قیمت طلا امروز




 سایت افکارنیوز / ۱۴۰۵/۰۵/۲۰

جنجال کاهش ذخایر استراتژیک آمریکا؛ دعوای پنتاگون و کارشناسان

جنگ طولانی‌مدت آمریکا علیه ایران اکنون به یکی از جدی‌ترین آزمون‌ها برای توان تولید و ذخیره‌سازی تسلیحات واشنگتن تبدیل شده است. ارتش آمریکا طی ماه‌های گذشته حجم بسیار زیادی از موشک‌های کروز، موشک‌های بالستیک تاکتیکی و مهمات پدافند هوایی را مصرف کرده است.
 جنجال کاهش ذخایر استراتژیک آمریکا؛ دعوای پنتاگون و کارشناسان

 درحالی که پنتاگون مدعی است زرادخانه آمریکا همچنان از عمق ذخایر استراتژیک برخوردار است، اما کارشناسان آمریکایی و منتقدان نظامی ترامپ با استناد به کاهش ذخایر ۳۸ درصدی موشک‌های تاد، کاهش ۶۵ درصدی موشک‌های پاتریوت، افزایش ۱۰ برابری مصرف تاماهاوک نسبت به خرید آن در یکسال می‌گویند؛ صنعت دفاعی این کشور در حال به نفس افتادن است، به ویژه که آمریکا همزمان در جنگ بیهوده ای علیه ایران، حمایت از اوکراین و رژیم صهیونیستی ذخایر استراتژیک آمریکا را به باد داده است. روزنامه واشنگتن‌پست در تازه‌ترین گزارش خود در هشتم اوت(۱۷ مرداد) نوشت پنتاگون از شرکت‌های تسلیحاتی خواسته است تولید سلاح را به شکل چشمگیری افزایش دهند و برای تسریع تحویل تسلیحات حیاتی، برنامه‌های خود را حداکثر ظرف ۲۱ روز ارائه کنند. این درخواست در شرایطی مطرح شده که ذخایر برخی سامانه‌های مهم آمریکا به شکل قابل توجهی کاهش یافته است.

بر اساس این گزارش ، آمریکا تنها در ماه نخست جنگ بیش از ۸۵۰ موشک کروز تاماهاوک، بیش از هزار رهگیر پاتریوت و تاد و بیش از هزار و ۳۰۰ موشک بالستیک تاکتیکی ارتش را مصرف کرده است.

کدام تسلیحات بیشتر تحت فشار قرار گرفته‌اند؟

یکی از اصلی‌ترین نگرانی‌ها مربوط به موشک‌های رهگیر پدافند هوایی است. مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی آمریکا CSIS برآورد کرده است که موجودی موشک‌های پاتریوت آمریکا از حدود ۲ هزار و ۳۳۰ فروند پیش از آغاز جنگ به حدود ۷۵۹ تا ۸۲۷ فروند کاهش یافته است؛ یعنی دست‌کم حدود ۶۵ درصد کاهش.

ذخایر موشک‌های تاد نیز از حدود ۴۵۲ فروند به حدود ۲۳۴ تا ۲۷۸ فروند رسیده که نشان‌دهنده کاهش دست‌کم ۳۸ درصدی است. این مرکز هشدار داده است که کاهش ذخایر می‌تواند ارتش آمریکا و متحدانش را مجبور کند در زمان مقابله با پاسخ موشکی ایران، انتخاب‌های سخت‌تری انجام دهند.

 

در بخش تسلیحات تهاجمی نیز وضعیت نگران‌کننده توصیف شده است. رویترز چهارم اوت گزارش داد که آمریکا در جریان جنگ با ایران تقریبا تمام ذخایر موشک‌های دوربرد دقیق خود، از جمله موشک‌های سامانه موشک تاکتیکی ارتش و موشک‌های تهاجم دقیق، را مصرف کرده است. این موشک‌ها هرکدام ارزش بسیار بالایی دارند و تولید آنها نیز به سرعت قابل افزایش نیست.

نیویورک‌تایمز نیز پیش‌تر گزارش داده بود که آمریکا بیش از هزار موشک تاماهاوک و بیش از هزار و ۳۰۰ موشک رهگیر پاتریوت مصرف کرده است. به نوشته این روزنامه، میزان مصرف تاماهاوک‌ها در مدت جنگ تقریبا معادل ۱۰ برابر تعداد موشک‌هایی بوده که پنتاگون در یک سال خریداری می‌کند.

