قیمت طلا امروز




 روزنامه آرمان امروز / ۱۴۰۵/۰۵/۱۰

روح «لاله‌زار» در تعامل و تاریخ

زهرا نژادبهرام آرمان امروز  :قرار گرفتن دوباره طرح پیاده‌راه‌سازی خیابان لاله‌زار در دستور کار، بار دیگر این پرسش را پیش روی مدیران و برنامه‌ریزان شهری قرار داده است که آیا ارتقای کیفیت فضای شهری تنها از مسیر مداخلات کالبدی امکان‌پذیر است؟ بی‌تردید هدف طراحان چنین پروژه‌هایی، افزایش کیفیت محیط شهری، تقویت حضور شهروندان و کاهش [ ]
 روح «لاله‌زار» در تعامل و تاریخ
زهرا نژادبهرام

آرمان امروز  :قرار گرفتن دوباره طرح پیاده‌راه‌سازی خیابان لاله‌زار در دستور کار، بار دیگر این پرسش را پیش روی مدیران و برنامه‌ریزان شهری قرار داده است که آیا ارتقای کیفیت فضای شهری تنها از مسیر مداخلات کالبدی امکان‌پذیر است؟ بی‌تردید هدف طراحان چنین پروژه‌هایی، افزایش کیفیت محیط شهری، تقویت حضور شهروندان و کاهش سلطه خودرو بر فضاهای عمومی است؛ اهدافی ارزشمند که نمی‌توان آن‌ها را نادیده گرفت. اما پرسش اصلی این است که آیا هر مداخله کالبدی، الزاماً به ارتقای کیفیت زندگی شهری و افزایش معنای شهر می‌انجامد؟ از همین منظر، پرسش‌های مهمی درباره طرح‌هایی از این دست، به‌ویژه در مورد لاله‌زار، مطرح می‌شود؛ آیا هر خیابانی ظرفیت تبدیل شدن به پیاده‌راه را دارد؟ آیا ویژگی‌های تاریخی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی هر خیابان در چنین تصمیم‌هایی لحاظ می‌شود؟ و مهم‌تر از همه، آیا ذی‌نفعان اصلی این طرح‌ها در فرآیند تصمیم‌گیری مشارکت دارند یا تنها پس از اجرا باید با پیامدهای آن کنار بیایند؟.

مسئله اصلی، پیاده‌راه‌سازی نیست؛ بلکه نسبت میان مداخله کالبدی و حفظ «معنا» است. منظور از معنا، مجموعه روابط اجتماعی، حافظه تاریخی، فعالیت‌های اقتصادی، تجربه زیسته و هویت جمعی است که یک مکان را از صرف یک فضای فیزیکی متمایز می‌کند. لاله‌زار صرفاً یک خیابان نیست؛ بخشی از حافظه تاریخی تهران و نمادی از آغاز مدرنیته شهری در ایران است. این خیابان در دوره‌های مختلف، محل تلاقی تجارت، هنر، فرهنگ، تفریح و زندگی روزمره شهروندان بوده است. بنابراین، هویت لاله‌زار نه صرفاً از کالبد آن، بلکه از شبکه‌ای پیچیده از روابط اجتماعی، فعالیت‌های اقتصادی، خاطرات جمعی و تنوع حضور شهروندان شکل گرفته است. هر مداخله شهری باید در جهت تقویت این شبکه معنایی باشد، نه جایگزینی برای آن.

