قیمت طلا امروز




 سایت برترینها / ۳ ساعت قبل

صلح، ثبات، آزادی؟ چه می‌خواهیم که حال‌مان بهتر شود؟

نمی‌شود به آدم‌هایی که نگرانِ ارزش پول، امنیت و آینده هستند، توصیه کرد دخیل ببندید، یوگا کنید، کمتر اخبار ببینید و نگاهتان به نیمۀ پر لیوان باشد. حال خوبِ جامعه از کیفیتِ حکم رانی، وضعیت معیشتی، امنیت، آزادی، آرامش پایدار و چشم‌اندازی می‌آید که شهروندان از فردای خود دارند. در این شرایط چطور می‌توان از رنجِ جامعه کاست؟ چه اتفاقی باید بیفتد تا مردم دوباره دلیلی برای آرامش داشته باشند؟
 صلح، ثبات، آزادی؟ چه می‌خواهیم که حال‌مان بهتر شود؟

یلدا آذرپی در عصر ایران نوشت: حواست هست؟ مردادِ سوزانِ امسال هم دارد به آخر می‌رسد. آدم دلش می‌خواهد هرچه در این ماه‌ها گذشته را یک‌جا از ذهنش بتکاند و دور بریزد.برود بنشیند لب حوضِ لاجوردی، پهلوی گلدان‌های شمعدانی. عطر یاس و پیچ امین‌الدوله در هوا باشد و پاها را گذاشته باشد در آب و چند دقیقه... فقط چند دقیقه هیچ کاری نکند. کاش همه‌چیز را از یاد ببرد. نگاهش بیفتد به همان ترکیب‌های قدیمی، به دیوار کوتاه آجری، کاشی‌های کوچکِ فیروزه‌ای، امواج آرام، آسمان آبی، بوی خاکِ نم‌خورده، بوی بارانِ تازه، بوی برگ و گل و دلش غَنج برود از این همه زیبایی.

کاش آن گوشه درخت اناری باشد، کنار دیوار بوته‌های رز و نسترن بالا رفته باشند و سایۀ برگ‌ها افتاده باشد روی آجرهای قدیمی. حُسنِ یوسُف چرا نباشد و صدای آب چرا نیاید؟ کمی صدای پرنده و کمی خش‌خشِ برگ‌ و همه‌چیز همین‌جا باشد، نه جای دیگر. همین‌قدر نزدیک، همین‌قدر آشنا و بیاسایی برای خودت.

همه خسته‌ایم از وضعیتِ این روزها که البته چندی‌ست وخامت قبل را ندارد. جنگ و بن‌بستِ مذاکرات بر اقتصاد و زندگی روزمره سایه انداخته است و در این شرایط، حرف‌زدن از صلح، اقتصاد و امنیت به توصیه‌های ماورائی شبیه است.

ما خیلی خسته‌ایم و دیگر رؤیاهای بزرگ نداریم. معجزه و شق‌القمر نمی‌خواهیم. این روزها اگر از مردم بپرسید چه‌چیز حال تان را بهتر می‌کند، بعید است پاسخشان شباهتی به آرزوهای سال‌های دور داشته باشد.

احتمالاً دیگر نمی‌گویند خانۀ بزرگ‌تر مد نظرم است، ماشین گران‌تر می‌خواهم یا دوست دارم بروم سفر و چند روزی دور از هیاهو باشم. خواسته‌ها کوچک‌تر و بنیادی‌تر شده‌اند. می‌گویند دوست دارم جنگ تمام شود و قیمت‌ها ثبات پیدا کنند. می‌گویند کاش بتوانیم برای چند ماهِ بعدمان برنامه بریزیم و نگران آیندۀ فرزندمان نباشیم. می‌گویند کاش اینترنت قطع نشود. می‌گویند کاش گشت ارشاد برنگردد. می‌گویند کاش بتوانیم آزادانه حرف بزنیم و زندگی کنیم. کاش هر روزی که چشم باز می‌کنیم، خبر بد به گوشمان نرسد.

تغییر حالمان تا حد زیادی به همین‌ها خلاصه می‌شود، ولی همه بفهمی‌نفهمی بی‌اعصابیم و حتی اگر همۀ این‌ها هم از آسمان ببارند بعید می‌دانم بهتر شویم؛ چون از پا درآمده‌ایم. رنجِ روحی داریم. پر از اضطرابیم. خاطرۀ جنگ، تنش‌های انباشته، سوگ و مشکلاتِ پس از سانحه داریم. ما به راهکارهای عملی و حال‌خوب‌کُن نیاز داریم.

