قیمت طلا امروز




 سایت اقتصاد ۲۴ / ۱۴۰۵/۰۵/۱۱

پشت پرده رکود بورس؛ چرا سرمایه‌ها هنوز به بازار سهام برنگشته‌اند؟

شاخص کل بورس تهران در دهمین روز از ماه مرداد ۱۴۰۵، با افت ۱۹ هزار و ۸۲۳ واحدی مواجه شد. افتی معادل ۰.۳۹ درصدی که منجر شد شاخص در سطح پنج میلیون و ۵۵ هزار واحد بایستد.
 پشت پرده رکود بورس؛ چرا سرمایه‌ها هنوز به بازار سهام برنگشته‌اند؟

اقتصاد۲۴- هفته گذشته بورس تهران پس از یک دوره افول روند صعودی را پیش گرفت. بورس سبزپوش شد. روندی که در نخستین روز از هفته جاری تغییر کرد. وضعیت کنونی از نگاهی از برخی تحلیلگران بازار بیشتر یک وقفه در روند موجود و ناشی از رفتار طبیعی معامله‌کنندگان است. اما از نگاه برخی دیگر فضای کنونی رکودی است که عامل اصلی آن نااطمینانی سیاسی است. از نگاه برخی دیگر از این کارشناسان ریشه محدودیت‌های بورس را باید در ساختار اقتصادی و مداخلات سیاستگذار جست‌و‌جو کرد

«اعتماد» در گفت‌و‌گو با سه تحلیلگر بازار سرمایه شرایط کنونی را واکاوی کرده است. در این گفت‌و‌گو‌ها می‌توان دید که سهیلا نقی‌پور، تحلیلگر بازار سرمایه، افت اخیر را نشانه ضعف بازار نمی‌داند، بلکه بخشی از فرآیند طبیعی معاملات پس از یک دوره صعودی مطرح می‌کند. او با نگاهی خوشبینانه بر این باور است که با کاهش ریسک‌های سیاسی، با پشتوانه‌های بنیادی موجود می‌توان زمینه بازگشت بازار به روند مثبت را فراهم کرد.

در مقابل امیرعباس باقری نگاه محتاطانه‌تری دارد و معتقد است متغیر‌های سیاسی در مقطع فعلی بر عوامل بنیادی غلبه کرده‌اند. تفاوت اصلی دیدگاه او با نقی‌پور این است که حتی گزارش‌های مطلوب شرکت‌ها را نیز در شرایط افزایش نااطمینانی، محرک کافی برای رشد بازار نمی‌داند. از نگاه او، تا زمانی که چشم‌انداز سیاسی روشن‌تر نشود، سرمایه‌گذاران ترجیح می‌دهند با احتیاط عمل کنند. البته او برخلاف نگاه کاملا منفی، معتقد است برخی صنایع مانند غذایی و دارویی یا سهام ارزنده همچنان مورد توجه سرمایه‌گذاران قرار دارند.

فردین آقابزرگی، اما فراتر از شرایط کوتاه‌مدت بازار، ریشه مشکلات بورس را در ساختار اقتصادی و نحوه حکمرانی بازار سرمایه بررسی می‌کند. تفاوت دیدگاه او این است که مشکل بورس را فقط به جنگ، تحریم یا ریسک‌های سیاسی محدود نمی‌کند، بلکه عواملی مانند قیمت‌گذاری دستوری، دخالت سیاستگذار و حضور گسترده نهاد‌های دولتی و شبه‌دولتی را از موانع اصلی توسعه بازار می‌داند. با این حال، او مانند دو کارشناس دیگر معتقد است بورس از نظر ارزندگی ظرفیت رشد دارد. افت معاملات

شاخص کل بورس تهران در دهمین روز از ماه مرداد ۱۴۰۵، با افت ۱۹ هزار و ۸۲۳ واحدی مواجه شد. افتی معادل ۰.۳۹ درصدی که منجر شد شاخص در سطح پنج میلیون و ۵۵ هزار واحد بایستد. در مقابل، شاخص کل هم‌وزن با رشد هفت هزار و هفت واحدی معادل ۰.۴۹ درصد افزایش، به یک میلیون و ۴۳۹ هزار واحد رسید؛ واگرایی که نشان می‌دهد نماد‌های کوچک‌تر همچنان مقاومت بیشتری نسبت به بزرگان بازار دارند.

