قیمت طلا امروز




 سایت اقتصادنیوز / ۱۴۰۵/۰۵/۱۰

ضرورت اصلاح اکوسیستم ناتراز نظام بانکی | پویا جبل‌عاملی: نرخ بهره واقعی پایین عامل اصلی ایجاد بانک‌های زامبی است

اقتصادنیوز: یکی از بزرگ‌ترین معضلات که به ناترازی سیستم بانکی، تورم بالا، انحراف منابع، کاهش کارآیی و در نتیجه افت درآمد ملی منجر شده است، نگه داشتن نرخ بهره واقعی، بسی پایین‌تر از سطح تعادلی و طبیعی اقتصاد ایران است.
 ضرورت اصلاح اکوسیستم ناتراز نظام بانکی | پویا جبل‌عاملی: نرخ بهره واقعی پایین عامل اصلی ایجاد بانک‌های زامبی است

به گزارش اقتصادنیوز، پویا جبل‌عاملی، اقتصاددان، در سرمقاله امروز روزنامه دنیای اقتصاد نوشت:

بازار وجوه وام‌دادنی (Loanable Funds Market) بازاری است که پس‌اندازکنندگان و وام‌گیرندگان با یکدیگر به مبادله می‌پردازند. به زبان ساده، این بازار جایی است که عرضه وجوه از طرف کسانی است که درآمد خود را پس‌انداز می‌کنند -خانوارها، شرکت‌ها و گاهی دولت- به کسانی که وجوه را تقاضا می‌کنند یعنی افرادی که برای سرمایه‌گذاری یا مصرف به منبع مالی نیاز دارند -شرکت‌ها، خانوارها، و دولت- منتقل می‌شود.

بانک‌ها واسطه‌گران مالی این بازار هستند. به عبارت دیگر، بانک‌ها خود عرضه‌کننده و تقاضاکننده اصلی وجوه نیستند. در حقیقت بانک‌ها، مازاد درآمد شهروندان را می‌گیرند و با جمع‌آوری پس‌اندازهای کوچک و بزرگ پراکنده، آنها را مبدل به بسته‌های وام می‌کنند و به متقاضیان می‌دهند. بانک‌ها اعتبار وام‌گیرندگان را ارزیابی می‌کنند، ریسک را مدیریت می‌کنند و هزینه جست‌وجو و عقد قرارداد را کاهش می‌دهند. در واقع بدون بانک‌ها، ارتباط مستقیم بین ‌میلیون‌ها پس‌اندازکننده و وام‌گیرنده عملا رخ نمی‌داد. البته به جز بانک‌های تجاری واسطه‌گران مالی دیگری در بازار وجوه وام‌‌دادنی وجود دارند؛ اما بخش عمده کار توسط بانک‌های تجاری انجام می‌شود.

در این بازار، نرخ بهره مانند قیمت عمل می‌کند. اگر نرخ بهره بالا برود، افراد بیشتر پس‌انداز می‌کنند، بنابراین عرضه وجوه افزایش می‌یابد. اما نرخ بهره بالاتر باعث می‌شود افراد و شرکت‌ها کمتر وام بگیرند، بنابراین تقاضای وجوه کاهش می‌یابد. در نقطه‌ای که عرضه و تقاضا برابر شوند، نرخ بهره تعادلی تعیین می‌شود. مانند هر بازاری اگر دولت (اینجا بخوانید بانک مرکزی) اقدام به قیمت‌گذاری کند، بازار دچار کمبود یا مازاد می‌شود. ازآنجاکه بانک مرکزی ایران نرخ بهره واقعی را منفی و بسی کمتر از نرخ بهره تعادلی قرار می‌دهد، بازار وجوه وام دادنی همیشه با کمبود مواجه است. خبر مرتبط افزایش نرخ بهره؛ اصلاحی ضروری یا تهدیدی برای بنگاه‌ها؟ | محمودی اصل: حاشیه سود ۱۲ تا ۱۶ درصدی را باید «حاشیه سقوط» نامید