نمی‌شود به آدم‌هایی که نگرانِ ارزش پول، امنیت و آینده هستند، توصیه کرد دخیل ببندید، یوگا کنید، کمتر اخبار ببینید و نگاهتان به نیمۀ پر لیوان باشد. حال خوبِ جامعه از کیفیتِ حکمرانی، وضعیت معیشتی، امنیت، آزادی، آرامش پایدار و چشم‌اندازی می‌آید که شهروندان از فردای خود دارند. در این شرایط چطور می‌توان از رنجِ جامعه کاست؟ چه اتفاقی باید بیفتد تا مردم دوباره دلیلی برای آرامش داشته باشند؟

۱- شر جنگ را از سر مردم کم کنیم

هیچ جامعه‌ای نمی‌تواند تا ابد در اضطرار و آماده‌باش به ‌سر ببرد. جنگ، گذشته از تهدیدِ موشک و انفجار، انبوه ترس‌ها و نگرانی‌هایی است که به خانه‌ها نفوذ می‌کند. جنگ یعنی احتمالِ حمله، تورمِ افسارگسیخته، کسب‌و‌کارِ هدررفته، نگرانی از آینده، مهاجرتِ اجباری، درمانِ رهاشده و ترس از بحران‌های انباشته. همۀ این‌ها ناشی از سیاست‌های کلان است که حالا به شکست مذاکرات، تفاهمِ شکننده و نامعلوم‌بودنِ سرنوشتِ آبراه جنوبی گره خورده است. پس یکی از اقداماتی که می‌تواند مستقیماً بر حالِ روحی و جسمیِ مردم اثر بگذارد، پایانِ جنگ است. مردم برخلاف خواستۀ نمایندگانِ چند درصدی و جناح تندرو به بزن‌بزن و «جنگ تا روز قیامت» نیازی ندارند. بهترین خبر این است که بشنویم جنگ تمام شده است.

۲- اقتصاد را از بندِ غافل‌گیریِ دائمی برهانیم

اقتصادِ بی‌ثبات بر همه‌چیز اثر می‌گذارد. بی‌ثباتی یعنی بر باد رفتنِ چشم‌انداز. وقتی ندانی با حقوقِ ماه آینده چه‌قدر قدرت خرید داری، ندانی اجارۀ سال بعدت چقدر است، ندانی قیمتِ کالاها در فاصلۀ دو خریدت چقدر تغییر می‌کند و ندانی حقوقی در کار است یا نه، زندگی به مدیریتِ بحرانِ روزمره تبدیل می‌شود.

گزارش‌ها از کوچک‌ترشدنِ سبد خرید خانوار و کاهشِ بنیۀ اقتصادی حکایت دارند و وخامت اوضاع به‎حدی است که برخی کالاهای اساسی و درمان‌های ضروری از اولویتِ مردم حذف شده‌اند. به همین دلیل بیش از وعدۀ ثروتمندشدنِ کشور، به ثبات نیاز داریم؛ ثبات ارز، ثبات قیمت‌ها، ثبات قوانین و ثبات سرمایه. بزرگ‌ترین دستاورد اقتصادی، وعدۀ یک‌شبه پولدارشدن و خروج از بحران‌های پیاپی نیست؛ این است که بدانیم پولی در جیب داریم که چند روز دیگر بی‌ارزش‌تر از امروز نیست.

۳- دوباره بتوانیم برای آینده برنامه‌ریزی کنیم

یکی از نشانه‌های خستگی اجتماعی، کوتاه‌شدنِ افقِ زندگی است. آدمی که زمانی برای پنج سالِ آینده برنامه می‌ریخت، حالا شاید نتواند برای چند روز آینده‌اش تصمیم بگیرد. جوانی که باید به ازدواج، تحصیل، اشتغال، خرید خانه یا بچه‌دارشدن بیندیشد، اول باید حساب کند آیا می‌تواند از پس هزینه‌های عادی زندگی برآید یا نه. دست‌ و پای جامعه بسته است و زمانی حالش بهتر می‌شود که آینده دوباره قابل تصور باشد.

۴- از تندروی خسته‌ایم؛ کمی عقلانیت بد نیست

جامعه فقط از جنگِ خارجی خسته نیست؛ از جنگِ دائمی در داخل هم خسته است؛ از اینکه هر اختلاف‌نظر به دشمنی تبدیل شود، هر منتقدی متهم باشد و هر عقب‌نشینی از موضع سیاسی، خیانت تلقی شود. مردم به سیاستمدارانی نیاز دارند که بلد باشند مسئله حل کنند، نه‌ اینکه مدام مسئلۀ نو بسازند. کشوری که همۀ انرژی‌اش را صرفِ تولید دشمن، زدوخورد با مخالف و تنشِ دائمی می‌کند، فرصت زیادی برای ساختنِ زندگی شهروندان ندارد. حالِ مردم زمانی بهتر می‌شود که سیاست از هیجان، درگیری و شعار فاصله بگیرد و به سمتِ عقلانیت، گفت‌و‌گو، اعتماد و مصالحه برود.

۵-آزادی و حق انتخابِ مردم را به رسمیت بشناسیم

آزادی در مباحث سیاسی چُنان بزرگ و انتزاعی است که معنای روزمره‌اش فراموش می‌شود، ولی در زندگی مردم، مفهوم ساده‌ای دارد. آزادی به این معناست که بتوانی خودت باشی، آن‌طور که می‌خواهی لباس بپوشی، موسیقی دلخواهت را گوش کنی، کتاب بخوانی، حرف بزنی، سفر بروی، شغل انتخاب کنی و سبک زندگیِ خودت را داشته باشی، بدون اینکه مدام نگران باشی انتخاب شخصی‌ات تو را با دردسر مواجه کند. جامعه‌ای که شهروندانش مدام مراقب رفتار و گفتارشان هستند، جامعۀ آرامی نیست. آزادی یکی از ارکانِ زندگی سالم است.