موافقان: مشکل واقعی و راهبردی است

موافقان این گزارش‌ها می‌گویند مساله صرفا کم شدن تعداد سلاح‌های موجود در انبارها نیست، بلکه سرعت مصرف در مقایسه با سرعت تولید اهمیت دارد.

مارک کانسیان و کریس پارک از مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی هشدار داده‌اند که کاهش ذخایر پدافندی می‌تواند در کوتاه‌مدت و میان‌مدت بر آمادگی آمریکا برای جنگ احتمالی با چین در منطقه اقیانوس آرام تاثیر بگذارد. دلیل این نگرانی آن است که آمریکا برای مقابله با موشک‌های بالستیک، جایگزین‌های محدودی برای سامانه‌های پاتریوت و تاد دارد.

از نگاه این کارشناسان، اگر یک جنگ پنج‌ماهه با ایران توانسته بخش بزرگی از ذخایر برخی موشک‌های پیشرفته آمریکا را مصرف کند، جنگی بسیار بزرگ‌تر با قدرتی مانند چین می‌تواند فشار بسیار شدیدتری بر ذخایر تسلیحاتی وارد کند.

گزارش نیویورک‌تایمز نیز بر این مساله تاکید دارد و می‌گوید جایگزینی برخی از این تسلیحات نه در چند ماه، بلکه در طول چند سال امکان‌پذیر خواهد بود.

برای نمونه، تولید سالانه موشک‌های پاتریوت پیش از برنامه‌های افزایش تولید حدود ۶۵۰ فروند بود و شرکت سازنده قصد دارد این رقم را به حدود ۲ هزار فروند در سال برساند؛ اما افزایش ظرفیت تولید موشک، موتورهای راکتی و سایر اجزای پیچیده به سرعت امکان‌پذیر نیست.

مخالفان: آمریکا هنوز زرادخانه‌ای عظیم دارد

در مقابل، دولت ترامپ و مقام‌های پنتاگون با تعبیر «خالی شدن زرادخانه آمریکا» مخالف هستند.

دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا اخیرا در واکنش به گزارش‌های مربوط به کمبود مهمات اعلام کرد آمریکا «مقادیر بسیار زیادی» مهمات در اختیار دارد و حجم زیادی از تسلیحات نیز در حال تولید و انتقال به آمریکا است. مقام‌های پنتاگون نیز گفته‌اند ارتش این کشور همچنان توانایی انجام عملیات نظامی مورد نیاز خود را دارد.

شان پرنل سخنگوی ارشد پنتاگون نیز تاکید کرده است که ارتش آمریکا همچنان «زرادخانه‌ای عمیق» از توانمندی‌های نظامی در اختیار دارد و عملیات‌ مختلف خود را با موفقیت اجرا کرده است. بنابراین از دید دولت آمریکا، بحث اصلی «تمام شدن سلاح‌ها» نیست، بلکه لزوم بازسازی و افزایش ذخایر پس از مصرف گسترده مهمات است.

از این منظر، مقام‌های آمریکایی معتقدند گزارش‌های رسانه‌ای ممکن است تفاوت میان «کاهش ذخایر یک نوع خاص از موشک» و «تمام شدن تسلیحات ارتش آمریکا» را نادیده بگیرند. آنها بر این باورند که آمریکا همچنان هزاران نوع سامانه، بمب، موشک، هواپیما و مهمات در اختیار دارد و کاهش ذخایر چند سامانه خاص به معنای از بین رفتن توان نظامی این کشور نیست.

چرا پنتاگون با وجود این تکذیب‌ها تولید را افزایش می‌دهد؟

رسانه های آمریکایی این سوال را مطرح کرده اند؛ اگر ذخایر آمریکا واقعا در وضعیت بحرانی نیست، چرا پنتاگون از شرکت‌های تسلیحاتی خواسته است ظرف ۲۱ روز برنامه افزایش تولید ارائه کنند؟

پاسخ پنتاگون این است که افزایش تولید بخشی از یک برنامه گسترده‌تر برای بازسازی پایه صنعتی دفاعی آمریکا است؛ برنامه‌ای که حتی پیش از جنگ ایران آغاز شده بود. با این حال، واشنگتن‌پست گزارش داده است که فشار جنگ باعث شده این برنامه با سرعت بسیار بیشتری دنبال شود.

 

 

پنتاگون همچنین قراردادهایی برای افزایش تولید موشک‌های پاتریوت و تاد دنبال کرده و شرکت لاکهید مارتین قراردادی به ارزش حداکثر ۵۸.۶ میلیارد دلار برای افزایش تولید موشک‌های پاتریوت دریافت کرده است. مشکل اینجاست که اجرای بخش قابل توجهی از برنامه‌های افزایش تولید به تامین بودجه از سوی کنگره وابسته است.

