قیمت طلا امروز




 سایت اقتصادنیوز / ۱۴۰۵/۰۵/۲۱

جنگ‌ها چگونه جیب مردم را خالی می‌کنند؟ | سه مسیر تأمین مخارج دولت‌ها در بحرانِ جنگ | مالیات پنهان و بی‌صدا در زمان جنگ چیست؟

اقتصادنیوز: دولت‌ها در زمان جنگ با مخارج بسیار زیادی روبه‌رو می‌شوند و مجبورند یکی از سه راه مالیات مستقیم، بدهی عمومی یا چاپ پول را انتخاب کنند.
 جنگ‌ها چگونه جیب مردم را خالی می‌کنند؟ | سه مسیر تأمین مخارج دولت‌ها در بحرانِ جنگ | مالیات پنهان و بی‌صدا در زمان جنگ چیست؟

به گزارش اقتصادنیوز، هیچ جنگی با شلیک نخستین گلوله آغاز نمی‌شود. جنگ‌ها زمانی آغاز می‌شوند که دولت‌ها دست در جیب شهروندان خود می‌کنند تا هزینه خرید تسلیحات نظامی را تامین کنند. واقعیت تلخ اقتصاد سیاسی این است که پشت هر شیپور جنگ، یک چاپخانه پول و یک اداره عریض و طویل مالیاتی ایستاده است.

آنگونه که سعید ابوالقاسمی در هفته نامه تجارت فردا گزارش می دهد؛ نشانه‌های فراوانی از این موضوع در تاریخ به چشم می‌خورند. بریتانیا در جنگ‌های ناپلئونی برای تامین مخارج ارتش، ابزار مدرن مالیات بر درآمد را به شهروندانش تحمیل کرد. ایالات‌متحده در جنگ‌های داخلی برای نخستین‌بار اسکناس بدون پشتوانه چاپ کرد که به تورمی وحشتناک انجامید.

روسیه در جنگ داخلی خود با اجرای سیاست کمونیسم جنگی، پول ملی را بی‌ارزش کرد و با زور اسلحه، دست به مصادره تولیدات کشاورزان زد. ژاپن در جنگ جهانی دوم از طریق کنترل شدید بانک‌ها و اجبار شهروندان به خرید اوراق قرضه جنگی، تمام پس‌اندازهای ملی را به نفع ارتش ضبط کرد. عراق در جنگ با ایران ذخایر ارزی را خالی کرد، از کشورهای عربی وام‌های سنگین گرفت و با چاپ پول، زیرساخت‌های مالی خود را به نابودی کشاند.

شوروی هم در جنگ افغانستان که درست در زمان رکود اقتصادی رخ داد، خزانه کرملین را خالی کرد و شرایطی فراهم آورد تا فروپاشی شوروی روی ریلی سریع‌تر پیش برود. این تجربه‌ها، می‌تواند درس‌هایی عمیق برای کشورهای درگیر جنگ داشته باشد. درس‌هایی که به دولت‌ها کمک می‌کند کمتر به جیب مردم چشم داشته باشند و شرایطی فراهم کنند تا سفره خانواده، کمتر خالی شود. هزینه میز جنگ

چالش بزرگ تامین مالی جنگ، اصلی‌ترین دغدغه دولت‌هایی است که با رقیبان نظامی خود دست‌وپنجه نرم می‌کنند. پژوهش‌هایی که مایکل بوردو، اقتصاددان کانادایی، در سال 2020 و نیکلاس مولدر، نویسنده کتاب «سلاح اقتصادی»، در سال 2018 انجام دادند، نشان می‌دهد که دولت‌ها در زمان جنگ با مخارج بسیار زیادی روبه‌رو می‌شوند و مجبورند یکی از سه راه مالیات مستقیم، بدهی عمومی یا چاپ پول را انتخاب کنند.

هر یک از این روش‌ها، عوارض جانبی متفاوت و تاثیرات پیدا و ناپیدایی بر اقتصاد، ثبات پولی، توزیع ثروت و در نهایت، سبد معیشتی و رفاه مردم بر جای می‌گذارند. مالیات که از آن به‌عنوان مطلوب‌ترین و بهینه‌ترین ابزار تامین مالی جنگ یاد می‌شود، تلاشی شفاف برای انتقال مستقیم منابع از بخش خصوصی به بخش دولتی است.

استفاده از این روش از سوی دولت‌ها، هیچ تعهد مالی بلندمدت یا نقدینگی مازادی برای آنها ایجاد نمی‌کند و در مقابل، با کاهش قدرت خرید مردم و فشرده‌ کردن فنر تقاضای بخش خصوصی، به‌عنوان نوعی سپر ضدتورمی عمل می‌کند و شرایطی فراهم می‌کند تا دولت بدون ایجاد بی‌نظمی در ثبات پولی، از پس هزینه‌های جنگ بر بیاید.

