قیمت طلا امروز




 سایت مشرق / ۱۴۰۵/۰۵/۱۵

دلایل ردّ محموله‌های غذایی صادراتی ترکیه از اروپا

ترکیه در سال ۲۰۲۵ پس از هند، بیشترین اخطارهای مربوط به باقی‌مانده سموم کشاورزی را دریافت کرده است.
 دلایل ردّ محموله‌های غذایی صادراتی ترکیه از اروپا

به گزارش مشرق، کاهش کیفیت مواد غذایی و محصولات کشاورزی ترکیه و استفاده افراطی از کود و سموم در این کشور، موجب نگرانی فعالان کشاورزی و صنایع غذایی شده است.

ترکیه در طول سال ۲۰۲۵ میلادی از سوی بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه اروپا در مورد کیفیت و روند تولید محصولات کشاورزی مورد انتقاد قرار گرفت و چندین محموله صادراتی دوباره به آنکارا بازگشت داده شد.

نگرانی از بازگشت محموله‌های صادراتی غذایی ترکیه، در دستور کار پارلمان این کشور نیز قرار گرفت و برخی از نمایندگان، گزارش‌های نهادهای اروپایی درباره این موضوع را نگران‌کننده ارزیابی کردند.

عمر فتحی گورر، نماینده نیغده در پارلمان ترکیه، از این موضوع خبر داد که در طول یک سال، مجموعاً ۲۷۰ اطلاعیه رد و هشدار در مورد محصولات صادراتی ترکیه در اتحادیه اروپا صادر شده است.

به گفته گورر، ۱۹۷ مورد از این اطلاعیه‌ها برای ردّ محموله در مرز و بازگرداندن کامل، ۱۳ مورد برای هشدار، ۴۹ مورد برای اطلاع‌رسانی و ۱۱ مورد برای پیگیری بوده است.

وی گفت: «رد بخش قابل توجهی از محصولات در مرزهای اتحادیه اروپا نه تنها تولیدکنندگان را نگران می‌کند، بلکه فرآیندهای کنترل و سیاست‌های کشاورزی را نیز در اولویت قرار می‌دهد. هر محصولی که از مرزهای اروپا بازگردانده می‌شود، نه تنها یک ضرر اقتصادی است، بلکه شاخص قابل توجهی از اعتبار کشاورزی ترکیه نیز محسوب می‌شود. اگر این روند ادامه پیدا کند، می‌تواند به یکی از مهم‌ترین چالش‌های رقابت‌پذیری کشاورزی و صادرات غذایی ترکیه تبدیل شود».

این نماینده پارلمان ترکیه، همچنین اشاره کرده که که ۱۹۵ مورد از ۲۷۰ اطلاعیه در دسته «خطر جدی» و ۳۸ مورد در دسته «خطر بالقوه جدی» قرار داشته و مشتریان اروپایی اعلام کرده‌اند که روند فعلی تولید محصولات کشاورزی در ترکیه، از بسیاری جهات منجر به خطرات جدی برای سلامت انسان می‌شود.

افراط در استفاده از آفت‌کش‌ها

استفاده از آفت‌کش‌ها در ترکیه، به ویژه در مناطقی با تولید کشاورزی فشرده، از میانگین جهانی فراتر رفته است. میزان آفت‌کش‌های مورد استفاده در هر هکتار در برخی از مراکز تولیدی همچون آدانا و آنتالیا، در سطوح بسیار بالا و خارج از استاندارد است.

رایج‌ترین دلیل ردّ محوله‌های غذایی صادر شده از ترکیه در گزارش‌های اتحادیه اروپا، اکراتوکسین A است و علاوه بر این، آفلاتوکسین‌ها و بقایای مختلف آفت‌کش‌ها نیز منجر به رد محصولات متعدد می‌شوند.

