قیمت طلا امروز




 سایت اعتماد آنلاین / ۱۴۰۵/۰۵/۱۱

پشت‌پرده حاشیه‌سازی‌های جعلی علیه دولت / چرا سخنان سردار جوانی و محبی درباره تفاهمنامه ایران و آمریکا مهم است؟

مناقشه اصلی امروز نه بر سر اصل توافق، بلکه بر سر روایتی است که برخی جریان‌های خاص و بخش‌هایی از صداوسیما همچنان می‌کوشند برخلاف این واقعیت سیاسی بازتولید کنند. به نظر می‌رسد زمان آن رسیده که همه افراد، گروه‌ها، جریانات، شرایط حساس کشور و منطقه را درک کرده و تلاش کنند به جای دو‌قطبی‌سازی بر روایت‌های رسمی و منطقی تکیه کنند.
 پشت‌پرده حاشیه‌سازی‌های جعلی علیه دولت  / چرا سخنان سردار جوانی و محبی درباره تفاهمنامه ایران و آمریکا مهم است؟

کد خبر: 784992 | ۱۴۰۵/۰۵/۱۱ ۰۸:۴۱:۱۲ اعتمادآنلاین |

​مهدی بیک‌اوغلی-سردار جوانی، معاون سیاسی سپاه 7مردادماه در روزنامه ایران نوشت: «با جنجال برخی انسان‌رسانه‌ها، روایت‌های نادرست با انگیزه‌های سیاسی نسبت به تفاهمنامه پایان جنگ پررنگ شد.»در همین زمینه سردار محبی، سخنگوی سپاه هم اعلام کرد: «مردم ایران بدانند و البته می‌دانند که آتش‌بس و انعقاد تفاهمنامه تصمیم نظام بود؛ ما فریب نخوردیم.» اساسا در فضای سیاسی و رسانه‌ای ایران، گاهی اصل یک رویداد به اندازه روایتی که از آن ساخته می‌شود اهمیت پیدا می‌کند.

به گزارش اعتماد، مذاکره یا انعقاد تفاهمنامه با امریکا نیز اکنون در همین موقعیت قرار گرفته است. مساله تنها این نیست که توافقی شکل گرفته یا جنگ و آتش‌‌بسی برقرار شده، بلکه موضوع مهم‌تر آن است که این تحول چگونه در داخل کشور فهم و بازنمایی می‌شود. درحالی‌که بخشی از مواضع رسمی، به ‌ویژه در سطح فرماندهان سپاه، بر این تاکید دارد که تصمیم به انعقاد تفاهمنامه در سطح کلان نظام اتخاذ شده، هنوز جریانی سیاسی و رسانه‌ای در کشورمان حاضر نیست از خوانش جناحی و تقلیل‌گرایانه خود فاصله بگیرد. خوانشی که می‌کوشد چنین تصمیمی را نه در قامت یک انتخاب راهبردی در ساختار کلان جمهوری اسلامی، بلکه در حد اقدام یک بخش محدود از حاکمیت تصویر کند. پیام‌هایی که باید شنید و درک کرد

اشاره‌های اخیر سردار یدالله جوانی و سردار محبی (سخنگو و معاون سیاسی سپاه) در این خصوص که تفاهمنامه در سطح کلان کشور تصمیم‌گیری شده از همین منظر اهمیت پیدا می‌کند. اهمیت این دو موضع، در پیامی است که از دل آنها بیرون می‌‌آید. پیام روشن است: هر تحلیلی از تفاهمنامه که آن را از ساختار تصمیم‌گیری کلان نظام جدا کند، از فهم واقعیت سیاسی ایران فاصله گرفته است. وقتی فرماندهان ارشد میدان، بر تصمیم‌گیری در این خصوص در سطح نظام (و نه دولت و وزارت خارجه و... به تنهایی) تاکید می‌کنند، دیگر دشوار است که روایت‌های تقلیل‌گرایانه را صرفا اختلاف‌نظرهای سیاسی عادی بدانیم. در چنین شرایطی، اصرار بر نسبت ‌دادن توافق به یک قوه خاص، بیش از آنکه تفسیر باشد، نوعی مقاومت در برابر واقعیتی است که ازسوی نهادهای موثر در ساختار قدرت بیان شده است. این نکته از آن جهت مهم است که در جمهوری اسلامی، تصمیم‌های مربوط به جنگ، آتش‌بس، تقابل با امریکا و تنظیم سطح تقابل منطقه‌ای، هیچ‌گاه در حد یک دستگاه اجرایی و تقنینی یا یک جریان سیاسی باقی نمی‌ماند. این حوزه، ذاتا در قلمرو تصمیم‌های کلان و هماهنگ قرار دارد، بنابراین وقتی از تفاهمنامه با امریکا سخن گفته می‌شود، منطق سیاسی اقتضا می‌کند که آن را در چارچوب منظومه تصمیم‌‌سازی‌های نظام فهم کنیم. تاکید سردار جوانی و سردار محبی نیز دقیقا همین نقطه را روشن می‌کند؛ توافق، اگر شکل گرفته، در دل یک اراده بالادستی شکل گرفته و نمی‌توان آن را به رقابت‌های متعارف جناحی فروکاست. چرا برخی در برابر منطق مقاومت می‌کنند؟

