قیمت طلا امروز




 سایت اصلاحات نیوز / ۱۴۰۵/۰۵/۱۴

پرداخت تسهیلات به شرکت‌های دانش‌بنیان آسیب‌دیده تا پایان مرداد آغاز می‌شود

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور اعلام کرد: با هماهنگی صندوق نوآوری و شکوفایی، فرآیند پرداخت تسهیلات به شرکت‌های دانش‌بنیان آسیب‌دیده پس از...
 پرداخت تسهیلات به شرکت‌های دانش‌بنیان آسیب‌دیده تا پایان مرداد آغاز می‌شود

به گزارش اصلاحات نیوز؛

حسین افشین با اشاره به خسارت‌های واردشده به شرکت‌های دانش‌بنیان در جریان جنگ ۴۰ روزه اظهار کرد: این شرکت‌ها حدود ۶۰ هزار میلیارد تومان خسارت ریالی و ۲۵ میلیون دلار خسارت ارزی متحمل شده‌اند.

وی افزود: زیرساخت‌های پژوهشی کشور نیز حدود ۳۰۰ میلیون دلار آسیب دیده‌اند که برای بازسازی آنها سازوکار‌های جداگانه‌ای در حال پیگیری است. بر اساس مصوبه ستاد ملی بازسازی، صندوق نوآوری و شکوفایی به‌عنوان نقطه تماس شرکت‌های دانش‌بنیان برای دریافت درخواست‌های حمایتی تعیین شده است.

افشین با بیان اینکه حمایت‌های لازم در اختیار صندوق نوآوری و شکوفایی قرار می‌گیرد، بیان کرد: بر این اساس، شرکت‌های آسیب‌دیده باید ابتدا پرونده تشکیل دهند. تاکنون تعدادی از پرونده‌ها پس از تأیید معاونت علمی به صندوق ارسال شده و پرداخت تسهیلات آنها طی دو هفته آینده آغاز خواهد شد.

وی در ادامه، از شرکت‌هایی که هنوز پرونده تشکیل نداده‌اند خواست هرچه سریع‌تر به معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور مراجعه و فرم‌های مربوطه را تکمیل کنند.

معاون علمی رئیس‌جمهور اضافه کرد: در کمیته مشترک معاونت علمی و صندوق نوآوری و شکوفایی، پرونده‌ها بررسی می‌شود و شرکت‌ها باید متناسب با میزان خسارت، گزارش ارزیابی کارشناس رسمی دادگستری را نیز ارائه کنند.

افشین با تأکید بر لزوم مدیریت صحیح منابع گفت: برخی شرکت‌ها عنوان می‌کنند که هنوز حمایتی دریافت نکرده‌اند، در حالی که فرآیند تشکیل پرونده را آغاز نکرده‌اند. نخستین گام برای دریافت حمایت، تکمیل فرم‌ها و تشکیل پرونده است. پس از آن، ارزیابی اولیه در معاونت علمی و برآورد خسارت با همکاری صندوق نوآوری و شکوفایی انجام می‌شود و ارائه گزارش کارشناس رسمی دادگستری نیز الزامی است.

وی در ادامه تأکید کرد: حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان تنها پس از تکمیل این مراحل و تأیید نهایی انجام خواهد شد و پیش از طی شدن فرآیند‌های قانونی امکان پرداخت حمایت وجود ندارد.

سیاست توسعه فناوری کشور «نوآوری‌محوری» می‌شود

افشین در بخش دیگری با اشاره به فرارسیدن بیستمین سال فعالیت معاونت علمی ریاست جمهوری اظهار کرد: همزمان با بیستمین سال تأسیس این معاونت، سیاست‌های جدید آن برای آینده ترسیم شد. طی دو دهه گذشته، اقدامات مهمی از جمله شکل‌گیری شرکت‌های دانش‌بنیان، استارت‌آپ‌ها و سایر اجزای زیست‌بوم نوآوری و فناوری، از جمله صندوق‌های پژوهش و فناوری، صندوق‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر (VC) و سرمایه‌گذاری خطرپذیر شرکتی (CVC)، انجام شده است، اما همچنان چهار شکاف اساسی در این زیست‌بوم وجود دارد.