اما آیا در بازار وجوه وام دادنی که ذاتا با کمبود مواجه است، بانک‌ها می‌توانند فعالیت‌های تجاری معمول خود را داشته باشند و منابع خود آنها دچار کمبود نشود؟ اگر کمبود پس‌انداز در این بازار موقت و اندک ‌بود، می‌توان گفت شاید سیستم بانکی با تشکیل صف برای وام گیرندگان و سهمیه‌بندی می‌توانست شرایط را مدیریت کند. اما وقتی نرخ بهره آن قدر از سطح تعادلی دور و کمبود گسترده در منابع وجود داشته باشد و این وضعیت همیشگی باشد، آن زمان هیچ راهی برای خروج سیستم بانکی از ناترازی ذاتی بازار وجوه وام‌دادنی وجود ندارد و سیستم بانکی هم دچار این کمبود می‌شود. نتیجه به غیر از این نیست که جذب سپرده سخت، کیفیت وام‌ها افت، مطالبات معوق افزایش و استقراض از بانک مرکزی به اوج می‌رسد.

در این اکوسیستم ناتراز بازار وجوه وام‌دادنی، بانک‌ها اصولا انگیزه‌‌ای ندارند فعالیت تجاری خود را مبتنی بر رساندن پس‌انداز به وام‌گیرنده دنبال کنند. در این شرایط آنان خود طالب استفاده از پس‌اندازها، سرمایه‌گذاری در بازارهای دارایی و در نتیجه فریز کردن منابع در اقلامی ‌هستند که قدرت پاسخ‌گویی به مطالبات پس‌اندازکنندگان را نخواهند داشت و با کمبود مواجه بوده و نیاز به بانک مرکزی برای تزریق منابع خواهند داشت.

از این رو نرخ بهره واقعی پایین و نامتعادل، عامل اصلی ایجاد بانک‌های زامبی است. اینکه گفته می‌شود نمی‌توان نرخ بهره را افزایش داد؛ چون بانک‌های ناتراز وضعشان بدتر می‌شود، به تصویر بزرگ‌تر بازار وجوه وام‌دادنی توجه نمی‌کند. توجه نمی‌کند که تداوم نرخ بهره نامتعادل نامعقول تنها به تداوم کمبود در بازار وجوه وام‌دادنی و در نتیجه افزودن به بانک‌های زامبی و البته چاپ پول و تورم بیشتر دامن می‌زند. البته باید بانک‌هایی را که ورشکسته هستند، تعیین‌تکلیف کرد؛ اما مشروط کردن افزایش نرخ بهره به آن، با منطق بازاری که بانک‌ها در آن کار می‌کنند، ناسازگار است. یکی از بزرگ‌ترین معضلات که به ناترازی سیستم بانکی، تورم بالا، انحراف منابع، کاهش کارآیی و در نتیجه افت درآمد ملی منجر شده است، نگه داشتن نرخ بهره واقعی، بسی پایین‌تر از سطح تعادلی و طبیعی اقتصاد ایران است. هر چه سریع‌تر باید این انحراف، اصلاح شود. خبر مرتبط بانکداری دستوری و افسانه‌ هدایت نقدینگی | نرخ دستوری بهره؛ دماسنجی که شکسته است | آیا بانک‌های خصوصی مقصر تورم هستند؟

اقتصادنیوز: بانک‌های خصوصی در ایران نه در فضایی رقابتی و آزاد، بلکه تحت نظام بانکی دستوری و تحت کنترل دولت فعالیت می‌کنند. بارزترین نشانه این کنترل، تعیین دستوری نرخ بهره یا همان سود بانکی است. در یک اقتصاد سالم، نرخ بهره دماسنج اقتصاد است که بر اساس میزان عرضه و تقاضای پول و همچنین نرخ تورم تعیین می‌شود. اما در ایران، دولت سال‌هاست که نرخ بهره را به صورت مصنوعی و بسیار پایین‌تر از نرخ تورم واقعی کشور نگه داشته است. همچنین بخوانید افزایش نرخ بهره؛ اصلاحی ضروری یا تهدیدی برای بنگاه‌ها؟ | محمودی اصل: حاشیه سود ۱۲ تا ۱۶ درصدی را باید «حاشیه سقوط» نامید نرخ سود دستوری به شکل‌گیری نرخ‌های غیررسمی در بازار منجر می‌شود | معاون اسبق نظارت بانک مرکزی: کاهش نرخ سود لزوماً به نفع تولید نیست نرخ سود بانکی باید افزایش یابد؟ | رحمانی: متنوع‌سازی نرخ سود با استانداردهای نظام‌های بانکی پیشرفته همخوانی دارد | میانگین تورم در بازه زمانی بلندمدت مبنای تعیین نرخ سود قرار گیرد افزایش نرخ بهره بین بانکی پس از 4 هفته + جزئیات