۶- امنیت را از معنای نظامی‌اش بزرگ‌تر ببینیم

امنیت فقط در این خلاصه نمی‌شود که موشک به خانه‌ات نخورد؛ یعنی مطمئن باشی قانون از تو حمایت می‌کند. یعنی شغلت فردا از بین نمی‌رود. یعنی اگر بیمار شدی، درمان از توانت خارج نیست. یعنی نگرانِ آیندۀ فرزندت نباشی. یعنی مجبور نیستی هر شب دربارۀ اتفاق‌های احتمالیِ فردا سناریو بسازی. یعنی احساس نکنی زندگی‌ات در معرضِ تصمیم‌های ناگهانی و غیرقابل‌پیش‌بینی است. یکی از مهم‌ترین نیازهای امروز مردم، ثبات و مصونیت در برابر بی‌ثباتی است.

۷- حفظ استقلال بدون انزوا

استقلال ارزشمند است، اما نباید منجر به انزوا شود. هر کشور مستقل باید بتواند از منافعش دفاع کند، همزمان توان مذاکره، تجارت و ارتباط با جهان داشته باشد و برای کاهش تنش بکوشد. نتیجۀ استقلال باید در زندگی مردم ملموس باشد. اقتصاد مستقل باید بتواند با جهان ارتباط برقرار کند و به فناوری و دانش تکیه کند. استقلال فقط وقتی ارزشمند است که به افزایش قدرت مردم منجر شود، ولی اگر معنایش تحمل دائمِ هزینه‌های اقتصادی و سیاسی باشد، طبیعی است که مردم دربارۀ نسبتِ وعده و نتیجه سؤال کنند.

۸- اینترنتِ سریع، ارزان و بدون فیلتر به مردم بدهیم

چرا اینترنتِ آزاد و باکیفیت به مردم نمی‌دهیم؟ در عصر کنونی، اینترنت همه‌چیز است؛ محل کار، دانشگاه، فروشگاه، رسانه و راه ارتباط با این و آن. قطع یا محدودکردنِ اینترنت یعنی سلیقه‌ای عمل‌کردن، یعنی ذی‌نفع‌بودن از انسدادِ تکنولوژی، یعنی قطعِ بخشی از زندگیِ واقعی. مردم باید بدانند در جهان چه می‌گذرد، باید بتوانند با اینترنت کار کنند، کسب‌و‌کارشان را اداره کنند، با دیگران ارتباط داشته باشند و به اطلاعات دسترسی پیدا کنند. در جهانی که ارتباطات روزبه‌روز گسترده‌تر می‌شود، حس جدایی از جهان، اضطراب‌آور است.

۹- اعتماد را احیا کنیم

هیچ‌چیز به‌اندازۀ بی‌اعتمادی جامعه را به ستوه نمی‌آورد. اگر مردم به آمارها، وعده‌ها، سیاست‌ها و به آینده اعتماد نکنند، تصور می‌کنند واقعیت زندگی‌شان با آنچه در تریبون‌های رسمی گفته می‌شود تفاوت دارد. اگر بین مردم و حاکمیت فاصله بیفتد، سرمایۀ اجتماعی و اعتماد عمومی از بین می‌رود. اعتماد با شعار برنمی‌گردد. با صداقت و عملکردِ مسئولانه برمی‌گردد. جامعۀ بالغ لزوماً جامعه‌ای نیست که در آن همه‌چیز خوب باشد؛ جامعه‌ای است که بتواند دربارۀ همه‌چیز صادقانه حرف بزند.

۱۰- توان اقتصادی و حفظ کرامت اجتماعی مهم است

قدرت خرید فقط به پول خلاصه نمی‌شود. توان اقتصادی به افراد جامعه کرامت می‌بخشد. خیلی از خانواده‌ها در شرایط کنونی ناچارند از خوراک، پوشاک، درمان، تفریح و آموزش بگذرند، ولی شهروندِ باکرامت باید بتواند از پسِ هزینه‌های عادی زندگی برآید، بتواند برای تولد فرزندش هدیه بخرد، بتواند گاهی با نزدیکانش بیرون برود، بتواند سالی یک بار سفر کند، بتواند غذای موردعلاقه‌اش را بخورد، بتواند برای خانه‌اش چیزی بخرد. زندگی طبیعی یعنی همین. زندگی فقط زنده‌ماندن نیست. جامعه‌ای که شهروندانش مجبور باشند بین نیازهای اساسی‌شان یکی را انتخاب کنند، دیر یا زود دچار فرسودگی اجتماعی می‌شود. درنتیجه حال بدمان دلایل روشنی دارد و حال خوب با تحقق این اهداف به دست می‌آید.