نگاهی گذرا به معاملات نشان می‌دهد، در بخش سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی، حجم معاملات به ۶۲.۸ میلیارد سهم رسید و ارزش معاملات ۲۶ هزار و ۴۵ میلیارد تومان ثبت شد. همزمان سرانه خرید حقیقی‌ها ۷۷ میلیون تومان بود، و سرانه فروش به ۹۹ میلیون تومان؛ اختلافی که به وضوح برتری فروشندگان را تایید می‌کند.

قدرت خرید حقیقی‌ها در سطح منفی ۱.۲۹ قرار گرفت و در نهایت خروج هزار و ۴۱۶ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار به ثبت رسید. آینده روشن بازار سرمایه

سهیلا نقی‌پور، تحلیلگر بازار سرمایه در گفت‌و‌گو با «اعتماد» درباره وضعیت بازار سرمایه تهران در هفته اول مرداد می‌گوید: «بازار سرمایه تهران در روز‌های اخیر، پس از یک دوره صعودی پرشتاب، وارد فاز جدیدی از معاملات شده است و شاخص کل بورس که تا چندی پیش روندی رو به رشد را تجربه می‌کرد، اکنون در یک اصلاح قیمتی و زمانی قرار گرفته و به تعبیر فعالان بازار، در حال سپری کردن یک استراحت موقت است. این رفتار طبیعی در بازار‌های مالی، پس از رشد‌های شارپی، حاکی از نفسگیری بازار و ارزیابی مجدد سهامداران از شرایط موجود محسوب می‌شود.»

او سپس درخصوص وضعیت نخستین روز معاملاتی این هفته توضیح می‌دهد: «عملکرد شاخص‌ها نشانه‌ای امیدوارکننده از تغییر رویکرد فعالان بازار را به نمایش گذاشت؛ هرچند شاخص کل بورس با افت مواجه شد، اما شاخص کل هم‌وزن با رشد مثبت به کار خود پایان داد و این واگرایی نشان می‌دهد که فشار فروش عمدتا بر نماد‌های بزرگ و شاخص‌ساز متمرکز بوده، در حالی که در مقابل، خریداران تمایل بیشتری به سمت نماد‌های کوچک و متوسط بازار داشته‌اند. این رفتار پتانسیلی مثبت برای بازار تلقی می‌شود، چرا که نشان از توزیع متوازن‌تر نقدینگی و توجه سرمایه‌گذاران به فرصت‌های موجود در لایه‌های مختلف بازار دارد.»

این تحلیلگر بازار سرمایه ادامه می‌دهد: «یکی از عوامل مهمی که توجه سرمایه‌گذاران را به خود جلب کرده، انتشار گزارش‌های عملکرد ماهانه شرکت‌ها در سامانه کدال است و بررسی گزارش‌های منتشر شده، طی روز‌های اخیر نشان می‌دهد که اغلب شرکت‌ها عملکرد قابل قبولی داشته‌اند و برخی صنایع نظیر پتروشیمی، فلزات اساسی و بانکی با ثبت رکورد‌های درآمدی، سودآوری خود را بهبود بخشیده‌اند؛ این گزارش‌ها که عمدتا منعکس‌کننده افزایش نرخ فروش، رشد تولید و افزایش بهره وری شرکت‌ها بوده، بنیاد‌های بازار را مستحکم ساخته است.»

بیشتر بخوانید: پیش‌بینی بورس امروز یکشنبه ۱۱ مرداد ۱۴۰۵ / خطر سقوط از کانال ۵ میلیونی؟

با این حال از نگاه سهیلا نقی‌پور «جو حاکم بر بازار همچنان با احتیاط همراه است و یکی از عوامل کلیدی این محافظه‌کاری، افزایش سطح ریسک‌های سیستماتیک به شمار می‌رود. ریسک سیستماتیک که به ریسک غیرقابل اجتناب و ناشی از عوامل کلان اقتصادی و سیاسی اطلاق می‌شود، اخیرا بار دیگر به یک دغدغه جدی برای سرمایه‌گذاران بدل شده و تهدیدات مربوط به زیرساخت‌های اقتصادی و سیاسی کشور، که عمدتا از سوی سرمایه‌گذاران نهادی به عنوان ریسک بازار تلقی می‌شود، باعث شده تا با وجود گزارش‌های بنیادی مطلوب، بسیاری از سرمایه‌گذاران فعلا رویکردی محتاطانه در پیش بگیرند.»

