قیمت طلا امروز




 روزنامه دنیای اقتصاد / ۱۴۰۵/۰۵/۱۱

جنگ محدود جذاب‌تر از آتش‌بس است؟

دنیای اقتصاد: در شرایطی که وقفه شکننده در جنگ ایران و آمریکا بار دیگر جای خود را به تشدید تنش‌ها داده، این پرسش بیش از گذشته مطرح است که آیا تهران جنگی محدود و کنترل‌شده را به آتش‌بسی ترجیح می‌دهد که ممکن است تحریم‌ها و فشار اقتصادی را پابرجا نگه دارد؟ همزمان، تهدیدهای دونالد ترامپ برای هدف قرار دادن «کوه کلنگ»، یکی از مبهم‌ترین سایت‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای ایران، بر پیچیدگی معادلات افزوده است؛ تاسیساتی که عمق زیاد و ساختار نامشخص آن، حتی در صورت حمله آمریکا، نابودی کامل آن را با تردیدهای جدی مواجه می‌کند.
 جنگ محدود جذاب‌تر از آتش‌بس است؟

بی‌بی‌سی انگلیسی با پرداختن به این موضوعات در گزارشی نوشت: در نگاه اول، آنچه که با عنوان حمله موشکی غافلگیرکننده ایران به پایگاه آمریکایی در اردن خوانده می‌شود، غافلگیرکننده به نظر می‌رسید. این حمله عملا به وقفه شکننده در نبرد مستقیم آمریکا و ایران پایان داد و واشنگتن را وادار به از سرگیری حملات در داخل ایران کرد. نمی‌توان به خوبی دلیل این حمله را توضیح داد؛ اگر اولویت تهران آتش‌بس بود، توضیح این حمله دشوار است. اما اگر سیاستمداران ایرانی بر این باور باشند که یک رویارویی کنترل‌شده می‌تواند اهرم استراتژیک بیشتری ارائه دهد، این تصمیم قابل درک‌تر می‌شود.

یک توضیح احتمالی این است که تهران معتقد است که با وجود خطرات، یک جنگ محدود منافع آن را بهتر تامین می‌کند. امروزه، به نظر نمی‌رسد هیچ یک از طرفین برای یک جنگ تمام‌عیار آماده باشند. واشنگتن تمایل کمی برای یک درگیری منطقه‌ای بسیار گسترده‌تر که می‌تواند زیرساخت‌های انرژی منطقه را تهدید کند، کشورهای بیشتری را درگیر کند، قیمت نفت را بالاتر ببرد و منابع نظامی ایالات متحده را بیشتر تحت فشار قرار دهد، نشان داده است. ایران همچنین ممکن است سعی کند از یک جنگ تمام‌عیار اجتناب کند؛ زیرا بازسازی خسارات به طور فزاینده‌ای دشوار و پرهزینه شده است. ایران ممکن است به این جمع‌بندی رسیده باشد که یک استراتژی که پیروزی نظامی را به دنبال نداشته باشد، اما فشار ایجاد کند، نتیجه‌بخش‌تر است. بی‌بی‌سی در این گزارش مدعی شده است که آتش‌بس طولانی‌مدت در شرایط فعلی می‌تواند تهران را در موقعیت ضعیف‌تری قرار دهد. محاصره دریایی بنادر ایران توسط آمریکا ادامه خواهد یافت، تحریم‌ها پابرجا خواهند ماند و ایران همچنان تا حد زیادی از بازارهای بین‌المللی انرژی دور خواهد ماند.

در همین حال، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قطر و دیگر کشورهای صادرکننده نفت و گاز در منطقه می‌توانند به تدریج صادرات عادی خود را از سر بگیرند، درحالی‌که ایران از نظر اقتصادی منزوی باقی می‌ماند. یک درگیری محدود می‌تواند این چشم‌انداز را برای ایران تغییر دهد. اگرچه ایران هزینه نظامی و اقتصادی سنگینی می‌پردازد، اختلال در تنگه هرمز و از طریق حوثی‌ها، فشار در اطراف باب المندب همچنان بر کشتیرانی جهانی، هزینه‌های بیمه و بازارهای انرژی تاثیر می‌گذارد. وضعیت عدم قطعیت محدود، دولت‌ها، صاحبان کشتی و واردکنندگان را مجبور می‌کند تا به خواسته‌های ایران توجه کنند. در واقع، تهران معتقد است که هنوز اهرم فشار دارد.

همچنین تهران بارها اعلام کرده است که کشتیرانی باید تحت قوانینی که با ایران توافق شده یا توسط آن اداره می‌شود، انجام شود. هدف تهران ممکن است این باشد که هرگونه بازگشایی تنگه هرمز در آینده، نشان‌دهنده نفوذ ایران باشد، نه بازگشت به وضعیت قبل از جنگ. یک درگیری محدود و مداوم به ایران اجازه می‌دهد تا فشار را برای دستیابی به این هدف حفظ کند. از دیدگاه تهران، زنده نگه داشتن بحران در سطحی پایین‌تر از آستانه جنگ تمام‌عیار، ممکن است نسبت به پذیرش آتش‌بس که تحریم‌ها، محاصره و انزوای اقتصادی را تا حد زیادی بدون تغییر باقی می‌گذارد، ارجحیت داشته باشد.