وی نخستین شکاف را تبدیل نشدن پایدار علم به ثروت عنوان کرد و گفت: با وجود شکل‌گیری این اکوسیستم، هنوز نتوانسته‌ایم علم را به‌صورت پایدار به ثروت تبدیل کنیم. دومین شکاف نیز نبود ارتباط منطقی و پایدار میان شرکت‌های دانش‌بنیان و صنعت است و هنوز فناوری به شکل مؤثر و مستمر وارد بخش صنعت نشده است.

معاون علمی رئیس جمهور، سومین چالش را ناترازی‌ها و پایین بودن بهره‌وری دانست و افزود: متأسفانه از فناوری برای افزایش بهره‌وری آن‌گونه که باید استفاده نشده و در نتیجه، کاهش مصرف انرژی و رشد تولید نیز به میزان مطلوب محقق نشده است. در برنامه هفتم توسعه نیز بخش مهمی از رشد اقتصادی بر افزایش بهره‌وری استوار شده است.

وی چهارمین شکاف را فاصله فناوری کشور با جهان در حوزه‌های نوظهور عنوان کرد و گفت: در حوزه‌هایی همچون فناوری کوانتومی، هوش مصنوعی، امنیت سایبری، علوم شناختی و میکروالکترونیک، هنوز به تجاری‌سازی مطلوب دست نیافته‌ایم و در این عرصه‌ها با کشور‌های پیشرو فاصله فناوری پیدا کرده‌ایم.

افشین ادامه داد: بررسی این چالش‌ها نشان داد که با وجود در اختیار داشتن تمامی اجزای زیست‌بوم فناوری، در رفع این چهار شکاف موفق نبوده‌ایم؛ از این رو با انجام مطالعات گذشته‌پژوهی، آینده‌پژوهی و بررسی تجربه کشور‌های مختلف، مدل‌های توسعه فناوری مورد ارزیابی قرار گرفت.

به گفته وی، نتایج این بررسی‌ها نشان داد هر کشور متناسب با شرایط ژئوپلیتیکی، ظرفیت نیروی انسانی و بازار خود، الگوی ویژه‌ای برای توسعه فناوری انتخاب کرده است.

افشین افزود: الگوی ایران در سال‌های گذشته تا حد زیادی برگرفته از مدل سیلیکون‌ولی آمریکا بوده؛ مدلی که در آن دولت نقش حمایتگر دارد و شرکت‌های دانش‌بنیان بر پایه دانش و بازار رشد می‌کنند.

وی درباره نقاط ضعف این الگو گفت: نتیجه چنین مدلی، پراکندگی شرکت‌های دانش‌بنیان و شکل نگرفتن زنجیره‌های توانمند در حوزه‌های راهبردی است. همچنین از آنجا که هدایت این مدل بر عهده بازار است، در فناوری‌های نوظهور که هنوز بازار و تقاضای مؤثر شکل نگرفته، امکان رشد و ورود جدی نیز فراهم نمی‌شود.

افشین با اشاره به بررسی مدل چین افزود: در این الگو، دولت نقش مداخله‌گر دارد و حوزه‌های اولویت‌دار را تعیین می‌کند. این مدل اگرچه رشد فناوری‌های نوظهور را تسریع می‌کند، اما می‌تواند خلاقیت را محدود کند.

وی ادامه داد: کشور‌های کره جنوبی و سنگاپور از الگوی ترکیبی استفاده کرده‌اند؛ به‌گونه‌ای که در لایه‌های پایین، اکوسیستم باز و مشارکتی شکل می‌گیرد و در سطوح بالاتر، دولت نقش هدایتگر و تسهیل‌گر را بر عهده دارد. همچنین دولت در حوزه‌های نوظهور، با ایفای نقش خریدار، زمینه شکل‌گیری بازار این فناوری‌ها را فراهم می‌کند.