با این حال، آنچه امروز محل تأمل است، اصرار برخی چهره‌ها و رسانه‌ها بر نپذیرفتن همین منطق روشن است. بخشی از جریان تندرو در داخل و نیز بخشی از بازنمایی‌‌های صدا و سیما، هنوز ترجیح می‌دهند درباره تفاهمنامه چنان سخن بگویند که گویی با تصمیمی بیرون از اجماع ساختار سیاسی مواجهیم. این شیوه مواجهه، فقط یک اختلاف تحلیلی ساده نیست، زیرا پیامد مستقیم آن، ایجاد دوگانگی مصنوعی میان ارکان رسمی کشور و تشدید ابهام در افکار عمومی است. وقتی مردم از یک طرف می‌شنوند که نهادهای رسمی و فرماندهان سپاه بر تصمیم نظام بودن این روند تاکید دارند و ازسوی دیگر، در برخی تریبون‌ها با روایتی مواجه می‌شوند که توافق را محصول انحراف، عقب‌نشینی یا خطای یک بخش خاص می‌داند، نتیجه چیزی جز آشفتگی در ادراک عمومی نخواهد بود. در این میان، اهمیت تحلیل بیش از خبر است.

خبر فقط می‌گوید چه رخ داده، اما تحلیل توضیح می‌دهد چرا یک روایت خاص برجسته می‌شود و چه منافعی از دل آن دنبال می‌شود. اگر با عینک تحلیلی به ماجرا نگاه کنیم، روشن می‌شود که بخشی از مخالفت‌های تند با تفاهمنامه، الزاما از متن توافق یا ملاحظات راهبردی ناشی نمی‌شود، بلکه بیشتر به نیاز برخی بازیگران برای حفظ موقعیت سیاسی خود مربوط است. برای این طیف، پذیرش اینکه تفاهمنامه با امریکا می‌تواند در سطح تصمیم نظام تعریف شود، هزینه‌‌بر است، زیرا در آن صورت باید از ادبیات دوقطبی‌‌ساز،‌اتهام‌‌زنی‌های پیشین و دوگانه‌‌سازی‌های ساده‌‌انگارانه عقب‌نشینی کنند. از همین رو، ترجیح می‌دهند همچنان بر روایتی پافشاری کنند که توافق را یا بی‌‌اعتبار جلوه دهد یا آن را به حساب یک قوه و یک جریان خاص بنویسد.

 این رفتار البته فقط یک مساله سیاسی داخلی نیست، بلکه از منظر منافع ملی نیز قابل نقد است. در شرایطی که کشور درگیر پرونده‌های پیچیده منطقه‌ای و بین‌المللی است، مخدوش‌کردن روایت رسمی از تصمیم‌‌های کلان می‌تواند به تضعیف انسجام ملی منجر شود. وقتی نهادهای مسوول می‌کوشند این پیام را منتقل کنند که تصمیم‌های حساس در چارچوب منافع کلان و با هماهنگی ساختار نظام اتخاذ می‌شود، بی‌‌اعتنایی به این پیام، عملا اعتبار همان ساختار را مخدوش می‌کند. به بیان روشن‌تر، اگر کسی به‌ نام دفاع از اصول، تصمیمی را که ازسوی بدنه رسمی نظام توضیح داده شده نفی کند، در عمل به جای تقویت اقتدار ملی، به فرسایش آن کمک کرده است. تصمیماتی که براساس محاسبات دقیق اتخاذ می‌شوند 