اما نکته نگران‌کننده اینجاست که کاهش کیفیت محصولات کشاورزی صادرشده از ترکیه، تنها مربوط به روند تولید نیست و در فرآیندهای ذخیره‌سازی و خشک کردن پس از برداشت نیز، بسیاری از استانداردهای بین‌المللی رعایت نشده‌اند.

بلغارستان، آلمان و فرانسه از جمله کشورهایی هستند که در سال ۲۰۲۵ میلادی، بیشترین محصولات تولید شده از ترکیه را گزارش داده یا به مبدا بازگردانده‌اند.

رکوردشکنی هندوستان و ترکیه

بر اساس داده‌های سامانه اروپایی «سیستم هشدار سریع برای غذا و خوراک دام» (RASFF) ترکیه در سال ۲۰۲۵ پس از هند، دومین کشوری بوده که بیشترین اخطارهای مربوط به باقی‌مانده سموم کشاورزی را دریافت کرده است.

پایگاه خبری «ترکیه تودی» نیز اعلام کرده که در بین ۵۱ محصول غذایی رد شده و بازگردانده شده، محصولاتی مانند فلفل، گوجه‌فرنگی، انار، لیمو، برگ مو و برخی میوه‌های دیگر بیشترین سهم را در این اخطارها داشته‌اند.

مطالعات علمی که داده‌های RASFF بین سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۵ را تحلیل کرده‌اند، نشان می‌دهند که در برخی محصولات، الگوهای تکرار شونده‌ای از آلودگی به باقی‌مانده سموم دیده می‌شود؛ یعنی مسئله فقط چند مورد پراکنده نیست و در برخی زنجیره‌های تولید، نیاز به اصلاحات ساختاری وجود دارد.

ترکیه تودی همچنین اعلام کرده، وقتی یک کشور به طور مکرر در فهرست اخطارهای RASFF قرار می‌گیرد، واردکنندگان اروپایی به تدریج آن کشور را پرریسک‌تر ارزیابی می‌کنند.

در نتیجه واردکنندگان محصولات غذایی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا، برای خرید محصولات ترکیه، بازرسی‌های بیشتر و تأخیر در ترخیص را اعمال می‌کنند و چنین چیزی منجر به افزایش هزینه صادرات و درخواست گواهی‌های آزمایشگاهی بیشتر می‌شود.

گاهی این روند آن قدر پیچیده و کُند می‌شود که حتی محصول سالم نیز ممکن است به دلیل افزایش هزینه‌های نظارتی، قدرت رقابت خود را از دست بدهد. همه اینها در حالی است که ترکیه در بازار اروپا، ترکیه تنها صادرکننده نیست و رقبای جدی دارد.

به ویژه کشورهایی مانند اسپانیا، مراکش، مصر، یونان، ایتالیا در بازار بسیاری از محصولات مشابه حضور دارند. اگر واردکننده اروپایی احساس کند که ریسک واردات از ترکیه افزایش یافته، ممکن است بخشی از سفارش‌های خود را به این کشورها منتقل کند.

ترکیه همچنان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان میوه و سبزی در مدیترانه است، زیرساخت صادراتی قوی دارد و بازارهای متنوعی در اروپا، روسیه، خاورمیانه و آسیا را در اختیار گرفته است. اما اگر این روند اصلاح نشود، سه پیامد محتمل است: اول، افزایش هزینه‌های انطباق با استانداردهای اروپا.

دوم، کاهش تدریجی اعتماد برخی خریداران اروپایی.

سوم، از دست رفتن بخشی از سهم بازار به نفع رقبایی که سابقه بهتری در رعایت استانداردها دارند.

صادرات محصولات کشاورزی، بخش مهمی از درآمد سالانه ترکیه را تشکیل می‌دهد. در سال ۲۰۲۵، بخش کشاورزی و صنایع غذایی همچنان یکی از ستون‌های اصلی اقتصاد صادراتی ترکیه بود و این کشور با ثبت حدود ۳۶ تا ۳۷ میلیارد دلار صادرات محصولات کشاورزی و غذایی (شامل محصولات خام و فرآوری‌شده)، یکی از ۱۰ صادرکننده بزرگ کشاورزی اروپا و از بازیگران مهم مدیترانه بود.