البته هیچ تضمینی وجود ندارد که تعادل فعلی بتواند حفظ شود. این پارادوکس اصلی پیش رو است. یک درگیری کنترل‌شده در حال حاضر ممکن است اهرم فشار بیشتری نسبت به یک صلح ناقص ارائه دهد، اما درگیری‌های کنترل‌شده عموما از کنترل خارج می‌شوند. ایران ممکن است معتقد باشد که می‌تواند تشدید تنش را به اندازه کافی دقیق تنظیم کند تا فشار بر ایالات متحده، بازارهای جهانی انرژی و دیپلماسی منطقه‌ای را حفظ کند و در عین حال از جنگ تمام‌عیار اجتناب کند.

اما این محاسبه خطرات قابل‌توجهی نیز به همراه دارد. فراتر از احتمال یک جنگ بسیار گسترده‌تر، یک درگیری طولانی‌مدت بدون پایان روشنی می‌تواند به تدریج حمایت بین‌المللی را برای یک پاسخ شدیدتر تقویت کند. در حال حاضر نشانه‌هایی وجود دارد که این درگیری در حال گسترش است. اگر اختلال در تجارت جهانی و بازارهای انرژی ادامه یابد، سایر کشورهایی که تاکنون سعی در حاشیه ماندن داشته‌اند، می‌توانند تمایل بیشتری به حمایت از تلاش‌ها برای افزایش فشار بر ایران داشته باشند. برخی از دولت‌ها همچنین ممکن است به این نتیجه برسند که تحمل هزینه‌های یک پاسخ قوی‌تر، بهتر از تحمل بحران‌های مکرری است که بر کشتیرانی بین‌المللی و تامین انرژی تاثیر می‌گذارند. اینکه آیا این احتمالات مطرح‌شده در بالا - از جمله مشارکت فعال کشورهای بیشتر - درست از آب در می‌آیند یا خیر، همچنان نامشخص است. خیلی چیزها ممکن است به این بستگی داشته باشد که آیا تهران قادر است بدون ایجاد واکنشی که محاسبات سیاسی و نظامی ایالات متحده را اساسا تغییر دهد، اقدامات سنجیده خود را حفظ کند یا خیر. حمله غیرمنتظره بعدی می‌تواند مسیر درگیری را تعیین کند. ابهامات کوه کلنگ

در حالی تنش‌ها بین ایران و آمریکا دوباره در حال شدت گرفتن است که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، بارها مدعی شده است که یک سایت هسته‌ای زیرزمینی مشکوک در ایران به نام کوه پیک‌اکس یا همان کلنگ را بمباران خواهد کرد؛ جایی که مدعی هستند بر اساس تصاویر ماهواره‌ای در آنجا کارهای ساختمانی در حال انجام است. بر اساس گزارش بی‌بی‌سی، کوه کلنگ یکی از معدود سایت‌های ایرانی مرتبط با برنامه هسته‌ای این کشور است که هدف حملات ایالات متحده و اسرائیل قرار نگرفته است. ادعاهای اثبات نشده‌ای وجود دارد مبنی بر اینکه ممکن است مقداری از ذخایر اورانیوم غنی‌شده با خلوص بالای ایران در آنجا نگهداری شود که می‌تواند برای استفاده در سلاح‌های هسته‌ای غنی‌سازی شود.

کوه کلنگ، که کوه پیک‌اکس هم نام برده می‌شود، درست در جنوب مجتمع هسته‌ای نطنز، بزرگ‌ترین تاسیسات غنی‌سازی اورانیوم ایران که در سال‌های ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ توسط ایالات متحده و اسرائیل بمباران شده است، واقع شده است. ادعا شده که این سایت در اعماق کوه دفن شده است و هدف دقیق آن در‌هاله‌ای از ابهام و گمانه‌زنی قرار دارد. به گزارش بی‌بی‌سی، علی اکبر صالحی، رئیس سابق سازمان انرژی اتمی ایران، در سپتامبر ۲۰۲۰ گفت که «یک تاسیسات مدرن‌تر، جادارتر و جامع‌تر» در کوه‌های «نزدیک نطنز» ساخته خواهد شد، بدون اینکه از کوه پیک‌اکس نام ببرد.