اما میزان جمع‌آوری مالیات از سوی دولت‌ها در زمان جنگ، به اندازه‌ای نیست که نیازهای مالی دولت‌ها را پاسخ دهد. جنگ، یک محصول بزرگ و التهاب‌آفرین به نام نااطمینانی شدید دارد که در قالب این نااطمینانی، افزایش‌های ناگهانی و سریع عددهای مالیاتی، انگیزه‌های تولید و کار را در جامعه از بین می‌برد.

در آن سو، اقتصاددانان دولتی در تصویب و تدوین قوانین مالیاتی جدید متناسب با زمان جنگ، با کمترین سرعت ممکن پیش می‌روند و در این زمینه، مسابقه را به فرماندهان نظامی که تلاش می‌کنند با بالاترین سرعت در میدان جنگ پیشروی کنند، می‌بازند. نیکلاس مولدر، اقتصاددان و نویسنده آمریکایی، در مطالعات خود به این موضوع اشاره کرده است که در جریان جنگ جهانی اول، مالیات فقط بخشی بسیار اندک از هزینه‌های فوری نظامی را پوشش می‌داد و دولت‌ها برای خرید زمان و نجات جبهه‌ها، مجبور شدند به ابزارهای منعطف‌تر روی آورند.

زمانی که ظرف تامین بودجه از طریق مالیات پر می‌شود، دولت‌ها به سراغ روش دوم می‌روند. هرچند انتشار اوراق قرضه در زمان جنگ به دولت‌ها اجازه می‌دهد هزینه‌های خود را با وعده پرداخت از محل مالیات‌های آینده تامین کنند، اما در صورتی که به‌درستی مدیریت نشود، زمینه‌های بحران بعدی شکل می‌گیرد.

در این روش، دولت مبالغی را از مردم قرض می‌گیرد و به آنها وعده می‌دهد در آینده، سودهایی را به آنها پرداخت خواهد کرد. اما اگر تعهد دولت به بازپرداخت بدهی‌ها همراه با سودهای آنها به نتیجه نرسد، بحران‌های غیرقابل جبرانی ایجاد خواهد کرد. اما زمان‌هایی می‌رسد که دولت‌ها به اندازه کافی مالیات دریافت کرده‌اند و مردم هم دیگر نمی‌خواهند پولی به دولت قرض بدهند. در چنین شرایطی، دولت‌ها هیچ چاره‌ای جز چاپ پول ندارند. به این روش، تامین مالی تورمی گفته می‌شود و بانک مرکزی با خلق پول جدید یا خرید مستقیم اوراق قرضه دولتی، هزینه‌ها را پوشش می‌دهد.

در این روش، ارزش پول ملی در سریع‌ترین زمان ممکن کاهش می‌یابد و تورم به سقف می‌رسد. اقتصاددانان به این رخداد لقب مالیات پنهان و بی‌صدا داده‌اند. این‌گونه، هزینه جنگ مستقیم از جیب مردم ضعیف جامعه پرداخت می‌شود.

تجربه عجیب ایالات‌متحده

بانک مرکزی آمریکا که به‌عنوان فدرال‌رزرو شناخته می‌شود، یکی از جالب‌ترین راهکارها را برای تامین مالی جنگ به‌ کار بست. این نهاد مالی در سال‌های جنگ جهانی اول، قوانین خود را تغییر داد تا بتواند به بازوی مالی دولت برای تامین مخارج جنگ تبدیل شود. فدرال‌رزرو درست همزمان با وقوع جنگ جهانی اول تاسیس شد و قرار بود فقط بر پایه دارایی‌های واقعی به چاپ پول بپردازد. پیش از وقوع جنگ، هر دلاری که چاپ می‌شد، باید پشتوانه‌ای شامل 100 درصد از دارایی‌های واقعی مثل سفته‌های تجاری کوتاه‌مدت و 40 درصد طلا را در اختیار می‌داشت.

از آنجا که اوراق بدهی دولت جزو دارایی‌های واقعی و تجاری به‌شمار نمی‌رفتند، فدرال‌رزرو نمی‌توانست بدون محدودیت برای خرید بدهی‌های دولت پول چاپ کند. اما با ورود آمریکا به جنگ جهانی اول در سال ۱۹۱۷، این قوانین برای باز کردن پای بدهی‌های دولت به ترازنامه فدرال‌رزرو تغییر کرد. در درجه نخست، نسبت وثیقه‌ها کاهش پیدا کرد. بر اساس تغییری که در قانون ایجاد شد، شرایطی فراهم شد که ذخیره 40درصدی طلا بتواند همزمان بخشی از پشتوانه دارایی‌های تجاری را پوشش دهد.