اتحادیه اروپا بزرگ‌ترین مقصد صادراتی این بخش بود و پس از آن عراق، روسیه، آمریکا، انگلیس و کشورهای حوزه خلیج فارس قرار داشتند. مهم‌ترین اقلام صادراتی ترکیه شامل فندق، کشمش، انجیر خشک، زردآلوی خشک، روغن زیتون، میوه و سبزیجات تازه، مرکبات (به‌ویژه لیمو و نارنگی)، گوجه‌فرنگی، فلفل، انار، گیلاس، هلو، سیب، چای، تنباکو، آرد، ماکارونی، فرآورده‌های غلات، محصولات لبنی و انواع فرآورده‌های غذایی است.

کشاورزی حدود ۶ تا ۷ درصد کل صادرات کالاهای ترکیه را تشکیل می‌دهد و برای میلیون‌ها نفر در مناطق روستایی منبع اشتغال مستقیم و غیرمستقیم است؛ از این‌رو، هرگونه آسیب به اعتبار محصولات کشاورزی ترکیه در بازارهای بین‌المللی، به‌ویژه بازار حساس اتحادیه اروپا، می‌تواند فراتر از کاهش چند محموله صادراتی باشد و بر درآمد کشاورزان، صنایع بسته‌بندی، شرکت‌های حمل‌ونقل، ارزآوری کشور و حتی جایگاه رقابتی برند «محصولات کشاورزی ترکیه» در بازارهای جهانی اثر بگذارد.

به همین دلیل، کارشناسان اقتصادی در ترکیه بارها تأکید کرده‌اند که رعایت استانداردهای بهداشتی و کنترل باقی‌مانده سموم، دیگر صرفاً یک مسئله فنی یا کشاورزی نیست، بلکه بخشی از راهبرد حفظ رقابت‌پذیری صادراتی کشور در بازاری است که هر سال سخت‌گیرانه‌تر می‌شود.

کارشناسان چه می‌گویند؟

برکان اوزپر از کارشناسان بازار صادرات محصولات کشاورزی، معتقد است که تکرار جایگاه دوم ترکیه در اخطارهای اتحادیه اروپا برای دو سال متوالی نگران‌کننده است و خواستار انتشار عمومی نتایج آزمایش‌های باقی‌مانده سموم در داخل کشور شده است.

از نگاه او، تکرار مشکلات در محصولاتی مانند فلفل، نشانه یک مشکل ساختاری است، نه چند خطای موردی.

در همین حال کارشناسان ایمنی غذایی اروپا، معیارهای خود را به شکل شفاف به اطلاع صادرکنندگان ترک رسانده‌اند. آنان اعلام کرده‌اند که رویکرد نهادهای اروپایی مانند «سازمان ایمنی مواد غذایی اروپا» این است که حداکثر مجاز باقی‌مانده سموم (MRL) باید به‌طور دقیق رعایت شود.

این سازمان تاکید می‌کند که برنامه پایش اتحادیه اروپا سالانه بیش از ۱۰۰ هزار نمونه را بررسی می‌کند و در صورت عبور از حدود مجاز، اقدامات نظارتی و هشدار انجام می‌شود.

پژوهش منتشرشده در MDPI پیشنهاد می‌کند که ترکیه به جای برخورد کلی، به سمت پایش هدفمند بر اساس محصول و فصل حرکت کند؛ یعنی برای هر محصول، الگوی خطر، نوع سموم و زمان‌های پرریسک به‌ طور جداگانه تحلیل و مدیریت شود.

