قیمت طلا امروز




 سایت هم میهن / ۱۴۰۵/۰۵/۱۷

خبرنگاری؛ میانجی‌گری، بازسازی اعتماد

بزرگترین بحران امروزِ رسانه در ایران، «فرسایش مرجعیت» است. ما با پدیده‌ای مواجهیم که می‌توان آن را «کوچِ مرجعیت از داخل به خارج» نامید.
 خبرنگاری؛ میانجی‌گری، بازسازی اعتماد
 

خبرنگار صرفاً یک «پیام‌رسان» نیست؛ او «معمار واقعیت اجتماعی» است. ما در دنیایی زندگی می‌کنیم که واقعیت‌ها نه آن‌گونه که هستند، بلکه آن‌گونه که روایت می‌شوند، تجربه می‌گردند. روز خبرنگار، فرصتی است برای تامل در این حقیقت: وقتی از خبرنگار سخن می‌گوییم، از «اعصاب محیطی جامعه» حرف می‌زنیم؛ اگر این اعصاب ملتهب باشد یا قطع شود، کل ارگانیسم جامعه دچار اختلال در درک پیرامون خود می‌شود.

من بر این باورم که بزرگترین بحران امروزِ رسانه در ایران، «فرسایش مرجعیت» است. ما با پدیده‌ای مواجهیم که می‌توان آن را «کوچِ مرجعیت از داخل به خارج» نامید. این فقط یک تغییرِ سلیقه‌ی مخاطب نیست؛ یک گسست ساختاری در «حوزه‌ی عمومی» است. وقتی رسانه‌ی داخلی به دلایلِ گوناگون –از خودسانسوری ساختاری گرفته تا فشار نهادهای بیرونی– نمی‌تواند روایتی جامع، متکثر و اعتماد‌برانگیز از واقعیت ارائه دهد، «خلاء معنایی» ایجاد می‌شود. علاوه بر این، وقتی «رسانه‌ی اول» (رسانه‌ی جریان اصلی در داخل) نتواند روایت‌گری‌های بی‌طرفانه کند و همه ایرانیان خود را در قاب آن نبینند، «رسانه‌ی دوم» (خارجی یا غیررسمی) این خلأ را پر می‌کند. این همان‌جاست که حمله به تمام ذهنی در جامعه آغاز می‌شود.

با از جاکندگی ذهن‌ها از متن سرزمینی، وقتی گفته می‌شود «جنگ‌ها با کلمات آغاز می‌شوند»، بازتابی از یک نگاه تقلیل‌گرایانه نیست؛ بلکه یک استراتژی شناختی است. در دنیای امروز، «قدرت روایت» از ابزارهای سخت پیشی گرفته است. اگر ما در داخل، خبرنگار را به عنوان یک «کنش‌گر میانجی» به رسمیت نشناسیم، عملاً ابزار دفاع از منافع ملی و ثبات اجتماعی را از خود سلب کرده‌ایم. خبرنگاری که دلهره دارد، خبرنگاری که امنیت شغلی‌اش در گروی سلیقه‌های متغیر است، نمی‌تواند «میانجی عاقل» میان دولت و جامعه باشد. او ناچار است به «انفعال» پناه ببرد. و این در حالی است که عده‌ای غیرمسئولانه هرآنچه اراده می‌کنند و دلخواهشان است با نفع امنیت و منافع ملی باشد یا نباشد، می‌گویند و می‌نویسند.

در این میان، نکته‌ی کلیدی، مفهوم «سرمایه اجتماعی» است. رسانه، می‌تواند بزرگترین نهاد تولید این سرمایه باشد. این امر مستلزم داشتن امنیت شغلی، امنیت نوشتن و سیاسی است. باید شرایط لازم برای "خلاقیت انتقادی" که برای توسعه ضروری است، فراهم شود.

روزنامه‌نگاری امروز، گرفتار در چنبره‌ی بحران‌های چندلایه است؛ از ناامنی معیشتی و فشارهای ساختاری گرفته تا سلطه‌ی بی‌امان پلتفرم‌ها که منطق تولید محتوا را به سمت شتاب‌زدگی و تقلیل عمق کشانده است. در این زیست‌بوم متلاطم، روزنامه‌نگار نه تنها با محدودیت‌های نهادی، بلکه با سیلاب روایت‌های جعلی و هیجان‌ساز نیز دست‌به‌گریبان است.

