۸۷ هزار تومان که هنوز دقیقاً مشخص نیست.»

الیاس‌کردی افزود: «طرح سوم نیز «بازار انرژی» نام دارد که دولت به دنبال آن است؛ طرحی که در آن به هر کد ملی ۳۰ لیتر بنزین اختصاص می‌یابد. البته در محاسبات، ۳۰ لیتر کم می‌آید، چون اگر سهم حمل‌ونقل عمومی را هم در نظر بگیرید، کسری به وجود می‌آید. در این طرح، افرادی که خودرو ندارند یا کم استفاده می‌کنند، می‌توانند سهمیه خود را در بازار بفروشند.»

او گفت: «احتمالاً آن ۳۰ لیتر قیمت بسیار پایینی را در بر می‌گیرد و پس از آن، قیمت تمام‌شده بنزین برای دولت می‌تواند حتی بیشتر باشد. دولت با این اقدام در هر حال تلاش می‌کند مبنای مصرف بنزین، یعنی ۱۳۵ میلیون لیتر در روز را به کمتر از ۱۲۰ میلیون، ۱۱۰ میلیون و حتی زیر ۱۰۰ میلیون لیتر برساند.»

خودرو قاعدتاً باید بتای منفی نسبت به قیمت بنزین داشته باشد اما...

این تحلیل‌گر بازار سرمایه در ادامه با طرح این پرسش که آیا با توجه به آثار تورمی افزایش قیمت بنزین، در این شرایط نیز باید منتظر آثار تورمی بود، گفت: «اجازه بدهید به سال ۱۳۸۳ بازگردم؛ زمانی که قیمت بنزین به‌صورت پلکانی افزایش می‌یافت. زمانی که افزایش قیمت بنزین پلکانی بود، اثر چندانی مشاهده نمی‌شد، اما وقتی به‌صورت ناگهانی قیمت بنزین افزایش پیدا می‌کند و پس از آن نیز قیمت بنزین در کشور برای چند سال افزایش قابل‌توجهی ندارد، چه اتفاقی رخ می‌دهد؟ افزایش ناگهانی قیمت بنزین، با توجه به اثر مستقیم آن بر حمل‌ونقل، موجب ایجاد تورم می‌شود.»

الیاس‌کردی تأکید کرد: «تا زمانی که دولت برنامه خود را اعلام نکند، نمی‌توان میزان آثار تورمی آن را محاسبه کرد و باید منتظر ماند و دید چه اتفاقی رخ خواهد داد.»

او درباره اثر اصلاح قیمت بنزین بر بازارهای دارایی نیز اظهار کرد: «دارایی‌هایی مانند بازار ارز، بازار طلا، بازار سهام و در نهایت مسکن و خودرو، با توجه به ارتباط میان آنها، تحت تأثیر قرار خواهند گرفت.»

وی افزود: «خودرو قاعدتاً باید بتای منفی نسبت به قیمت بنزین داشته باشد و به نوعی رابطه‌ای الاکلنگی میان آنها برقرار باشد؛ یعنی با افزایش قیمت بنزین، قیمت خودرو کاهش پیدا کند. در دنیا نیز زمانی که قیمت بنزین افزایش پیدا می‌کند، معمولاً قیمت خودرو کاهش می‌یابد، اما در ایران چنین اتفاقی رخ نمی‌دهد.»

الیاس‌کردی ادامه داد: ـاین بازارها اثر مرکبی بر یکدیگر دارند و مانند یک نخ که به یکدیگر متصل هستند، همگی به سمت بالا کشیده می‌شوند و احتمالاً قیمت‌ها به سمت بالا حرکت می‌کنند.»

این تحلیل‌گر بازار سرمایه اثر تورمی بنزین را از دو جنبه قابل بررسی دانست و گفت: «نخست، اثر واقعی که قاعدتاً زمان‌بر است؛ یعنی احتمالاً زمان زیادی لازم است تا این اثر خود را نشان دهد. اما اثر ذهنی و روانی در لحظه وقوع اتفاق ظاهر می‌شود؛ یعنی صبح روز بعد از آنکه قیمت بنزین، با هر طرحی، تعیین تکلیف شود، می‌توان انتظار یک شوک را داشت.»

عملکرد بازارها در صورت افزایش قیمت بنزین

او افزود: «در مورد بنزین با یک شوک اولیه مواجه هستیم؛ مانند اتفاقاتی که در سال ۱۳۹۸ رخ داد و قیمت بنزین افزایش یافت. پس از آن نیز با شوک ثانویه مواجه خواهیم بود که بستگی دارد آیا دولت همچنان قصد دارد قیمت بنزین را افزایش دهد یا خیر. به نظر می‌رسد این مسئله بسیار مهم است.»