او وضعیت بازار سرمایه را هفته جاری اینگونه تحلیل می‌کند که «با توجه به افزایش نرخ ارز مرکز مبادله و همچنین گزارش‌های خوب در صورت‌های مالی شرکت‌ها، به نظر نمی‌رسد که بتوانیم انتظار ریزش سخت و سنگینی داشته باشیم. بر این اساس، چنانچه سطح تهدیدات نظامی کاهش یابد، بازار سهام می‌تواند به وضعیت متعادل و حتی مثبت بازگردد و از این رو، چشم‌انداز کلی بازار با وجود احتیاط فعلی، خالی از امیدواری نیست.» بازار در هاله ابهام

در مورد هفته سبز بورس و علل ورود بازار به فاز اصلاحی، امیرعباس باقری، تحلیلگر بازار بورس در نگاهی متفاوت از نقی‌پور به «اعتماد» می‌گوید: «بازار سرمایه ایران پس از تجربه یک دوره افت قابل توجه طی دو تا سه هفته اخیر، اکنون وارد فاز اصلاحی شده؛ مرحله‌ای که بیش از آنکه ناشی از متغیر‌های بنیادی شرکت‌ها باشد، تحت تأثیر افزایش ریسک‌های سیاسی و ژئوپلیتیکی قرار دارد. تشدید تنش‌ها و افزایش تهدید‌های مطرح شده از سوی امریکا، بار دیگر سایه نااطمینانی را بر فضای اقتصادی کشور گسترانده و موجب شده است سرمایه‌گذاران با احتیاط بیشتری نسبت به ورود سرمایه‌های جدید به بازار سهام اقدام کنند.»

او در جریان بررسی معاملات روز‌های اخیر توضیح می‌دهد: «این معاملات نشان می‌دهد که مهم‌ترین عامل اثرگذار بر روند بورس، نه عملکرد شرکت‌ها، بلکه افزایش سطح ریسک سیستماتیک است. در شرایطی که سرمایه‌گذاران قادر به پیش‌بینی چشم‌انداز سیاسی نیستند، طبیعی است که تصمیمات سرمایه‌گذاری با تردید همراه شود و بخشی از نقدینگی ترجیح دهد تا مشخص شدن وضعیت، در حاشیه بازار باقی بماند. به همین دلیل، فشار فروش در بسیاری از نماد‌ها همچنان ادامه دارد و شاخص‌های بازار نیز نتوانسته‌اند روندی پایدار و صعودی را آغاز کنند.» این در حالی است که از منظر بنیادی به گفته امیرعباس باقری «شرایط بسیاری از شرکت‌های بورسی همچنان مطلوب ارزیابی می‌شود. گزارش‌های عملکرد ماهانه و صورت‌های مالی منتشر شده در صنایع مختلف نشان می‌دهد که بخش قابل توجهی از بنگاه‌های اقتصادی توانسته‌اند عملکرد مناسبی را به ثبت برسانند. صنایع صادرات‌محور، برخی شرکت‌های کالایی و حتی تعدادی از صنایع داخلی، گزارش‌هایی فراتر از انتظارات بازار ارائه کرده‌اند که در شرایط عادی می‌توانست زمینه‌ساز افزایش تقاضا و رشد قیمت سهام باشد.»

این تحلیلگر بازار بورس می‌افزاید: «با این حال، تجربه بازار سرمایه ایران بار‌ها نشان داده است که در دوره‌های افزایش ریسک‌های سیاسی، متغیر‌های بنیادی برای مدتی در حاشیه قرار می‌گیرند و تصمیمات سرمایه‌گذاران بیش از هر چیز تحت تأثیر اخبار و تحولات سیاسی اتخاذ می‌شود. به عبارت دیگر، تا زمانی که سطح نااطمینانی کاهش نیابد، گزارش‌های مناسب شرکت‌ها نیز به تنهایی قادر نخواهند بود مسیر کلی بازار را تغییر بدهند.»