کارشناسان بازار بر این باورند که ردِ محموله‌های صادراتی محصولات کشاورزی ترکیه در اروپا، فقط یک معضل کشاورزی نیست و از برخی جهات، آن را باید به عنوان یک مسئله حکمرانی ارزیابی کرد که نیاز به بررسی و آسیب شناسی جدی دارد.

آنان توصیه می‌کنند که وزارت کشاورزی ترکیه نظام ردیابی محصولات را تقویت کند، آموزش کشاورزان را گسترش دهد، استفاده از سموم ممنوعه را به‌طور مؤثر کنترل کند و نتایج پایش را با شفافیت بیشتری منتشر کند.



۱۱ ساعت قبل / خبرگزاری تسنیم

نتانیاهو بار دیگر ترکیه را تهدید کرد - تسنیم

بین الملل

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم،‌ نخست وزیر رژیم صهیونیستی بار دیگر ترکیه را تهدید کرد. اسرائیل فعال شدن ماده 5 ناتو درصورت حمله به ارتش ترکیه را بررسی می‌کند یک مقام دولت ترکیه: تهدیدهای نتانیاهو بیانگر انزوای بین‌المللی او است پیام حملات اسرائیل در فرودگاه ابوالظهور برای ترکیه: سوریه را ترک کنید!

دفتر بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی اعلام کرد : اردوغان برای گسترش تجاوز خود به اسرائیل از سمت سوریه تلاش می کند و اسرائیل هرگز با این مسئله مسامحه نخواهد کرد.

 

در بیانیه دفتر نتانیاهو ادعا شده است : با قدرت به تحرکات خود علیه تلاشهای ترکیه برای برهم زدن ثبات منطقه! و علیه هرگونه تهدید علیه امنیت اسرائیل ادامه خواهیم داد.

تهدیدهای نتانیاهو علیه ترکیه نشان داد که رژیم صهیونیستی حتی به کشورهایی که در ظاهر به عنوان متحد آمریکا قلمداد می شوند و حتی عضو پیمان نظامی اروپایی ناتو هم به شمار می روند و با آنها روابط آشکار تجاری سیاسی دارد،همچون ترکیه، چشم طمع دارد و هیچ کشوری در منطقه از طمع ورزی و توسعه طلبی و ماجراجویی نظامی و جنگ  افروزی رژیم اشغالگر قدس در امان نیست.

انتهای پیام/  


۴ ساعت قبل / سایت مشرق

خیز لهستان برای امن‌تر کردن مرز شرقی خود با گسترش پدافند هوایی

به گزارش مشرق، دونالد تاسک نخست وزیر لهستان ادامه داد: «ما امروز در مرز شرقی امن‌تر از همیشه هستیم. لهستان بیش از هر کشور دیگری برای تدارکات نظامی و پدافند هوایی هزینه کرده و از بودجه دولتی و تأمین مالی اتحادیه اروپا، از جمله برنامه تأمین مالی دفاعی SAFE این اتحادیه استفاده می‌کند.

به نقل از پایگاه خبری polskieradio، وی در بخش دیگری از صحبت‌هایش همچنین امنیت شدیدتر در امتداد مرز لهستان با بلاروس را به عنوان مدرکی از بهبود امنیت ذکر کرد و ادامه داد تعداد افرادی که به طور غیرقانونی از مرز عبور می‌کنند از اوج چند هزار نفر در ماه به «صفر، دو یا سه» عبور در ماه کاهش یافته است.

تاسک همچنین گفت که برنامه سپر شرقی هرگز به طور کامل تکمیل نخواهد شد زیرا بخش کلیدی آن شامل نوسازی مداوم پدافند هوایی لهستان است: «ما در آغاز این راه هستیم.»

این برنامه که توسط وزارت دفاع و ارتش لهستان در سال ۲۰۲۴ اعلام شد، برای تقویت مرزهای این کشور با روسیه و بلاروس طراحی شده است. این برنامه شامل استحکامات، تأسیسات ذخیره‌سازی تجهیزات، سیستم‌های شناسایی و تأسیسات ضد پهپاد می‌شود.