بی‌بی‌سی وریفای مدعی شده که احتمالا این تاسیسات چهار ورودی تونل دارد، دو ورودی در ضلع شرقی و دو ورودی در انتهای غربی. ضمن اینکه تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهند که - با گذشت زمان - پس از جنگ ۱۲ روزه بین اسرائیل و ایران در ژوئن ۲۰۲۵، به نظر می‌رسد یک حصار بزرگ در اطراف این سایت ساخته شده است. تصاویر گرفته شده در ۳۰ ژوئن ۲۰۲۶ چند وسیله نقلیه ساختمانی را در نزدیکی یکی از ورودی‌های غربی نشان می‌دهد و در ماه‌های اخیر، تصاویر ماهواره‌ای نشان‌دهنده ادامه کار روی جاده‌های دسترسی و ورودی‌های تونل در اطراف کوه پیک اکس است. در این بین به نظر می‌رسد محل تاسیسات در «کوه کلنگ» به‌گونه‌ای انتخاب شده باشد که از آن در برابر حملات هوایی محافظت کند؛ به‌طوری که برخی تحلیلگران برآورد می‌کنند بخش اصلی این تاسیسات ممکن است در عمق حدود ۱۰۰ متری (۳۲۸ فوت) زیر زمین قرار داشته باشد.

این بدان معناست که این تاسیسات حتی عمیق‌تر از دو مجتمع غنی‌سازی هسته‌ای ایران در فردو و نطنز‌ قرار دارد؛ دو سایتی که آمریکا سال گذشته با استفاده از بمب‌هایی موسوم به «بمب‌های سنگرشکن» آنها را هدف قرار داد. این بمب‌ها تنها سلاح شناخته‌شده‌ای هستند که به‌طور بالقوه می‌توانند به چنین تاسیسات پنهان و مدفونی دسترسی پیدا کنند. بمب GBU-۵۷ ایالات متحده حدود ۱۳۰۰۰ کیلوگرم (۳۰هزار پوند) وزن دارد و گزارش شده است که می‌تواند قبل از انفجار به ۱۸ متر (۶۰ فوت) بتن یا ۶۱ متر (۲۰۰ فوت) زمین نفوذ کند.

اما حتی با استفاده از این مهمات نیز، کارشناسان می‌گویند بعید است آمریکا بتواند کوه‌کلنگ را به‌طور کامل نابود کند. آرمان محمودیان، پژوهشگر حوزه ایران در دانشگاه فلوریدای جنوبی، می‌گوید: «نابود کردن تمامی فضاهای زیرزمینی این تاسیسات بسیار دشوار خواهد بود، زیرا عمق آن زیاد است و ساختار و نقشه داخلی آن نیز به‌طور دقیق مشخص نیست.» محمودیان می‌افزاید، با این حال، ایالات‌ متحده می‌تواند ورودی‌های تونل، سیستم‌های ارتباطی، جاده‌های دسترسی و سایر زیرساخت‌های پشتیبانی را هدف قرار دهد که «حتی اگر برخی از عمیق‌ترین بخش‌های زیرزمینی آن سالم مانده باشند، می‌تواند عملیات تاسیسات را فلج کند». این مطلب برایم مفید است 0 نفر این مطلب را پسندیده اند کپی شد



۲۱ دقیقه قبل / سایت رویداد‌ ۲۴

«جمهوری اسلامی» : جنگ اقتصادی را نمی‌توان با روزمرگی اداره کرد | هزینه جنگ باید عادلانه و آگاهانه میان مردم و حاکمیت تقسیم شود

رویداد۲۴| روزنامه جمهوری اسلامی در مطلبی با عنوان «جنگ اقتصادی و آفت روزمرگی» به بررسی شرایط اقتصادی و سیاسی کشور در سایه فشار‌های خارجی پرداخته و هشدار داده است که تداوم فشار‌های اقتصادی، بدون اتخاذ تصمیم‌های روشن و شجاعانه، می‌تواند سرمایه انسانی، اجتماعی و زیرساخت‌های کشور را فرسوده کند.

این روزنامه نوشته است که آمریکا دیگر پنهان نمی‌کند هدفش از فشار بر ایران، صرفاً تغییر رفتار یا گرفتن امتیاز در پای میز مذاکره نیست و از «جنگ اقتصادی سخت، فرسایش توان ملی و حتی تغییر یا سرنگونی نظام سیاسی» سخن گفته می‌شود.

جمهوری اسلامی در ادامه تأکید کرده است که در چنین شرایطی، «آنچه بیش از هر چیز می‌تواند کشور را آسیب‌پذیر کند، روزمرگی، چندصدایی و بی‌تصمیمی در داخل است» و ایران به نقشه‌ای روشن، تصمیمی شجاعانه و سخن گفتن صادقانه با مردم نیاز دارد. جامعه به یک صدای معتبر نیاز دارد

این روزنامه با اشاره به شرایط جامعه نوشته است: «امروز جامعه بیش از هر چیز به یک صدای معتبر، مسئول و باورپذیر نیاز دارد که مردم بدانند اختیار سخن گفتن و تصمیم گرفتن دارد و حرفش فردا با سخن دیگری نقض نمی‌شود.»

جمهوری اسلامی با اشاره به دوران جنگ هشت‌ساله، تجربه سخنرانی‌های آیت‌الله هاشمی رفسنجانی را نمونه‌ای از وجود یک صدای معتبر در شرایط بحرانی دانسته و نوشته است که مردم در آن دوران سخنان او را به‌عنوان موضع نظام و امام تلقی می‌کردند.