البته در میان فضای منفی حاکم بر بازار بر اساس اظهارات امیرعباس باقری «برخی صنایع رفتار متفاوتی از خود نشان داده‌اند. طی روز‌های اخیر، نماد‌های گروه‌های غذایی و دارویی با افزایش تقاضا مواجه بوده‌اند و حتی در برخی از شرکت‌های این دو صنعت، شاهد تشکیل صف‌های خرید بوده‌ایم. این موضوع نشان می‌دهد که بخشی از سرمایه‌ها در شرایط پرریسک به سمت صنایع تدافعی حرکت کرده‌اند؛ صنایعی که به دلیل ماهیت فعالیت، تقاضای نسبتا پایدار و وابستگی کمتر به تحولات بین‌المللی، معمولا در دوره‌های افزایش ریسک مورد توجه سرمایه‌گذاران قرار می‌گیرند.» او ادامه می‌دهد: «علاوه بر این، در برخی از نماد‌های ارزنده و پرپتانسیل بازار نیز همچنان تقاضای مناسبی مشاهده می‌شود و حتی در معاملات روز گذشته نیز تعدادی از این نماد‌ها با صف خرید همراه بودند. این مساله بیانگر آن است که نگاه تحلیلی هنوز به طور کامل از بازار خارج نشده و بخشی از سرمایه‌گذاران، افت قیمت‌ها را فرصتی برای ورود تدریجی به سهام ارزنده تلقی می‌کنند. با این وجود، این تقاضا هنوز آنقدر گسترده نیست که بتواند فضای کلی بازار را از وضعیت احتیاط خارج کند.»

امیرعباس باقری در جمع‌بندی اظهاراتش همچون گذشته تاکید می‌کند: «بورس ایران در مقطع کنونی بیش از هر زمان دیگری به تحولات سیاسی و کاهش ریسک‌های سیستماتیک وابسته شده است. تا زمانی که چشم‌انداز روشنی از کاهش تنش‌های منطقه‌ای و بین‌المللی یا آغاز دوباره مسیر مذاکرات شکل نگیرد، انتظار می‌رود فضای احتیاط بر معاملات حاکم باشد و نوسانات بازار ادامه پیدا کند.» برایند مثبت بازار

مهم‌ترین ویژگی بازار بورس در هفته منتهی به ۷ مرداد از نگاه فردین آقابزرگی کارشناس بازار سرمایه همان حساسیت آن به سیاست‌های برون‌مرزی، تغییرات ژئوپلیتیکی است. فردین آقابزرگی در گفت‌و‌گو با «اعتماد» تاکید می‌کند: «ابهامات موجود در مورد حصول توافق و موضوع بالا گرفتن جنگ و مسائل مشابه همچنان سایه سنگینی بر بازار سرمایه انداخته است.»

اگرچه کماکان از نگاه این کارشناس بازار بورس سطح ارزندگی این بازار نسبت به بازار‌های دیگر قابل توجه‌تر است. این کارشناس بازار سرمایه می‌گوید: «اگر سطح ارزندگی بازار‌ها با یکدیگر مقایسه شود، با وجود رکودی که در بازار‌های بورس، مسکن، خودرو، ارز و طلا ایجاد شده، بازار سرمایه مناسب‌ترین بازاری است که از این مسائل کمتر تاثیرپذیرفته. با این حال، ریسک‌های سیستماتیک همچنان بزرگ‌ترین ریسک و دغدغه فعالان بازار سرمایه به شمار می‌روند. به گفته وی، ابلاغیه‌های جدید، تغییر زیرساخت‌های معاملاتی و دخالت قانونگذار در سودآوری شرکت‌ها از طریق قیمت‌گذاری دستوری و سایر موارد مشابه، همچنان مهم‌ترین ریسک‌های بازار سرمایه هستند.»

طبق اظهارات آقابزرگی مهم‌ترین چالش بازار سرمایه کماکان همان وضعیت «نابازار بورس» است. وی می‌گوید: «اگر بخواهیم مهم‌ترین چالش بورس را بیان کنیم، باید گفت که بورس در ظاهر یک بازار محسوب می‌شود، اما در واقع یک «نابازار» است؛ چرا که به دلیل احاطه و تسلط دولت ـ منظور حاکمیت ـ و حضور گسترده موسسات و شرکت‌های وابسته به حاکمیت، نظام و دولت، سایه سنگینی بر این بازار وجود دارد.»