 سبدهای پیشنهادی بازار سرمایه هفته اول شهریور ماه
۱۹ ساعت قبل / سایت صدای بورس

سبدهای پیشنهادی بازار سرمایه هفته اول شهریور ماه

در پایان معاملات هفته، ۸ مجموعه فعال در حوزه بازار سرمایه،سبدهای پیشنهادی خود را برای هفته اول شهریور ماه منتشر کردند.

 واردات خودروهای کارکرده قانون دارد، اما اجرایی نمی‌شود!
۱۹ ساعت قبل / سایت هم میهن

واردات خودروهای کارکرده قانون دارد، اما اجرایی نمی‌شود!

دبیر انجمن واردکنندگان خودرو با اشاره به برخی اخبار منتشر شده درباره آزاد شدن واردات خودروهای کارکرده سه تا پنج ساله، گفت: واردات خودروهای کارکرده موضوع جدیدی نیست و قانون آن وجود دارد، اما تاکنون این قانون اجرایی نشده و همچنان جزئیات اجرای آن مشخص نیست.

 قیمت جدید گوشت مرغ امروز ۲۹ مرداد ۱۴۰۵ + جدول
۱۴ ساعت قبل / روزنامه تعادل

قیمت جدید گوشت مرغ امروز ۲۹ مرداد ۱۴۰۵ + جدول

بازار گوشت مرغ این روزها با ثبات نسبی قیمت‌ها همراه شده و عرضه مناسب، فضای خریدوفروش انواع مرغ را از نوسان‌های هیجانی دور کرده است.

 مدیرعامل زربد: خودپردازهای طلا می‌توانند اعتماد به خرید آنلاین را افزایش دهند
۱۵ ساعت قبل / سایت توسعه برند

مدیرعامل زربد: خودپردازهای طلا می‌توانند اعتماد به خرید آنلاین را افزایش دهند

توسعه برند؛ فرید امیرغیاثوند، مدیرعامل پلتفرم زربد، با تأکید بر کمرنگ‌شدن مرز میان بازار فیزیکی و آنلاین طلا گفت: توسعه شبکه تحویل، پلمپ هوشمند و دستگاه‌های خودپرداز طلا می‌تواند اعتماد کاربران به خرید آنلاین را افزایش دهد. به گفته او، زربد اکنون حدود ۳۰۰ نمایندگی در کشور دارد و امکان تحویل طلای خریداری‌شده از برخی پلتفرم‌ها از طریق این شبکه فراهم شده است.

 قیمت طلا، سکه و دلار امروز پنجشنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۵ | دلار به کانال ۱۸۹ هزار برگشت؛ طلا و سکه صعودی شدند
۱۵ ساعت قبل / سایت اقتصادنیوز

قیمت طلا، سکه و دلار امروز پنجشنبه ۲۹ مرداد ۱۴۰۵ | دلار به کانال ۱۸۹ هزار برگشت؛ طلا و سکه صعودی شدند

اقتصادنیوز: بازار در آخرین روز معاملاتی هفته دو مسیر متفاوت را تجربه کرد؛ دلار پس از صعود هیجانی روز گذشته به کانال ۱۸۹ هزار تومان برگشت، اما طلا و سکه با صعود اونس تا ۴۵۲۴ دلار، معاملات را در کانال‌های بالاتر آغاز کردند.

 سبقت گرفتگان هفته در رالی بورس
۱۵ ساعت قبل / سایت صدای بورس

سبقت گرفتگان هفته در رالی بورس

در هفته گذشته در تابلو معاملات بورس و فرابورس نمادهایی که بیشترین و کمترین بازدهی را داشتند مورد بررسی قرار گرفتند، سهم‌هایی که در هفته گذشته بیشترین صعود و سقوط را داشتند.