۵ ساعت قبل / سایت مشرق

چرا ترکیه در مقابل رژیم اسرائیل در سوریه محتاطانه رفتار می‌کند؟

به گزارش مشرق، حملات رژیم صهیونیستی به پایگاه متروکه ابوالظهور در ادلب سوریه به بهانه استقرار نظامیان ترکیه، موضوع مهمی است که توجه تحلیلگران را به سوی خود جلب کرده است. تا اینجای کار می‌توان گفت، ظاهراً مقامات آنکارا و دمشق ترجیح داده‌اند با لحن تند به اقدامات رژیم صهیونیستی واکنش نشان ندهند.

ژنرال سلجوق بایراکتار اوغلو رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ترکیه با چند تن از همتایان منطقه‌ای خود درباره تحرکات اسرائیل در سوریه صحبت کرده و وزارت دفاع ترکیه نیز اعلام کرده: «ترکیه به مرکز دیپلماسی امنیتی منطقه‌ای تبدیل شده است. هم وزیر دفاع و هم رئیس ستاد کل ما در حال برگزاری جلساتی با همتایان خود در زمینه دیپلماسی نظامی برای امنیت و ثبات منطقه‌ای هستند. از دید ما، حمله اسرائیل به پایگاه هوایی ابوظهور اقدامی با هدف آسیب رساندن به ثبات، امنیت، وحدت و تمامیت سوریه و همچنین زیرساخت‌های آن است. ما در هر فرصتی تأکید می‌کنیم که حملاتی که حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه را نقض می‌کنند، غیرقابل قبول هستند. ما اعلام می‌کنیم که هیچ هیئت نظامی ترکیه قبل یا در حین حمله اسرائیل به پایگاه هوایی ابوظهور در سوریه در این پایگاه حضور نداشته است. برای صلح و ثبات سوریه و منطقه، ضروری است که اسرائیل چنین حملات بی‌ملاحظه‌ای را متوقف کند و الزامات قوانین بین‌المللی را رعایت کند».

در بیانیه وزارت دفاع ترکیه همچنین آمده است: «ما به حمایت از فعالیت‌های سوریه در ساخت زیرساخت‌ها و ظرفیت نظامی خود در چارچوب اصل ارتش واحد ادامه خواهیم داد».

اظهارات تند کاتس

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم اعلام کرده که اسرائیل قبل از حمله به سوریه هشدار داده بود که اجازه حضور ترکیه در این پایگاه را ندهد.

در همین حال، اسرائیل کاتس وزیر جنگ رژیم صهیونیستی، گفته که «اردوغان ترکیه را به ماجراجویی‌های خطرناک در سوریه می‌کشاند. اسرائیل به هیچ بازیگری اجازه نمی‌دهد امنیت آن را تهدید کند. بهترین کار برای اردوغان این است که به سخنرانی‌های خیالی و توخالی علیه اسرائیل در پارلمان ترکیه ادامه دهد و عزم ما برای دفاع از خود را آزمایش نکند».

این مقام صهیونیستی اشاره کرده که استقرار نظامیان ترکیه در خاک سوریه خطرناک است و تل آویو چنین چیزی را بر نمی‌تابد.

اما وزارت دفاع ترکیه در پاسخ به این اظهارات اعلام کرده که حضور نظامی ترکیه در پایگاه هوایی ابوظهور در سوریه یک ادعای واهی است و چنین چیزی صحت ندارد.

همزمان وزیر امور خارجه سوریه نیز اعلام کرده که دمشق، هیچ برنامه‌ای برای حضور نظامی ترکیه در پایگاه ادلب ندارد. اسعد حسن شیبانی به وضوح به اسرائیل اطلاع داده که هیچ برنامه‌ای برای ایجاد پایگاه نظامی ترکیه در سوریه وجود ندارد و این تأسیسات برای استفاده نیروی هوایی سوریه در حال بازسازی است.

