قیمت طلا امروز




 روزنامه پیام ما / ۱۴۰۵/۰۵/۲۳

شبکه‌سازی در بوم‌گردی

شبکه‌سازی و همیاری با الگوی سنتی واره، راز پادشکنندگی بوم‌گردی‌ها است. ایجاد منافع مشترک باعث مقاومت کسب‌وکارهای محلی در برابر بحران‌ها می‌شود.
 شبکه‌سازی در بوم‌گردی

مرحله پنجم؛ شبکه‌سازی

اگر قرار باشد تنها یک ویژگی را به‌عنوان راز ماندگاری کسب‌وکارهای موفق نام ببریم، آن ویژگی «شبکه» است. هیچ کسب‌وکاری به‌تنهایی پادشکننده نمی‌شود. آنچه در بحران‌ها، رکودها، تغییرات اقتصادی و حتی دگرگونی‌های اجتماعی یک مجموعه را سرپا نگه می‌دارد، فقط سرمایه مالی یا تبلیغات نیست، بلکه شبکه‌ای از روابط انسانی، اعتماد و همکاری است.

بوم‌گردی نیز از این قاعده مستثنا نیست. بسیاری از بوم‌گردی‌ها هنوز خود را جزیره‌هایی مستقل می‌بینند؛ هرکدام مشغول کار خود، خرید جداگانه، تبلیغات مستقل و رقابت با سایر بوم‌گردی‌ها هستند. اما تجربه نشان داده است که آینده بوم‌گردی نه در انزوا، که در پیوند با دیگر بوم‌گردی‌ها رقم می‌خورد.

شبکه‌سازی البته به معنای ردوبدل کردن شماره تلفن یا عضویت در یک یا چند گروه مجازی نیست. شبکه زمانی شکل می‌گیرد که اعضای آن منافع مشترک تعریف کنند و برای رسیدن به آن منافع، مسئولیت مشترک بپذیرند. پرسش اصلی این نیست که چگونه یک بوم‌گردی با ده یا صد بوم‌گردی دیگر آشنا شود؛ پرسش این است که پس از این آشنایی چه اتفاقی می‌افتد؟ این شبکه چه مسئله‌ای را حل می‌کند؟ چه ارزشی برای اعضایش می‌آفریند؟ اگر پاسخ این پرسش‌ها روشن نباشد، شبکه به فهرستی از نام‌ها و شماره‌ها تبدیل می‌شود که هیچ کارکردی تاکنون نداشته و از این پس نیز نخواهد داشت. دیگر شبکه به یک نیروی اجتماعی تبدیل نخواهد شد.

در سال‌های گذشته تلاش‌هایی برای گردهم آوردن فعالان این حوزه انجام شده است، اما هنوز کمتر شاهد شکل‌گیری زنجیره‌ای منسجم و اثرگذار بوده‌ایم؛ زنجیره‌ای که بتواند فراتر از جلسات و آمارها، همکاری واقعی میان بوم‌گردی‌ها ایجاد کند. شاید زمان آن رسیده باشد که به‌جای الگوهای صرفاً اداری، به تجربه‌های موفق ایران فرهنگی رجوع کنیم.

دکتر مرتضی فرهادی در کتاب «واره» از یکی از کهن‌ترین شیوه‌های همکاری در جامعه ایرانی سخن می‌گوید. «واره» نوعی مشارکت داوطلبانه بوده که در آن افراد منابع خود را روی هم می‌گذاشتند و محصول نهایی را با عدالت و اعتماد میان خود تقسیم می‌کردند. واره شیر، واره کشاورزی و ده‌ها نمونه دیگر، قرن‌ها بدون قراردادهای پیچیده و بوروکراسی دوام آوردند، زیرا سرمایه اصلی آن‌ها اعتماد، جوانمردی و منفعت مشترک بوده است.

شاید امروز نیز بوم‌گردی‌ها بیش از هر زمان دیگری به یک «واره» نوین نیاز داشته باشند؛ واره‌ای که سرمایه آن نه‌فقط پول، بلکه اعتماد و همکاری باشد.

چنین شبکه‌ای می‌تواند خرید مواد اولیه را به‌صورت مشترک انجام دهد و هزینه‌ها را کاهش دهد. می‌تواند تبلیغات را به‌شکل جمعی پیش ببرد و به‌جای رقابت فرسایشی، تصویری واحد از بوم‌گردی ایران ارائه کند. می‌تواند گردشگران را میان اعضای شبکه هدایت کند. حتی می‌تواند کارگاه‌های آموزشی، صندوق‌های حمایتی، فروشگاه‌های مشترک صنایع‌دستی و رویدادهای فرهنگی را به‌صورت جمعی برگزار کند. در چنین مدلی، موفقیت یک بوم‌گردی به زیان دیگری نیست؛ بلکه موفقیت هر عضو اعتبار کل شبکه را افزایش می‌دهد. درست همان‌گونه که یک بازار تاریخی با رونق همه حجره‌هایش زنده می‌ماند، نه با ثروتمند شدن یکی.