با این اقدام، دارایی‌های آزاد فدرال‌رزرو برای چاپ پول افزایش پیدا کرد. فدرال‌رزرو در گام دوم یک قانون دیگر را اصلاح کرد تا بر اساس آن، اوراق قرضه جنگی دولت که به اوراق آزادی معروف بود، بتوانند به‌عنوان پشتوانه قانونی برای چاپ اسکناس‌های جدید استفاده شوند. این نهاد مالی همچنین نرخ بهره وام به بانک‌ها را برای خرید اوراق دولتی به سه درصد کاهش داد و آن را به یک درصد زیر نرخ معمول رساند.

با اصلاح این بخش از قانون، بانک‌ها می‌توانستند اوراق قرضه دولتی را با بهره 3/5 درصد خریداری کنند و همان را به‌عنوان وثیقه در اختیار فدرال‌رزرو بگذارند و با نرخ سه درصد وام بگیرند. این تفاوت نیم‌درصدی، سودی بادآورده و تضمین‌شده برای بانک‌ها به همراه داشت. این تغییر سیاست‌ها و اصلاح قوانین سبب شد حجم بزرگی از بدهی‌های دولت به ترازنامه بانک مرکزی سرازیر شود و نقدینگی به‌شدت افزایش یابد.

با این اتفاق، ترازنامه فدرال‌رزرو به چاهی برای بلعیدن بدهی‌های جنگی تبدیل شد. نقدینگی حاصل از این فرآیند، تورم آمریکا را که پیش از آن حدود یک درصد بود، در طول جنگ به ۱۳ تا ۲۰ درصد رساند و کار به جایی رسید که تا سال 1920، ارزش خرید یک دلار به نصف سال 1914 کاهش یافت. میلتون فریدمن، اقتصاددان مطرح آمریکایی، تخمین زده که حدود پنج درصد از مجموع هزینه‌های آمریکا در جنگ جهانی اول مستقیم از محل همین مالیات تورمی فدرال‌رزرو تامین شد. به باور او، تا زمانی که انحصار پولی در دست دولت‌ها باشد، پیوند میان جنگ‌افروزی و کاهش ارزش پول جیب مردم، هرگز به‌طور کامل قطع نخواهد شد. جنگ سرمایه‌ها در بریتانیا

زمانی که شعله‌های جنگ جهانی اول در سال 1914 روشن شد، بریتانیا ثروتمندترین کشور جهان محسوب می‌شد. بااین‌حال، هیچ تضمینی وجود نداشت که دولت این کشور بتواند ثروت افسانه‌ای خود را برای تامین هزینه‌های جنگ به‌کار بگیرد. بریتانیا همزمان که در جبهه‌های نظامی می‌جنگید، وارد جنگ جذب سرمایه شد. این جنگ در درون مرزهای سرزمینی این کشور جریان داشت و تاثیر زیادی روی نتیجه نبرد نظامی بریتانیا گذاشت. اسنادی که در سال 2021 از سوی بانک مرکزی انگلستان از طبقه‌بندی محرمانه خارج شد، نشان می‌دهند بریتانیا بیش از 80 درصد بدهی کلان 7/2میلیارد‌پوندی خود در سال‌های 1914 تا 1919 را از داخل کشور تامین کرد. این اقدام، ساختار اقتصادی، طبقات اجتماعی و حتی جغرافیای ثروت بریتانیا را به‌کلی تغییر داد. موضوع از آنجا ریشه می‌گرفت که جنگ جهانی اول به یک جنگ فرسایشی تبدیل شده بود.

در این جنگ، هر کشوری بیشتر دوام می‌آورد، می‌توانست برای صلح شرط بگذارد. سرمایه‌ای که بریتانیا در اختیار داشت، هم اسلحه‌های مورد نیازش را تامین می‌کرد و هم غذا و مایحتاج عمومی را در اختیار دولت و مردم قرار می‌داد.

در پاییز 1918، قحطی و گرسنگی، اراده غیرنظامیان آلمانی را شکست و آنها را مجبور به تسلیم کرد. اما در همین لحظه، بریتانیا برای نجات خود و متحدانش، اقدامات بی‌سابقه‌ای انجام داد. نخستین تلاش بریتانیا برای فروش اوراق قرضه جنگی در سال 1914 با یک شکست بزرگ روبه‌رو شد و فقط یک‌سوم مبلغ هدف، جمع‌آوری شد.