معاون علمی رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: بر همین اساس، پارادایم سیاست‌های معاونت علمی تغییر کرده و زیست‌بوم فناوری کشور به سمت الگوی ترکیبی حرکت خواهد کرد. همچنین نگاه به شرکت‌ها نیز از صرف «دانش‌بنیان بودن» به «نوآور بودن» تغییر یافته است.

افشین در تشریح این رویکرد اظهار کرد: صرف تولید یک محصول دانش‌بنیان کافی نیست؛ نوآوری زمانی محقق می‌شود که یک فناوری بتواند اثر اقتصادی، اجتماعی، خدماتی یا اقتدارآفرین ایجاد کند. تا زمانی که یک فناوری به نوآوری تبدیل نشود، ارزش‌آفرینی واقعی نخواهد داشت.

وی ادامه داد: پس از فناوری و نوآوری، مرحله «قابلیت» قرار دارد؛ یعنی شرکت بتواند موفقیت خود را به‌صورت مستمر، پایدار و قابل تکرار حفظ کند. امروز در دنیا، شرکت‌های موفق، شرکت‌هایی هستند که توانایی خلق مداوم موفقیت را دارند.

افشین تأکید کرد: بر پایه این رویکرد، نقشه آینده علم و فناوری کشور تدوین شده است. در این نقشه، همه اجزای زیست‌بوم از جمله دانشگاه‌ها، پارک‌های علم و فناوری، صندوق‌های سرمایه‌گذاری و سایر بازیگران جایگاه خود را حفظ می‌کنند، اما تمرکز اصلی بر ایجاد زنجیره و تقویت ارتباط میان این اجزا برای تحقق اهداف علم و فناوری کشور خواهد بود.



۱۵ ساعت قبل / سایت اصلاحات نیوز

سیاست‌گذاری در حوزه فناوری نباید به تولید یک محصول محدود شود

به گزارش اصلاحات نیوز؛

حسین افشین امروز پنج شنبه ۲۹ مرداد در حاشیه بازدید از نمایشگاه صنعت ساختمان در نمایشگاه بین المللی تهران در پاسخ به چگونگی برنامه «هاتف» افزود: این طرح برای حوزه‌های نوظهوری طراحی شده که ممکن است به دلیل نبود بازار اولیه سرمایه‌گذاری کافی در آنها شکل نگیرد. در این مسیر دانش و فناوری موجود در دانشگاه‌ها و هسته‌های پژوهشی باید به شرکت‌های فناور تبدیل شود.

وی افزود: این شرکت‌ها سپس با استفاده از ظرفیت پارک‌های علم و فناوری و طرح «ناشناس» مسیر تبدیل شدن به شرکت‌های دانش‌بنیان را طی می‌کنند چراکه این زنجیره امکان تجاری‌سازی ایده‌ها و رساندن آنها به محصول را فراهم می‌کند.

معاون علمی رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه، رسیدن به محصول پایان کار نیست افزود: در واقع محصول در این مرحله تنها بیانگر تحقق فناوری است در حالی که نوآوری زمانی شکل می‌گیرد که فناوری بتواند اثر اقتصادی اجتماعی و اقتداری ایجاد کند.

وی ادامه داد: امروز باید از فناوری و نوآوری عبور کرده و به «قابلیت» برسیم. قابلیت به معنای تکرارپذیری موفقیت‌هاست، یعنی بتوانیم دستاوردی را که یک‌بار به دست آمده است به‌طور مستمر توسعه داده و تکرار کنیم.

وی همچنین هوش مصنوعی را یکی از مهم‌ترین قابلیت‌های مورد نیاز کشور دانست وگفت: نگاه به هوش مصنوعی نباید تک‌محصولی باشد. هدف ایجاد فرایند‌های اجرایی زیرساخت‌های پردازشی سازوکار‌های تنظیم‌گری ضمانت‌های اجرایی آزمایشگاه‌های صحت‌سنجی و محیط‌های آزمون یا سندباکس است تا از ورود سامانه‌های دارای خطا سوگیری یا عملکرد غیرقابل اعتماد جلوگیری شود.