وقتی رسانه، مجال تأمل و راستی‌آزمایی را از دست بدهد و ناچار شود در رقابتی نابرابر به نیازهای لحظه‌ای و گذرا پاسخ دهد، جامعه از «فهم ریشه‌ای مسائل» باز می‌ماند و به «واکنش‌های هیجانی» رانده می‌شود. این همان‌جاست که نقش خبرنگار حرفه‌ای به‌مثابه میانجی آگاه و حامل عقلانیت، بیش از همیشه حیاتی جلوه می‌کند.

راهکار برون‌رفت از این انسداد، بازگشت به پارادایم «امنیت‌‌بخشی به ساحت رسانه» است. این یک شعار ژورنالیستی نیست؛ یک ضرورت راهبردی است. زیرا ما نیازمند قرار گرفتن "مرجعیت رسانه در داخل ایران" هستیم. علاوه بر این، نیازمند گذار از «خبرنگاری ویترینی» به «خبرنگاری دانش‌محور» هستیم. برای این گذار، باید «نهادهای صنفی» را به رسمیت شناخت. تجربه‌ی انجمن‌های صنفی روزنامه‌نگاران در مقاطع تاریخی ما، نشان داده که رسانه وقتی می‌تواند «میانجی دولت و ملت» باشد که صنف قدرتمندی داشته باشد تا از استقلالِ حرفه‌ایِ اعضایش دفاع کند. خبرنگار مستقل، نه دشمن دولت است و نه کارمند آن؛ او «دیده‌بان» جامعه است.

در عصر تکنولوژی‌های نوین و گذار از عصر کاغذ، تغییرات پارادایمیک اجتناب‌ناپذیر است. روزنامه‌نگاریِ امروز باید به «دانش تخصصی» مجهز شود. ما در برابر امواج عظیم «اطلاعات کاذب، فیک‌نیوزها و باج نیوزها» و «هیجان‌سازی‌های رسانه‌ای»، نیازمند روزنامه‌نگارانی هستیم که نه تنها گزارشگر خبر، بلکه تحلیل‌گر زمینه‌ها باشند. اگر خبرنگار نتواند دردهای جامعه را روایت کند، آن دردها به «غلیان زیرپوستی» تبدیل می‌شوند که از کنترل رسانه خارج است. دفاع از خبرنگار، دفاع از «امکان گفت‌وگو» در ایران است.

روز خبرنگار، روز به رسمیت شناختن این حقیقت است: رسانه‌ای که در آن «صداهای متکثر» شنیده نشود، بلندگوست. و با بلندگو نمی‌توان جامعه را اداره کرد. ما نیازمند فضای امنی هستیم که در آن، خبرنگار به جای ترس از «احضار»، دغدغه‌ی «دقت در روایت» را داشته باشد. این تنها راهی است که می‌توانیم مرجعیت رسانه‌ای را دوباره به داخل مرزها بازگردانیم و در جنگ روایت‌ها، با سلاح «شفافیت و حقیقت»، پیروز شویم.

ما باید با ایجاد زمینه برای شنیدن صداهای متکثر و متنوع راه را برای روزنامه‌نگارانی هموار کنیم که در امنیت و با آرامش فکر برای حفظ ایران، فهم پیچیدگی‌های جامعه، و پاسداشت حق دانستن قلم می‌زنند.

این روز بر تمامی کنشگران صبور آگاهی در عرصه رسانه، روزنامه و خبر گرامی باد

*منبع: کانال تلگرامی نویسنده 

 

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

به کانال بله هم میهن بپیوندید

به کانال روبیکا هم میهن بپیوندید



 افزایش قیمت بنزین، مسیر حرکت نقدینگی را تغییر می‌دهد؟ | گلوانی: گرانی بنزین یک شوک موقت تورمی ایجاد می‌کند نه تورم 150 درصدی!

افزایش قیمت بنزین، مسیر حرکت نقدینگی را تغییر می‌دهد؟ | گلوانی: گرانی بنزین یک شوک موقت تورمی ایجاد می‌کند نه تورم 150 درصدی!