او می‌افزاید: «هدایت سودآوری شرکت‌ها در جهت منافع خود، تصمیمات ذی‌نفعانه و موارد مشابه، از جمله دغدغه‌هایی است که طی سال‌های گذشته همواره مورد توجه فعالان بازار سرمایه و سهامداران خرد بوده است. سهامداران خرد معمولا تحت تأثیر این شرایط قرار می‌گیرند.» این کارشناس بازار سرمایه ادامه می‌دهد: «با وجود همه این مسائل و شرایطی که مطلوب و مورد انتظار بازار سرمایه نیست، بورس نسبت به سایر بازار‌ها همچنان متمایز است و این ظرفیت را دارد که در صورت بهبود شرایط سیاسی و برون‌مرزی، شاهد شکوفایی و جهش بازار سرمایه باشیم.» فرزین آقابزرگی می‌افزاید: «در شرایطی که سایه جنگ و مخاصمات بر کشور وجود دارد و در حالی که پیش از این درگیر تنش با یک یا دو کشور بودیم، اکنون تعداد بیشتری از کشورها، چه در منطقه و چه خارج از منطقه، درگیر این مسائل هستند، اما در صورت بهبود شرایط، ظرفیت‌های مثبتی برای بازار سرمایه وجود خواهد داشت.»

آقابزرگی با اشاره به تفاهمنامه ۳۰۰ میلیارد دلاری صندوق سرمایه‌گذاری می‌گوید: «در صورت ایجاد شرایط مناسب، می‌توان انتظار شکوفایی و جهش شارپی بورس را داشت. این موضوع یک ضریب احتمالی مثبت در کنار وضعیت فعلی بازار است؛ بازاری که اکنون با شرایط نه چندان مناسب و سایه سنگین جنگ مواجه است.»

او می‌افزاید: «با توجه به اینکه فعالان بازار سرمایه و بورس آینده‌نگر هستند، این انتظار وجود دارد که آینده بازار از وضعیت فعلی منفی‌تر نباشد و حتی احتمال بهبود شرایط نیز وجود دارد. به همین دلیل مشاهده می‌شود که پس از فروکش کردن تنش‌های ناشی از جنگ، ورود پول حقیقی، سبزپوشی یکپارچه بازار و افزایش علاقه‌مندی سرمایه‌گذاران به بورس اتفاق افتاده است.»

به اعتقاد این کارشناس بازار سرمایه «روند و برآیند بازار سرمایه رو به مثبت است و حتی با وجود شرایط ناپایدار و بی‌ثبات فعلی، بازار به سمت شاخص ۷ میلیون واحد حرکت خواهد کرد. اصول و ادبیات اقتصادی حکم می‌کند که بورس نباید از تورم عقب بماند. با توجه به تورم ۷۵ تا ۸۰ درصدی، ناچارا تا پایان سال شاخص کل بازار سرمایه به سمت عددی که اشاره شد، هدایت خواهد شد.» منبع: روزنامه اعتماد



۱ ساعت قبل / روزنامه عصر اقتصاد

کمر بورس ریز بار هزینه ها خم شد، دلار می تازد

مریم غدیرپور قیمت دلار این روزها افسار گسیخته و بدون تبعیت از دستورهای رسمی، بخش مهمی از معادلات اقتصادی کشور را تحت تاثیر قرار می دهد و با عبور از مرزهای جدید، انتظارات تورمی را افزایش می دهد.

در سوی دیگر، بازار سهام نیز در روزهایی قرار گرفته است که شاخص ها به محدوده های اوج نزدیک شده اند و بسیاری از فعالان بازار، ادامه روند صعودی را پیش بینی می کنند، اما فاصله میان رشد نرخ ارز و بازدهی بورس همچنان پرسش مهمی را پیش روی سرمایه گذاران قرار می دهد.

در نگاه نخست، افزایش نرخ دلار باید ارزش ریالی فروش شرکت های صادرات محور را افزایش دهد و سودآوری بنگاه های بزرگ بورسی را تقویت کند، اما این رابطه در اقتصاد ایران به سادگی قابل تعمیم نیست و عوامل متعددی می توانند اثر رشد ارز را خنثی کنند. مطالب پیشنهادی تثبیت قیمت جهانی طلا در بالاترین سطح یک ماهه ۱۴۰۰/۰۱/۲۷ تخفیفات گسترده در بازار لوازم خانگی /قیمت تلویزیون در یک روز ۵ میلیون تومان کاهش یافت ۱۴۰۱/۰۸/۳۰

افزایش هزینه مواد اولیه، انرژی، حمل ونقل، دستمزد، تامین مالی و مالیات، بخشی از درآمد اسمی شرکت ها را جذب می کند و اجازه نمی دهد رشد فروش به همان نسبت به سود واقعی تبدیل شود.