در سال ۱۹۱۵، مالیات‌ها به‌شدت افزایش یافت و طبقه متوسط رو به پایین هم مشمول مالیات شد تا جلوی مصرف خصوصی و تورم رو به افزایش گرفته شود. کار در ژانویه ۱۹۱۷ به‌جایی رسید که وزیر دارایی وقت، بانک‌ها و شرکت‌های بیمه را تهدید کرد که اگر صدها میلیون پوند اوراق جنگی خریداری نکنند، اموالشان را مصادره خواهد کرد. در سال ۱۹۱۴، بیش از ۴۰ درصد سرمایه جذب‌شده در اختیار نهادهای مالی و شرکت‌های بزرگ بود که فقط سه درصد از کل خریداران را تشکیل می‌دادند.

با پایان جنگ و آغاز دوران رکود، سرمایه‌داران بزرگ از این اوراق به‌عنوان پناهگاهی امن استفاده کردند. صاحبان صنایع بزرگی که در زمان جنگ به سودهای نجومی دست پیدا کرده بودند، در دوران صلح سرمایه‌های خود را به اوراق قرضه پنج‌درصدی دولت تبدیل کردند. این اوراق پس از سال ۱۹۲۲ به سرمایه‌ای بدون ریسک با سودی تضمین‌شده تبدیل شد و دارایی ثروتمندان را افزایش داد. در این میان نباید از یک موضوع مهم عبور کرد: «زنان بریتانیا پیش از جنگ، سهم ناچیزی در تامین مالی داشتند، اما تا سال ۱۹۳۲، تعداد زنان خریدار اوراق قرضه از مردان بیشتر شد.» همچنین، در سال ۱۹۱۴، نیمی از سرمایه جنگ از لندن که پایتخت مالی بریتانیا به‌شمار می‌رفت تامین می‌شد، اما در سال‌های پس از جنگ، سهم لندن به زیر هشت درصد رسید و در مقابل، 70 درصد سرمایه‌ها از مناطق صنعتی شمال شرق، شمال غرب و اسکاتلند که محل اجتماع صاحبان صنایع زغال‌سنگ، آهن و نساجی بود، تامین شد.

جنگ با جیب مردم

همان‌طور که فرانسه و آلمان در جنگ جهانی دوم در دو قطب مخالف و روبه‌روی یکدیگر قرار داشتند، از الگوهای متفاوتی هم برای تامین هزینه‌های جنگ استفاده کردند. با وجود این، هر دو کشور، مالیات را یکی از ابزارهای اصلی تامین منابع مالی خود در نظر گرفتند. تفاوت اصلی عملکرد دو کشور در شرایط اقتصادی جنگ این بود که آلمان نازی علاوه بر مالیات و بدهی داخلی، بخش مهمی از هزینه جنگ را از مسیر انتقال منابع کشورهای اشغال‌شده و به‌ویژه فرانسه تامین کرد.

داستان از این قرار بود که وقتی فرانسه در سال 1940 از آلمان شکست خورد و سقوط کرد، مجبور به پرداخت هزینه‌هایی سنگین به آلمان شد. این پرداخت‌ها، هزینه اشغال نامیده می‌شد و آلمان نیز از آن به‌عنوان ابزار تامین مالی ماشین جنگی خود بهره برد. بر اساس مقاله‌ای که دفتر ملی تحقیقات اقتصادی آمریکا در سال 2006 منتشر کرد، پرداخت‌های فرانسه به آلمان بیش از 25 درصد تولید ناخالص داخلی سالانه فرانسه بود. این میزان پرداختی، اقتصاد فرانسه را به‌سرعت کوچک کرد و مصرف مردم را کاهش داد. برآورد نویسندگان مقاله نشان می‌دهد، این پرداخت‌ها فرانسه را ناچار کرد برای حدود ۲۰ سال، سطح مصرف خود را ۱۶ درصد پایین‌تر از مسیر عادی نگه دارد.

دولت فرانسه برای پرهیز از تورم، ابتدا اعلام کرد که به مالیات و انتشار اوراق قرضه تکیه خواهد کرد. در نتیجه مالیات‌ها افزایش یافتند و دولت تلاش کرد از طریق کاهش مصرف خصوصی، منابع بیشتری را در اختیار جنگ قرار دهد. همزمان، اوراق دولتی منتشر شد و با محدود کردن بازارهای مالی، کنترل بانک‌ها و هدایت نقدینگی به سمت اوراق دولتی، امکان استقراض افزایش یافت. پس از آزادی فرانسه، دولت‌های جدید قصد داشتند بدهی‌های انباشته را با مالیات‌های بالاتر و ایجاد مازاد بودجه بازپرداخت کنند.