شیبانی تأکید کرد که مقامات نظامی ترکیه در چارچوب آموزش و فعالیت‌های همکاری نظامی جامع‌تر از این پایگاه بازدید کرده‌اند. وی همچنین با لحنی کژدار و مریز گفته است: «اسرائیل هیچ توجیه مشروعی برای بمباران ندارد و سوریه برای مذاکره با اسرائیل در مورد کاهش تنش‌ها آماده است. هرگونه توافق آینده باید نگرانی‌های امنیتی هر دو طرف را در نظر بگیرد و به حاکمیت سوریه احترام بگذارد.»

تحلیلگران چه می‌گویند؟

معاذ العبدالله مدیر پژوهش خاورمیانه در سازمان «داده‌های مکان و رویداد درگیری مسلحانه» (ACLED) می‌گوید: «اسرائیل در دوره پس از اسد فقط نمی‌خواهد جنوب سوریه را امن نگه دارد یا جلوی استقرار نیروهای سوری نزدیک مرز را بگیرد؛ بلکه هدف گسترده‌تری دارد که می‌توان چنین نامید: جلوگیری از بازسازی هرگونه توان نظامی استراتژیک سوریه. این حمله تنها چند ساعت پس از بازدید هیات کارشناسی ترکیه صورت گرفته و بنابراین پیامی است که هم خطاب به دمشق و هم خطاب به آنکارا ارسال شده است. اسرائیل ظاهراً دارد یک قاعده جدید تعریف می‌کند و می‌خواهد بگوید: هر پایگاه سوری که بتواند در آینده به سکوی حضور نظامی ترکیه تبدیل شود، ممکن است پیشاپیش هدف قرار گیرد».

در همین حال در تحلیل خضر حدّور پژوهشگر غیرمقیم مرکز خاورمیانه کارنگی به این اشاره شده که «اسرائیل نمی‌خواهد سوریه نیروی هوایی داشته باشد. در دکترین امنیتی جدید اسرائیل، سوریه می‌تواند ارتش زمینی، پلیس و حکومت مرکزی داشته باشد و حتی اقتصاد و زیرساخت خود را بازسازی کند. اما نباید دوباره به یک قدرت نظامی مستقل در حوزه هوایی تبدیل شود. این دقیقاً جایی است که ترکیه وارد معادله می‌شود. زیرا ترکیه می‌تواند به سوریه آموزش، رادار، پدافند، تجهیزات و امکان بازسازی زیرساخت نظامی بدهد».

در تحلیلی مشابه، نوّار صباح پژوهشگر مسائل امنیتی و نظامی مرکز مطالعات عربی به این اشاره شده که اسرائیل قبلاً و در مارس ۲۰۲۵ میلادی نیز با همین هدف، حملاتی در پالمیرا انجام داد.

همه اینها در حالی است که به قول آصلی آیدین تاشباش تحلیلگر شورای روابط خارجی اروپا: «سوری‌ها بعد از سقوط اسد بارها اعلام کرده‌اند که دنبال جنگ با اسرائیل نیستند و مذاکرات امنیتی هم ماه‌ها جریان داشته است. ولی اسرائیل فقط به رفتار امروز دمشق نگاه نمی‌کند؛ به ساختار قدرتی می‌نگرد که ممکن است فردا با کمک ترکیه در دمشق ایجاد شود».

خانم گونول تول تحلیلگر موسسه خاورمیانه قبل از این حمله در گزارشی اعلام کرده بود: «آنکارا در حال گسترش حضور نظامی خود در سوریه پس از اسد است و بررسی ایجاد پایگاه‌های جدید و استقرار سامانه‌های راداری ترکیه در سوریه مطرح شده است. ولی اسرائیل این روند را تهدیدی برای آزادی عمل نیروی هوایی خود می‌داند و قبلاً نسبت به چنین طرح‌هایی واکنش نشان داده است».