هرچند ممکن است طرحی از نظر طراحی شهری و زیبایی‌شناسی موفق باشد، اما اگر نتواند پیوندهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی یک مکان را حفظ یا تقویت کند، در عمل با ناکارآمدی روبه‌رو خواهد شد. تجربه نشان داده است که کیفیت شهر، بیش از آنکه محصول کالبد باشد، حاصل کیفیت تعامل میان انسان، مکان و فعالیت‌های اجتماعی است. در سال‌های اخیر، بسیاری از پروژه‌های شهری بیش از آنکه به «معنا» بیندیشند، بر «ظاهر» شهر تمرکز کرده‌اند؛ گویی افزایش تعداد پیاده‌راه‌ها، مبلمان شهری یا عناصر بصری، به‌تنهایی کیفیت زندگی شهری را ارتقا می‌دهد. حال آنکه زیبایی شهر از دل معنا زاده می‌شود و معنا نیز در تعامل میان تاریخ، انسان، فعالیت و حافظه جمعی شکل می‌گیرد.

نمونه خیابان سی‌تیر گویای همین واقعیت است. با وجود سنگفرش شدن و تلاش برای بازآفرینی این خیابان، هنوز کارکرد متوازن میان تاریخ، سکونت و فعالیت‌های شهری در آن تثبیت نشده است. این خیابان در مقاطعی به محل استقرار کیوسک‌ها و تجمع گردشگران تبدیل شد و در دوره‌ای دیگر، همان ساختار تغییر کرد. این نوسان‌ها نشان می‌دهد که تغییر کالبدی، بدون تعریف روشن از هویت و کارکرد اجتماعی، می‌تواند به تغییرات مداوم در سیاست‌گذاری و عملکرد شهری بینجامد؛ تغییراتی که خود نشانه‌ای از ناپایداری معنای تولیدشده در فضاست.

معنا در بستر تعاملات اجتماعی و تداوم هویت تاریخی شکل می‌گیرد. هر اقدامی که این پیوند را تضعیف کند، در عمل بخشی از حیات واقعی یک خیابان را از میان می‌برد. شهر زمانی هویت انسانی خود را بازمی‌یابد که شهروندان بتوانند در آن روابطی متنوع، پایدار و هدفمند برقرار کنند. اگر فضای شهری تنها برای گروه خاصی طراحی شود یا بخشی از فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی از آن حذف شود، این روابط تضعیف خواهد شد؛ حتی اگر آن فضا از نظر بصری جذاب باشد. زیبایی شهر نه در تعداد پارک‌ها، پیاده‌راه‌ها یا ساختمان‌های شاخص، بلکه در کیفیت رابطه‌ای نهفته است که میان انسان و مکان برقرار می‌شود. از این رو، سه عنصر «معنا»، «ذی‌نفعان» و «تنوع کاربری» مهم‌ترین پایه‌های هویت یک مکان هستند و خیابان نیز از این قاعده مستثنا نیست.

یکی از کاستی‌های رایج در بسیاری از مداخلات شهری، بی‌توجهی به مفهوم ذی‌نفع است. خیابان تنها متعلق به رهگذران نیست؛ کسبه، ساکنان، مالکان، فعالان اقتصادی، هنرمندان و همه کسانی که سال‌ها با این خیابان زندگی کرده‌اند، در سرنوشت آن سهیم هستند. نادیده گرفتن این گروه‌ها در فرآیند تصمیم‌گیری، به معنای نادیده گرفتن بخشی از هویت اجتماعی مکان است. هیچ پروژه‌ای، هرچند از نظر فنی دقیق و حرفه‌ای طراحی شده باشد، بدون مشارکت ذی‌نفعان اصلی به موفقیت پایدار نخواهد رسید. تجربه ناموفق پیاده‌راه ۱۷ شهریور تهران، که به کاهش رونق کسب‌وکار، محدود شدن ارتباط ساکنان با خیابان اصلی و افت ارزش سکونت انجامید، نمونه روشنی از پیامدهای بی‌توجهی به این اصل است. خیابان، بیش از آنکه بخشی از کالبد شهر باشد، کانون زندگی و تعامل شهروندان است و بدون تأمین منافع ساکنان و فعالان آن، هیچ مداخله‌ای پایدار نخواهد بود.