این مقام مسئول در ادامه با اشاره به برگزاری منظم جلسات ستاد هوش مصنوعی با حضور معاون اول رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: کشور تا دو سال پیش از زیرساخت پردازش هوش مصنوعی برخوردار نبود، اما در مدت کوتاه گذشته زیرساخت‌های مناسبی در این حوزه فراهم شده و روند رشد نیز شتاب گرفته است.

وی با بیان اینکه، فاصله میان تولید علم و کاربردپذیری فناوری در کشور همچنان وجود دارد افزود: در حوزه‌های نوظهور نتایج علمی و کاربردی به سرعت به ثمر نمی‌نشینند و نیازمند سرمایه‌گذاری پایدار و نگاه بلندمدت هستند.

افشین اضافه کرد:سیاست معاونت علمی پرهیز از اقدامات نمایشی و تمرکز بر فعالیت‌های اصیل پیوسته و منسجم با اثرگذاری ماندگار است.

معاون علمی فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور گفت: معاونت علمی در پارادایم جدیدی که از مردادماه اعلام شده است به سمت «قدرت‌بنیان» شدن حرکت می‌کند و در این پارادایم قابلیت به‌عنوان شاخص اصلی مطرح است.

وی افزود: شرکت دانش‌بنیانی که نتواند دانش خود را به‌روز کند و تکثیر دهد و به قابلیت پایدار تبدیل کند در این پارادایم جایگاهی نخواهد داشت. به همین دلیل حمایت از محصولات دانش‌بنیان نیز باید متناسب با روزآمدی فناوری باشد و محصولی که فناوری آن منقضی شده است نمی‌تواند برای همیشه از حمایت‌های پیشین برخوردار بماند.

وی همچنین نقش شرکت‌های دانش‌بنیان، استادان دانشگاه، پارک‌های علم و فناوری، مراکز و کارخانه‌های نوآوری، رسانه‌ها و نظام آموزشی را در تحقق این مسیر تعیین‌کننده دانست و گفت: اگر به دنبال کشوری قدرتمند در علم و فناوری هستیم آموزش در مدارس نیز باید متحول شود تا خلاقیت و فرایند دانش‌بنیانی از کودکی در نسل آینده نهادینه شود.

افشین گفت:معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور، مسیر «قدرت‌بنیان» شدن فناوری را با تمرکز بر هوش مصنوعی دنبال می‌کند.

وی تاکیدکرد: سیاست جدید معاونت علمی، تکمیل زنجیره تبدیل ایده به محصول و عبور از فناوری و نوآوری برای دستیابی به قابلیت‌های پایدار و تکرارپذیر است و در این مسیر هوش مصنوعی به‌عنوان یکی از محور‌های اصلی آن دنبال می‌شود.


۲ روز قبل / ۱۴۰۵/۰۵/۲۷ / سایت اصلاحات نیوز

تأکید معاون علمی بر عبور از نگاه پروژه‌ای به صنایع خلاق/ «مانوین»؛ گامی برای حکمرانی پایدار اقتصاد خلاق

به گزارش اصلاحات نیوز؛

حسین افشین امروز سه‌شنبه ۲۷ مردادماه در دومین نشست شورای سیاست‌گذاری رویداد ملی صنایع خلاق «مانوین» که با حضور سیدرضا صالحی‌امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، اصغر نوراله‌زاده رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی و جمعی از معاونان، مدیران و نمایندگان دستگاه‌ها و نهاد‌های مرتبط به میزبانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برگزار شد، با اشاره به شرایط دشوار کشور، صنایع خلاق را یکی از ظرفیت‌های مهم برای تقویت سرمایه اجتماعی، ایجاد نشاط و امید و ساختن تصویری روشن از ایران آینده عنوان کرد.

وی گفت: در چنین شرایطی باید از ظرفیت‌هایی استفاده کنیم که بتوانند علاوه بر خلق ارزش اقتصادی، به تقویت امید، نشاط و سرمایه اجتماعی در جامعه کمک کنند و صنایع خلاق از مهم‌ترین این ظرفیت‌هاست.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور با تأکید بر جایگاه «مانوین» در اکوسیستم صنایع خلاق اظهار کرد: این رویداد نباید صرفاً به‌عنوان یک برنامه مقطعی دیده شود؛ بلکه باید به‌عنوان یک حرکت ملی و الگویی جدید برای توسعه صنایع خلاق تعریف شود.