پاسخ سطح پایین ترکیه

به طور معمول، مقامات دولت اردوغان برای مقابله با تهدیدات خارجی، از فرمولی استفاده می‌کنند که عبارت است از بالاترین میزان آتشبار رسانه‌ای همزمان با مواضع رسمی حزب حاکم، رئیس جمهور، رئیس سرویس اطلاعاتی میت، وزیر دفاع و وزیر امور خارجه.

اما پس از حمله رژیم اسرائیل به پایگاه سوری نزدیک به مرز ترکیه، برهان الدین دوران معاون وزیر امور خارجه و مسئول بخش رسانه‌ای نهاد ریاست جمهوری ترکیه، بالاترین مقامی بود که درباره این رویداد اظهار نظر کرد.

دوران گفت: «حمله به پایگاه سوریه و سخنان نتانیاهو درباره ترکیه، بازتاب جدیدی از انزوای فزاینده بین‌المللی، ترس‌های سیاسی و توهمات اوست. تلاش‌های نتانیاهو برای گمراه کردن افکار عمومی بین‌المللی با ایجاد تهدیدها و دشمنان خیالی دیگر هیچ تاثیری ندارد. نخست وزیر اسرائیل، خصومت با ترکیه را به عنوان یک راه نجات سیاسی می‌بیند. ولی جامعه بین‌المللی و کشورهای منطقه در حال اتخاذ موضع قوی علیه ذهنیت اشغالگرانه نتانیاهو و پروژه او برای شروع جنگ منطقه‌ای هستند و از برقراری صلح و آرامش در خاورمیانه حمایت می‌کنند. کل منطقه در حال متحد شدن علیه یک بازیگر بی‌ثبات‌کننده استراتژیک است. دولت نتانیاهو تمام تلاش‌های دیپلماتیک و گفتگو را کنار گذاشته است. پویایی اساسی در موضع اسرائیل نسبت به ترکیه این نیست که ترکیه تهدیدی برای اسرائیل است، بلکه این است که با سیاست‌های منطقه‌ای اسرائیل مخالف است».

ترکیه، حرکتِ دست به عصا

مقامات ترکیه قبلاً به دنبال جا انداختن این شعار بودند که در زمینِ بازی سوریه همه چیز بر اساس خواسته‌های آنکارا پیش رفته و برنده مطلق در این بازی، ترکیه است. اما حالا شاهد این هستیم که ترکیه، در برابر رفتارهای تجاوزکارانه و قلدرانه رژیم صهیونیستی، نهایتاً به این اکتفا می‌کند که از واشنگتن بخواهد اسرائیل را مهار کند.

یکی از دلایل این حجم از رفتار محتاطانه، ارتباط ظریف میدان سوریه و پرونده‌های شرق مدیترانه است. به باور تحلیلگران و ناظران سیاسی، اگر سوریه و مدیترانه شرقی را دو پرونده جداگانه ببینیم، رفتار ترکیه در برابر اسرائیل ممکن است متناقض به نظر برسد. اما اگر آنها را یک مجموعه ژئوپلیتیکی به‌هم‌پیوسته ببینیم، منطق «رقابت مدیریت‌شده» برجسته می‌شود.

رقابت ترکیه و اسرائیل اکنون تقریباً در همه پرونده‌های منطقه‌ای اعم از سوریه، مدیترانه شرقی، واشنگتن و حتی دریای سرخ اثر گذاشته، اما آنکارا باز هم رفتار محتاطانه دارد.

ترکیه تمایل دارد ضمن حفظ موازنه رقابتی با رژیم اسرائیل در سوریه، این موضوع را هم به خاطر داشته باشد که در پرونده سیاسی – امنیتی قبرس و همچنین در مباحث نفتی – گازی شرق مدیترانه، ناچار است به نوعی، رقابت با رژیم اسرائیل را مدیریت کند. چرا که در دو سال اخیر، تیم نتانیاهو در توافق با مقامات هر دو کشور قبرس و یونان، عملاً در پیرامونِ نزدیک ترکیه، حجم عظیمی از تاسیسات راداری، موشکی و تسلیحاتی مستقر کرده‌اند.