از سوی دیگر، کاهش قدرت خرید خانوار، ضعف تقاضای داخلی، محدودیت های صادراتی، دشواری بازگشت ارز و بی ثباتی مقررات، چشم انداز سودآوری شرکت ها را با ابهام مواجه می کند و سرمایه گذار را از پذیرش ریسک بیشتر باز می دارد.

بازار سرمایه به جای واکنش مستقیم به قیمت دلار، به کیفیت سود، جریان نقد، تداوم تولید و پیش بینی پذیری اقتصاد توجه می کند و همین تفاوت، دلیل اصلی عقب ماندن بورس از دلار محسوب می شود.

ساسان باقرپناه، کارشناس ارشد مالی و اقتصاد در اقتصاد ایران، در گفت و گوی اختصاصی با عصر اقتصاد، ابعاد این شکاف را تشریح کرده است و حاصل این گفت و گو پیش روی خوانندگان قرار می گیرد. تولید به صرفه نیست

ساسان باقرپناه، کارشناس ارشد مالی و اقتصاد در اقتصاد ایران، در گفت و گوی اختصاصی با عصر اقتصاد تاکید کرد: افزایش نرخ دلار، به تنهایی نمی تواند رشد پایدار بازار سرمایه را تضمین کند.

بسیاری از بنگاه ها همزمان با افزایش نرخ فروش، با رشد هزینه مواد اولیه، انرژی، حمل ونقل، دستمزد، تامین مالی و مالیات مواجه می شوند و در نتیجه بخش مهمی از درآمد اضافی خود را از دست می دهند

به گفته وی، رشد نرخ ارز ممکن است درآمد ریالی شرکت های صادرات محور را افزایش دهد، اما زمانی این رشد به سود واقعی تبدیل می شود که حجم فروش، تولید، حاشیه سود و جریان نقد عملیاتی شرکت نیز تقویت شود.

این کارشناس ارشد مالی و اقتصاد در ادامه افزود: بسیاری از بنگاه ها همزمان با افزایش نرخ فروش، با رشد هزینه مواد اولیه، انرژی، حمل ونقل، دستمزد، تامین مالی و مالیات مواجه می شوند و در نتیجه بخش مهمی از درآمد اضافی خود را از دست می دهند. در چنین شرایطی، رشد اسمی فروش لزوما به معنای افزایش سود واقعی شرکت تلقی نمی شود.

باقرپناه معتقد است سرمایه گذار بیش از قیمت روز دلار، به چشم انداز آینده شرکت توجه می کند و می خواهد بداند آیا فروش، تولید، سودآوری و دسترسی بنگاه به سرمایه در گردش تداوم پیدا می کند. ازهمین رو، بی ثباتی مقررات، نرخ بهره بالا، ضعف تقاضای داخلی و کاهش اعتماد، مانع اصلی همراهی بورس با دلار محسوب می شود. تغییرمداوم مانع ورود پر قدرت شرکت ها به بورس

این کارشناس ارشد مالی و اقتصاد در اقتصاد ایران، می گوید سرمایه گذار در تحلیل یک شرکت تنها به این موضوع توجه نمی کند که بنگاه در سال جاری چه میزان فروش داشته است، بلکه می خواهد بداند این فروش در دوره های بعد نیز قابل تکرار خواهد بود یا خیر.

او باید بررسی کند که آیا حاشیه سود شرکت حفظ می شود، آیا بنگاه توان ادامه تولید را دارد، آیا سرمایه در گردش برای تامین مواد اولیه کافی است و آیا سیاست های جدید می تواند مسیر فعالیت شرکت را محدود کند.

به گفته باقرپناه، در اقتصادی که تصمیم های ارزی، تجاری و قیمت گذاری به صورت مداوم تغییر می کند، پاسخ دادن به این پرسش ها دشوارتر می شود و همین ابهام، بخشی از سرمایه گذاران را از ورود پرقدرت به بازار سهام باز می دارد. بازار سرمایه بیش از آنکه از یک عدد بزرگ هراس داشته باشد، از عدد نامعلوم و چشم انداز غیرقابل پیش بینی نگران می شود.

