قیمت طلا امروز




 سایت هم میهن / ۱۴۰۵/۰۵/۱۹

چرا چین از مزیت فناوری پاک خود در بحران هرمز استفاده نمی‌کند؟

این ایده که ترامپ ممکن است ناخواسته گذار جهان به انرژی پاک را تسریع کند، دیوانه‌وار نیست. چنین گذاری یک تکامل خواهد بود، نه یک انقلاب.
 چرا چین از مزیت فناوری پاک خود در بحران هرمز استفاده نمی‌کند؟
اوایل امسال، بسته شدن تنگه هرمز باعث خوش‌بینی کاذبی در برخی از محافل جنبش اقلیمی شد. دشمن اصلی این جنبش، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، به یک باره به رویای خود برای افزایش قیمت نفت جامه عمل پوشاند.

با این حال، شگفت‌انگیزترین نتیجه بحران تنگه هرمز تا به امروز این است که قیمت نفت به آن اندازه که بسیاری از تحلیلگران انتظار داشتند، افزایش نیافته است. بزرگترین دلیل این است که چین واردات سوخت فسیلی خود را در ماه‌های پس از بسته شدن تنگه به شدت کاهش داده است.

اما این پاسخ، سوال دیگری را مطرح می‌کند: چرا چین، قهرمان جهانی فناوری انرژی پاک، چنین کاری می‌کند؟ چرا درد و رنج مصرف‌کنندگان سوخت‌های فسیلی در سراسر جهان را به حداکثر نمی‌رساند و در نتیجه فروش پنل‌های خورشیدی، باتری‌ها و خودروهای برقی - «سه صنعت صادراتی جدید» که رئیس جمهور شی جین پینگ از آنها تمجید کرده است - را افزایش نمی‌دهد، حتی اگر مجبور باشد در کوتاه‌مدت هزینه بیشتری برای واردات خود بپردازد؟

تحلیلگران سیاسی پاسخ‌هایی برای این سؤالات ارائه داده‌اند. چین به طور کلی برای ثبات ارزش قائل است. چین می‌خواهد در سیاست جهانی به عنوان یک کشور بالغ و مسئولیت شناس دیده شود. چین ممکن است بخواهد به امید سود متقابل در آینده، لطفی در حق دولت ترامپ بکند. چین حتی ممکن است ترجیح دهد که کنترل جمهوری‌خواهان بر دولت ایالات متحده ادامه یابد.

همه این گمانه‌زنی‌ها را باید در پرتو یک واقعیت اقتصادی تلخ و بی‌پرده بررسی کرد: چین چیزی بیش از فناوری پاک صادر می‌کند، خیلی بیشتر. در سال ۲۰۲۵، چین حدود ۲۲۰ میلیارد دلار پنل خورشیدی، خودروهای برقی، باتری و توربین‌های بادی صادر کرد. این رقم بسیار زیادی به نظر می‌رسد. اما این تنها ۶ درصد از ۳.۷۷ تریلیون دلاری است که چین به طور کلی صادر کرده است.

چین شریک تجاری اصلی بیش از ۱۲۰ کشور است . هر دلار اضافی که این کشورها به دلیل بحران تنگه هرمز برای واردات نفت و گاز طبیعی مایع (LNG) هزینه می‌کنند، صرف لوازم الکترونیکی، منسوجات، فلزات و مواد شیمیایی چینی نمی‌شود.

علاوه بر این، افزایش قیمت نفت، رشد اقتصادی جهانی را کند می‌کند و اگر بیش از حد بالا برود، می‌تواند بحران اقتصادی ایجاد کند و اثرات جانبی بر صادرات چین داشته باشد. جدیدترین چشم‌انداز اقتصادی صندوق بین‌المللی پول [PDF] که فرض کرده بود تنگه هرمز در اواسط ماه ژوئیه بازگشایی خواهد شد، رشد جهانی را در سال ۲۰۲۶ تنها ۳ درصد پیش‌بینی کرده است و اگر تنگه در بحبوحه خصومت‌های مداوم بسته بماند، به ۲ درصد کاهش می‌یابد. این کاهش رشد در بازارهای نوظهور شدیدتر خواهد بود.

چین به شدت به درآمدهای صادراتی نیاز دارد. اقتصاد این کشور به طور قابل توجهی کند شده و به نظر می‌رسد قادر به افزایش تقاضای داخلی نیست. صادرات تقریباً تمام رشد اقتصادی این کشور را تشکیل می‌دهد. چین همچنین در حال صرفه‌جویی در واردات باقیمانده نفت و گاز طبیعی مایع (LNG) خود است.

در درازمدت، این بحران احتمالاً پذیرش فناوری پاک را که بخش عمده‌ای از آن از چین وارد می‌شود، تسریع خواهد کرد. استفاده از برق تولید شده توسط انرژی‌های تجدیدپذیر و ذخیره شده در باتری‌ها برای تأمین انرژی خودروهای برقی، بسیاری از کشورهایی را که امروزه به واردات نفت متکی هستند، از یک خطر اقتصادی بزرگ که از طریق بحران تنگه هرمز، بسیار واقعی بودن آن ثابت شده است، رهایی خواهد بخشید. این بسته فناوری‌ها حتی با بهبود عملکردشان، به طور فزاینده‌ای مقرون به صرفه‌تر نیز می‌شوند. این کشورها ممکن است از وابستگی فزاینده خود به چین خوشحال نباشند، اما حتی اگر واردات فناوری پاک قطع شود، عواقب فوری آن بسیار کمتر از زمانی خواهد بود که سیستم‌های انرژی فعلی آنها از کمبود سوخت رنج ببرند.