این روزنامه افزوده است: «مردم امروز تشنه شنیدن هستند. تشنه دانستن اینکه کشور به کجا می‌رود و چه کسی مسئول عبور از این گردنه سخت است.» انتقاد از نحوه ارتباط با مردم

جمهوری اسلامی در بخش دیگری از این مطلب به عملکرد صداوسیما پرداخته و نوشته است که این سازمان طی هفته‌های اخیر نشانه‌هایی از تغییر مثبت داشته، اما مسئله اصلی همچنان در «برونداد» آن و نحوه ارتباط با جامعه دیده می‌شود.

این روزنامه تأکید کرده است که تغییر در ساختار و برنامه‌ها، زمانی مؤثر خواهد بود که به تغییر در ارتباط با مردم منجر شود و افزوده است که بخش قابل توجهی از تولیدات رسانه ملی همچنان برای مخاطبی محدود ساخته می‌شود؛ در حالی که بخش بزرگ‌تری از جامعه نیازمند گفت‌و‌گو و دریافت تصویری روشن از آینده است.

روزنامه جمهوری اسلامی با اشاره به دشواری تصمیم‌های پیش‌رو نوشته است: «ماه‌های سختی پیش روست و تصمیم‌های پیش‌رو، در بسیاری موارد، انتخاب میان بد و بدتر است، اما بی‌تصمیمی از هر دو بدتر است.»

این روزنامه معتقد است کشور نمی‌تواند همزمان تحت فشار جنگ اقتصادی، فرسایش اجتماعی و تهدید خارجی قرار داشته باشد و همچنان منتظر روشن شدن همه شرایط بماند.

در ادامه این مطلب آمده است که اصلاحات اقتصادی باید همزمان با اصلاح مسیر سیاست خارجی و ترمیم سرمایه اجتماعی پیش برود و اگر امکان مذاکره و توافق وجود دارد، نباید فرصت‌ها را از دست داد.

جمهوری اسلامی تأکید کرده است: «اگر قرار است مقاومت کنیم باید مردم را شریک این مقاومت بدانیم نه صرفاً پرداخت‌کننده هزینه‌های آن.» پیشنهاد احیای تفاهم‌نامه اسلام‌آباد

این روزنامه در بخش دیگری از تحلیل خود، بر ضرورت اتخاذ یک تصمیم سیاسی بزرگ تأکید کرده و نوشته است: «نظام اسلامی به یک تصمیم بزرگ و یک تفاهم بزرگ نیاز دارد.»

جمهوری اسلامی پیشنهاد کرده است که تفاهم‌نامه اسلام‌آباد احیا شود یا از طریق یک ابتکار سیاسی جدید، مسیر دستیابی به توافقی معنادار باز شود.

این روزنامه همچنین میانجیگری عمان و دیگر کشور‌ها را مفید دانسته، اما تأکید کرده است که این اقدامات به‌تنهایی جای حل مسئله اصلی را نمی‌گیرند. هشدار درباره فرسایش آرام اقتصاد و جامعه

در ادامه این مطلب، خطر اصلی نه صرفاً حملات کوتاه‌مدت، بلکه فرسایشی شدن فشار اقتصادی عنوان شده است.

جمهوری اسلامی نوشته است: «خطر اصلی این است که جنگ اقتصادی فرسایشی آرام و بی‌صدا، سرمایه انسانی، سرمایه اجتماعی و زیرساخت‌های کشور را مستهلک کند.»

این روزنامه در ادامه تأکید کرده است که در برابر فشار‌های خارجی، کشور نیازمند برنامه‌ای روشن برای عبور از بحران است و «بی تصمیمی بیش از هر چیز مردم را می‌ترساند.» اصلاح قیمت‌ها و هزینه‌ای که باید با مردم در میان گذاشته شود

روزنامه جمهوری اسلامی همچنین با اشاره به محدودیت منابع دولت، کاهش درآمد‌های نفتی و دشواری جذب سرمایه خارجی، انرژی و خدمات عمومی را از منابع مهم باقی‌مانده دانسته است.

این روزنامه درباره احتمال اصلاح قیمت بنزین، گاز و خدمات عمومی نوشته است که چنین اقداماتی ممکن است برای افزایش تاب‌آوری اقتصادی ضروری باشد، اما هزینه اجتماعی آن باید صادقانه با مردم در میان گذاشته شود.

در این مطلب آمده است: «هر اصلاح قیمتی، اگر بدون جبران مؤثر انجام شود، سفره مردم را کوچک‌تر می‌کند و می‌تواند اعتراض و نارضایتی به دنبال داشته باشد.»

جمهوری اسلامی همچنین کالابرگ و سیاست‌های حمایتی را در کاهش بخشی از این فشار مؤثر دانسته، اما تأکید کرده است که این اقدامات به‌تنهایی مسئله را حل نمی‌کنند. پاسخ اصلی سیاسی است

این روزنامه در ادامه، مسئله اصلی را فراتر از اقتصاد دانسته و نوشته است: «بنابراین مسئله اصلی، اقتصادی نیست. پاسخ اصلی سیاسی است.»