او توضیح می دهد که یک شرکت می تواند با نرخ ارز بالا، هزینه انرژی سنگین یا مالیات بیشتر برنامه ریزی کند، مشروط بر اینکه قواعد بازی در ماه های آینده مشخص بماند. زمانی که دستورالعمل ها پی در پی تغییر می کنند، نرخ های متفاوت برای ارز وجود دارد، مقررات صادرات و واردات ناگهان اصلاح می شوند و بنگاه درباره قیمت مواد اولیه یا نحوه فروش محصولات خود اطمینان ندارد، سرمایه گذار با احتیاط بیشتری تصمیم می گیرد.

باقرپناه وضعیت عمومی اقتصاد را نیز یکی از عوامل مهم رفتار بورس می داند و تاکید می کند که کاهش قدرت خرید خانوار و تضعیف تقاضای داخلی می تواند فروش واقعی بسیاری از شرکت ها را کاهش دهد. در چنین شرایطی، افزایش اسمی قیمت محصولات لزوما نمی تواند افت حجم فروش را جبران کند و رشد ارقام مالی ممکن است تنها حاصل تورم باشد.

به گفته او، اقتصاد تورمی می تواند درآمد شرکت ها را بزرگ تر نشان دهد، اما بزرگ شدن اعداد به معنای افزایش توان واقعی بنگاه نیست و حتی ممکن است شرکت در مقایسه با سال گذشته قدرت اقتصادی کمتری پیدا کرده باشد. از همین رو، تحلیل عملکرد شرکت تنها با مقایسه ارقام اسمی می تواند سرمایه گذار را گمراه کند.

او تاکید می کند که سرمایه گذار باید به کیفیت سود توجه کند و میان سود حاصل از عملیات اصلی، سود ناشی از افزایش قیمت دارایی ها، تسعیر ارز و عوامل مقطعی تفاوت بگذارد. جریان نقد عملیاتی، میزان بدهی، هزینه مالی و توان تامین سرمایه در گردش، تصویر دقیق تری از وضعیت واقعی شرکت ارائه می دهد. نقش نرخ بازده بدون ریسک

باقرپناه نرخ بازده بدون ریسک را نیز در رفتار سرمایه گذاران موثر می داند و می گوید هر اندازه سود سپرده و ابزارهای کم ریسک جذاب تر شود، بازار سهام باید بازده بیشتری برای پذیرش ریسک ارائه کند. بنابراین افزایش نرخ دلار به تنهایی نمی تواند سرمایه گذار را به خرید سهام متقاعد کند و بورس تنها زمانی می تواند همپای ارز حرکت کند که سودآوری، ثبات مقررات، اعتماد عمومی و چشم انداز اقتصاد تقویت شود.

از همین رو، بازار سرمایه بیش از گذشته به آینده نگاه می کند و درباره تداوم فروش، حفظ حاشیه سود، توان تولید و کفایت سرمایه در گردش قضاوت می کند.

این کارشناس ارشد مالی و اقتصاد در اقتصاد ایران، می گوید سرمایه گذار در تحلیل یک شرکت تنها به این موضوع توجه نمی کند که بنگاه در سال جاری چه میزان فروش داشته است، بلکه می خواهد بداند این فروش در دوره های بعد نیز قابل تکرار خواهد بود یا خیر.

باقرپناه نرخ بازده بدون ریسک را نیز در رفتار سرمایه گذاران موثر دانست و گفت هر اندازه سود سپرده و ابزارهای کم ریسک جذاب تر شود، بازار سهام باید بازده بیشتری برای پذیرش ریسک ارائه کند. بنابراین افزایش نرخ دلار به تنهایی نمی تواند سرمایه گذار را به خرید سهام متقاعد کند و بورس تنها زمانی می تواند همپای ارز حرکت کند که سودآوری، ثبات مقررات، اعتماد عمومی و چشم انداز اقتصاد تقویت شود. کلام آخر

باقرپناه در جمع بندی این بحث تاکید می کند بازار سرمایه بیش از قیمت دلار، به چشم انداز روشن و قابل پیش بينی نیاز دارد. افزایش نرخ ارز می تواند درآمد اسمی برخی شرکت ها را بالا ببرد، اما زمانی به ارزش واقعی سهام منجر می شود که تولید، فروش، حاشیه سود و جریان نقد عملیاتی نیز تقویت شود.

وی معتقد است بنگاهی که نتواند آینده هزینه های مواد اولیه، انرژی، دستمزد، مالیات، تامین مالی و مقررات را پیش بینی کند، حتی با رشد درآمد نیز نمی تواند اعتماد سرمایه گذاران را جلب کند. تغییر مداوم دستورالعمل ها، نوسان نرخ های مختلف ارز، ضعف تقاضای داخلی و جذابیت ابزارهای کم ریسک، فاصله میان رشد دلار و بورس را افزایش می دهد.

