قیمت طلا امروز




 سایت عصرایران / ۴۴ ساعت قبل

کولا؛ عمیق ترین چاهی که انسان در زمین حفر کرد

حفاری نزدیک به 20 سال ادامه یافت و سرانجام در سال 1989، چاه SG-3 به عمق 12,262 متر رسید؛ رکوردی که همچنان به عنوان عمیق ترین حفاری عمودی بشر شناخته می شود.
 کولا؛ عمیق ترین چاهی که انسان در زمین حفر کرد

عصرایران- در سال 1970، دانشمندان شوروی پروژه ای جاه طلبانه را در شبه جزیره کولا در شمال غربی روسیه آغاز کردند؛ پروژه ای که قرار بود انسان را بیش از 15 کیلومتر به درون پوسته زمین ببرد.

حفاری نزدیک به 20 سال ادامه یافت و سرانجام در سال 1989، چاه SG-3 به عمق 12,262 متر رسید؛ رکوردی که همچنان به عنوان عمیق ترین حفاری عمودی بشر شناخته می شود.

اما زمین در این عمق بسیار متفاوت از چیزی بود که دانشمندان انتظار داشتند. گرمایی که محاسبات را به هم زد

یکی از بزرگ ترین مشکلات، دمای بسیار بالای سنگ ها بود. دانشمندان انتظار داشتند دما در عمق حدود 12 کیلومتری نزدیک به 100 درجه سانتی گراد باشد، اما دمای ثبت شده به حدود 180 درجه سانتی گراد رسید. برخی داده های بعدی حتی دمای حدود 210 تا 212 درجه را در بخش های عمیق گزارش کرده اند.

این گرما فقط کار تجهیزات را دشوار نمی کرد. سنگ های اعماق زمین تحت فشار و دمای زیاد، رفتار متفاوتی پیدا می کردند و در شرایط حفاری تا حدی حالت پلاستیک پیدا می کردند. در نتیجه، دیواره چاه پایدار نمی ماند و حفاری عمیق تر بسیار دشوار می شد. دانشمندان چه چیزی پیدا کردند؟

هدف پروژه فقط شکستن رکورد نبود. پژوهشگران می خواستند ساختار پوسته زمین را بررسی کنند و بفهمند در اعماق آن چه می گذرد.

یکی از شگفتی های پروژه، کشف آب در سنگ های بسیار عمیق بود؛ موضوعی که در زمان خود برخلاف بسیاری از تصورات رایج درباره اعماق پوسته زمین بود. این چاه همچنین اطلاعات ارزشمندی درباره ساختار سنگ ها، دما، سیالات و ویژگی های پوسته زمین در اختیار دانشمندان قرار داد. چرا حفاری متوقف شد؟

پروژه سرانجام در سال 1992 متوقف شد. دمای بالا و مشکلات فنی ادامه حفاری را بسیار دشوار کرده بود و همزمان فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی باعث کاهش شدید حمایت مالی از پروژه های علمی شد.

بنابراین، توقف حفاری ارتباطی با «فشار خطرناک از داخل زمین» یا احتمال ایجاد تغییر ناگهانی در سطح زمین نداشت. چاه نیز قرار نبود باعث انفجار یا تغییر در سطح زمین شود؛ هدف آن صرفا مطالعه پوسته زمین بود.

با وجود پروژه های بعدی در کشورهای مختلف، چاه کولا همچنان رکورد عمیق ترین حفاری عمودی بشر را در اختیار دارد؛ هرچند بعضی چاه های …





پنجشنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۵ - 20 August 2026
 پرش شگفت‌انگیز یونیتری
روزنامه دنیای اقتصاد

پرش شگفت‌انگیز یونیتری

دنیای اقتصاد: سهام شرکت یونیتری (Unitree)، یکی از بزرگ‌ترین سازندگان روبات‌های انسان‌نما در چین، در اولین عرضه عمومی سهام خود در روز چهارشنبه در شانگهای، در جدیدترین نشانه خوش‌بینی سرمایه‌گذاران نسبت به پیشرفت‌های فناوری چین، در ابتدا تا ۶۲۹ درصد افزایش یافت. به گزارش آسوشیتدپرس، این شرکت که در سال ۲۰۱۶ توسط کارآفرین وانگ شینگ در مرکز فناوری شرقی چین،‌ هانگژو، تاسیس شد، حدود 6.1‌میلیارد یوآن (۹۰۴‌میلیون دلار) در فهرست خود در بازار STAR به سبک نزدک بورس شانگهای جمع‌آوری کرد. قیمت هر سهم 150.8یوآن (22.36دلار) بود. سهام آن با ۴۶۰درصد افزایش به ۸۴۵یوآن (125.31دلار) رسید.
 سرخط اخبار/ ۲۹ مرداد ۱۴۰۵ - پیوست
مجله پیوست