از سوی دیگر، شکل‌گیری چنین شبکه‌ای وابستگی بوم‌گردی‌ها را به واسطه‌های بزرگ و پلتفرم‌های رزرو نیز کاهش می‌دهد. هرچه اعتماد میان اعضای شبکه بیشتر شود، قدرت چانه‌زنی آن‌ها نیز افزایش می‌یابد و سهم بیشتری از ارزش اقتصادی سفر در اختیار خود جوامع محلی باقی می‌ماند. این فقط یک مزیت اقتصادی نیست؛ بلکه گامی در جهت استقلال فرهنگی و تقویت سرمایه‌های اجتماعی کشورمان است.

در نهایت، شبکه‌سازی فقط راهی برای افزایش درآمد نیست، بلکه راهی برای بازگرداندن روح همیاری به بوم‌گردی ایران است. مسافر نیز از این اعتماد جمعی سود می‌برد. او به‌جای ساعت‌ها جست‌وجو در فضای مجازی و سردرگمی میان صدها تبلیغ، کافی است به یکی از اعضای این شبکه اعتماد کند. در چنین ساختاری، اعتبار هر عضو، پشتوانه اعتبار همه اعضاست.

اگر بوم‌گردی‌ها همچنان تنها به فکر پر کردن اتاق‌های خود باشند، شاید هرکدام برای مدتی دوام بیاورند؛ اما اگر خود را حلقه‌هایی از یک زنجیره بدانند، نه‌تنها در برابر بحران‌ها مقاوم‌تر می‌شوند، بلکه هر بحران می‌تواند فرصتی برای رشد مشترک آن‌ها باشد و این معنای پادشکنندگی است.

 

هفت مرحله تا پادشکنندگی بومگردی

 

مرحله دوم؛ ساختن روایت

 

 مرحله سوم؛ ظرفیت تحمل

 

مرحله چهار؛ حسابداری و تنوع درآمد

 

 



۱ ساعت قبل / سایت صفحه سیاست

هشدار جدی در کلات؛ تفرجگاه‌ها تخلیه شدند

صفحه سیاست-

فرماندار کلات اعلام کرد این تصمیم با هدف پیشگیری از خسارات جانی و مالی و در پی احتمال وقوع سیلاب‌های ناگهانی اتخاذ شده و تمامی نقاط حادثه‌خیز و مسیل‌های شهرستان را در بر می‌گیرد. آماده‌باش کامل در مناطق پرخطر

ابوالفتح لشکری با تأکید بر آماده‌باش کامل ستاد مدیریت بحران شهرستان اظهار کرد: با توجه به توپوگرافی خاص منطقه، کوچک‌ترین تغییرات جوی می‌تواند به بحران‌های بزرگ منجر شود.

وی افزود: نقاطی مانند لایین، بابارمضان، دامنه‌های کوه‌های هزارمسجد، قره‌سو، ارتکند و ایدلیک به دلیل شرایط منطقه نیازمند توجه بیشتری هستند.

فرماندار کلات خاطرنشان کرد: این شهرستان به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود، همواره یکی از مناطق آسیب‌پذیر خراسان رضوی در برابر سیلاب‌های ناگهانی بوده است. احتمال وقوع سیلاب‌های ناگهانی

لشکری با اشاره به شیب تند و بافت کوهستانی منطقه گفت: در برخی ارتفاعات، نبود پوشش گیاهی متراکم موجب می‌شود سرعت روان‌آب‌ها هنگام بارندگی افزایش یابد.

وی ادامه داد: بارش در ارتفاعات هزارمسجد، به دلیل ساختار سنگی و شیب زمین، می‌تواند در مدت کوتاهی آب را به سمت دره‌ها و مسیل‌ها هدایت کرده و موجب شکل‌گیری سیلاب شود.

فرماندار کلات تأکید کرد که حتی بارندگی‌های کوتاه‌مدت و رگباری نیز می‌تواند در این منطقه خسارت‌زا باشد و تداخل فعالیت‌های انسانی در حاشیه رودخانه‌ها و مسیل‌ها، خطرات را افزایش می‌دهد. ممنوعیت تردد غیرضروری در مناطق کوهستانی

وی از ابلاغ آماده‌باش صددرصدی به دهیاری‌ها و شوراهای روستایی خبر داد و گفت: تیم‌های امدادی و عملیاتی در آماده‌باش کامل قرار گرفته‌اند تا در صورت وقوع حادثه، واکنش سریع داشته باشند.

لشکری افزود: ستاد مدیریت بحران کلات تا پایان فعالیت سامانه بارشی در وضعیت عملیاتی خواهد بود و هرگونه تردد غیرضروری در مناطق کوهستانی در عصر روز جمعه ممنوع است.