اما در عمل، تورم شدید پس از جنگ ارزش واقعی بدهی را کاهش داد. به این ترتیب، بخشی از هزینه جنگ، نه از راه دریافت مالیات آشکار، بلکه از مسیر کاهش قدرت خرید پول و انتقال زیان به دارندگان دارایی‌های پولی پرداخت شد. مقاله دفتر ملی تحقیقات اقتصادی آمریکا تاکید می‌کند، مالیات‌های بالاتر، بیشتر صرف هزینه‌های رو به افزایش دولت رفاه شد و نتوانست بار اصلی بدهی جنگی را بر دوش بکشد. در سوی مقابل، آلمان برای تامین هزینه‌های جنگ، مالیات داخلی و استقراض را مورد استفاده قرار داد، ولی ساختار مالی جنگ را بر منابع خارجی نیز استوار کرد.

آلمان با اشغال کشورهای اروپایی، از آنها مواد غذایی، نیروی کار، کالا و پول دریافت می‌کرد. فرانسه در این نظام جایگاهی ویژه داشت، زیرا یک اقتصاد صنعتی بزرگ در اختیار آلمان قرار گرفت. بنابراین، بخشی از هزینه جنگ آلمان به‌صورت عملی از مالیات مردم فرانسه، پس‌انداز آنان، بدهی دولت و کاهش مصرف اقتصاد فرانسه پرداخت شد. همان‌طور که دولت‌ها در زمان جنگ ابتدا به مالیات و استقراض متوسل می‌شوند و زمانی که هزینه‌ها از ظرفیت مالیاتی فراتر می‌رود، به تورم، کنترل مالی و انتقال اجباری منابع روی می‌آورند، در مورد فرانسه و آلمان هم سهم مالیات اهمیت زیادی داشت اما درصد دقیقی از تامین مالی جنگ را در بر نمی‌گرفت. بخش بزرگی از منابع مالی مورد نیاز این کشورها در زمان جنگ، از مسیر بدهی، خلق پول و بهره‌برداری اجباری از اقتصادهای اشغال‌شده تامین شد.

 

  همچنین بخوانید اگر ترامپ شکست بخورد، کجا می‌رود؟ آیا می‌توان علی اکبر خان داور را برای دولتی کردن اقتصاد مسئول دانست؟ کدام کشور در دوران جنگ در تامین دارو به ایران کمک کرد؟ عراقچی: از مقامات کشور‌های دیگر شنیده‌ام که می‌گویند «شما هم جنگ را بردید، هم دیپلماسی را»/ می گویند همه دنیا را متعجب کردید/ نیروهای مسلح ما بزرگ‌ترین ارتش دنیا را شکست داد؛ این اصلا شعار نیست؛ یک واقعیت است



۱ ساعت قبل / سایت اندیشه معاصر

حمل جاده‌ای کالا در شرایط جنگی ۳۰ درصد افزایش یافت؛ جزئیات رشد جابه‌جایی کالا در روزهای بحرانی / افزایش ۳۰ درصدی حمل جاده‌ای کالا؛ آخرین آمار حمل‌ونقل جاده‌ای در شرایط جنگی / حمل جاده‌ای کالا افزایش یافت؛ چرا جابه‌جایی کالا در شرایط جنگی ۳۰ درصد بیشتر شد؟

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی  اندیشه معاصر ؛ رضا اکبری روز پنجشنبه با تشریح عملکرد سازمان راهداری و حمل ونقل جاده‌ای در شرایط جنگی افزود: با وجود حملات به بنادر و زیرساخت‌های جاده‌ای کشور، روند حمل کالا و جابه‌جایی مسافر بدون وقفه ادامه یافت و میزان حمل کالا در برخی مقاطع حدود ۳۰ درصد بیشتر از شرایط عادی ثبت شد.

اکبری در حاشیه سلسله نشست‌های تخصصی بیست‌ویکمین جشنواره شهید رجایی اظهار کرد: ماموریت اصلی سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای در شرایط جنگی، حفظ و تداوم خدمت‌رسانی در عرصه حمل‌ونقل کشور بود و تلاش کردیم. با تلاش رانندگان و همه فعالان بخش حمل‌ونقل، اختلالی در حمل کالا ایجاد نشد و حتی شرایط جنگی به ثبت رکوردهای جدید در جابه‌جایی کالا منجر شد؛ به‌گونه‌ای که آمارها در برخی مقاطع حدود ۳۰ درصد بالاتر از شرایط عادی بود.

رئیس سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای با قدردانی از رانندگان و فعالان بخش حمل کالا گفت: یک همدلی و حماسه در بخش حمل‌ونقل کالا شکل گرفت و رانندگان و دیگر بازیگران اصلی این حوزه، بار اصلی خدمت‌رسانی را بر دوش کشیدند.

