قیمت طلا امروز




 روزنامه دنیای اقتصاد / ۱۴۰۵/۰۵/۱۶

سایه پیرسالاری بر آینده پسا‌پوتین

شبحی روسیه را دربرگرفته است؛ شبح جانشینی. ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور ۷۳ساله روسیه، ساختاری شخص‌محور بنا نهاده، اما مساله بر سر فردای خروج اوست؛ لحظه‌ای که خواه با مرگ، بیماری یا کناره‌گیری سر برسد، کشوری بدون نقشه راه را به جا خواهد گذاشت. بحران جانشینی در کرملین تنها گره‌خورده به شخص پوتین نیست؛ این بحران، حکایت زوال تدریجی یک نسل کامل از نخبگان کهنسال است که تمام مفاصل قدرت در روسیه را اشغال کرده‌اند. «جولیان جی. والر»، محقق علوم سیاسی دانشگاه جورج واشنگتن، در مقاله‌ای برای نشریه «فارن افرز» تاکید می‌کند که مساله اصلی، انحصار بی‌حدومرز گروهی از سالخوردگان است که راه را بر هرگونه گردشی در بدنه مدیریتی بسته‌اند. این انسداد ساختاری، آینده سیاسی روسیه پسا‌پوتین را میان سه سناریو معلق نگه داشته است: انتقالی شتاب‌زده، کشمکشی آشفته میان نخبگان محروم‌مانده از قدرت، یا تعمیق زوال تحت حکومت پیرسالارانی …
 سایه پیرسالاری بر آینده پسا‌پوتین
شبکه متراکم و دست‌چین‌ شده پوتین، سال‌ها به او کمک کرد تا قدرت را تثبیت و ثبات رژیم را تضمین کند. اما همین سیستم، نسل‌های بعدی را از ورود به سطوح عالی، جلب اعتماد صاحبان قدرت و کسب مهارت‌های حکمرانی محروم ساخته است. کرملین امروز در دست «نخبگان هفتاد ساله» (به بالا) قرار دارد: الکساندر بورتنیکوف (رئیس سرویس امنیت فدرال)، سرگئی شویگو (دبیر شورای امنیت)، الکساندر باستریکین (رئیس دفتر تحقیقات)، ویکتور زولوتوف (فرمانده گارد ملی)، و والری گراسیموف (رئیس ستاد کل ارتش). این انسداد نسلی چنان شدید شده که مقامات ۵۰ و ۶۰ ساله را به سمتهای دست‌دوم یا فرمانداری‌های کم‌اهمیت رانده است. در مقابل، نخبگان ارشد برای حفظ نفوذ خانوادگی، فرزندان و خویشاوندان جوان خود (مانند پسر نیکولای پاتروشف یا پسر یوری کووالچوک) را بدون طی کردن مراحل بوروکراتیک به مناصب بالادستی رسانده‌اند. دور زدن نسل میانی، اصطکاک و نارضایتیِ پنهانی را در بدنه بوروکراسی ایجاد کرده که با گذشت هر سال، احتمال یک تصادم نسلی شدید را بالا می‌برد.

پوتین برخلاف برخی حاکمان پساشوروی (نظیر الهام علی‌اف در آذربایجان که سیستم موروثی ساخت یا نورسلطان نظربایف در قزاقستان که نهاد شورای امنیت را برای نظارت بر جانشین حفظ کرد)هیچ سازوکار یا سیگنال روشنی برای تعیین وارث نفرستاده است. تحلیلگر «فارن افرز» اشاره می‌کند که حزب حاکم «روسیه متحد» صرفا ابزاری برای پر کردن کرسی‌های پارلمان است و نقش تربیت رهبر را ایفا نمی‌کند. از سوی دیگر، طبق قانون اساسی، با خالی شدن پست ریاست‌جمهوری، نخست‌وزیر (در حال حاضر میخائیل میشوستین) رئیس‌جمهور موقت می‌شود. اما پوتین عامدانه تکنوکرات‌های فاقد شبکه حامیان مستقل را به این سمت می‌گمارد تا هرگز نتوانند او را تحت‌الشعاع قرار دهند. جولیان والر همچنین به تجربه «قلعه‌رفتن» اشاره می‌کند؛ به این معنا که جابه‌جایی قدرت با دیمیتری مدودف در سال ۲۰۰۸ (اشاره به حرکت شطرنج که شاه و رخ از کنار هم عبور می‌کنند) نیز نشان داد پوتین حاضر به واگذاری واقعی قدرت نیست و با بازگشتش در سال ۲۰۱۱، مدودف را به‌تدریج به حاشیه راند. پژواک ۱۹۵۳؛ شباهت گذار پوتین و جانشینی استالین

چارچوب قانون اساسی روسیه برگزاری انتخابات را ظرف سه ماه پس از خروج رئیس‌جمهور الزامی می‌داند، اما این قانون تعیین نمی‌کند چه کسی شانس اصلی پیروزی است. آینده قدرت در روسیه، شباهت عجیبی به دوران پس از مرگ جوزف استالین در سال ۱۹۵۳ دارد. در آن دوران، گئورگی مالنکوف به عنوان نخست‌وزیر و جانشین رسمی، پایگاه قدرتی نداشت و به‌سرعت رقابتی چندساله میان لاورنتی بریا، ویاچسلاو مولوتف و نیکیتا خروشچف درگرفت. در نهایت، هیات غیررسمی «گزینندگان» (افرادی که هم‌زمان اقتدار نهادی و شبکه‌های شخصی قوی داشتند) بریا را بازداشت و اعدام کردند و خروشچف توانست پس از چند سال کشمکش، قدرت را در دست بگیرد.