وی از شهروندان و گردشگران خواست از صعود به ارتفاعات و به‌ویژه توقف و اتراق در حاشیه رودخانه‌ها و مسیل‌ها به‌طور جدی خودداری کنند. درخواست برای تقویت اعتبارات مدیریت بحران

فرماندار کلات با اشاره به اینکه این شهرستان یکی از کانون‌های اصلی سیل‌خیزی خراسان رضوی است، خواستار توجه بیشتر در تخصیص اعتبارات مدیریت بحران شد.

لشکری گفت: هزینه‌های لایروبی مسیل‌ها و بازسازی زیرساخت‌های آسیب‌دیده در سیلاب‌های گذشته فشار مضاعفی بر بودجه‌های محلی وارد کرده و مدیریت سیلاب در منطقه کوهستانی کلات نیازمند اعتبارات ویژه و پایدار است.

وی تأکید کرد: اجرای پروژه‌های آبخیزداری در بالادست برای کنترل سرعت سیلاب حیاتی است و پیشگیری از سیل در کلات نیازمند نگاه فرادستی و ملی است.




 تهدید مستقیم نتانیاهو علیه اردوغان؛ تنش اسرائیل و ترکیه بالا گرفت
۵۳ دقیقه قبل / خبرگزاری همشهری‌آنلاین

تهدید مستقیم نتانیاهو علیه اردوغان؛ تنش اسرائیل و ترکیه بالا گرفت

دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی، با متهم کردن رجب طیب اردوغان و ترکیه به تلاش برای گسترش نفوذ خود در سوریه و تهدید اسرائیل، هشدار داد تل‌آویو در برابر این تحرکات کوتاه نخواهد آمد.

 پیشنهاد ایران برای تشکیل صندوق توسعه زیرساخت‌های گردشگری بریکس
۱ ساعت قبل / سایت ایران آنلاین

پیشنهاد ایران برای تشکیل صندوق توسعه زیرساخت‌های گردشگری بریکس

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی با تشریح دستاوردهای حضور ایران در سومین اجلاس وزرای گردشگری بریکس در هند، از ارائه پیشنهادهای مشخص ایران برای تعمیق همکاری‌های گردشگری میان کشورهای عضو خبر داد و گفت: اراده کشورهای عضو بریکس، افزایش سطح همکاری‌هاست و این مسیر می‌تواند به شکل‌گیری مناسباتی راهبردی و پایدار در حوزه گردشگری منجر شود.

 «کارآگاه علوی» از امشب روی آنتن می‌رود
۱ ساعت قبل / سایت اعتماد آنلاین

«کارآگاه علوی» از امشب روی آنتن می‌رود

قصه فصل جدید «کارآگاه علوی» با بازی بهنام تشکر و کیوان ساکت‌اوف از اواسط مقطع سال ۱۳۱۹ آغاز می‌شود؛ جایی که پرونده‌های جنایی و معمایی، کارآگاه علوی را در دل وقایع سیاسی و اجتماعی سال‌های پایانی پهلوی اول و آغاز دوره‌ای تازه از تاریخ ایران قرار می‌دهند.

 مقامات عمانی: تهدیدات ترامپ را جدی نمی‌گیریم
۱ ساعت قبل / سایت ایران آنلاین

مقامات عمانی: تهدیدات ترامپ را جدی نمی‌گیریم

تهدیدهای اخیر دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، مبنی بر حمله به عمان به دلیل مذاکراتش با ایران در مورد تنگه هرمز، باعث تعجب و نارضایتی مسقط شده است، تا حدی که این تهدیدها را جدی نمی‌گیرد.

 دریادار ایرانی: قطره‌های گریه ما طوفان به پا می‌کند | اجازه نمی‌دهیم دشمن قدم از قدم بردارد
۱ ساعت قبل / خبرگزاری همشهری‌آنلاین

دریادار ایرانی: قطره‌های گریه ما طوفان به پا می‌کند | اجازه نمی‌دهیم دشمن قدم از قدم بردارد

دریادار ایرانی در واکنش به ادعای نابودی نیروی دریایی ایران گفت: آمریکا ‌پس چرا دشمن جرأت نزدیک شدن ندارد؟‌

 علم‌الهدی: رهبر شهید در علوم غریبه وارد بودند؛ گاهی معجزه و غیب‌گویی می‌کردند / پوتین گفت مسیح را در رهبر ایران دیدم
۴۲ دقیقه قبل / سایت آفتاب نیوز

علم‌الهدی: رهبر شهید در علوم غریبه وارد بودند؛ گاهی معجزه و غیب‌گویی می‌کردند / پوتین گفت مسیح را در رهبر ایران دیدم

امام جمعه مشهد با اشاره به نقش رهبر شهید انقلاب در بیداری، دشمن‌شناسی، فردسازی، جامعه‌سازی و شکل‌گیری جریان مقاومت، گفت: شش ماه پس از شهادت ایشان، ملت ایران...