وی ادامه داد: بازگشت زمینی زائران از عتبات عالیات و حجاج، جابه‌جایی مسافران از جزایر کیش و قشم، انتقال مسافران به خارج از کشور و بازگشت مسافران به داخل و همچنین جابه‌جایی مردم از کلان‌شهرها به مراکز استان‌ها و شهرستان‌ها، از جمله ماموریت‌های حمل‌ونقل جاده‌ای در این دوره بود.

رئیس سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای همچنین به تخلیه شهر تهران، برگزاری دو مراسم اربعین، مراسم تشییع و وداع با رهبر شهید و ۲۸ سفر اشاره کرد و گفت: این جابه‌جایی‌های گسترده با همکاری ناوگان حمل‌ونقل عمومی و تلاش رانندگان و شرکت‌های حمل‌ونقل، بدون مشکل جدی انجام شد.

وی نگهداری و حفاظت از راه‌های کشور را سومین ماموریت مهم سازمان راهداری در این دوره عنوان کرد و افزود: با وجود شرایط جنگی، عملیات نگهداری راه‌ها متوقف نشد و در زمستان و تابستان نیز تلاش شد وضعیت راه‌های کشور بدون اختلال حفظ شود.

اکبری افزود: بیش از ۳۰ اصابت به زیرساخت‌های جاده‌ای کشور ثبت شد و دهانه تونل‌ها، جاده‌ها و تعدادی از پل‌ها مورد اصابت قرار گرفتند، اما تلاش شد آثار این آسیب‌ها در زندگی روزمره مردم کمترین اثر را داشته باشد.

وی با اشاره به آسیب پل‌های استان هرمزگان گفت: بلافاصله پس از آسیب، مسیرهای جایگزین و کنارگذرها وارد مدار خدمت شدند و عملیات بازسازی پل‌ها نیز در کوتاه‌ترین زمان ممکن آغاز شد. برخی پل‌ها کمتر از یک هفته به سرویس بازگشتند و برای یکی از پل‌های بزرگ آسیب‌دیده نیز برنامه ساخت و بهره‌برداری در مدت حدود دو تا سه ماه پیش‌بینی شده است. در ۵ ماه گذشته حدود ۹۰۰ کیلومتر عملیات احداث راه روستایی انجام شده و حدود ۸۰۰ کیلومتر راه روستایی نیز به بهره‌برداری رسیده است.

وی با اشاره به شهادت شهید رجایی در دوران مسئولیت خود اظهار کرد: شهید رجایی در میدان خدمت به شهادت رسید و امروز نیز کارکنان و مدیران دستگاه‌های اجرایی در شرایط جنگی باید در میدان خدمت و دفاع از مردم نقش‌آفرینی کنند.

رئیس سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای افزود: اتصال این دو میدان در جشنواره امسال، فرصت ارزشمندی ایجاد کرده است تا نقش‌آفرینانی که در شرایط دفاعی و جنگی توانستند خدمت‌رسانی را به بهترین شکل ادامه دهند، معرفی شوند و عملکرد آنها برای مردم تشریح شود./ایرنا


۶ ساعت قبل / سایت نورنیوز

تحریم 10 فرد از سوی خزانه‌داری آمریکا

نورنیوز-گروه اقتصادی: وزارت خزانه داری آمریکا روز پنجشنبه به وقت محلی مدعی شد: امروز دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری ایالات متحده، ۱۰ فرد را که بخشی از شبکه‌ای مسئول انتقال پول نقد به حزب‌الله هستند، در فهرست تحریم‌ها قرار داده است.

این نهاد جنگ اقتصادی آمریکا ادعا کرد: این شبکه از حاملان پول نقدی استفاده می‌کند که با پروازهای تجاری میان لبنان، ترکیه، امارات متحده عربی و ایران سفر می‌کنند تا مبالغی بالغ بر صدها میلیون دلار را جابه‌جا کنند.

وزارت خزانه داری آمریکا مدعی شد: دفتر کنترل دارایی‌های خارجی همچنین حزب‌الله را به دلیل ارتباط با ایران، بار دیگر در فهرست تحریم‌ها قرار داده است.

وزارت خزانه‌داری آمریکا سال‌هاست از ابزارهای تحریم‌های مالی و اقتصادی که به اذعان رسانه های آمریکایی، کارایی خود را از دست داده اند، علیه کشورها و گروه هایی که همسو با سیاست ها و اهداف واشنگتن نیستند، استفاده می کند. واشنگتن، افراد، نهادها و شرکت های مختلف در جهان را به بهانه های مختلف از جمله تهدیدکردن امنیت ملی یا مرتبط با فعالیت‌های غیرقانونی خود و متحدانش همواره تحت تحریم ها قرار داده است.