از زاویه‌ای دیگر، مواضع فرماندهان میدان حامل این معنا نیز هست که جمهوری اسلامی در مواجهه با تحولات بزرگ، صرفا با منطق احساسی یا تبلیغاتی عمل نمی‌کند. حتی در سخت‌‌ترین مواجهه‌ها با امریکا، تصمیم‌گیری براساس محاسبه و در سطحی فراتر از کشمکش‌های روزمره صورت می‌گیرد. این نکته برای افکار عمومی مهم است، زیرا نشان می‌دهد آنچه در سطح رسمی رخ می‌دهد، لزوما با فریادهای رسانه‌‌ای یا هیجان‌‌های مقطعی تنظیم نمی‌شود، به همین دلیل هر جریانی که بخواهد از بیرون این چارچوب، روایتی مستقل و متعارض با روایت رسمی بسازد، درنهایت بیشتر از آنکه به روشن‌ شدن حقیقت کمک کند، بر ابهام‌ها می‌افزاید. صداوسیما در این میان مسوولیتی دوچندان دارد. رسانه ملی، به‌ویژه در موضوعات حساس مرتبط با جنگ، آتش‌‌بس و روابط خارجی، باید محل تقویت فهم دقیق و منسجم از تصمیم‌های کلان کشور باشد نه بستری برای بازتولید تردید نسبت به همان تصمیم‌ها.

 اگر در بخشی از این رسانه، همچنان زمینه برای روایت‌های یک‌‌طرفه و جناحی فراهم باشد، این پرسش جدی مطرح می‌شود که چرا با وجود مواضع صریح نهادهای رسمی، هنوز اراده کافی برای هم‌راستا کردن تصویر رسانه‌ای با واقعیت تصمیم‌گیری کلان دیده نمی‌شود. مساله این نیست که رسانه ملی همه اختلاف‌‌نظرها را حذف کند، بلکه مساله آن است که در موضوعی با این سطح از حساسیت، نباید اصل «تصمیم نظام» بودن ماجرا قربانی رقابت‌های سیاسی شود. درنهایت، هسته اصلی بحث را می‌توان در یک گزاره خلاصه کرد؛ تفاهمنامه با امریکا، مطابق اشارات و مواضع مسوولان میدانی، باید در سطح تصمیم نظام فهمیده شود و نه در چارچوب رقابت یک قوه با قوه دیگر. اگر این اصل پذیرفته شود، بسیاری از مناقشات کنونی رنگ می‌بازد و جای خود را به بحثی واقعی‌تر درباره پیامدها، الزامات و نتایج این تصمیم می‌دهد. اما تا زمانی که یک جریان سیاسی خاص و بخشی از صدا و سیما اصرار دارند واقعیت روشن ساختار تصمیم‌گیری را انکار یا مخدوش کنند، کشور نه فقط با اختلاف‌نظر، بلکه با نوعی آشفتگی روایی مواجه خواهد بود؛ آشفتگی‌هایی که بیش از هر چیز، فهم عمومی از سیاست کلان کشور را آسیب می‌زند. میان مخالفت، نقد و تحریف فاصله است

آنچه از دل مواضع فرماندهان قابل برداشت است، دعوت به بازگشت به همین منطق واقع‌‌بینانه است. منطقی که می‌گوید در موضوعی چنین حساس، باید میان نقد، مخالفت و تحریف مرز گذاشت. می‌توان درباره آثار تفاهمنامه بحث کرد، می‌توان درباره آینده آن هشدار داد، اما نمی‌توان وقتی نهادهای رسمی بر تصمیم نظام بودن آن تصریح دارند، همچنان آن را به مثابه پروژه یک جناح خاص جا زد. این همان نقطه‌ای است که تحلیل سیاسی را از جدال تبلیغاتی جدا می‌کند و شاید امروز، بیش از هر زمان دیگر، سیاست ایران به چنین تفکیکی نیاز دارد. مواضع اخیر سرداران سخنگو و معاون سیاسی سپاه در این خصوص که مذاکره و تفاهمنامه تصمیم کلیت نظام است، فارغ از جزییات اجرایی تفاهمنامه، یک نکته روشن را در مرکز بحث قرار داده و آن اینکه مذاکره یا تفاهم با امریکا در سطح یک تصمیم کلان و در چارچوب اراده نظام تعریف شده نه به عنوان تصمیم یک قوه یا یک سلیقه سیاسی خاص. بر همین اساس، مناقشه اصلی امروز نه بر سر اصل توافق، بلکه بر سر روایتی است که برخی جریان‌های خاص و بخش‌هایی از صداوسیما همچنان می‌کوشند برخلاف این واقعیت سیاسی بازتولید کنند. به نظر می‌رسد زمان آن رسیده که همه افراد، گروه‌ها، جریانات، شرایط حساس کشور و منطقه را درک کرده و تلاش کنند به جای دو‌قطبی‌سازی بر روایت‌های رسمی و منطقی تکیه کنند. اخبار مرتبط مهاجرانی: دولت چشم انتظار توافق نیست/ تکیه‌گاه اصلی دولت، همراهی و اعتماد مردم است توافق بر سر تشکیل دولت جدید لبنان با ۲۴ وزیر