کاش دیگر خبرها را لحظه‌به‌لحظه دنبال نکنیم، صدای آژیر و انفجار نشنویم، قیمتِ هر چیز را چک نکنیم، این‌قدرحساب و کتاب نکنیم. نپرسیم دلار چند شده. نپرسیم کی رفته و کی آمده.... دلم می‌خواهد عصر باشد؛ از آن عصرهای کشدار آخر تابستان که آفتاب دیگر بی‌رمق است و هوا نرم شده. لم بدهی روی تختِ چوبیِ کنار حوض، کتابی در دستت و استکان چای کنارت... نسیم خنکی از لابلای شاخه‌ها بوزد، صورتت را نوازش کند، مجالی بدهد به این حال، به این آسودن و بعد همۀ تلخی‌ها را با خودش ببرد. دلم می‌خواهد عصر باشد؛ عصرِ همان ایرانی که دلمان برایش تنگ شده است.

دلم می‌خواهد شهریور از راه برسد و خنکای پاییز را بیاورد. پنجره را باز کنم، سرگرم کار خودم باشم و صدای باران از حیاط بیاید. آن‌وقت شاید بتوان زیر لب آواز سر داد.. بتوان گفت ببار... بر کوه و دشت و هامون ببار... ببار و گَردِ این روزهای خسته را بشوی... ببار که این سرزمین تشنه است؛ تشنۀ باران، تشنۀ آرامش، تشنۀ روزهای بهتر. ببار به یاد همۀ آن‌هایی که دلشان همین عصر آرام را می‌خواست. بگذار تابستان با گرما و تلخی‌اش تمام شود... پاییز بیاید... باران ببارد... شاید از دل این همه خستگی، جوانه‌ای سبز شود.



۲۸ دقیقه قبل / سایت تجارت نیوز

انفجار در یکی از بزرگ‌ترین پالایشگاه‌های روسیه

به گزارش تجارت نیوز، صبح امروز، پالایشگاه نفت پرم در روسیه، که از بزرگترین پالایشگاه‌های این کشور به شمار می‌رود، هدف حملات پهپادی اوکراین قرار گرفت و دچار آتش‌سوزی گسترده شد.

بر اساس گزارش‌های اولیه، برخورد پهپادها به بخش‌های مختلف این مجتمع صنعتی موجب شعله‌وری شدید آتش شده است. تیم‌های امداد و آتش‌نشانی بلافاصله در محل حاضر شده و عملیات مهار آتش را آغاز کرده‌اند.

مقامات محلی روسیه حمله را تأیید کرده‌اند، اما تا این لحظه گزارشی از تعداد احتمالی تلفات یا میزان دقیق خسارت‌های وارده منتشر نشده است. این حمله در ادامه درگیری‌های اخیر میان مسکو و کی‌اف صورت می‌گیرد.

منبع: فارس


۲۸ دقیقه قبل / سایت دیپلماسی ایرانی

بازگشایی تنگه هرمز با تهاجم اتمی - دیپلماسی ایرانی

دیپلماسی ایرانی: مناسبات قدرت در جهان برآشفته کنونی به گونه‌ای دگرگون شده که بازیگران نظام جهانی نه‌تنها هژمونی، بلکه بیشتر راهبرد بقا را دنبال می‌کنند. بازیگران بزرگ نظام جهانی مانند ایالات متحده امریکا، چین، روسیه، اتحادیه اروپا و در نهایت ایران با روندی از تهدید بقا روبه‌رو هستند که مؤلفه‌های آن پنهان و غیرشفاف هستند.

راهبرد بقا در بستر آنارشی دهه سوم قرن ۲۱ بر ادامه کنش بازیگران در بدترین شرایط ممکن و کمترین امکان کنش سازگار با دگرگونی مناسبات قدرت، بنیان شده و چشم انداز کنشگری بازیگران را تعریف می‌کند. منابع محدود یا کمیاب بازیگران در مناسبات قدرت با وجود جنگ افزارهای نسل ۵ و نسل ۶ جنگنده‌ها، موشک‌های بالستیک هوش مصنوعی و...، انقلاب پهپادی در جنگ‌های چند سال اخیر را برساخته که جنگ روسیه و اوکراین از فوریه ۲۰۲۲ تا تهاجم فراگیر یک سال گذشته اسرائیل و ایالات متحده امریکا به ایران با این انقلاب پهپادی شناخته می‌شوند.

در کنار انقلاب پهپادی در میدان جنگ‌های جهانی که هنر جنگ قرن 21 را شکل داده، ناتوانی قدرت‌های بزرگ یا ابرقدرت‌های نظامی جهان برای پیروزی کامل و پایان جنگ با مزایای بیشمار، سیاستگذاران را به سوی جنگ افزارهای هسته‌ای یا بمب اتمی متمایل کرده است.

ناتوانی روسیه در شکست اوکراین، ناتوانی اتحاد اسرائیل، امریکا و اعراب در شکست ایران و... سبب بروز انگاره اثرگذاری بمب اتمی برای پایان جنگ شده است.