در این میان، تجربه شهرهای موفق جهان نیز قابل تأمل است. بسیاری از شهرهایی که امروز از کیفیت بالای زندگی شهری برخوردارند، نشان داده‌اند که سرزندگی شهر در گرو تک‌کارکردی کردن فضاها نیست. خیابان شانزه‌لیزه در پاریس، میدان تقسیم در استانبول یا خیابان‌های تاریخی میلان، نمونه‌هایی هستند که در آن‌ها تجارت، گردشگری، فرهنگ، سکونت، تعاملات اجتماعی و حتی تردد مدیریت‌شده خودرو، هم‌زمان جریان دارد. این تجربه‌ها نشان می‌دهد که خیابان زمانی زنده می‌ماند که تنوع کارکردها حفظ شود.

هرگاه مدیریت شهری به سمت جداسازی فعالیت‌ها و انحصاری کردن کارکرد فضاها حرکت کند، از پویایی و تنوع شهر کاسته می‌شود. نمونه‌های متعددی از این وضعیت را می‌توان در تهران مشاهده کرد. بنابراین، نباید معنای مکان را مخدوش یا حذف کرد؛ زیرا هویت و معنا، دو رکن اصلی حیات هر فضای شهری هستند.

در همین چارچوب، مفهوم «روح مکان» که **کریستین نوربرگ-شولتز** مطرح می‌کند، اهمیت ویژه‌ای می‌یابد. او معتقد است هویت هر مکان حاصل تعامل تاریخ، فرهنگ، فعالیت‌های انسانی و کالبد آن است و وظیفه طراحی شهری، آشکار کردن این روح است، نه جایگزین کردن آن. خیابان، پیش از آنکه محصول طراحی باشد، حاصل تجربه زیسته و تعاملات اجتماعی شهروندان است.

این موضوع درباره خیابان‌های تاریخی، از جمله لاله‌زار، اهمیت بیشتری دارد. بنابراین، مسئله اصلی لاله‌زار پیاده‌راه شدن یا نشدن نیست؛ بلکه این است که آیا چنین مداخله‌ای می‌تواند هویت تاریخی، کارکرد اقتصادی، حافظه جمعی و روابط اجتماعی آن را تقویت کند یا در نهایت، خیابان را به فضایی صرفاً زیبا اما فاقد معنا تبدیل خواهد کرد.

زیبایی شهر تنها در آراستگی کالبدی خلاصه نمی‌شود. شهر زیبا، شهری است که بتواند میان گذشته و آینده، اقتصاد و فرهنگ، حرکت و مکث، و انسان و مکان تعادلی پایدار برقرار کند. چنین شهری، پیش از آنکه به ساختن فضا بیندیشد، در پی آفرینش معناست؛ زیرا این معناست که به کالبد شهر روح می‌بخشد و هویت آن را ماندگار می‌کند.

پیاده‌راه را می‌توان در مدتی کوتاه ساخت، اما معنای یک خیابان حاصل دهه‌ها زندگی، خاطره، تعامل و تجربه مشترک شهروندان است؛ سرمایه‌ای که هیچ طراحی شهری، به‌تنهایی، قادر به بازآفرینی آن نخواهد بود.



 چین: آمریکا باید سیاست خصمانه خود را نسبت به کره شمالی کنار بگذارد

چین: آمریکا باید سیاست خصمانه خود را نسبت به کره شمالی کنار بگذارد

وانگ یی وزیر خارجه چین از آمریکا خواست تا سیاست خود در قبال کره شمالی را تغییر دهد و مواضع خصمانه‌ای که واشنگتن سال‌ها در قبال پیونگ‌یانگ دنبال کرده است را کنار بگذارد.

 دفاع پسر دکتر شریعتی از پدرش

دفاع پسر دکتر شریعتی از پدرش

احسان شریعتی، فارغ التحصیل رشته فلسفه از دانشگاه سوربون فرانسه در واکنش به انتقادات و دفاعیات از پدرش در روزهای اخیر، یادداشتی منتشر کرد.