در نتیجه برخلاف تبلیغات گسترده‌ای که در رسانه‌های آکپارتی می بینیم، ترکیه نمی‌تواند به سادگی در برابر رژیم اسرائیل موضع بگیرد.

نتانیاهو در این مدت، توانسته در جلب همراهی و همفکری یونان، قبرس، مصر و آمریکا به گونه‌ای عمل کند که شرایط برای ترکیه دشوار شود. پس اگر ترکیه با اسرائیل وارد نوعی از جنگ سرد تمام‌عیار شود، عملاً با یک شبکه بزرگ‌تر روبه‌رو خواهد شد.

پس بیش از آن که احتمال افزایش تنش بین ترکیه و رژیم اسرائیل در میان باشد، می‌توان به نوعی از سناریوی احتمالی سازش اندیشید که در آن، ترکیه ناچار می‌شود در قبال گرفتن مجموعه‌ای از امتیازات محدود در مدیترانه شرقی، در زمینِ بازی سوریه در برابر رژیم اسرائیل، ظهور و بروز سرکشانه و قدرتمندانه‌ای نداشته باشد.




 ادامه نقض آتش بس در لبنان - تسنیم
۴ ساعت قبل / خبرگزاری تسنیم

ادامه نقض آتش بس در لبنان - تسنیم

رژیم صهیونیستی مناطق مختلف جنوب لبنان را بمباران کرد.

 شروط صنعا برای ریاض
۱۷ ساعت قبل / سایت تابناک

شروط صنعا برای ریاض

عضو شورای عالی سیاسی صنعا، تأکید کرد که اگر عربستان سعودی قصد دارد از آنچه او «درخت جنایت و محاصره» علیه یمن خواند، فاصله بگیرد، باید با برداشتن گام‌های عملی...

 سفر ولیعهد عربستان به فرانسه برای دیدار با امانوئل ماکرون
۱۲ ساعت قبل / سایت هم میهن

سفر ولیعهد عربستان به فرانسه برای دیدار با امانوئل ماکرون

محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، در سفری رسمی وارد فرانسه شد تا با رئیس‌جمهور این کشور درباره تحولات جاری در منطقه غرب آسیا گفتگو کند.

 انفجارهای مهیب انبار مهمات در لیبی - تسنیم
۴ ساعت قبل / خبرگزاری تسنیم

انفجارهای مهیب انبار مهمات در لیبی - تسنیم

گزارش‌ها از لیبی از وقوع انفجارهای شدید در یک انبار مهمات خبرمی دهند.

 واکنش مقامات عمان به تهدیدهای ترامپ درباره مذاکرات ایران
۱۲ ساعت قبل / سایت هم میهن

واکنش مقامات عمان به تهدیدهای ترامپ درباره مذاکرات ایران

مقامات عمانی در واکنش به اظهارات اخیر دونالد ترامپ مبنی بر تهدید به حمله نظامی علیه این کشور به دلیل نقش میانجی‌گرانه در گفتگوهای مرتبط با ایران، اعلام کردند که این تهدیدها را جدی نمی‌گیرند.

 فرمان پهپادهای روسی در دست «اون»
۷ ساعت قبل / روزنامه دنیای اقتصاد

فرمان پهپادهای روسی در دست «اون»

دنیای‌ اقتصاد: مقام‌های ارشد اطلاعاتی اوکراین مدعی هستند موج جدیدی از نیروهای کره‌شمالی که تعدادشان در روسیه به 8500 نفر می‌رسد شامل یگان‌های پهپادی است که احتمالا برای حمله به اهدافی در خاک اوکراین به کار گرفته می‌شوند.