انگاره تهاجم اتمی ایالات متحده امریکا و اسرائیل به ایران برای باز کردن تنگه هرمز و پایان جنگ، همسانی روزافزونی با انگاره پایان جنگ اوکراین با بمب اتمی دارد!

این دو انگاره بر الگوی ضربه سخت برای بازگشت به نظم پیشین یا همان نظم دو ابرقدرتی بنیان شده که دارای طرفدارانی در دولت دونالد ترامپ، دولت پوتین و بلکه برخی سیاستمداران تندروی اروپایی است. رویکردی هراسناک از تاکتیکی که می‌تواند جهان را به آتش کشیده و پایان تاریخ را رقم زند.

در اندیشه سیاستگذاران راهبردی غربی به‌ویژه ایالات متحده امریکا و برخی دولت‌های اروپایی، راه نهایی برای پایان جنگ اوکراین و روسیه، تشویق روسیه برای تهاجم اتمی به اوکراین است که اوکراین، قربانی منافع بازیگران بزرگ می‌شود.

سیاستگذاران تندروی ایالات متحده امریکا به دنبال راهکاری برای بازگشایی تنگه هرمز و پایان جنگ یک سال گذشته امریکا و اسرائیل با ایران هستند که گویا تنها با بمب اتم و تهاجم اتمی به ایران امکان‌پذیر است.

پیشینه تاریخی اروپای جنگ افروز و ایالات متحده ابرقدرت نشان می‌دهد که رهبران آنها، صلح را با کشتار فراگیر و جهان ویران امکان‌پذیر می‌دانند. بنابراین جهان آشفته کنونی می‌تواند بار دیگر کارزار جنگ اتمی یا تهاجم اتمی بازیگران علیه یکدیگر باشد.

روند رویدادهای جهان آشفته و مناسبات جدید قدرت که مورد پسند قدرت‌های بزرگ نیست، وحشت از جنگ اتمی را بر افکار عمومی چیره کرده است و سیاستگذاران را سرگردان می‌سازد. عادی‌سازی تهاجم اتمی به اوکراین یا ایران در افکار عمومی را می‌توان در اخبار و تحلیل‌های روزمره رسانه‌های بین‌الملل دنبال کرد که در چارچوب هشدارهایی از سوی سیاستمداران یا کارشناسان مطرح می‌شوند. 

در چنین وضعیتی، سیاستگذاران ارشد ایران باید احتمال تهاجم اتمی به ایران را جدی بدانند و جنگ یک سال اخیر به‌ویژه کشتار کودکان مدرسه میناب و شهروندان لامرد را جلوه آمادگی امریکا و اسرائیل برای به‌کارگیری بمب اتمی علیه ایران قلمداد کنند و طرحی نو برای بازدارندگی دشمنان از تهاجم اتمی در پیش گیرند تا فرصت نجات ایران از آسیب بزرگ و جبران‌ناپذیر را از دست ندهند.


۳۰ دقیقه قبل / سایت رویداد‌ ۲۴

فولاد مبارکه چگونه ۱۱۰۰ میلیارد بودجه مسئولیت اجتماعی سهامداران خود را خرج کرد؟ | از ۴۴ میلیارد هزینه‌های سایر تا ۳۰ میلیارد هزینه مراسم های مذهبی

رویداد۲۴|  امیرحسین جعفری- ۱۱۰۸ میلیارد تومان؛ این رقمی است که فولاد مبارکه در سال ۱۴۰۴ برای هزینه‌های حوزه مسئولیت اجتماعی ثبت کرده است. عددی که وقتی ریز آن منتشر می‌شود، تصویری متفاوت از مفهوم مسئولیت اجتماعی یک بنگاه صنعتی به دست می‌دهد.

در فهرست هزینه‌های فولاد مبارکه، از خرید تجهیزات پزشکی و کمک به محرومان تا کمک مالی به فرمانداری، دادگستری، برگزاری ایونت هفته ناجا، تامین هزینه های اربعین، عتبات، اماکن مذهبی و حتی تأمین اتوبوس برای حضور مردم در رویدادهای ملی و مذهبی دیده می‌شود.

حالا یک پرسش جدی مطرح است: دامنه مسئولیت اجتماعی یک شرکت فولادی چه باید باشد؟

فولاد مبارکه در سال ۱۴۰۴ در مجموع ۱۱ هزار و ۸۰ میلیارد ریال یا همان ۱۱۰۸ میلیارد تومان یا حدود ۱.۱ همت برای مسئولیت اجتماعی هزینه کرده است. انتشار جزئیات این هزینه‌ها فرصتی برای بررسی دوباره این پرسش ایجاد کرده که یک شرکت بزرگ صنعتی منابع مسئولیت اجتماعی خود را با چه اولویت‌هایی توزیع می‌کند و اساساً مرز میان مسئولیت اجتماعی، کمک عمومی و هزینه‌های نهادی کجاست.

