قیمت طلا امروز




 سایت اقتصاد ۲۴ / ۱۴۰۵/۰۵/۱۲

کاهش سهمیه بنزین نرخ دوم؛ آیا سناریوی جدید بنزینی کلید خورده است؟

در حالی که دولت همچنان تأکید می‌کند تصمیمی برای افزایش قیمت بنزین یا کاهش سهمیه ۶۰ لیتری اتخاذ نشده، بررسی روند تغییرات سهمیه سوخت نشان می‌دهد سیاست مدیریت مصرف عملاً از مسیر دیگری در حال اجراست.
 کاهش سهمیه بنزین نرخ دوم؛ آیا سناریوی جدید بنزینی کلید خورده است؟

اقتصاد۲۴- کاهش تدریجی سهمیه بنزین نرخ دوم از ۱۰۰ لیتر به ۷۰ لیتر و سپس ۵۰ لیتر، همزمان با محدود شدن سهمیه کارت جایگاه‌ها، این پرسش را مطرح کرده است که آیا دولت بدون دست زدن به قیمت بنزین سهمیه‌ای، در حال سوق دادن مصرف‌کنندگان به استفاده بیشتر از بنزین آزاد است؟ سهیمه‌ها آب می‌رود

 یکی از مهم‌ترین پیام‌های سخنگوی دولت این بود که سهمیه ۶۰ لیتری بنزین ۱۵۰۰ تومانی بدون تغییر باقی می‌ماند. اما در کنار این خبر، نکته‌ای کمتر مورد توجه قرار گرفت؛ سهمیه بنزین نرخ دوم که در ابتدای اجرای طرح ۱۰۰ لیتر بود، ابتدا به ۷۰ لیتر و اکنون به ۵۰ لیتر کاهش یافته است.

این روند نشان می‌دهد اگرچه قیمت رسمی تغییر نکرده، اما میزان بنزین قابل دریافت با نرخ‌های یارانه‌ای به تدریج محدودتر شده است؛ موضوعی که می‌تواند بخشی از مصرف‌کنندگان پرمصرف را ناگزیر به خرید بنزین آزاد با نرخ ۵ هزار تومان کند. مدیریت مصرف بدون شوک قیمتی

همزمان، پیمان فلسفی، نماینده مردم تهران در مجلس، از بررسی سناریوی بازنگری در سهمیه‌بندی بنزین خبر داده است. به گفته وی، در نشست مشترک با سازمان برنامه و بودجه و وزارت نفت، تأکید اصلی بر استفاده از ابزار‌های غیرقیمتی برای مدیریت مصرف بوده است؛ رویکردی که به جای افزایش ناگهانی قیمت، بر اصلاح نحوه توزیع سهمیه‌ها تمرکز دارد.

با توجه به اینکه تهران بیشترین مصرف سوخت کشور را به خود اختصاص داده، مسئولان معتقدند کنترل مصرف در پایتخت می‌تواند آثار قابل توجهی بر کاهش هزینه‌های دولت و مدیریت تقاضای انرژی داشته باشد. آیا سناریوی جدید آغاز شده است؟

اگر روند ماه‌های اخیر ملاک قرار گیرد، دولت تاکنون بدون افزایش قیمت بنزین سهمیه‌ای، دو اقدام مهم را عملیاتی کرده است؛ کاهش سهمیه بنزین نرخ دوم و محدودتر شدن سهمیه بنزین کارت جایگاه‌ها. از نگاه برخی کارشناسان، این سیاست باعث می‌شود بخشی از مصرف‌کنندگان زودتر از گذشته به سقف سهمیه یارانه‌ای برسند و ناچار شوند بنزین آزاد با نرخ ۵۰۰۰ تومان به ازای هر لیتر خریداری کنند؛ اتفاقی که بدون تغییر نرخ رسمی، هزینه سوخت گروهی از مصرف‌کنندگان را افزایش می‌دهد و همزمان می‌تواند رشد مصرف را کنترل کند. البته برخی خبر‌ها حکایت از آن دارد که دولت از ابتدای فصل آینده یعنی پاییز یا شاید زودتر قیمت بنزین با نرخ سوم را افزایش خواهد داد. اصلاح تدریجی به جای تصمیمات ناگهانی

اظهارات اخیر مسئولان نشان می‌دهد دولت تلاش دارد اصلاح نظام یارانه سوخت را به صورت تدریجی و بدون ایجاد شوک قیمتی دنبال کند. در کنار بازنگری در سهمیه‌بندی، اجرای قیمت‌گذاری پلکانی، اتصال کارت سوخت به کارت بانکی و استفاده از ابزار‌های هوشمند نیز از جمله گزینه‌های در دست بررسی است.