مساله بزرگ‌تر؛ جنگ همزمان در چند جبهه

نگرانی اصلی منتقدان این نیست که آمریکا امروز بدون موشک یا مهمات باقی مانده است بلکه موضوع این است که ذخایر موجود برای جنگ‌های طولانی‌مدت و همزمان طراحی نشده‌اند.

آمریکا طی سال‌های اخیر علاوه بر جنگ ایران، حجم زیادی از تسلیحات را برای اوکراین و رژیم اسرائیل نیز تامین کرده است. جنگ ایران مصرف تسلیحات پیشرفته را به سطحی رسانده که ظرفیت تولید فعلی صنعت دفاعی آمریکا به آسانی نمی‌تواند آن را جبران کند.

واشنگتن‌پست در ماه مه (اردیبهشت ماه) نیز گزارش داده بود که آمریکا برای دفاع از رژیم اسرائیل بیش از ۲۰۰ موشک تاد، یعنی حدود نیمی از موجودی این سامانه، و بیش از ۱۰۰ موشک رهگیر استاندارد دریایی شلیک کرده است. این مساله نگرانی‌هایی درباره توان آمریکا برای حفظ آمادگی در مناطق دیگر، به‌ویژه شرق آسیا، ایجاد کرده است.

جمع‌بندی

طبق گزارش های رسانه های مختلف آمریکا عبارت «تمام شدن ذخایر تسلیحاتی آمریکا» اگر به معنای خالی شدن زرادخانه این کشور باشد، دقیق نیست. اما اگر منظور کاهش شدید ذخایر برخی تسلیحات حیاتی و دشواری جایگزینی سریع آنها باشد، شواهد و گزارش‌های متعددی این نگرانی را تایید می‌کنند.

واقعیت میانه میان دو روایت قرار دارد: آمریکا هنوز یکی از بزرگ‌ترین و پیشرفته‌ترین زرادخانه‌های جهان را در اختیار دارد، اما جنگ طولانی علیه ایران، حمایت های تسیلحاتی اوکراین و رژیم صهیونیستی نشان داده است که حتی توان نظامی آمریکا نیز در برابر مصرف سریع موشک‌های پیشرفته و ظرفیت محدود تولید صنعتی آسیب‌پذیر است.

به همین دلیل، اختلاف اصلی میان دولت آمریکا و منتقدان بر سر اصل کاهش ذخایر نیست؛ بلکه بر سر شدت، پیامد و میزان خطر آن برای آمادگی نظامی آینده آمریکا است. کارشناسان آمریکایی و غربی تاکنون چندین بار هشدار داده اند که اگر جنگ ادامه پیدا کند، مساله از کاهش ذخایر به توانایی جایگزینی آنها تبدیل خواهد شد؛ و این همان نقطه‌ای است که در مورد آن هشدار جدی داده اند.

 



۹ ساعت قبل / سایت افکارنیوز

خشم پنتاگون از افشاگری درباره یک بحران نظامی

شبکه سی بی اس گزارش داد، مقامات وزارت جنگ آمریکا در حال بررسی برکناری مکس لدرر، ناشر روزنامه نظامی استارز اند استرایپس، پیش از موعد بازنشستگی وی هستند. این اقدام پس از انتشار گزارش‌هایی درباره بحران ناو هواپیمابر لینکلن مطرح شده است.

بر اساس این گزارش مقامات آمریکایی گفته‌اند، مسئولان پنتاگون درباره برکناری لدرر پیش از بازنشستگی برنامه‌ریزی‌شده او گفت‌وگو کرده‌اند. هم‌زمان دولت دونالد ترامپ در حال تدوین طرحی برای بازسازی گسترده ساختار رسانه نظامی استارز اند استرایپس است که بخشی از بودجه آن از سوی مالیات‌دهندگان آمریکایی تأمین می‌شود.

لدرر که ۱۹ سال ریاست این روزنامه را بر عهده داشته، این هفته به همکارانش اعلام کرد که قصد دارد در ۳۰ سپتامبر بازنشسته شود. او دلیل این تصمیم را اختلافات اساسی با دولت ترامپ عنوان کرده است.

استارز اند استرایپس در سال‌های گذشته نیز گزارش‌هایی درباره مشکلات داخلی ارتش آمریکا منتشر کرده و از برخی سیاست‌ها و عملکرد فرماندهی نظامی این کشور انتقاد کرد.