وی افزود: «مانوین» تلاش می‌کند با یک متد جدید، زنجیره صنایع خلاق را از «ایده تا ثروت» شکل دهد؛ زنجیره‌ای که در آن ایده، دانش، فناوری، خلاقیت، سرمایه، تولید و بازار به یکدیگر متصل می‌شوند. تحقق این هدف، یک سرمایه‌گذاری بزرگ برای آینده اقتصاد ایران و اثرگذاری فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی و سایر ابعاد حکمرانی کشور است.

افشین با تأکید بر ضرورت حضور ظرفیت‌های سراسر کشور در این رویداد اظهار کرد: «مانوین» باید متعلق به همه ایران باشد و زمینه حضور فعال مجموعه‌ها و شرکت‌های خلاق از تمامی استان‌ها در آن فراهم شود تا ظرفیت‌های پراکنده کشور در یک زنجیره ملی به یکدیگر متصل شوند.

وی ادامه داد: برای توسعه واقعی صنایع خلاق، باید جایگاه هر بخش از اکوسیستم مشخص باشد و ارتباط میان اجزای مختلف از سطح سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری تا اجرا، سرمایه‌گذاری و بازار تعریف شود. این مسیر با برنامه‌های مقطعی به نتیجه نمی‌رسد و نیازمند شکل‌گیری حلقه‌های متصل و یک زنجیره پایدار است.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور، تغییر پارادایم را یکی از مهم‌ترین الزامات توسعه صنایع خلاق دانست و تصریح کرد: باید از نگاه پروژه‌ای و مقطعی عبور کنیم و صنایع خلاق را به‌عنوان یک زیست‌بوم و یک زنجیره ارزش ببینیم؛ زیست‌بومی که همه اجزای آن در سطوح مختلف تصمیم‌گیری و اجرا نقش داشته باشند.

افشین با اشاره به رویکرد دولت چهاردهم در قبال صنایع خلاق گفت: در دولت چهاردهم توجه ویژه‌ای به صنایع خلاق شکل گرفته و این موضوع با اهتمام مجموعه دولت و پیگیری‌های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دنبال می‌شود. امروز بیش از گذشته باید دانش، فناوری و خلاقیت را در کنار یکدیگر قرار دهیم و از ظرفیت آنها برای خلق ارزش و ثروت استفاده کنیم.

وی همچنین بر برگزاری باشکوه رویداد «مانوین» در اصفهان تأکید کرد و افزود: این رویداد باید در سطحی برگزار شود که ظرفیت‌های واقعی اقتصاد خلاق کشور را به نمایش بگذارد و بتواند به یک نمونه موفق و قابل تکرار در زیست‌بوم صنایع خلاق تبدیل شود.

در ادامه این نشست، بر تقویت هماهنگی میان دستگاه‌ها و نهاد‌های مرتبط، استفاده از ظرفیت‌های استانی و ایجاد پیوند میان بخش‌های مختلف اکوسیستم صنایع خلاق تأکید شد.

بر اساس برنامه‌ریزی انجام‌شده و طبق اعلام معاونت علمی ریاست جمهوری، سومین نشست شورای سیاست‌گذاری رویداد ملی صنایع خلاق «مانوین» در معاونت توسعه روستایی برگزار خواهد شد و روند هماهنگی و سیاست‌گذاری برای برگزاری این رویداد ملی ادامه خواهد یافت.