بیشتر بخوانید:پایان گمانه‌زنی‌ها درباره بنزین؛ قیمت و سهمیه جدید مشخص شد

با این حال، اینکه کاهش تدریجی سهمیه‌ها مقدمه‌ای برای اجرای نظام جدید توزیع سوخت باشد یا صرفاً اقدامی برای مدیریت مصرف در کوتاه‌مدت، پرسشی است که پاسخ آن به تصمیم‌های آینده دولت و نحوه اجرای اصلاحات در بازار سوخت بستگی خواهد داشت. مدیریت مصرف یا گرفتاری جدید

اگرچه کاهش تدریجی سهمیه بنزین نرخ دوم از نگاه سیاست‌گذار ابزاری برای مدیریت مصرف و کاهش بار یارانه سوخت محسوب می‌شود، اما در عمل پیامد‌هایی دارد که بیش از همه متوجه شهروندان عادی است. کاهش سهمیه بنزین ۳ هزار تومانی و محدود شدن سهمیه کارت‌های جایگاه، به این معناست که بخش قابل توجهی از رانندگان، به‌ویژه کسانی که به دلیل شغل یا محل سکونت ناگزیر از تردد روزانه هستند، زودتر از گذشته سهمیه خود را به پایان می‌رسانند.

نتیجه این سیاست تنها افزایش استفاده از بنزین آزاد نیست؛ بلکه تعداد دفعات مراجعه به جایگاه‌های سوخت نیز بیشتر می‌شود. راننده‌ای که پیش‌تر با یک یا دو نوبت سوخت‌گیری در ماه نیاز خود را تأمین می‌کرد، اکنون ممکن است ناچار باشد دفعات بیشتری به جایگاه مراجعه کند. این موضوع به معنای اتلاف زمان، افزایش صف‌های سوخت‌گیری، ازدحام بیشتر در جایگاه‌ها و تحمیل هزینه‌های پنهان به مردم است؛ هزینه‌هایی که در آمار‌های رسمی دیده نمی‌شود، اما شهروندان هر روز آن را لمس می‌کنند. در چنین شرایطی، انتظار می‌رود هرگونه اصلاح در نظام سهمیه‌بندی سوخت، علاوه بر ملاحظات اقتصادی، آثار اجتماعی و رفاهی آن نیز به دقت سنجیده شود؛ زیرا موفقیت سیاست‌های انرژی تنها به کاهش مصرف وابسته نیست، بلکه به میزان پذیرش عمومی و کاهش هزینه‌های تحمیل‌شده به شهروندان نیز بستگی دارد. منبع: همشهری آنلاین



۲ ساعت قبل / سایت اندیشه معاصر

کاهش سهمیه بنزین از ۱۹۰ لیتر به ۹۰ لیتر؛ جزئیات طرح جدید بنزین و تاثیر آن بر هزینه خانوارها / سهمیه بنزین ۹۰ لیتری؛ آیا سهمیه بنزین از ۱۹۰ لیتر به ۹۰ لیتر کاهش می‌یابد؟ جزئیات طرح جدید / طرح جدید بنزین و کاهش سهمیه؛ سهمیه ۹۰ لیتری چه تاثیری بر هزینه حمل و نقل و معیشت مردم دارد؟

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی  اندیشه معاصر ؛ میثم ظهوریان، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در صفحه شخصی خود نوشت: «یکی از اشکالات اساسی طرح سازمان بهینه‌سازی عدم وجود تحلیل ذینفعان و برندگان و بازندگان و نحوه مدیریت هر گروه در طرح است.

به عنوان مثال خانوارهای دارای خودرو در حال حاضر به طور میانگین ماهیانه ۱۹۰ لیتر بنزین (با قیمت از ۱۵۰۰ تومان تا ۵۰۰۰ تومان) مصرف می‌کند که میزان این عدد در طرح جدید به ۹۰ لیتر کاهش خواهد یافت؛ در صورتی که قیمت بازاری بنزین در همان نقطه ۸۰ هزار تومان طرح کرمان متعادل شود، به طور میانگین به هر کدام از این خانوارها (که بخش مهمی از آن ها از دهک های طبقاتی پایین هستند) ۸ میلیون تومان هزینه در ماه تحمیل خواهد شد که می‌تواند به عنوان زیرساخت یک انفجار اجتماعی عمل کند.