رئیس جمهوری آمریکا ۱۹ اوت برابر با ۲۸ مرداد ماه در شبکه اجتماعی تروث سوشال خود با تکرار لفاظی‌هایش و درحالیکه در میانه مذاکرات به ایران تجاوز کرده است، ادعا کرد: هیچ‌کس بیش از من به جمهوری اسلامی ایران فرصت نداده است تا به یک توافق دست پیدا کند. متاسفانه، (البته) برای آنها، این فرصت را از دست دادند.

ترامپ که به شدت به دلیل پیامدهای تجاوز علیه ایران تحت فشار افکار عمومی مردم آمریکا و کنگره در آستانه انتخابات میاندوره‌ای قرار دارد، مدعی شد: بنابراین، امروز خردکننده‌ترین عملیات اقتصادی‌ که تاکنون علیه هر کشوری انجام شده است را اعلام می‌کنم! این یک جنگ اقتصادی و انزوای اقتصادی در مقیاسی بی‌سابقه خواهد بود.

رئیس جمهوری آمریکا در حالی که واشنگتن سالهاست رویکرد خصمانه فشار اقتصادی و تحریم‌ها علیه ملت ایران را در پیش گرفته است، با اشاره به نبرد نورماندی و عملیات موسوم به «روز دی / D-DAY» ادعا کرد: «این یک روز - دی (تعیین کننده) اقتصادی خواهد بود و ما به همه متحدانمان نیاز داریم تا در کنار ایالات متحده آمریکا بایستند و برای منزوی کردن و شکست تهدید ایران همکاری کنند.» و «هر کشوری که به موسسات مالی، شرکت‌ها، فرودگاه‌ها و یا نهادهای دولتی خود اجازه دهد هر نوع حمایتی از ایران ارائه دهند، با پیامدهای شدید اقتصادی روبه‌رو خواهد شد.»

سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران نیز روز پنجشنبه ۲۹ مرداد 1405 با انتشار دو تصویر درباره عبور بدهی ملی آمریکا از مرز ۴۰ تریلیون دلار، «روز D اقتصادی» ادعایی دونالد ترامپ علیه ایران را تلاشی برای انحراف افکار عمومی از بحران اقتصادی و بدهی فزاینده آمریکا دانست و تاکید کرد تداوم سیاست‌های شکست‌خورده واشنگتن، جز شکست بیشتر و افزایش خصومت ایرانیان نتیجه‌ای نخواهد داشت.


۶ ساعت قبل / سایت تجارت نیوز

وزیر جهاد کشاورزی: جنگ به جامعه صیادی هرمزگان خسارت ۶ همتی وارد کرد

به گزارش تجارت نیوز، غلامرضا نوری قزلچه وزیر جهاد کشاورزی در حاشیه نشست شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان هرمزگان در گفت‌و‌گو با خبرنگاران، ضمن ادای احترام به مردم شریف استان هرمزگان، به تشریح پروژه‌های افتتاحی هفته دولت در بخش کشاورزی پرداخت و اظهار داشت: در سطح کشور، مجموعه جهاد کشاورزی ۱۹۲۵ طرح و پروژه عمرانی و تولیدی را با اعتباری بالغ بر ۴۹.۵ هزار میلیارد تومان (۴۹.۵ همت) آماده بهره‌برداری کرده است.

وی با اشاره به سهم ویژه استان هرمزگان از پروژه‌های هفته دولت افزود: نکته حائز اهمیت این است که از مجموع ۴۹.۵ همت اعتبارات افتتاحی کشور، ۱۴.۵ هزار میلیارد تومان آن متعلق به استان هرمزگان است که نشان‌دهنده حجم بالای سرمایه‌گذاری‌ها و توجه ویژه دولت به این استان ساحلی است.

وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: پروژه‌های استان هرمزگان عمدتاً در حوزه‌های توسعه شیلات و آبزی‌پروری، زیرساخت‌های ذخیره‌سازی گندم و احداث سیلو، توسعه گلخانه‌ها و طرح‌های زیربنایی آب و خاک است علاوه بر این، مجموع پروژه‌های عمرانی قابل افتتاح در سایر بخش‌های استان نیز در هفته دولت به ۹۲ همت می‌رسد.

نوری قزلچه با تمجید از نقش راهبردی جامعه صیادی استان هرمزگان در امنیت غذایی کشور گفت: نخستین هدف از سفر به استان هرمزگان، حضور در جمع صیادان و قدردانی از ایثار و زحمات ماندگار این عزیزان بود جامعه صیادی هرمزگان در دوران جنگ، زیر بمباران دشمن و در شرایط سخت جنگی نه تنها تولید را متوقف نکردند، بلکه با جهاد شبانه‌روزی خود، حجم صید را به میزان چشمگیری افزایش دادند.

