قیمت طلا امروز




 خبرگزاری جام جم / ۷ ساعت قبل

مطلوبیت ۳ فرزندی

مسأله جمعیت و فرزندآوری در ایران طی سال‌های اخیر به یکی از اصلی‌ترین محور‌های سیاست‌گذاری عمومی و اجتماعی تبدیل شده است.
 مطلوبیت ۳ فرزندی

این بخش به‌صورت خودکار گردآوری شده است. برای مطالعه کامل خبر، به منبع اصلی مراجعه کنید.

اما واکاوی داده‌های میدانی و افکار عمومی نشان می‌دهد که در پس هشدار‌های کاهش جمعیت و تبلیغات مشوق فرزندآوری، شکافی معنادار میان تمایل درونی خانواده‌ها و امکان‌پذیری عملی آن شکل گرفته است؛ گسستی عمیق که ریشه در چالش‌های معیشتی و تغییرات ساختار فرهنگی و اجتماعی کشور دارد.

بر اساس یافته‌های پیمایش مرکز پژوهش‌های مجلس درباره نگرش جامعه ایران، میانگین «تعداد فرزندان مطلوب» از نگاه خانواده‌های ایرانی برابر با ۳.۲ فرزند است. این رقم نشان می‌دهد برخلاف تصور رایج، ساختار ذهنی و ترجیح آرمانی جامعه ایرانی لزوما در تضاد با داشتن خانواده پرجمعیت نیست. بااین‌حال، شاخص «تعداد واقعی فرزندان» روی عدد ۱.۷ متوقف مانده است.

اختلاف ۱.۵ فرزندی میان الگوی ذهنی و وضعیت عینی، بیانگر آن است که موانع موجود، زوج‌ها را ناچار به تجدیدنظر در تصمیمات خانوادگی و تحدید شمار فرزندان کرده است.

بررسی داده‌ها حاکی از آن است که ۵۷ درصد مردم، مؤلفه «حمایت اقتصادی» را تعیین‌کننده‌ترین شاخص در تصمیم‌گیری برای فرزندآوری می‌دانند. هزینه‌های بالای مسکن، مخارج سرسام‌آور پرورش کودک و تورم فزاینده، بار مالی سنگینی به شمار می‌آید.

در این میان، ارزیابی افکار عمومی از تدابیر و سیاست‌های حمایتی دولت ضعیف بوده و نمره عملکرد دستگاه‌های اجرایی در این حوزه تنها ۳۶.۴۱ از ۱۰۰ برآورد شده است. این شاخص پایین نشان می‌دهد بسته‌های تشویقی، وام‌ها و تدابیر مقطعی نتوانسته‌اند حس امنیت اقتصادی و ثبات پایدار را برای توسعه خانواده به ارمغان آورند.

نکته قابل تأمل دیگر در این پیمایش، تأثیر متغیر‌های جمعیت‌شناختی بر نگرش‌هاست. طبق داده‌ها، با افزایش سطح تحصیلات و مهاجرت از روستا به مراکز استان‌ها و کلانشهرها، میزان اهمیت‌دهی به شاخص‌های باروری، حمایت اقتصادی و فرزندپروری کاهش یافته است.

این روند نشان‌دهنده یک تغییر پارادایم فرهنگی در طبقات تحصیل‌کرده و شهرنشین است؛ جایی که افزایش هزینه‌های فرصت برای زنان شاغل، اولویت‌یافتن رشد فردی، تغییر سبک زندگی و تمرکز بر «کیفیت زندگی» به‌جای «کمیت فرزندان»، سبب شده تا بازتعریف جدیدی از نهاد خانواده شکل گیرد. …




 اخبار جدید

 خیز اقتصاد دیجیتال برای تحقق سهم 10 درصدی از GDP - تسنیم
۳ ساعت قبل / خبرگزاری تسنیم

خیز اقتصاد دیجیتال برای تحقق سهم 10 درصدی از GDP - تسنیم

معاون وزیر ارتباطات از هدف‌گذاری برای افزایش سهم اقتصاد دیجیتال ایران به 10 درصد تولید ناخالص داخلی خبر داد.