سرخط اخبار/ ۲۹ مرداد ۱۴۰۵ - پیوست

ارائه خدمات آزمایشگاهی از طریق پلتفرم‌ها به بیمه‌شدگان تأمین اجتماعی مجاز شد. کمیته تسهیل اقتصاد دیجیتال در رأی نهایی پرونده شکایت انجمن تجارت الکترونیک از سازمان تأمین اجتماعی اعلام کرد این خدمات، مشروط به صدور نسخه معتبر از سوی پزشک دارای صلاحیت و ثبت آن در سامانه نسخه‌نویسی الکترونیکی، قابل ارائه است. براساس این رای
 رونمایی شیائومی از ربات انسان‌نما
سایت تابناک

رونمایی شیائومی از ربات انسان‌نما

ربات انسان‌نمای شیائومی برای نخستین‌بار در کنفرانس جهانی ربات ۲۰۲۶ پکن به نمایش عمومی درمی‌آید.
 حجم‌خوری یا مصرف پنهان؛ روایت اپراتورها از تمام شدن بسته‌های اینترنت
سایت سیتنا

حجم‌خوری یا مصرف پنهان؛ روایت اپراتورها از تمام شدن بسته‌های اینترنت

با افزایش گلایه کاربران درباره تمام شدن سریع بسته‌های اینترنت، سه اپراتور تلفن همراه کشور با تشریح نحوه محاسبه ترافیک و انجام آزمایش‌های عملی، ادعای کسر غیرواقع
 ضربه eSim  به اپراتورهای سنتی
روزنامه دنیای اقتصاد

ضربه eSim به اپراتورهای سنتی

دنیای اقتصاد: تقاضا برای سیم‌کارت‌های الکترونیکی (eSim) مورد استفاده در سفر، امسال حدود یک‌سوم افزایش خواهد یافت، زیرا مسافران بین‌المللی به دنبال جایگزین‌های ارزان‌تری برای بسته‌های رومینگ داده هستند که تهدیدی برای اپراتورهای تلفن همراه سنتی محسوب می‌شود. تحلیلگران در موسسه تحقیقاتی FDM CCS Insight تخمین زده‌اند که امسال حدود ۱۳۴‌میلیون سیم‌کارت الکترونیکی مسافرتی در سطح جهان استفاده خواهد شد که نسبت به 101.8میلیون در سال ۲۰۲۵ افزایش یافته است. مصرف‌کنندگان در حال دانلود سیم‌کارت‌های الکترونیکی از شرکت‌هایی مانند Airalo هستند که نزدیک به ۳۰۰‌میلیون دلار از سرمایه‌گذارانی از جمله شرکت سهام خصوصی …
 کشورهایی که بیشترین سرانه مصرف انرژی را در جهان دارند؛ رتبه ایران چند است؟
سایت اطلاعات آنلاین

کشورهایی که بیشترین سرانه مصرف انرژی را در جهان دارند؛ رتبه ایران چند است؟

ایسلند با ثبت نزدیک به ۷۴۵ گیگاژول مصرف انرژی به ازای هر نفر، در سال ۲۰۲۵ بالاترین میزان مصرف را ثبت کرد؛ حتی بیشتر از قطر و سنگاپور؛ آمریکا دهم شد و چین، با وجود جمعیت زیاد در رتبه ۳۶ ام ایستاد اما رتبه ایران در مصرف انرژی چند است؟
 معاون همراه اول: پیچیدگی تعرفه‌ای عامل سردرگمی کاربران در محاسبه دیتای مصرفی است - پیوست
مجله پیوست

معاون همراه اول: پیچیدگی تعرفه‌ای عامل سردرگمی کاربران در محاسبه دیتای مصرفی است - پیوست

معاون تجاری همراه اول، پیچیدگی تعرفه‌ای در استفاده از پلتفرم‌های داخلی و خارجی، استفاده از فلیترشکن و دانلود خودکار پیام‌ها در پیام‌رسان‌ها را عامل سردرگمی کاربران در محاسبه میزان دیتای مصرف شده و احساس کم شدن سریع بسته‌ها دانست. به گزارش پیوست، پس از آنکه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اپراتورها را مامور کرد درباره
 هزینه پنهان ابهام در اقتصاد دیجیتال
روزنامه دنیای اقتصاد

هزینه پنهان ابهام در اقتصاد دیجیتال

خلق ارزش، در ساده‌ترین تعریف، یعنی فهم شرایط، ایجاد تغییری مثبت در آن، دریافت بازخورد و تکرار این چرخه. اما این چرخه یک پیش‌شرط اساسی دارد: شرایط باید قابل فهم و قابل پیش‌بینی باشد.