وی افزود: حضور شجاعانه صیادان در دریا در سخت‌ترین روزها، کشور را از واردات هزاران تن ماهی بی‌نیاز کرد و یک حماسه ماندگار در حوزه امنیت غذایی به ثبت رساند.

وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به سوال خبرنگار تسنیم درباره میزان خسارات وارده به جامعه صیادی و شناور‌ها در جریان جنگ تأکید کرد: برآورد‌ها و احصای دقیق خسارات انجام شده است میزان خسارت مستقیم واردشده به شناور‌ها و تجهیزات صیادان حدود ۶ هزار میلیارد تومان (۶ همت) برآورد شده است؛ البته خسارات غیرمستقیم این بخش تا ۱۵ همت نیز تخمین زده می‌شود.

نوری قزلچه در پایان خاطرنشان کرد: برنامه‌ریزی جامع برای جبران این خسارات در هیئت دولت در حال انجام است تا بتوانیم با تخصیص اعتبارات لازم، بخشی از آسیب‌های واردشده به این قشر زحمت‌کش و ایثارگر را جبران کنیم.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان




 بازار نفت در واکنش به اظهارات ترامپ صعودی شد
۱۰ ساعت قبل / روزنامه تعادل

بازار نفت در واکنش به اظهارات ترامپ صعودی شد

به گزارش ایرنا، قیمت آتی نفت خام برنت دریای شمال در معاملات ساعات اخیر بازار‌های آسیا، ۱.۵۹ درصد افزایش یافت و به ۹۳.۰۸ دلار در هر بشکه رسید. قیمت آتی نفت وس...

 قیمت طلا، سکه و دلار امروز پنجشنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۵ | دلار به کانال ۱۸۹ هزار برگشت؛ طلا و سکه صعودی شدند
۱۳ ساعت قبل / سایت اقتصادنیوز

قیمت طلا، سکه و دلار امروز پنجشنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۵ | دلار به کانال ۱۸۹ هزار برگشت؛ طلا و سکه صعودی شدند

اقتصادنیوز: بازار در آخرین روز معاملاتی هفته دو مسیر متفاوت را تجربه کرد؛ دلار پس از صعود هیجانی روز گذشته به کانال ۱۸۹ هزار تومان برگشت، اما طلا و سکه با صعود اونس تا ۴۵۲۴ دلار، معاملات را در کانال‌های بالاتر آغاز کردند.

 سبدهای پیشنهادی بازار سرمایه هفته اول شهریور ماه
۱۶ ساعت قبل / سایت صدای بورس

سبدهای پیشنهادی بازار سرمایه هفته اول شهریور ماه

در پایان معاملات هفته، ۸ مجموعه فعال در حوزه بازار سرمایه،سبدهای پیشنهادی خود را برای هفته اول شهریور ماه منتشر کردند.

 قیمت خودروهای تولید داخل و وارداتی در بازار +جدول
۸ ساعت قبل / سایت اقتصادنیوز

قیمت خودروهای تولید داخل و وارداتی در بازار +جدول

اقتصادنیوز: کوییک S با نرخ ۱ میلیارد و ۱۹۴ میلیون تومان و دنا پلاس اتوماتیک با نرخ ۲ میلیارد و ۷۲۰ میلیون تومان عرضه شد.

 تنظیم‌گری هوشمند بهترین سناریو برای آینده پلتفرم‌های آنلاین طلاست
۱۲ ساعت قبل / سایت توسعه برند

تنظیم‌گری هوشمند بهترین سناریو برای آینده پلتفرم‌های آنلاین طلاست

توسعه برند؛ ابوذر محمدی، مدیرعامل پله، در همایش پلتفرم‌های آنلاین طلا «زرآتی» با اشاره به تغییرات اقتصادی ایران، چهار بازیگر اصلی این بازار را مردم، نهادهای تصمیم‌ساز، بازار سنتی و بازار دیجیتال دانست و تأکید کرد تنظیم‌گری هوشمند می‌تواند بهترین مسیر برای افزایش رفاه، شفافیت و اعتماد در اقتصاد دیجیتال باشد.

 گرانی بنزین چقدر روی زندگی مردم اثر می‌گذارد؟
۹ ساعت قبل / سایت اکوایران

گرانی بنزین چقدر روی زندگی مردم اثر می‌گذارد؟

اکوایران: کسری روزانه حدود ۱۴ میلیون لیتر بنزین، دولت را بر سر یک دوراهی ساده «افزایش قیمت یا کاهش مصرف» قرار نداده است. سه سناریوی پیشنهادی دولت، از خاموشی نازل‌ها تا فروش آزاد مازاد و انتقال یارانه از خودرو به افراد، هرکدام می‌توانند شکل متفاوتی از فشار اقتصادی و اجتماعی را به خانوارها تحمیل کنند.