الیاس‌کردی درباره بازارهایی که می‌توانند در صورت وقوع این شوک، عملکرد بهتری داشته باشند، گفت: «کسانی می‌توانند در این دوره موفق باشند که بتوانند شوک اولیه را با دارایی‌های دلاری جبران کنند. این دارایی‌ها می‌توانند شامل بازار سهام، به‌ویژه سهام‌های دلارمحور، بازار طلا، صندوق‌های طلا و به‌طور کلی دارایی‌های دلاری‌تر باشند.»

او افزود: «قاعدتاً ما با یک انتظار تورمی مواجه خواهیم بود.»

این تحلیل‌گر بازار سرمایه درباره سناریوهای مختلف افزایش قیمت بنزین اظهار کرد: «اگر افزایش قیمت محدود باشد، افزایش قیمت‌ها و تورم نیز محدود خواهد بود. اگر افزایش قیمت شدید باشد، اثر اولیه آن بسیار زیاد خواهد بود. اما اگر افزایش قیمت تدریجی باشد، اثر اولیه آن محدود خواهد بود و باید دید اثر ثانویه آن به کجا می‌رسد و در چه نقطه‌ای متوقف می‌شود.»

الیاس‌کردی در پایان گفت: «دولت در حال حاضر صرفاً برای شرایط فعلی درباره بنزین تصمیم‌گیری می‌کند؛ یعنی احتمالاً این شرایط به‌گونه‌ای نیست که دولت بخواهد این روند را ادامه دهد. احتمالاً اگر بار دیگر امکان افزایش قیمت بنزین فراهم شود، دولت قیمت را در محدوده‌ای مشخص نگه می‌دارد و آن را بیش از حد افزایش نخواهد داد.»

 

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

به کانال بله هم میهن بپیوندید

به کانال روبیکا هم میهن بپیوندید


۵ ساعت قبل / سایت جماران

خبر مهم برای مشتریان ایران خودرو/ پژو 207 فیس‌لیفت را برای نخستین بار با 4 سال گارانتی + جزییات

به گزارش جماران، پژو 207 فیس‌لیفت یکی از محصولات جدید ایران‌خودرو است که قرار است با تغییرات ظاهری و ارتقای برخی بخش‌ها، نسبت به نسخه فعلی وارد بازار شود. مهم‌ترین خبر درباره این محصول، تصمیم ایران‌خودرو برای ارائه 4 سال گارانتی است؛ مدت گارانتی‌ای که می‌تواند برای خریداران این خودرو اهمیت زیادی داشته باشد.

  207 جدید با 4 سال گارانتی

حسن قره‌یی، مدیرعامل ایران‌خودرو، اعلام کرده است که پژو 207 فیس‌لیفت برای نخستین بار با 4 سال گارانتی به مشتریان عرضه خواهد شد.

به گفته مدیرعامل ایران‌خودرو، افزایش مدت گارانتی قرار است به‌عنوان یکی از شاخص‌های قابل اندازه‌گیری کیفیت محصولات جدید این شرکت مورد استفاده قرار گیرد. بر این اساس، ایران‌خودرو قصد دارد کیفیت خودروهای جدید را صرفاً با وعده و شعار مطرح نکند و بخشی از مسئولیت کیفیت محصول را از طریق افزایش مدت گارانتی بر عهده بگیرد.

  پژو 207 فیس‌لیفت چه شکلی خواهد بود؟

207 جدید قرار نیست یک نسل کاملاً جدید باشد، بلکه با رویکرد فیس‌لیفت، ظاهر و برخی تجهیزات نسخه فعلی را به‌روزرسانی خواهد کرد.

در تصاویر و اطلاعات منتشرشده درباره این پروژه، تغییراتی در بخش‌هایی مانند نمای جلو، چراغ‌ها، سپرها، جلوپنجره و طراحی رینگ‌ها دیده می‌شود. کابین نیز از جمله بخش‌هایی است که انتظار می‌رود نسبت به 207 فعلی تغییراتی داشته باشد.

بنابراین، 207 فیس‌لیفت همچنان هویت اصلی پژو 207 را حفظ می‌کند، اما با طراحی مدرن‌تر و تجهیزات به‌روزتر تلاش خواهد کرد فاصله بیشتری با نسخه فعلی ایجاد کند.