۷ ساعت قبل / خبرگزاری دانشجو

مهاجرت «فارغ‌التحصیلان مهندسی» و پیامدهای آن برای توسعه

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ نیروی انسانی متخصص در هر کشوری یکی از پایه‌های اصلی پیشرفت به شمار می‌آید. در میان گروه‌های مختلف تخصصی، فارغ‌التحصیلان مهندسی جایگاهی ویژه دارند، زیرا مهندسان در طراحی، ساخت، حل مسئله و پیشبرد پروژه‌های فنی و زیرساختی نقش مستقیم ایفا می‌کنند. به همین دلیل، حضور یا خروج این گروه از نیروی انسانی می‌تواند بر توان اجرایی، صنعتی و حتی آینده توسعه کشور اثر بگذارد. در سال‌های اخیر، مسئله مهاجرت متخصصان در بسیاری از کشورها به یک نگرانی جدی تبدیل شده است، به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه که برای آموزش و تربیت نیروی ماهر هزینه‌های فراوانی صرف می‌کنند، اما بخشی از این نیروها در نهایت جذب بازار کار کشورهای دیگر می‌شوند. همین موضوع باعث شده مهاجرت نخبگان و متخصصان، دیگر فقط یک مسئله فردی تلقی نشود و به موضوعی اجتماعی، اقتصادی و راهبردی تبدیل شود.

در این میان، مهاجرت فارغ‌التحصیلان مهندسی از اهمیت بیشتری برخوردار است، زیرا این گروه نه تنها دانش فنی دارند، بلکه در شکل دادن به آینده صنعتی و فناوری کشور نیز مؤثرند. در سال‌های اخیر از یک سو مهاجرت مهندسان از برخی کشورهای توسعه‌یافته کاهش یافته، اما از سوی دیگر این روند در کشورهای در حال توسعه افزایش پیدا کرده است. در ایران نیز این موضوع سابقه‌ای طولانی دارد و در سال‌های اخیر شدت بیشتری یافته است. با این حال، فقط دانستن اینکه مهاجرت در حال افزایش است کافی نیست. پرسش مهم‌تر این است که مهندسان چگونه به این تصمیم می‌رسند، چه عواملی آنان را به رفتن سوق می‌دهد و چه شرایطی باعث می‌شود میان ماندن و رفتن، گزینه مهاجرت را انتخاب کنند. اهمیت این تحقیق نیز دقیقا از همین‌جا ناشی می‌شود؛ یعنی تلاش برای فهم لایه‌های پنهان‌تر این تصمیم و روشن کردن الگوهای ذهنی و شرایطی که پشت آن قرار دارد.

در پژوهشی با همین موضوعیت، زهرا صنعتی، محقق مدیریت آموزشی در گروه علوم تربیتی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه ارومیه، به همراه یک همکار دانشگاهی و با همراهی پژوهشکده مواد و انرژی، کوشیده‌اند پدیده مهاجرت فارغ‌التحصیلان مهندسی را از زاویه‌ای تحلیلی و عمیق بررسی کنند و نشان دهند که چه مجموعه‌ای از عوامل فردی، آموزشی، شغلی و ساختاری در شکل‌گیری این روند نقش دارند. تمرکز اصلی این کار بر تبیین چرایی و چگونگی شکل‌گیری میل به مهاجرت در میان دانش‌آموختگان مهندسی بوده است.

این تحقیق با روش کیفی و با استفاده از رویکرد «نظریه داده‌بنیاد» انجام شده است. نظریه داده‌بنیاد روشی پژوهشی است که در آن محقق به جای آنکه از ابتدا یک پاسخ آماده داشته باشد، تلاش می‌کند از دل داده‌ها و گفته‌های افراد، الگوها و مفاهیم اصلی را استخراج کند. در این مطالعه، شرکت‌کنندگان شامل استادان مهندسی و جامعه‌شناسی دانشگاه فردوسی مشهد، همچنین متخصصان و مدیران حوزه مهندسی بودند که از طریق مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته، اطلاعات مورد نیاز پژوهشگران را فراهم آوردند.