 راز زلزله‌های پی‌درپی شرق تهران چیست؟/ روایت مهدی زارع از گسل‌های خطرناک
۴ ساعت قبل / سایت خبرآنلاین

راز زلزله‌های پی‌درپی شرق تهران چیست؟/ روایت مهدی زارع از گسل‌های خطرناک

وقوع زمین‌لرزه‌ای به بزرگای ۳.۸ در جنوب جاجرود در بامداد ۹ شهریور ۱۴۰۵، بار دیگر توجه‌ها را به لرزه‌خیزی شرق تهران جلب کرد؛ منطقه‌ای که به گفته مهدی زارع، استاد پژوهشگاه زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله، طی سه دهه اخیر نسبت به غرب پایتخت زمین‌لرزه‌های کوچک بیشتری را تجربه کرده است.

 طلای جهانی برای پزشک ایرانیِ قلب
۲ ساعت قبل / خبرگزاری همشهری‌آنلاین

طلای جهانی برای پزشک ایرانیِ قلب

نوآوری پزشک ایرانی هم با کسب مدال طلای مسابقات جهانی اختراعات سوئیس همراه شد و هم برای اولین بار در جهان به کاهش یکی از موانع تصویربرداری از قلب از طریق مری و تشخیص بهتر بیماری منجر خواهد شد.

 پیام اخلاق و معرفت تان کجاست؟ | درباره حواشی تازه برخی مداحان و ابراز نگرانی جامعه مداحان 
۱۲ دقیقه قبل / خبرگزاری همشهری‌آنلاین

پیام اخلاق و معرفت تان کجاست؟ | درباره حواشی تازه برخی مداحان و ابراز نگرانی جامعه مداحان 

انتشار تصاویر و ویدئوهایی از رفتارهای نامتعارف برخی مداحان در فضای مجازی، بار دیگر بحث درباره مرز نوآوری و هنجارشکنی در مداحی و ضرورت حفظ شأن ستایشگران اهل‌بیت(ع) را داغ کرده است؛ موضوعی که خانه مداحان نیز در بیانیه‌ای نسبت به آن هشدار داده و این رفتارها را موجب خدشه به وحدت اسلامی دانسته است.

 اهمیت تاب‌آوری نظام سلامت در بحران‌ها
۳ ساعت قبل / سایت ایران آنلاین

اهمیت تاب‌آوری نظام سلامت در بحران‌ها

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تأکید بر ضرورت تقویت تاب‌آوری نظام سلامت در شرایط بحرانی، گفت: مدیریت منابع، اولویت‌بندی خدمات، افزایش بهره‌وری و استفاده حداکثری از ظرفیت‌های قانونی، خیرین، مسئولیت اجتماعی صنایع و مشارکت‌های مردمی، از الزامات عبور موفق از شرایط دشوار و تداوم خدمت‌رسانی به مردم است.

 ویتامین‌ها گران شدند؛ هزینه مراقبت از سلامت هم بالا رفت / مکمل‌ها در 3 سال 358 درصد گران شدند + اینفوگرافی
۵ ساعت قبل / سایت تجارت نیوز

ویتامین‌ها گران شدند؛ هزینه مراقبت از سلامت هم بالا رفت / مکمل‌ها در 3 سال 358 درصد گران شدند + اینفوگرافی

بر اساس قیمت‌های ارائه‌شده، بیشترین افزایش مربوط به ویتامین D3 هزار واحد یوروویتال است که از ۲۰۵ هزار تومان در سال ۱۴۰۳ به ۹۳۸ هزار تومان در سال ۱۴۰۵ رسیده؛ یعنی قیمت آن در دو سال حدود ۳۵۸ درصد افزایش یافته است.

دوشنبه ۹ شهریور ۱۴۰۵ - 31 August 2026