نهایتا؛ این ایده که ترامپ ممکن است ناخواسته گذار جهان به انرژی پاک را تسریع کند، دیوانه‌وار نیست. چنین گذاری یک تکامل خواهد بود، نه یک انقلاب.

*ترجمه: کانال بازنگاه 

به کانال تلگرام هم میهن بپیوندید

به کانال بله هم میهن بپیوندید

به کانال روبیکا هم میهن بپیوندید



 سراب هژمونی

سراب هژمونی

شعار بازگرداندن عظمت به آمریکا، وعده اصلی دونالد ترامپ به مردم کشورش بود. او این چشم‌انداز فریبنده را ترسیم کرد که با انتخاب مجددش، آمریکا نشاط اقتصادی، انسجام داخلی و نفوذ جهانی خود را بازخواهد یافت و دوران طلایی جدیدی آغاز خواهد شد. این وعده به‌ویژه برای آن دسته از آمریکایی‌هایی که خود را قربانی جهانی‌شدن می‌دیدند و معتقد بودند مهاجران و حامیان نظم جهانی در حال نابودی کشور از درون هستند، بسیار جذاب بود. اما اکنون که به میانه دور دوم ریاست‌جمهوری او نزدیک می‌شویم، شکی نیست که ترامپ یکی از تاثیرگذارترین روسای جمهور تاریخ ایالات متحده است؛ هرچند این تاثیرگذاری تقریبا در تمامی ابعاد مخرب و زیان‌بار بوده است.

 غریب‌آبادی به ترامپ: توهمت را اصلاح می‌کنیم

غریب‌آبادی به ترامپ: توهمت را اصلاح می‌کنیم

غریب آبادی به اظهارات ترامپ پیرامون تنگه هرمز واکنش نشان داد.

 ایران نگران «پیمان مکه» نیست/ اولین آزمون حملات حوثی‌های یمن می‌تواند باشد

ایران نگران «پیمان مکه» نیست/ اولین آزمون حملات حوثی‌های یمن می‌تواند باشد

ایران نسبت به توافق دفاعی ترکیه، عربستان و پاکستان نگرانی ندارد و معتقد است در صورت درگیری با عربستان دو عضو دیگر وارد نخواهند شد.

 جمهوری آذربایجان سفیر روسیه در باکو را احضار کرد

جمهوری آذربایجان سفیر روسیه در باکو را احضار کرد

وزارت خارجه جمهوری آذربایجان در اعتراض به انتشار مطالب «تحریک‌آمیز و خشونت‌ بار» در رسانه‌های روسیه، سفیر مسکو در باکو را احضار کرد.

 رئیس جمهور حامی اصلی مذاکرات است

رئیس جمهور حامی اصلی مذاکرات است

آرمان امروز-سرویس دیپلماسی: وزیر امور خارجه ایران با بیان این که رئیس جمهور حامی ما در مسیر مذاکرات بود ابراز کرد که انتخاب آقای قالیباف پیشنهاد رئیس‌جمهور بوده است. سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران در یک برنامه تلویزیونی عنوان کرد: وقتی آمریکایی‌ها درخواست مذاکره را مطرح کردند، آقای پزشکیان معتقد بود باید به این [ ]

 وزارت خارجه امارات: تمامی ادعا‌ها درباره وضعیت روابط اقتصادی میان امارات و ایران را رد می‌کنیم / با توجه به تشدید تنش‌های منطقه‌ای تمامی تجارت، مبادلات بازرگانی و تراکنش‌های مالی با ایران تا اطلاع ثانوی متوقف شده

وزارت خارجه امارات: تمامی ادعا‌ها درباره وضعیت روابط اقتصادی میان امارات و ایران را رد می‌کنیم / با توجه به تشدید تنش‌های منطقه‌ای تمامی تجارت، مبادلات بازرگانی و تراکنش‌های مالی با ایران تا اطلاع ثانوی …

عفرا الحمّلی مدیر اداره ارتباطات راهبردی وزارت امور خارجه امارات، تمامی ادعاها درباره وضعیت روابط اقتصادی میان امارات متحده عربی و جمهوری اسلامی ایران را رد...

 باج بزرگ ترامپ به کیم جونگ اون برای یک عکس یادگاری! | پشت‌پرده ادعا درباره رهبر کره شمالی مشخص شد

باج بزرگ ترامپ به کیم جونگ اون برای یک عکس یادگاری! | پشت‌پرده ادعا درباره رهبر کره شمالی مشخص شد

ترامپ از مشاورانش خواسته تا دیداری با رئیس کره شمالی را در ماه‌های آینده ترتیب بدهند.

 درآمد روزانه ابرنفتکش‌ها به ۵۱۰ هزار دلار رسید

درآمد روزانه ابرنفتکش‌ها به ۵۱۰ هزار دلار رسید

درآمد ابرنفتکش‌هایی که نفت خام را از خلیج فارس به آسیا منتقل می‌کنند، به بالاترین حد خود در دو ماه گذشته نزدیک می‌شود، زیرا صادرکنندگان با وجود عدم قطعیت فعلی، به دنبال کشتی‌های بیشتری برای تحویل سوخت از طریق تنگه هرمز هستند.