حداقل تاکنون گزارش‌هایی که در دسترس مجلس از طرح بوده است نشان می‌دهد، هیچ مطالعه قابل اتکایی در مورد اثرات اجتماعی طرح (به عنوان مثال همین که هزینه یک باک بنزین برای مازاد سهمیه به حدود ۴ میلیون تومان ممکن است افزایش پیدا کند) و نحوه مدیریت این تبعات وجود ندارد.»




 قیمت طلا امروز پنجشنبه ۲۹ مرداد 1405/ افزایش قیمت طلا
۳۳ دقیقه قبل / سایت اقتصادنیوز

قیمت طلا امروز پنجشنبه ۲۹ مرداد 1405/ افزایش قیمت طلا

اقتصادنیوز: قیمت طلا امروز با افزایش 13 دلاری نسبت به روز گذشته، 4515 (چهار هزار و پانصد و پانزده) دلار نرخ‌گذاری شد.

 کالا برگ در محاصره گرانی | نفت ما
۱۵ ساعت قبل / سایت نفت ما

کالا برگ در محاصره گرانی | نفت ما

دی ماه سال گذشته بود که همزمان با حذف ارز ترجیحی، کالابرگ یک میلیون تومانی به همه مردم ایران داده شد. کالابرگی که قرار بود با تغییر نرخ کالاهای اساسی نیز اعتبار آن افزایش یابد اما نه تنها این رقم ثابت مانده بلکه برخی فروشگاه‌های طرف قرارداد کالابرگ نیز به دنبال لغو قرارداد هستند و برخی از آنها نیز فروش با اعتبار کالابرگ را متوقف کردند.

 درس بزرگ جنگ علیه ایران برای اعراب خلیج‌فارس | الجزیره: نبرد پهپاد‌ها و موشک‌های ارزان با پدافند‌های میلیارد دلاری؛ معادلات را تغییر داد
۳ ساعت قبل / سایت اقتصادنیوز

درس بزرگ جنگ علیه ایران برای اعراب خلیج‌فارس | الجزیره: نبرد پهپاد‌ها و موشک‌های ارزان با پدافند‌های میلیارد دلاری؛ معادلات را تغییر داد

اقتصادنیوز: پس از گذشت پنج ماه از آغاز جنگ میان آمریکا و ایران، نشانه‌های آینده امنیت خلیج فارس در حال آشکار شدن است. رفت‌وآمد کشتی‌های تجاری بر اساس ترتیباتی که هم‌اکنون میان عمان و ایران در حال مذاکره است، از سر گرفته شده؛ ترتیباتی که بر اساس قواعد جدید، نقش مستمر تهران در تنگه هرمز را به رسمیت می‌شناسد.

 استرالیا غول‌های فناوری را به پرداخت سهم رسانه‌های خبری ملزم کرد
۱۵ ساعت قبل / سایت توسعه برند

استرالیا غول‌های فناوری را به پرداخت سهم رسانه‌های خبری ملزم کرد

استرالیا در گامی تازه برای بازتعریف رابطه میان پلتفرم‌های دیجیتال و صنعت خبر، غول‌های فناوری را مکلف کرد یا با رسانه‌های محلی قرارداد تجاری ببندند یا بخشی از درآمد تبلیغاتی خود را به حمایت از روزنامه‌نگاری اختصاص دهند.

 مصرف روزانه بنزین به ۱۳۵ میلیون لیتر رسید
۱۲ ساعت قبل / سایت هم میهن

مصرف روزانه بنزین به ۱۳۵ میلیون لیتر رسید

معاون سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی گفت: مصرف روزانه بنزین کشور با وجود شرایط جنگی و دشواری‌های اقتصادی به حدود ۱۳۵ میلیون لیتر رسیده است. با توجه به محدودیت‌های تولید، واردات و سطح ذخایر، مدیریت این وضعیت به یک مساله فوری و بحرانی تبدیل شده است.

 اوراق قرضه جهانی زیر فشار | نفت ۹۰ دلاری، هوش مصنوعی و کسری بودجه به جان بازار افتادند
۵ ساعت قبل / سایت اقتصادنیوز

اوراق قرضه جهانی زیر فشار | نفت ۹۰ دلاری، هوش مصنوعی و کسری بودجه به جان بازار افتادند

اقتصادنیوز: موج فروش در بازار اوراق قرضه جهانی روز سه‌شنبه تشدید شد و بازده اوراق بلندمدت آمریکا، آلمان، فرانسه، بریتانیا و ژاپن را به سطوح کم‌سابقه چند دهه اخیر رساند؛ روندی که افزایش قیمت نفت و نگرانی‌های مالی دولت‌ها را در کنار موج استقراض شرکت‌های بزرگ فناوری برای سرمایه‌گذاری در هوش مصنوعی پررنگ‌تر کرده است.