جمهوری اسلامی تأکید کرده است که کشور در شرایط جنگی زمانی می‌تواند اداره شود که با مردم در شرایط عادی و صادقانه سخن گفته شود و مردم بدانند چه اتفاقی در حال رخ دادن است، چه گزینه‌هایی روی میز قرار دارد، هزینه هر گزینه چیست و مقصد کجاست.

در بخش دیگری از این تحلیل، بر ضرورت مصلحت‌محورتر شدن سیاست خارجی تأکید شده است.

این روزنامه نوشته است که تکیه صرف بر حق، بدون توجه به واقعیت صحنه بین‌المللی، می‌تواند امکان مانور کشور را محدود کند و افزوده است: «هنر آن است که حق، مصلحت و قدرت را همزمان ببیند و از میان گزینه‌های دشوار، کم‌هزینه‌ترین راه را انتخاب کند.»

جمهوری اسلامی در جمع‌بندی این مطلب تأکید کرده است که مسئله اصلی صرفاً اقدامات آمریکا نیست، بلکه نحوه تصمیم‌گیری ایران در برابر این اقدامات است.

در بند پایانی مطلب آمده است: «مسئله امروز این نیست که آمریکا چه می‌کند. این است که ما برای آنچه آمریکا می‌کند، چه تصمیمی داریم. جنگ اقتصادی را نمی‌توان با روزمرگی اداره کرد و جامعه را نمی‌توان با سکوت و ابهام در کنار خود نگه داشت. در این شرایط، بزرگترین سرمایه کشور اعتماد مردم است. باید با مردم صادقانه سخن گفت، راه‌های دیپلماسی را باز گذاشت، فرصت توافق را از دست نداد و اگر قرار است هزینه‌ای برای مقاومت پرداخت شود، این هزینه عادلانه و آگاهانه میان مردم و حاکمیت تقسیم شود.»


۳۳ دقیقه قبل / سایت خبرفوری

چرا ایران و امریکا توافق نمی‌ کنند؟

روزنامه خراسان نوشت: البته اینجا منظور توافق دائم و جامع میان دو طرف هم نیست؛ چون شانس آن فعلا در حد صفر است. اما چرا چشم‌اندازی برای یک «توافق موفق مقطعی» هم وجود ندارد؟ علت آن در بن‌‎بستی پیچیده نهفته است که کلیت جنگ با آن مواجه است.    واقعیت این است که جنگ در بعد نظامی تا اینجای کار شکست خورده و به اهدافش نرسید؛ اما چون نه پیروزی و نه شکستی مطلق حاصل نشده است، لزوما ناکامی جنگ نظامی در تحقق اهدافش به معنای آن نیست که طرف آمریکایی کنار خواهد آمد و به این راحتی به توافقی مطلوب تهران تن خواهد داد.    ترامپ راهکاری برای خروج از این وضعیت ندارد؛ هم راهکار نظامی تا اینجای کار مثمر ثمر نبوده است و البته این  نیز به معنای دست کشیدن از جنگ و حمله نیست و هم راهکار سیاسی و دیپلماتیک برای ترامپ بسیار پرهزینه است؛ چون اساسا در شرایط فعلی شانسی برای کسب دستاورد دیپلماتیک خاص و قابل عرضه در آمریکا برای خود نمی‌بیند و پذیرش توافقی مانند تفاهم‌نامه نیز به معنای یک شکست مضاعف و در آستانه انتخابات کنگره بسیار دردسرساز خواهد بود.   در این راستا هم دیدیم که همین تفاهم نامه که کاملا به نفع ایران بود، به محض انتشار متن و امضا سریعا به دستاویزی برای حملات تند به ترامپ در آمریکا و اسرائیل تبدیل شد. 

 ترامپ برای خروج از این جنگ و لو موقت به توافقی نیاز دارد که اگر هم مضمون و محصول آن اصل جنگ را توجیه نکند و تابع آن نباشد، بلکه برای او دردسری بزرگ نیز ایجاد نکند که هم خود جنگ را زیر سوال ببرد و هم در مظان این اتهام قرار گیرد که کارزار نظامی‌اش نتیجه معکوس داده و به جای تضعیف تهران امتیازهای کلانی به آن داده و جایگاهش را تقویت کرده است.    در مجموع، وضعیت کنونی را باید بن‌بستی پیچیده و چند لایه و یک ابهام و بلاتکلیفی مزمن و در عین حال خطرناک دانست. نه گزینه نظامی توانسته است راه خروجی قطعی ایجاد کند و نه مسیر دیپلماتیک.