یافته‌های این تحقیق نشان می‌دهند که مهاجرت فارغ‌التحصیلان مهندسی حاصل یک عامل واحد نیست، بلکه نتیجه ترکیب چند دسته عامل است. در بخش شرایط علّی، دو گروه از عوامل بیش از همه دیده شده‌اند: عوامل دافعه در مبدأ و عوامل جاذبه در مقصد. به بیان ساده، بخشی از ماجرا به مشکلات و کاستی‌های داخل کشور مربوط می‌شود و بخش دیگر به فرصت‌ها و امتیازهایی که کشورهای دیگر ارائه می‌کنند. همچنین در شرایط زمینه‌ای، عواملی شناسایی شده‌اند که مهاجرت را تسهیل می‌کنند؛ یعنی شرایطی که تصمیم به رفتن را آسان‌تر یا عملی‌تر می‌سازند. در کنار این موارد، عوامل حمایتی مهاجرت نیز به عنوان شرایط مداخله‌گر مطرح شده‌اند؛ عواملی که اثر سایر متغیرها را تقویت می‌کنند.

نتیجه نهایی این روند، از نگاه پژوهشگران، تضعیف ظرفیت‌های فنی و توسعه‌ای کشور است. بر اساس اطلاعات تکمیلی پژوهش، این تضعیف در چند محور اصلی خود را نشان می‌دهد: کاهش ذخیره دانش مهندسی، افزایش وابستگی کشور، محرومیت از نیروی متخصص و فنی، عقب‌ماندگی در مسیر توسعه و کاهش توان رقابت‌پذیری در بازارهای جهانی.

شرکت‌کنندگان در این پژوهش همچنین تأکید کرده‌اند که تمایل به مهاجرت در میان دانشجویان جوان مهندسی، به‌ویژه در مقطع کارشناسی، بالاست. بسیاری از آنان از همان دوره دانشجویی به دنبال همکاری با استادانی هستند که بتوانند برای ادامه تحصیل یا اشتغال در خارج از کشور برایشان توصیه‌نامه فراهم کنند. این مسئله نشان می‌دهد که فکر مهاجرت در برخی موارد، از همان سال‌های نخست آموزش دانشگاهی شکل می‌گیرد.

طبق یافته‌ها، محدود بودن فرصت‌های شغلی در داخل کشور، یکی از عوامل مهم تقویت‌کننده انگیزه مهاجرت است. از سوی دیگر، مهندسان شاغل نیز پس از فارغ‌التحصیلی و ورود به بازار کار، به دلیل ناکافی بودن سطح حقوق در مقایسه با تورم و هزینه‌های زندگی، به فکر رفتن می‌افتند. به این ترتیب، مهاجرت فقط به دانشجویان محدود نمی‌شود و بخشی از نیروهای فعال و آموزش‌دیده بازار کار را نیز در بر می‌گیرد. کشورهای مقصد اصلی در این روند شامل ایالات متحده، کانادا، استرالیا، انگلستان و آلمان عنوان شده‌اند، هرچند با سخت‌تر شدن قوانین مهاجرتی این کشورها، برخی مقاصد دیگر مانند کشورهای حوزه خلیج فارس، ژاپن، فنلاند و بلژیک نیز بیشتر مورد توجه قرار گرفته‌اند.

اهمیت این یافته‌ها در آن است که نشان می‌دهند مهاجرت مهندسان، صرفا نتیجه جذابیت بیرون از کشور نیست، بلکه به ضعف‌های درونی نیز گره خورده است. این وضعیت بیانگر وجود ضعف در سیاست‌گذاری و زیرساخت‌های مربوط به جذب و نگهداشت نیروی متخصص است.

همچنین بر نقش دانشگاه‌ها و مؤسسه‌های تحقیقاتی در ارتقای کیفیت آموزش و پژوهش، همکاری بیشتر میان دانشگاه و صنعت، اصلاح برنامه‌های درسی و تقویت مهارت‌های کاربردی تأکید شده است. در کنار این موارد، بهبود شرایط اقتصادی، اجتماعی و ایجاد فرصت‌های شغلی پایدار نیز از عوامل مهمی دانسته شده که می‌تواند در مدیریت این روند و کاهش تمایل به مهاجرت مؤثر باشد.

قابل ذکر است این نتایج بااهمیت در فصلنامه «مطالعات میان‌رشته‌ای در علوم انسانی» منتشر شده‌اند؛ نشریه‌ای که وابسته به مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم و انجمن مطالعات فرهنگی و ارتباطات است.