  گارانتی 4 ساله؛ برگ برنده 207 جدید؟

افزایش گارانتی می‌تواند یکی از مهم‌ترین نقاط تمایز 207 فیس‌لیفت در زمان عرضه باشد. خودروهای ایران‌خودرو تاکنون عمدتاً با دوره‌های گارانتی کوتاه‌تر شناخته می‌شدند و افزایش این مدت به 4 سال می‌تواند اعتماد مشتریان به محصول جدید را افزایش دهد.

از طرف دیگر، گارانتی طولانی‌تر برای خودروساز نیز به معنای پذیرش تعهد بیشتر در قبال کیفیت و دوام قطعات خودرو است. به همین دلیل، عملکرد واقعی 207 فیس‌لیفت در سال‌های نخست عرضه می‌تواند مشخص کند این سیاست تا چه اندازه موفق خواهد بود.

  207 جدید؛ ادامه حضور یک محصول پرفروش

پژو 207 سال‌ها یکی از محصولات شناخته‌شده و پرتقاضای ایران‌خودرو در بازار ایران بوده است. همین موضوع باعث شده فیس‌لیفت این خودرو اهمیت بیشتری نسبت به یک تغییر ظاهری ساده داشته باشد.

ایران‌خودرو با حفظ نام و ساختار کلی 207، تلاش دارد محصولی ارائه کند که همچنان برای مشتریان این خودرو جذاب باشد و در عین حال با طراحی جدیدتر، تجهیزات به‌روزتر و گارانتی 4 ساله بتواند جایگاه خود را در بازار حفظ کند.

 




 خبرخوش برای دارندگان سهام عدالت
۶ ساعت قبل / سایت اقتصاد ایرانی

خبرخوش برای دارندگان سهام عدالت

اقتصادایرانی: زمان‌بندی توزیع سود سهام عدالت در دو مرحله و در آستانه «هفته دولت» نهایی شد.

 نفت از ۹۴ دلار هم گذشت
۸ ساعت قبل / سایت تابناک

نفت از ۹۴ دلار هم گذشت

قیمت نفت از ۹۴ دلار هم عبور کرد.

 انتقام روس‌ها از مهد غلّه | باز هم پای سوسیالیسم در میان است | چرا اوکراین قربانی دومین قحطی بزرگ قرن شد؟
۷ ساعت قبل / سایت اقتصادنیوز

انتقام روس‌ها از مهد غلّه | باز هم پای سوسیالیسم در میان است | چرا اوکراین قربانی دومین قحطی بزرگ قرن شد؟

اقتصادنیوز: قحطی ۱۹۳۳ شوروی نتیجه سیاست‌های اشتراکی‌سازی اجباری بود که برداشت معمولی را به فاجعه تبدیل کرد. در آن میان اوکراینی‌ها هدف شدیدترین اشتراکی‌سازی و بالاترین نرخ مرگ‌ومیر بودند.

 انهدام خط لوله ۶ کیلومتری قاچاقچیان سوخت در میناب
۱ ساعت قبل / روزنامه آرمان امروز

انهدام خط لوله ۶ کیلومتری قاچاقچیان سوخت در میناب

آرمان امروز : فرمانده پایگاه دریابانی میناب از شناسایی و انهدام ۶ کیلومتر خط لوله انتقال سوخت قاچاق در نوار ساحلی خبر داد. سرهنگ سید داوود میرعالی، فرمانده پایگاه دریابانی میناب، شامگاه پنجشنبه از شناسایی و انهدام ۶ کیلومتر خط لوله انتقال سوخت قاچاق در نوار ساحلی این شهرستان خبر داد؛ خطوطی که قاچاقچیان آن [ ]

 چرا میلیون‌ها چینی برای شغل دولتی رقابت می‌کنند؟
۷ ساعت قبل / روزنامه دنیای اقتصاد

چرا میلیون‌ها چینی برای شغل دولتی رقابت می‌کنند؟

دنیای اقتصاد: در چین، شغل دولتی فقط به معنای حقوق و امنیت شغلی نیست؛ برای بسیاری از کارکنان، ورود به ساختار دولت و حزب می‌تواند به معنای پذیرش نظارت بر بخش‌هایی از زندگی خصوصی هم باشد.

 اخبار مهم بورس فردا شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵ | از عرضه‌های اولیه تا صندوق نقره و توقف نمادها
۱۰ ساعت قبل / سايت نبض بورس

اخبار مهم بورس فردا شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵ | از عرضه‌های اولیه تا صندوق نقره و توقف نمادها

بورس فردا شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵ در حالی آغاز به کار می‌کند که چند خبر مهم از نرخ سود بانکی، عرضه‌های اولیه، پذیره‌نویسی صندوق‌های سرمایه‌گذاری و توقف نمادها می‌...