موضوع زمانی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که بدانیم بودجه مسئولیت اجتماعی فولاد مبارکه برای سال جاری نیز افزایش یافته است. براساس مصوبه مجمع عمومی، این بودجه از ۱۱۰۰ میلیارد تومان به ۲۰۰۰ میلیارد تومان رسیده است. فولاد مبارکه اعلام کرده این افزایش برای یک سال و با توجه به ضرورت مشارکت در بازسازی برخی خسارات جنگی در نظر گرفته شده است. حال آنکه فولاد خودش یکی از قربانیان جنگ است.

در همین مجمع، بودجه باشگاه سپاهان نیز از ۲۰۰۰ به ۲۵۰۰ میلیارد تومان افزایش یافت؛ بنابراین مجموع سقف هزینه های اجتماعی و فرهنگی شرکت فولاد مبارکه به ۴۵۰۰ میلیارد تومان می‌رسد. این دو رقم البته از نظر ماهیت یکسان نیستند و نباید بودجه باشگاه را با هزینه مسئولیت اجتماعی یکی دانست. با این حال، بزرگی منابعی که در این دو حوزه قرار می‌گیرد، اهمیت نظارت و شفافیت را بیشتر می‌کند. یک فهرست بلندبالا

نگاهی به جدول هزینه‌های سال ۱۴۰۴ نشان می‌دهد که بخش قابل‌توجهی از منابع در حوزه‌هایی هزینه شده که ارتباط آنها با جامعه پیرامونی فولاد مبارکه روشن است.

برای نمونه، بیش از ۱۲۱.۵ میلیارد تومان برای ارائه خدمات به محرومان، نیازمندان و ایتام تحت پوشش کمیته امداد و سایر مؤسسات عام‌المنفعه هزینه شده است. این بزرگ‌ترین ردیف منفرد در جدول هزینه‌های سال ۱۴۰۴ است.

در بخش درمان نیز فولاد مبارکه هزینه‌های قابل‌توجهی داشته است. حدود ۵۶.۴ میلیارد تومان برای خرید تجهیزات پزشکی، ساختمانی و تعمیرات بیمارستان محمد رسول‌الله(ص) مبارکه اختصاص یافته است. ۱.۱ میلیارد تومان نیز برای تجهیز و تکمیل شبکه بهداشت استان اصفهان ثبت شده است.

همچنین برای خرید دستگاه آنژیوگرافی و سایر تجهیزات بیمارستان الزهرا(س) اصفهان هزینه‌ای ثبت شده است. تا اینجای کار، ارتباط این هزینه‌ها با مفهوم مسئولیت اجتماعی روشن‌تر است و منابع واقعاً در خدمت جامعه هزینه شده‌اند.

در حوزه آموزش نیز ۱۰ میلیارد ریال برای مجمع خیرین مدرسه‌ساز شهرستان مبارکه و ۱۰ میلیارد ریال دیگر برای آموزش و پرورش شهرستان مبارکه، با هدف خرید تجهیزات و اقلام آموزشی مدارس، اختصاص یافته است.

اینکه یک بنگاه صنعتی در منطقه فعالیت خود بخشی از منابعش را برای درمان، آموزش، محرومیت‌زدایی و زیرساخت‌های اجتماعی هزینه کند، با تعریف متعارف مسئولیت اجتماعی همخوانی دارد. اما فهرست فولاد مبارکه در همین نقطه متوقف نمی‌شود. کمک به فرمانداری و دادگستری!

بیشتر بخوانید:

سود فولاد مبارکه کم شد، پاداش هیئت‌مدیره بیشتر؛ پول بازسازی کجا می‌رود؟

بحران نیروی کار در بزرگ‌ترین کارخانه فولاد ایران؟ | روایت تعدیل و تعلیق پنهان پس از حملات موشکی

حمله به فردای اقتصاد ایران | انفجار صنایع فولاد چگونه سرآغاز دومینوی بحران در برق و معیشت خواهد بود؟

یکی از ردیف‌هایی که توجه را به خود جلب می‌کند، کمک حدود ۶.۰۵ میلیارد تومانی به فرمانداری مبارکه برای خرید دستگاه ژنراتور و سایر تجهیزات مورد نیاز ساختمان فرمانداری است.

در ردیف دیگری، ۳۰۰ میلیون ریال برای پروژه‌های عمرانی دادگستری در سطح استان اصفهان اختصاص یافته است. ۱۱ میلیارد ریال نیز برای تأمین بخشی از هزینه‌های برنامه‌ها و مراسم هفته ناجا ثبت شده است.

اینجا همان جایی است که بحث درباره مرزهای مسئولیت اجتماعی جدی‌تر می‌شود.