اقتصادنیوز: یک پژوهشگر و کارشناس اقتصادی گفت: در حال حاضر تورم ماهانه بالای ۵ تا ۶ درصد است و تورم نقطه‌ای و سالانه نیز بالای 83 یا 84 درصد قرار دارد. بنابراین این‌طور نیست که اگر در قیمت بنزین افزایش جدی صورت بگیرد، تورم ناگهان به سمت ۱۵۰ درصد یا اعداد مشابه حرکت کند؛ چنین اتفاقی رخ نخواهد داد.

 قالیباف: گام‌های بلندی برای تحکیم امنیت مشترک ایران و عراق برمی داریم

قالیباف: گام‌های بلندی برای تحکیم امنیت مشترک ایران و عراق برمی داریم

قالیباف نوشت: همسایگی ایران و عراق بر پایه برادری در سخت‌ترین‌ روزها، مقاومت در برابر دخالت بیگانگان و باور به سرنوشت مشترک دو کشور بنا شده است.

 پول حقیقی دیروز سراغ این ۴ سهم رفت!

پول حقیقی دیروز سراغ این ۴ سهم رفت!

در حالی شاخص کل بورس در معاملات دیروز ۰.۸۴ درصد رشد کرد که خالص ورود پول حقیقی به معاملات خرد منفی ۱.۴ همت بود؛ فارس و فولاد در صدر جذب پول حقیقی قرار گرفتند...

 ترامپ در سفر به آسیا به دنبال ملاقات با رهبر کره‌شمالی است

ترامپ در سفر به آسیا به دنبال ملاقات با رهبر کره‌شمالی است

پس از بحث‌برانگیز شدن ملاحظه مواضع رهبر کره شمالی درباره رزمایش‌های نظامی مشترک سئول-واشنگتن از سوی دونالد ترامپ، مقامات واشنگتن گفتند رئیس‌جمهور آمریکا از دستیارانش خواسته به‌زودی دیداری میان او و کیم جونگ اون ترتیب دهند.

 قانون شدن طرح «مقابله با نفوذ» ایران را به یک زندان بزرگ تبدیل می کند

قانون شدن طرح «مقابله با نفوذ» ایران را به یک زندان بزرگ تبدیل می کند

«طرح مجلس را باید بیش از آنکه یک اقدام عادی تقنینی دانست، واجد نشانه‌هایی از «محدودیت»، «ضدتوسعه» و «ضدپیشرفت» ارزیابی کرد؛ رویکردی که می‌تواند کشور را از مس...

 کاخ سفید لغو مذاکرات با ایران را اعلام کرد

کاخ سفید لغو مذاکرات با ایران را اعلام کرد

یک مقام کاخ سفید اعلام کرد که مذاکرات با ایران تا اطلاع ثانوی لغو شده است.

 عمان اصلا بضاعت و قد و قواره این را ندارد که ما اینقدر دنبال مذاکره با آن هستیم

عمان اصلا بضاعت و قد و قواره این را ندارد که ما اینقدر دنبال مذاکره با آن هستیم

مذاکره با عمان به هیچ نتیجه‌ای نخواهد رسید و هدررفت وقت است، چون عمانی‌ها نمی‌توانند چیزی که ایران می‌خواهد را امضا کنند.

 هشدار فعال کارگری : سبد معیشت از 80 میلیون عبور کرده/ افزایش روزانه قیمت‌ها ادامه دارد

هشدار فعال کارگری : سبد معیشت از 80 میلیون عبور کرده/ افزایش روزانه قیمت‌ها ادامه دارد

عضو تیم کارگری شورای عالی کار با اشاره به افزایش قابل‌توجه هزینه‌های زندگی، از دو برابر شدن هزینه سبد معیشت کارگران نسبت به رقم مصوب دی‌ماه سال گذشته خبر داد و گفت برآورد مستقل گروه کارگری نشان می‌دهد هزینه این سبد اکنون از ۸۰ میلیون تومان عبور کرده است. محسن باقری همچنین نسبت به افزایش قیمت بنزین هشدار داد و آن را در شرایط فعلی عامل تشدید فشار تورمی و معیشتی بر کارگران دانست.