البته اینجا نباید مانع دستیابی به توافق با تهران در شرایط کنونی را صرفا به ویژگی‌های فردی و روانی ترامپ، از جمله خودشیفتگی یا غرور سیاسی او، تقلیل داد. آمریکا با توجه به جایگاه ابرقدرتی خود و نیز مجموعه بازیگران غربی، پیامد هر نوع توافقی را که در آن کنترل ایران بر تنگه هرمز تثبیت و تحریم‌ها برطرف و موجب تقویت جایگاه ایران شود، به معنای تغییر موازنه قدرت در منطقه به ضرر اسرائیل و منافع آمریکا و غرب ارزیابی می‌کنند که  نقض غرض جنگ است.   از همین رو، بعید به نظر می‌رسد آمریکا، اسرائیل و کشورهای غربی به ‌سادگی با وضعیت کنونی و چنین توافقی کنار بیایند. بنابراین شانسی برای یک مصالحه موقت در قالب «توافقی موفق و قابل اجرا» نیز وجود ندارد؛ مگر این که جنگ به موازنه‌ای برسد که چنین توافقی نتیجه تحمیلی آن باشد. اما در عین حال قبل از رسیدن به این نقطه، همچنان احتمال تفاهمات محدود و البته «با سرانجامی ناموفق» وجود دارد.

آمریکا فعلا منتظر نتایج تشدید جنگ اقتصادی به ویژه پس از اقدام امارات است و برنامه بعدی آن تابعی از ارزیابی اش از این نتایج و وضعیت داخلی ایران است. ولی در کل احتمال جنگ و حملات جدید در هفته‌ها و ماه‌های آتی نیز بسیار جدی است.

در مقابل نیز احتمال حملات پیش‌دستانه ایران با هدف بر هم زدن معادله جنگ فرسایشی و محاصره قبل از انتخابات کنگره آمریکا بالاست.

 


۳۶ دقیقه قبل / سایت رویداد‌ ۲۴

روزنامه نزدیک به قالیباف؛ «ساده‌سازان» نسخه می‌پیچند، اما هزینه شکست را مردم می‌دهند

رویداد۲۴| روزنامه خراسان در گزارشی با عنوان «ساده‌سازان» به نقد رویکرد برخی چهره‌ها در تحلیل مسائل اقتصادی، جنگ و سیاست خارجی پرداخته و نوشته است که این افراد بدون پذیرش مسئولیت اجرای راهکار‌های خود، نسخه‌هایی ارائه می‌کنند که در صورت شکست، هزینه آن بر دوش مردم و کشور قرار می‌گیرد.

خراسان در ابتدای این گزارش، شرایط کنونی ایران را چنین توصیف کرده است: «در شرایطی که ایران از یک جنگ پرهزینه عبور کرده و هنوز با تهدید نظامی، محاصره تجاری، نااطمینانی اقتصادی و پرونده‌های پیچیده منطقه‌ای روبه‌روست، گروهی از تریبون‌داران با حذف متغیرها، ارائه اعداد بی‌منبع و نسخه‌های غیرقابل سنجش، خود را تنها افراد بلد میدان معرفی می‌کنند بدون این که در میدان کاری انجام دهند.»

این روزنامه حاصل چنین رویکردی را «تولید بدبینی» و تقویت این تصور دانسته که مسئولان یا ناتوان‌اند یا خائن؛ زیرا راه‌حل‌های به‌ظاهر ساده‌ای که از سوی برخی کارشناسان رسانه‌ای مطرح می‌شود، اجرا نمی‌شود. انتقاد خراسان از عبدالملکی درباره نقش جنگ در گرانی

نخستین بخش گزارش به حجت‌الله عبدالملکی اختصاص دارد. خراسان با اشاره به اظهارات او درباره سهم جنگ در گرانی، نوشته است که ارائه عناوین دانشگاهی و سوابق مدیریتی نمی‌تواند جایگزین ارائه داده و مدل اقتصادی شود.

این روزنامه درباره ادعای «حتی یک درصد» نبودن سهم جنگ در گرانی نوشته است که برای چنین نتیجه‌ای باید شاخص قیمت، دوره زمانی و سناریوی اقتصاد بدون جنگ مشخص شود.

خراسان در ادامه تأکید کرده است که اقتصاد ایران پیش از جنگ نیز با مشکلاتی مانند کسری بودجه، رشد نقدینگی، ناترازی بانکی و تحریم روبه‌رو بوده، اما از این مسئله نمی‌توان نتیجه گرفت جنگ هیچ تأثیری بر قیمت‌ها نداشته است.

در بخشی از گزارش آمده است: «جنگ از مسیر افزایش ریسک، جهش انتظارات تورمی، محاصره و اختلال در صادرات نفت و عدم واردات کالا‌های اساسی کشور، افزایش هزینه بیمه و حمل‌ونقل و فشار بر بازار ارز، مستقیماً وارد قیمت کالا‌ها می‌شود.» انتقاد از دوگانه «زندگی» و «مقاومت»

بخش دوم گزارش خراسان به اظهارات سیدحسین مرعشی، دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی، اختصاص دارد.

این روزنامه با اشاره به مصاحبه اخیر مرعشی، از آنچه «دوگانه‌سازی کاذب» میان زندگی و مقاومت خوانده، انتقاد کرده است.