افرادی که قدرت و مشروعیت حضور در «هیات جانشینی» پساپوتین را دارند، حلقه کوتاهی را تشکیل می‌دهند: روسای دو مجلس دوما و شورای فدراسیون، نخست‌وزیر، رئیس دفتر ریاست‌جمهوری، دبیران شورای دولتی و شورای امنیت، رئیس FSB و وزیر دفاع. در این میان، چهره‌های نسبتا جوان‌تری که انگیزه تصاحب قدرت را دارند - مانند الکسی دیومین (دبیر شورای دولتی)، ویاچسلاو ولودین (رئیس مجلس)، سرگئی کرینکو (معاون دفتر رئیس‌جمهور) یا خود میشوستین- ممکن است وارد عرصه شوند. اما مشکل اصلی این است که دلالان کهنسال قدرت فاقد انرژی و هوشیاری لازم برای مدیریت یک جانشینی مورد مناقشه‌اند و فرصت آموزش نسل جدید را کاملا از دست داده‌اند. نگه داشتن زیردستان در حاشیه و سپردن ناگهانی قدرت به افرادی فاقد تجربه حکمرانی، زمینه را برای خطاهای محاسباتی، آشوب و تصاحب تهاجمیِ مناصب فراهم می‌کند. حتی اگر پوتین سالم بماند، هرگونه جابه‌جایی کوچک در حلقه نزدیکانش، به صحنه نبردی میان مدعیان تبدیل خواهد شد. آینده سیاست در روسیه، به جای شفافیت و ثبات، بازتاب‌دهنده پیامدهای رژیم به‌ظاهر زوال‌ناپذیری خواهد بود که پوتین بنا نهاده است.

* مدرس علوم سیاسی در دانشگاه جورج واشنگتن این مطلب برایم مفید است 0 نفر این مطلب را پسندیده اند کپی شد



 واکنش محسن رضایی به ادعای ترامپ درباره مالکیت بر تنگه هرمز

واکنش محسن رضایی به ادعای ترامپ درباره مالکیت بر تنگه هرمز

دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: ناتوانی آمریکا در بازگشایی تنگه هرمز و ادعای مالکیت بر آن، از فاصله ۷۰۰۰ مایلی بین واشنگتن و خود تنگه بیشتر است.

 گفت‌وگوی بن زاید و ترامپ درباره تحولات منطقه و امنیت تنگه هرمز

گفت‌وگوی بن زاید و ترامپ درباره تحولات منطقه و امنیت تنگه هرمز

رئیس امارات و رئیس‌جمهور آمریکا در تماسی تلفنی درباره همکاری‌های دوجانبه، تحولات خاورمیانه و حوادث اخیر برای کشتی‌های اماراتی در تنگه هرمز گفت‌وگو کردند.

 کره شمالی به آمریکا و کره جنوبی هشدار داد | تماسی که جزئیاتش فاش نشد

کره شمالی به آمریکا و کره جنوبی هشدار داد | تماسی که جزئیاتش فاش نشد

کره شمالی رزمایش‌های نظامی آمریکا و کره جنوبی را محکوم و اعلام کرد که به اقدامات مربوط به حق دفاع از خود برای مقابله با تهدیدهای نظامی این دو کشور ادامه خواهد داد.

 تفاهم نانوشته برای عقب نشینی آمریکا از خلیج فارس

تفاهم نانوشته برای عقب نشینی آمریکا از خلیج فارس

آرمان امروز-سرویس بین الملل: یکی از محورهای اصلی بررسی وزارت دفاع آمریکا، احتمال کاهش نیروها در خلیج فارس است؛ منطقه‌ای که پایگاه‌های بزرگ برون‌مرزی آمریکا طی ماه‌ها حملات ایران آسیب‌های گسترده‌ای دیده‌اند. دو فرد مطلع از این بررسی گفتند خسارت واردشده به این تأسیسات فرصتی کم‌سابقه برای پنتاگون ایجاد کرده تا درباره میزان و شکل [ ]

 پشت نیروی چندملیتی سنتکام، کدام بحران پنهان شده است؟

پشت نیروی چندملیتی سنتکام، کدام بحران پنهان شده است؟

سنتکام از تشکیل نخستین نیروی چندملیتی پهپادهای تهاجمی در منطقه خبر داده؛ طرحی که با ترکیب سامانه‌های بدون‌سرنشین هوایی، دریایی و زیرسطحی، همزمان با فرسایش توان تسلیحاتی آمریکا، تلاشی برای بازآرایی حضور نظامی و انتقال هزینه‌های آن به متحدان است.

 ادعای ارتش صهیونیستی درباره هدف قرار دادن رهبران حماس در غزه

ادعای ارتش صهیونیستی درباره هدف قرار دادن رهبران حماس در غزه

ارتش رژیم صهیونیستی مدعی شد در حملات امروز خود به شهر غزه، رهبران حماس را هدف قرار گرفته است.

 اذعان برنهام به مشارکت انگلیس در حملات پهپادی اوکراین به روسیه

اذعان برنهام به مشارکت انگلیس در حملات پهپادی اوکراین به روسیه

نخست‌وزیر بریتانیا اذعان کرد اوکراین در حملات اخیر به روسیه از پهپادهای انگلیسی استفاده کرده است.

 افول اعتبار واشنگتن

افول اعتبار واشنگتن

دونالد ترامپ در دوره دوم ریاست‌جمهوری خود بخش زیادی از وقتش را صرف ضربه زدن به متحدان آمریکا، تحقیر رهبران آنها و استفاده از روابط امنیتی چند دهه‌ای برای تسویه‌حساب‌های شخصی و سیاسی کرده است.