۱۲ ساعت قبل / سایت اعتماد آنلاین

مشاور امنیت ملی عراق در دیدار با قالیباف: دولت الزیدی در زمینه ایجاد انحصار سلاح در دست حاکمیت گام برمی‌دارد/ قانون اساسی عراق به گروه‌های مسلح که امنیت سایر کشورها را تهدید می‌کنند، اجازه حضور نمی‌دهد

کد خبر: 787340 | ۱۴۰۵/۰۵/۲۹ ۱۹:۱۹:۲۲ اعتمادآنلاین |

 در دیدار العبودی و قالیباف آخرین تحولات منطقه و راه‌های تقویت روابط بین عراق و ایران در راستای تامین منافع دو کشور و دو ملت دوست مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

به گزارش ایرنا، العبودی در جریان دیدار امروز پنجشنبه با قالیباف در محل اقامت وی گفت: روابط بین دو کشورِ دوست، تاریخی و نزدیک است و پیوندهای محکمی دو ملت را به یکدیگر گره زده است.

وی افزود: ثبات عراق به نفع ثبات منطقه است و دولت علی فالح الزیدی نخست وزیر عراق بر تقویت روابط با کشورهای همسایه به طور خاص و جهان به طور عام تأکید دارد.

العبودی گفت: قانون اساسی عراق اجازه وجود گروه‌های مسلح تهدید کننده امنیت سایر کشورها را نمی‌دهد.

وی افزود: دولت عراق در زمینه ایجاد انحصار سلاح در دست حاکمیت گام برمی دارد.

العبودی گفت: عراق به توافقامه امنیتی مشترک بین بغداد و تهران پایبند است.

رئیس مجلس شورای اسلامی ایران روز چهارشنبه سفر خود به عراق را آغاز و با مقامات بلندپایه عراقی از جمله رئیس پارلمان، نخست وزیر، رئیس جمهور و رئیس شورای عالی قضایی این کشور به طور جداگانه دیدار کرد.

وی بامداد پنجشنبه به زیارت حرم مطهر امام موسی کاظم (ع) و امام جواد (ع) در شهر مقدس کاظمین رفت.

رئیس مجلس شورای اسلامی در دیدار نخست وزیر عراق ضمن تأکید بر اشتراکات جغرافیایی و تاریخی دو کشور گفت: ایران و عراق در روابط دوجانبه فرصت‌های بی‌نظیری داشته و در نقش‌آفرینی منطقه‌ای در بین کشورهای اسلامی و عربی فرصت‌های بی‌بدیلی خلق می‌کنند.

وی در دیدار «نزار آمیدی» رئیس جمهور عراق نیز با اشاره به وقوع جنگ تحمیلی سوم بیان داشت: ایران و عراق و ملت بزرگ آنها دریافته‌اند که بزرگترین مشکل و عامل اصلی تمامی اشکالات منطقه، آمریکاست و خوی استکباری این کشور و روحیه جنایتکارانه و پلید رژیم صهیونیستی، جنگ‌های اخیر را در منطقه رقم زده که بیشترین خسارت نیز در این جنگ‌ها به دو کشور ایران و عراق وارد آمده است. اخبار مرتبط نخست‌وزیر عراق: از موضع خود درباره انحصار سلاح عقب‌نشینی نخواهم کرد/ در این مورد تا پای رویارویی… چراغ سبز چارچوب هماهنگی به دولت عراق برای انحصار سلاح/ مقاومت اسلامی عراق با چه شروطی سلاح را بر…


۴ ساعت قبل / سایت افکارنیوز

حجت‌الاسلام علیرضا پناهیان: کسانی که در مسئله علی‌الاصول دل امام را خون کردند امروز همچنان از بخش‌هایی از توافقنامه دفاع می‌کنند

حجت‌الاسلام علیرضا پناهیان: کسانی که در مسئله علی‌الاصول دل امام را خون کردند امروز همچنان از بخش‌هایی از توافقنامه دفاع می‌کنند.