شرکت‌های بزرگ صنعتی با توجه به آسیب هایی که به محیط زیست اطراف خود وارد می کنند، به طور طبیعی در قبال محیط پیرامون خود مسئولیت‌هایی دارند. ساخت مدرسه، تجهیز بیمارستان، کمک به اقشار کم‌برخوردار، توسعه زیرساخت‌های شهری و حتی پروژه‌های محیط‌زیستی می‌تواند در چارچوب مسئولیت اجتماعی تعریف شود. اما زمانی که منابع یک بنگاه اقتصادی به تأمین تجهیزات یک فرمانداری یا هزینه برگزاری مراسم یک نهاد دولتی اختصاص پیدا می‌کند، این پرسش مطرح می‌شود که آیا چنین هزینه‌ای باید در سبد مسئولیت اجتماعی یک شرکت قرار گیرد یا تأمین آن بر عهده بودجه عمومی است؟

این پرسش به معنای نفی اصل کمک نیست؛ مسئله، منبع تأمین و نحوه اولویت‌بندی منابع است. کمک به تامین مالی مراسم اربعین، عتبات و مراسم

در فهرست فولاد مبارکه، حوزه‌های مذهبی و مراسم عمومی نیز سهم مشخصی دارند.

برای تأمین دستگاه یخ‌ساز و ۸۰۰ هزار بطری آب معدنی برای همایش اربعین، بیش از ۷.۷ میلیارد تومان هزینه شده است.

۳ میلیارد تومان نیز به ستاد توسعه و بازسازی عتبات عالیات استان اصفهان اختصاص یافته است.

۵ میلیارد ریال برای تکمیل مجموعه فرهنگی، دینی و اجتماعی مصلی امام خمینی(ره) ثبت شده و ۱۱ میلیارد ریال نیز برای ترمیم و تکمیل بناهای تاریخی و مذهبی استان اصفهان اختصاص یافته است.

همچنین ۲.۵۷ میلیارد ریال برای تأمین اتوبوس جهت حضور مردم اصفهان در رویدادهای ملی و مذهبی هزینه شده است.

این ردیف‌ها نشان می‌دهد تعریف مسئولیت اجتماعی در فولاد مبارکه صرفاً به مسائل مرتبط با صنعت، محیط‌زیست یا جامعه محلی محدود نمانده و به طیف گسترده‌ای از فعالیت‌های اجتماعی و مذهبی نیز رسیده است. محیط‌زیست هم سهم دارد

در میان این هزینه‌ها، پروژه‌های محیط‌زیستی نیز دیده می‌شود.

حدود ۶.۱ میلیارد تومان برای کشت بذر بادام کوهی و جنگل‌کاری اراضی شهرستان مبارکه با هدف مقابله با خشکسالی اختصاص یافته است. لایروبی و احیای قنات‌های حوزه آبریز زاینده‌رود نیز در فهرست هزینه‌ها قرار دارد.

این بخش از هزینه‌ها از منظر یک بنگاه فولادی اهمیت ویژه‌ای دارد. فولاد مبارکه در منطقه‌ای فعالیت می‌کند که موضوع آب، خشکسالی و فشار بر منابع طبیعی از مهم‌ترین مسائل آن است؛ بنابراین هزینه در پروژه‌های مرتبط با آب و محیط‌زیست می‌تواند مستقیماً با اثرات فعالیت صنعتی و جامعه پیرامون شرکت ارتباط پیدا کند.

پرسش مهم این است که آیا سهم این پروژه‌های بلندمدت و زیرساختی از بودجه مسئولیت اجتماعی می‌تواند افزایش پیدا کند و آیا برای آنها شاخص مشخصی برای سنجش نتیجه وجود دارد؟ ۱۱۰۸ میلیارد تومان و یک سؤال بزرگ

اگر تمام این ارقام را کنار هم بگذاریم، با سبدی بسیار متنوع مواجه می‌شویم؛ از محرومیت‌زدایی و درمان گرفته تا مدرسه‌سازی، محیط‌زیست، زندانیان، ورزش، مراسم مذهبی، دستگاه‌های دولتی و رویدادهای عمومی.

همین گستردگی، مهم‌ترین سؤال این گزارش را شکل می‌دهد.

آیا هر پرداختی که با هدف کمک به جامعه انجام می‌شود باید در قالب مسئولیت اجتماعی یک شرکت صنعتی قرار گیرد؟

مسئولیت اجتماعی در ادبیات اقتصادی امروز صرفاً به معنای بخشش منابع نیست. انتظار می‌رود شرکت‌ها منابع خود را به‌گونه‌ای تخصیص دهند که اثر اجتماعی آن قابل اندازه‌گیری باشد؛ یعنی مشخص باشد یک پروژه چه مسئله‌ای را حل می‌کند، چه تعداد نفر از آن منتفع می‌شوند، چه نتیجه‌ای حاصل شده و چرا این پروژه نسبت به گزینه‌های دیگر اولویت داشته است.

در مورد فولاد مبارکه، انتشار ریز هزینه‌ها یک قدم مهم در مسیر شفافیت است. اما گام بعدی می‌تواند انتشار اطلاعات تکمیلی باشد؛ اینکه هر پروژه براساس چه شاخصی انتخاب شده، چه میزان پیشرفت داشته و اثر اجتماعی آن چگونه ارزیابی شده است. مسئولیت اجتماعی یا بودجه عمومی؟

مسئله اصلی در این گزارش مخالفت با هزینه‌کرد اجتماعی نیست. اتفاقاً شرکتی در ابعاد فولاد مبارکه که یکی از بزرگ‌ترین بنگاه‌های صنعتی کشور است، نمی‌تواند نسبت به جامعه پیرامونی خود بی‌تفاوت باشد.