مرعشی در بخشی از مصاحبه خود گفته بود: «زندگی کردن، برای مردم ایران به یک مطالبه جدی تبدیل شده است. همه مردم ایران دلشان نمی‌خواهد شهید شوند، بلکه می‌خواهند با عزت و با آبرو و به خوبی زندگی کنند.»

خراسان در واکنش به این بخش از سخنان مرعشی نوشته است که چنین صورت‌بندی‌ای گویی جامعه را میان دو گروه «زندگی کردن» و «شهید شدن» تقسیم می‌کند. این روزنامه در ادامه، مقاومت را لازمه حفظ زندگی و استقلال در برابر قدرت‌های خارجی دانسته است. روایت خراسان از تفاهم‌نامه اسلام‌آباد و لبنان

در بخش سوم، روزنامه خراسان به اظهارات علی عبدی درباره تفاهم‌نامه اسلام‌آباد و تأثیر آن بر حزب‌الله لبنان پرداخته است.

این روزنامه با اشاره به مواضع شیخ نعیم قاسم، دبیرکل حزب‌الله، نوشته است که توقف تجاوز به لبنان در بند نخست تفاهم قرار داشته و حملات اسرائیل پس از آن مهار شده است.

خراسان همچنین به نامه نعیم قاسم به محمدباقر قالیباف اشاره کرده و نوشته است که دبیرکل حزب‌الله از قرار گرفتن توقف عملیات نظامی در همه جبهه‌ها، از جمله لبنان، به‌عنوان بند اول و اساس توافق قدردانی کرده است.

این روزنامه البته تأکید کرده است که می‌توان درباره میزان اجرای تفاهم، کفایت تضمین‌ها و گزینه‌های جایگزین بحث کرد، اما به نوشته خراسان، حذف کامل این داده‌ها و نتیجه‌گیری درباره بی‌فایده بودن تفاهم، نوعی ساده‌سازی است. هشدار درباره نسخه نفتی فؤاد ایزدی

در بخش دیگری از گزارش، خراسان به پیشنهاد فؤاد ایزدی درباره افزایش قیمت نفت و حمله به زیرساخت‌های نفتی منطقه پرداخته است.

این روزنامه نوشته است که ایزدی با طرح این دیدگاه که افزایش قیمت نفت تا ۲۰۰ دلار می‌تواند اقتصاد آمریکا را با فروپاشی مواجه کند، پیشنهاد حمله گسترده به زیرساخت‌های نفتی منطقه را مطرح کرده است.

خراسان در نقد این رویکرد نوشته است که چنین سناریویی تنها مرحله نخست جنگ را در نظر می‌گیرد و مشخص نمی‌کند در صورت حمله متقابل به زیرساخت‌های نفت، گاز، پالایش و صادرات ایران، مرحله بعدی چه خواهد بود.

در بخش دیگری از این قسمت آمده است: «راهبردی که واکنش دشمن، آسیب‌پذیری خودی و نقطه پایان جنگ را محاسبه نکند، راهبرد نیست؛ خیال‌پردازی با جان و معیشت مردم است.»

خراسان در عین حال تأکید کرده است که این نگاه به معنای دعوت ایران به انفعال نیست و میان «خطر محاسبه‌شده» و تصمیم‌های هیجانی تفاوت وجود دارد. ماجرای «خلیج فلوریدا» و نقد پیشنهاد مین‌گذاری

پنجمین نمونه مورد بررسی روزنامه خراسان، پیشنهاد مصطفی خوش‌چشم درباره مین‌گذاری در «خلیج فلوریدا» است.

خراسان با طرح پرسش‌هایی درباره محدوده جغرافیایی مورد نظر این پیشنهاد، نوشته است که ابتدا باید مشخص شود منظور دقیقاً کدام منطقه آبی است و سپس امکان اجرای چنین عملیاتی بررسی شود.

این روزنامه همچنین درباره تعداد مین‌روب‌های آمریکا و امکان اجرای عملیات در فاصله هزاران کیلومتری ایران، بر پیچیدگی‌های نظامی، حقوقی و اقتصادی چنین اقدامی تأکید کرده است.

خراسان در جمع‌بندی این بخش نوشته است: «این راهبرد نیست؛ ساده‌سازی یک جنگ تمام‌عیار و تقلیل واقعیت پیچیده میدان به چند گزاره هیجان‌انگیز تلویزیونی است.» خراسان: ساده‌سازان مسئولیت شکست نسخه‌هایشان را نمی‌پذیرند

روزنامه خراسان در جمع‌بندی گزارش خود، مشکل مشترک چهره‌های مورد اشاره را ارائه راهکار‌هایی دانسته که به گفته این روزنامه، «معیار سنجش، نقشه اجرا و مسئولیت شکست» ندارند.

در پایان گزارش آمده است: «ساده‌سازان همیشه پیروزند؛ چون خودشان هیچ‌گاه مسئول اجرای نسخه‌هایشان نیستند. هزینه شعار را مردم، نیرو‌های مسلح و اقتصاد کشور می‌پردازند؛ اما صاحب شعار فردای شکست، فقط یک نسخه ساده‌تر و پرصداتر ارائه می‌کند.» واکنش خراسان به اظهارات عبدالملکی درباره گرانی

خراسان در بخش دیگری با عنوان «پاس گل عبدالملکی به ضدانقلاب!» بار دیگر به اظهارات حجت‌الله عبدالملکی درباره بی‌ارتباط بودن گرانی‌های اخیر با جنگ پرداخته است.