بنابراین رشد پایدار بازار سهام زمانی شکل می گیرد که ثبات اقتصادی، پیش بینی پذیری سیاست ها، کیفیت سود و اعتماد عمومی همزمان تقویت شوند و سرمایه گذار امکان ارزیابی آینده شرکت را پیدا کند. تگ هااخبار برگزیده بازار ارز قیمت دلار نرخ دلار




 چرا قیمت بیت کوین ناگهان جهش کرد؟ - سرمایه و بورس
۲ ساعت قبل / سایت سرمایه و بورس

چرا قیمت بیت کوین ناگهان جهش کرد؟ - سرمایه و بورس

به گزارش پایگاه خبری سرمایه و بورس، قیمت بیت کوین طی ۴۸ ساعت گذشته حدود ۱۸ درصد افزایش یافته و به بیش از ۷۷ هزار و ۶۰۰ دلار رسیده است. این ارز دیجیتال پیش از این رشد، از اواخر ماه مه تاکنون بالاتر از سطح ۷۰ هزار دلار معامله نشده بود. کارشناسان معتقدند مهم‌ترین محرک

 کاهش بی‌سابقه تردد در تنگه هرمز/ تنش در آبراه استراتژیک بالا گرفت؟
۸ ساعت قبل / روزنامه تعادل

کاهش بی‌سابقه تردد در تنگه هرمز/ تنش در آبراه استراتژیک بالا گرفت؟

اقتصاد‌آنلاین: شرکت داده‌های کشتیرانی کپلر از کاهش شدید تردد در تنگه هرمز خبر داد.

 نماینده مجلس: مشکل بازار کمبود کالا نیست، بلکه گرانی است
۲ ساعت قبل / سایت هم میهن

نماینده مجلس: مشکل بازار کمبود کالا نیست، بلکه گرانی است

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با تأکید بر اینکه در حال حاضر مشکل اصلی بازار، کمبود کالا نیست بلکه گرانی و فشار معیشتی است، گفت: بخشی از افزایش قیمت‌ها ناشی از شرایط جنگی است که مردم آن را درک و تحمل می‌کنند، اما با افرادی که از فضای جنگ برای گران‌فروشی و فشار بیشتر بر مردم سوءاستفاده می‌کنند، باید با شدت برخورد شود.

 اجرای مصوبه مجلس برای واردات خودروهای کارکرده | تعدیل قیمت بازار هدف اصلی واردات
۲ ساعت قبل / سایت اقتصادنیوز

اجرای مصوبه مجلس برای واردات خودروهای کارکرده | تعدیل قیمت بازار هدف اصلی واردات

اقتصادنیوز: رییس فراکسیون صنعت، معدن، ایمنی و استاندارد مجلس، گفت: به دنبال پیگیری های صورت گرفته، واردات خودروهای کارکرده با عمر ۳ تا ۵ سال آزاد شد.

 سخنگوی دولت: درباره قیمت‌های جدید بنزین هنوز تصمیم نهایی اتخاذ نشده است
۴ ساعت قبل / سایت هم میهن

سخنگوی دولت: درباره قیمت‌های جدید بنزین هنوز تصمیم نهایی اتخاذ نشده است

سخنگوی دولت با رد مطالب منتشر شده درباره تعیین قیمت ۸۰ هزار تومانی برای بنزین، گفت: موضوع مدیریت مصرف سوخت همچنان در مرحله بررسی‌های کارشناسی قرار دارد و تاکنون هیچ عدد یا الگوی قیمتی به تصویب نرسیده است.

 بازدهی بورس در هفته آخر مردادماه ؛ پربازده‌ترین و زیان‌ده‌ترین نمادهای بورس در هفته گذشته
۷ ساعت قبل / سايت نبض بورس

بازدهی بورس در هفته آخر مردادماه ؛ پربازده‌ترین و زیان‌ده‌ترین نمادهای بورس در هفته گذشته

بورس تهران در هفته گذشته با رشد شاخص‌های اصلی همراه شد و شاخص هم‌وزن عملکرد بهتری نسبت به شاخص کل ثبت کرد. شاخص کل بورس در این هفته بیش از ۲۱۶ هزار واحد افزا...