بحث بر سر حد و مرز است.

وقتی یک شرکت برای بیمارستان، مدرسه، محیط‌زیست و محرومان هزینه می‌کند، ارتباط آن با مسئولیت اجتماعی روشن‌تر است. اما وقتی همین فهرست به فرمانداری، دادگستری، هفته ناجا، مراسم مذهبی، عتبات و تأمین اتوبوس برای رویدادهای عمومی می‌رسد، ضرورت تعیین یک چارچوب روشن بیشتر احساس می‌شود.

این موضوع از آن جهت اهمیت دارد که بودجه مسئولیت اجتماعی فولاد مبارکه در سال جاری نیز تقریباً دو برابر شده است. بودجه از ۱۱۰۰ میلیارد تومان به ۲۰۰۰ میلیارد تومان رسیده و طبق اعلام رسمی، این افزایش برای یک سال و با هدف مشارکت در بازسازی خسارات جنگی در نظر گرفته شده است.

به این ترتیب، پرسش درباره نحوه هزینه‌کرد دیگر صرفاً درباره ۱۱۰۸ میلیارد تومان سال گذشته نیست؛ بحث بر سر منابعی است که در سال جاری می‌تواند تقریباً دو برابر شود.




 ببینید|مصدق مردم را از خیابان به خانه فرستاد؛کودتای 28 مرداد پیروز شد! - تسنیم
۱۷ ساعت قبل / خبرگزاری تسنیم

ببینید|مصدق مردم را از خیابان به خانه فرستاد؛کودتای 28 مرداد پیروز شد! - تسنیم

در روز 28 مرداد، هنگامی که کودتا آغاز شد، خیابان‌ها از هواداران دولت و نیروهای اجتماعی حامی نهضت خالی بود.

 پشت پرده درباره همکاری ایران و آمریکا؛ ماجرا چیست؟
۲ ساعت قبل / سایت اکوایران

پشت پرده درباره همکاری ایران و آمریکا؛ ماجرا چیست؟

مکاتبات افشاشده میان مقام‌های مهاجرتی آمریکا نشان می‌دهد واشنگتن و تهران، با وجود تشدید تنش‌های سیاسی و نظامی، در ماه‌های پایانی ۲۰۲۵ و ابتدای ۲۰۲۶ برای بازگرداندن اتباع ایرانی از آمریکا با یکدیگر هماهنگ کرده‌اند.

 گزارش وال‌استریت ژورنال از فشار تدریجی امارات بر ایران| محدودیت‌ها برای بازدارندگی از حملات به کشتی‌ها
۱ ساعت قبل / سایت رویداد‌ ۲۴

گزارش وال‌استریت ژورنال از فشار تدریجی امارات بر ایران| محدودیت‌ها برای بازدارندگی از حملات به کشتی‌ها

یک رسانه آمریکایی نوشت که امارات در حال حاضر به دنبال قطع کامل روابط اقتصادی و سیاسی با تهران نیست.

 بازگشایی تنگه هرمز با تهاجم اتمی - دیپلماسی ایرانی
۲۷ دقیقه قبل / سایت دیپلماسی ایرانی

بازگشایی تنگه هرمز با تهاجم اتمی - دیپلماسی ایرانی

اسلام ذوالقدرپور در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می‌نویسد: روند رویدادهای جهان آشفته و مناسبات جدید قدرت که مورد پسند قدرت‌های بزرگ نیست، وحشت از جنگ...

 حضور فرزندان رهبر شهید در مراسم بزرگداشت چهلمین روز تدفین ایشان + عکس
۱۶ ساعت قبل / سایت اعتماد آنلاین

حضور فرزندان رهبر شهید در مراسم بزرگداشت چهلمین روز تدفین ایشان + عکس

فرزندان رهبر شهید در مراسم بزرگداشت چهلمین روز تدفین پیکر ایشان حضور یافتند.

 خبر جدید درباره همسان سازی حقوق بازنشستگان و نیروهای شرکتی/ در دیدار معاون حقوقی رئیس جمهور با مجلسی ها چه گذشت؟
۱۸ ساعت قبل / سایت اعتماد آنلاین

خبر جدید درباره همسان سازی حقوق بازنشستگان و نیروهای شرکتی/ در دیدار معاون حقوقی رئیس جمهور با مجلسی ها چه گذشت؟

معاون حقوقی رئیس‌جمهور، در دیدار مشترک با علی جعفری آذر، نایب رییس کمیسیون اجتماعی و نماینده تبریز و فضل‌الله رنجبر، سخنگوی کمیسیون اجتماعی، نماینده کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی، درباره مسائل روز کشور، مطالبات مردم و موضوعات مرتبط با حوزه‌های انتخابیه آنان گفت‌وگو و تبادل نظر کرد.