۴ ساعت قبل / سایت خبرفوری

ادعا‌ و لفاظی‌های جدید ترامپ: توافق با ایران آسان نیست/ (در صورت لزوم) صد بار هم به ایران حمله می‌کردم

ترامپ درباره حمله به ایران ادعاهای زیر را کرد:

- ما هیچ گزینه دیگری نداشتیم (و باید حمله می کردیم).

- من این کار را بارها و بارها، حتی ۱۰۰ بار، تکرار می‌کردم.

- آنها نباید سلاح هسته‌ای داشته باشند.

- ایران به کشورهایی که تقریباً بی‌طرف هستند، مانند عربستان سعودی، قطر، امارات متحده عربی، کویت و بحرین، حمله کرده است.

- ما نیروی دریایی و هوایی ایران را تضعیف کردیم و به همین دلیل، بستن یک توافق با ایران کار آسانی نیست، زیرا ما رهبری ایران را تضعیف کرده‌ایم.

 




 ملت ایران و عراق نپذیرفتند سرنوشت‌شان را دولت‌های غربی بنویسند
۱۱ ساعت قبل / سایت ایران آنلاین

ملت ایران و عراق نپذیرفتند سرنوشت‌شان را دولت‌های غربی بنویسند

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: در تاریخ درباره ما خواهند نوشت که ما دو ملت ایران و عراق نپذیرفتیم پاورقی روایت‌های دیگران شویم و سرنوشت مان را در پایتخت‌های دولت‌های غربی ننوشتند.

 فوری/ وزارت امور خارجه یک بیانیه مهم صادر کرد
۱۲ ساعت قبل / سایت اکوایران

فوری/ وزارت امور خارجه یک بیانیه مهم صادر کرد

وزارت امور خارجه در واکنش به تحریم‌های اقتصادی جدید آمریکا علیه ایران بیانیه‌ای صادر کرد.

 مجید انصاری: حل مسائل مردم نیازمند هم‌افزایی دولت و مجلس و اصلاحات گام‌به‌گام است
۱۵ ساعت قبل / سایت دیدارنیوز

مجید انصاری: حل مسائل مردم نیازمند هم‌افزایی دولت و مجلس و اصلاحات گام‌به‌گام است

مجید انصاری، معاون حقوقی رئیس‌جمهور گفت: حل مسائل مردم نیازمند هم‌افزایی دولت و مجلس و اصلاحات گام‌به‌گام است.

 قالیباف: عمق پیوند دو کشور ایران و عراق ریشه در تاریخ و اعتقادات دارد
۱۲ ساعت قبل / سایت آفتاب نیوز

قالیباف: عمق پیوند دو کشور ایران و عراق ریشه در تاریخ و اعتقادات دارد

رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: آنچه باعث شده تهران و بغداد به هم نزدیک شود امتناع مشترک از این است که پایتخت های بیگانه سرنوشت کشورهای ما را رقم بزنند.

 اخراج سخنگوی وزارت کشور رحمانی‌فضلی از کانادا / جمهوری اسلامی: سامانی می‌گوید در صورت بازگشت به ایران اعدام خواهد شد!
۱۵ ساعت قبل / سایت اعتماد آنلاین

اخراج سخنگوی وزارت کشور رحمانی‌فضلی از کانادا / جمهوری اسلامی: سامانی می‌گوید در صورت بازگشت به ایران اعدام خواهد شد!

روزنامه جمهوری اسلامی در ستون جهت اطلاع خود به به اخراج سلمان سامانی از کانادا وعدم بازگشت او به کشور پرداخته است.

 ادعای ونس: تنگه هرمز اصلی‌ترین اهرم فشار تهران است/ وارد مرحله جدیدی شده‌ایم که در آن مؤثرترین ابزار ما، «فشار اقتصادی» است/ در حالی که ما بر تهران فشار اقتصادی وارد می‌کنیم، آن‌ها نیز تلاش می‌کنند تا فشار مشابهی بر ما وارد کنند
۸ ساعت قبل / سایت اعتماد آنلاین

ادعای ونس: تنگه هرمز اصلی‌ترین اهرم فشار تهران است/ وارد مرحله جدیدی شده‌ایم که در آن مؤثرترین ابزار ما، «فشار اقتصادی» است/ در حالی که ما بر تهران فشار اقتصادی وارد می‌کنیم، آن‌ها نیز تلاش می‌کنند تا فشار مشابهی بر ما وارد کنند

معاون رئیس‌جمهور آمریکا مدعی شد که اکنون موثرترین ابزار آمریکا برای فشار بر ایران، «فشار اقتصادی» است.