این روزنامه با اشاره به بازتاب این اظهارات در برخی رسانه‌ها و کانال‌های مخالف جمهوری اسلامی، نوشته است که نقد دولت و سوءمدیریت‌های داخلی لازم است، اما به باور خراسان، این نقد نباید به نادیده گرفتن آثار جنگ و فشار‌های خارجی منجر شود.

در این بخش آمده است: «قطعا دولت در این وضعیت مقصر است و سوء مدیریت‌ها در نقاط مختلف مشهود است. اما بیان چنین سخن نادرست و غیرواقعی قطعا کمک به دشمنی است که می‌خواهد همه چیز را بر سر جمهوری اسلامی خراب کند و در رسانه دوباره مردم را بدبین به ساختار مدافع ایران کند.»

خراسان در پایان این بخش بر ضرورت تفکیک میان نقد کارشناسی دولت و نادیده گرفتن عوامل خارجی تأکید کرده و نوشته است که نقد‌ها باید مشخص، فنی و همراه با توجه به پیامد‌های رسانه‌ای و سیاسی آنها باشد.




 اینستاگرام، صفحهٔ «رواق دارالذکر» مزار نورانی رهبر شهید انقلاب را مسدود کرد
۹ ساعت قبل / سایت اعتماد آنلاین

اینستاگرام، صفحهٔ «رواق دارالذکر» مزار نورانی رهبر شهید انقلاب را مسدود کرد

صفحهٔ اینستاگرام «رواق دارالذکر» ساعتی پیش از سوی این پلتفرم، از دسترس خارج شد.

 از دیوارکشی‌ها و فنس‌کشی‌ها در مرزهای ایران تا پیمان مکه - دیپلماسی ایرانی
۱۴ ساعت قبل / سایت دیپلماسی ایرانی

از دیوارکشی‌ها و فنس‌کشی‌ها در مرزهای ایران تا پیمان مکه - دیپلماسی ایرانی

علی اکبر رضایی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می‌نویسد: اگر وقایع را در یک خط قرار دهیم از امنیتی شدن مرزهای ایران با ترکیه و...

 ببینید| سخنگوی وزارت دفاع: تنها راه مقابله با قدرت‌های بیگانه، قوی شدن است
۸ ساعت قبل / سایت اعتماد آنلاین

ببینید| سخنگوی وزارت دفاع: تنها راه مقابله با قدرت‌های بیگانه، قوی شدن است

سخنگوی وزارت دفاع با تأکید بر ضرورت تقویت توان کشور گفت: تنها راه سلطه‌ستیزی و مقابله با قدرت‌های بیگانه که استقلال، موجودیت و هویت ایران را هدف قرار می‌دهند، قوی شدن و افزایش قدرت کشور است.

 سرلشکر وحیدی: دشمنان هیچ‌گاه از کینه‌توزی و توطئه علیه این ملت بزرگ دست برنمی‌دارند
۸ ساعت قبل / سایت اعتماد آنلاین

سرلشکر وحیدی: دشمنان هیچ‌گاه از کینه‌توزی و توطئه علیه این ملت بزرگ دست برنمی‌دارند

سرلشکر پاسدار احمد وحیدی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تاکید کرد: دشمنان هیچ‌گاه از کینه توزی و توطئه علیه ملت بزرگ ایران دست برنمی‌دارند.

 چین و امارات رزمایش مشترک برگزار می‌کنند/ «سپر شاهین ۲۰۲۶» در سین‌کیانگ به پرواز درمی‌آید
۱۵ ساعت قبل / سایت اکوایران

چین و امارات رزمایش مشترک برگزار می‌کنند/ «سپر شاهین ۲۰۲۶» در سین‌کیانگ به پرواز درمی‌آید

وزارت دفاع چین اعلام کرد که نیروهای هوایی چین و امارات از اواخر ماه اوت تا اواسط سپتامبر، رزمایش مشترکی را در سین‌کیانگ در شمال‌غرب چین، برگزار خواهند کرد

 تفویض اختیار از سوی رئیس‌جمهور به استانداران زمینه بهره‌گیری از ظرفیت‌های استانی را فراهم آورد
۷ ساعت قبل / سایت ایران آنلاین

تفویض اختیار از سوی رئیس‌جمهور به استانداران زمینه بهره‌گیری از ظرفیت‌های استانی را فراهم آورد

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به ظرفیت‌های گسترده اقتصادی و ترانزیتی شرق کشور، بر ضرورت فعال‌سازی ظرفیت‌های مناطق مختلف کشور، افزایش ارتباط با همسایگان شرقی، اصلاح ساختارهای اداری و تفویض اختیار به استان‌ها تأکید کرد.