قیمت طلا امروز




 سایت روزنو / ۱۴۰۵/۰۵/۱۶

کنوانسیون خزر چیست و سهم ایران از آن چه می‌شود؟

دولت لایحه الحاق ایران به کنوانسیون حقوقی دریای خزر را پس از هشت سال به مجلس ارسال کرد. جزئیات این کنوانسیون، روند تعیین سهم ایران از دریای خزر و دیدگاه مواف...
 کنوانسیون خزر چیست و سهم ایران از آن چه می‌شود؟

فرارو: ارسال لایحه الحاق ایران به کنوانسیون حقوقی دریای خزر از سوی دولت به مجلس،  بحث سهم ایران از دریای کاسپین و پیامدهای حقوقی و امنیتی این کنوانسیون را به صدر اخبار بازگردانده. این موضوع که همزمان با تحولات امنیتی اخیر در دریای خزر موضوع بحث شده، واکنش‌های موافق و مخالفی را به دنبال داشته است. 

دو روز پس از آنکه اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه، از ارسال لایحه الحاق ایران به کنوانسیون دریای خزر خبر داد، حسن قشقاوی، نماینده مجلس، از ضرورت تصویب این سند در مجلس دفاع کرد. 

قشقاوی با اشاره به اهمیت این کنوانسیون گفت: «این کنوانسیون از منظر امنیتی فوق‌العاده است و چارچوب بسیار محکمی دارد.» او با انتقاد از تاخیر ایران در تصویب این سند افزود: «متاسفانه ما آخرین کشوری هستیم که در حال تصویب آن هستیم.» 

این نماینده مجلس همچنین با اشاره به میزبانی آینده تهران از اجلاس سران کشورهای ساحلی دریای خزر اظهار کرد: «قطعا شایسته و مقتضی نیست در حالی که ما میزبانی این اجلاس مهم بین‌المللی را بر عهده داریم، هنوز این کنوانسیون در مجلس ما به تصویب نرسیده باشد.» 

گفتنی‌‌ست میزبانی تهران برای اجلاس آینده سران کشورهای ساحلی دریای خزر، در نشست تیرماه ۱۴۰۱ در ترکمنستان به تصویب رسیده بود.  چرا تصویب کنوانسیون دوباره خبرساز شد؟ 

سخنگوی وزارت امور خارجه پیش‌تر درباره علت ارسال این لایحه گفته بود که تصویب کنوانسیون می‌تواند «از سوءاستفاده‌های احتمالی، به‌ویژه مداخله و سوءاستفاده بازیگران خارج از منطقه، در غیاب یک چارچوب حقوقی ممانعت به عمل آورد.» 

این اظهارات در شرایطی مطرح شده که طی ماه‌های اخیر، دریای خزر نیز از تحولات امنیتی منطقه‌ای و جنگ روسیه و اوکراین بی‌تاثیر نبوده. ضمنا به‌تازگی اوکراین نیز از هدف قرار دادن یک کشتی ایرانی در دریای خزر خبر داد که با واکنش ایران همراه بود. این اقدام  از سوی  ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین،  با ادعای حمل سلاح برای روسیه توجیه شد. در حالی که توسط ایران تکذیب گردید. از سوی دیگر، در جریان درگیری‌های اخیر ایران با اسرائیل و آمریکا نیز برخی مواضع ایران در حوزه دریای خزر هدف حملات قرار گرفت. 

همزمان، کاظم غریب‌آبادی، معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه، نیز …