 قالیباف: هدف آمریکا چپاول کشورهای منطقه است/ نزار آمیدی: وضعیت نه جنگ، نه صلح باید پایان یابد

قالیباف: هدف آمریکا چپاول کشورهای منطقه است/ نزار آمیدی: وضعیت نه جنگ، نه صلح باید پایان یابد

رییس مجلس شورای اسلامی در دیدار با رییس جمهور عراق گفت: آمریکا به کشورهای خلیج فارس و منطقه نزدیک شده تا منابع آنها را چپاول و غارت کند.

 معمای خوانندگی «ایرج» در فیلم‌فارسی

معمای خوانندگی «ایرج» در فیلم‌فارسی

آرمان امروز :    ۲۳ سال پیش، در مردادماه سال ۱۳۸۲، خبرنگار موسیقی ایسنا به منزل ایرج رفت و به گپ‌وگفت با او پرداخت. آن زمان، ایرج به نکاتی پرداخت که شاید امروز پس از دو دهه همچنان موضوعیت داشته باشند. ایرج از خطر فراموشی موسیقی اصیل ایرانی گفته بود که امروز حتی زنگ خطر [ ]

 فیلم / رهبر شهید انقلاب: ما آمریکا را از ۲۸ مرداد شناخته بودیم

فیلم / رهبر شهید انقلاب: ما آمریکا را از ۲۸ مرداد شناخته بودیم

آقای شهید ایران سال گذشته در دیدار دانش‌آموزان و دانشجویان: امروز آمریکا ــ به خودش حق میدهد که در فلان کشور که یک دولتِ قوی‌ای ندارد، مردمِ هوشیاری ندارد، مثلاً ده پایگاه نظامی ایجاد کند، برای خودش امکانات فراهم کند، نفتشان را ببرد، منافعشان را ببرد، منابع زیرزمینی‌شان را غارت کند؛ این استکبار است؛ استکباری که ما با آن بدیم، استکباری که درباره‌اش حرف میزنیم، استکباری که علیه آن شعار میدهیم، این است.

 تشکیل کارگروه ویژه بنزین و سوخت زمستانی نیروگاه‌ها در مجلس

تشکیل کارگروه ویژه بنزین و سوخت زمستانی نیروگاه‌ها در مجلس

رئیس کمیسیون انرژی مجلس از تشکیل کارگروه ویژه بنزین و سوخت زمستانی نیروگاه‌ها خبر داد و گفت: از شنبه این کارگروه جلسات فعالانه خواهد داشت. از دولت، سازمان به...

 «خیابان» در ترازوی نقد؛ بایدها و نبایدهای تاثیرگذار

«خیابان» در ترازوی نقد؛ بایدها و نبایدهای تاثیرگذار

آرمان امروز- عرفان بیوک‌نژاد: تجمعات خیابانی در شرایطی به یکی از جلوه‌های حضور اجتماعی و حمایت از کشور تبدیل شده‌اند که همزمان، ضرورت حفظ انسجام داخلی و هماهنگی میان عرصه‌های مختلف اثرگذاری مورد توجه قرار گرفته است. در چنین شرایطی، نحوه تداوم این تجمعات، میزان بازتاب دیدگاه‌های مختلف، پرهیز از بهره‌برداری‌های سیاسی و انتخاباتی و [ ]

 قالیباف: اگر آماده جنگ نباشیم مذاکره هم ثمره‌ای ندارد!

قالیباف: اگر آماده جنگ نباشیم مذاکره هم ثمره‌ای ندارد!

محمدباقر قالیباف در دیدار با رئیس مجلس عراق، ضمن تأکید بر ضرورت شتاب‌دهی به پیوندهای اقتصادی و ریلی میان دو کشور، حضور نظامی آمریکا و رژیم صهیونیستی را کانون ناامنی منطقه دانست.