این روزنامه اخیرا نیز گزارش‌هایی درباره جنگ در خاورمیانه و تأثیر آن بر نیروهای آمریکایی منتشر کرده است.

این رسانه از نخستین منابعی بود که درباره اعتراض خانواده‌های ملوانان ناو آبراهام لینکلن به مقامات نیروی دریایی آمریکا گزارش داد. خانواده‌ها از طولانی‌شدن مأموریت این ناو و ماه ها حضور مستمر در منطقه ابراز نگرانی کرده بودند.

طبق گزارش استارز اند استرایپس، این ناو حدود ۲۵۰ روز متوالی بدون پهلوگیری در بندر در دریا بوده و گزارش‌هایی درباره کمبود برخی تجهیزات و تدارکات، وخامت شرایط، فشارهای روانی و تضعیف روحیه خدمه منتشر شده است.




 بن‌بست تهران | نیویورکر می‌گوید ترامپ جنگ با ایران را باخته است
۱۲ ساعت قبل / سایت رویداد‌ ۲۴

بن‌بست تهران | نیویورکر می‌گوید ترامپ جنگ با ایران را باخته است

ایشان تارور، ستون‌نویس مجله نیویورکر، در یادداشتی تحلیلی می‌گوید شش ماه پس از آغاز جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران، نه‌تنها اهداف اصلی واشنگتن محقق نشده، بلکه ایران با حفظ ساختار سیاسی، کنترل تنگه هرمز و تداوم توان موشکی و پهپادی، دست بالاتری در چانه‌زنی پیدا کرده است. به نوشته او، جنگی که قرار بود توان جمهوری اسلامی را در هم بشکند، به فرسایش ذخایر نظامی آمریکا، فشار بر متحدان منطقه‌ای و کاهش اعتبار واشنگتن منجر شده است.

 امارات؛ حلقه کلیدی فشار تازه آمریکا بر ایران
۴ ساعت قبل / سایت جماران

امارات؛ حلقه کلیدی فشار تازه آمریکا بر ایران

در حالی که دولت دونالد ترامپ از آغاز مرحله‌ای کم‌سابقه از فشار اقتصادی علیه ایران سخن می‌گوید، امارات متحده عربی به یکی از مهم‌ترین بازیگران این راهبرد تبدیل شده است. محدود کردن مبادلات مالی و تجاری با تهران، تشدید کنترل بر شبکه‌های مستقر در دبی و برخورد با مسیرهای دور زدن تحریم‌ها می‌تواند یکی از مهم‌ترین شریان‌های اقتصادی ایران را تحت فشار قرار دهد؛ هرچند ابوظبی همچنان می‌کوشد این فشار را به‌صورت تدریجی اعمال کرده و کانال‌های سیاسی با تهران را کاملاً نبندد.

 نامیرا | آخرین تقریظ در شبستان مصلی - تسنیم
۱۰ ساعت قبل / خبرگزاری تسنیم

نامیرا | آخرین تقریظ در شبستان مصلی - تسنیم

سال‌های سال همین راهروها میزبان مهمانی ویژه بودند، مهمانی کتاب خوان.

 انتقاد یک فعال سیاسی از تصمیم اخیر مجلس: نه صلاحیت دارید نه تخصص!
۴۹ دقیقه قبل / سایت اکوایران

انتقاد یک فعال سیاسی از تصمیم اخیر مجلس: نه صلاحیت دارید نه تخصص!

فعال سیاسی اصولگرا گفت: اساسا مساله نفوذ، مقوله‌ای نیست که با رویکردهای تقنینی شتاب‌زده در مجلس قابل حل باشد.

 جنگ ایران و پایان خاورمیانه آمریکایی به روایت «فارن افرز» | این آخرین فرصت تغییر است؟ | نتیجه معکوس تضمین‌های امنیتی
۶ ساعت قبل / سایت اقتصادنیوز

جنگ ایران و پایان خاورمیانه آمریکایی به روایت «فارن افرز» | این آخرین فرصت تغییر است؟ | نتیجه معکوس تضمین‌های امنیتی

اقتصادنیوز: واشنگتن هنوز در تصور خاورمیانه‌ای گرفتار است که خود بر آن سلطه دارد و حتی پس از شکست‌های پی‌درپی، تصور جایگزینی برای نظم موجود را دشوار می‌بیند. اما این نظم در حال پایان یافتن است. اگر رهبران آمریکا نتوانند مسیر خود را تغییر دهند، شاهد محو شدن خاورمیانه آمریکایی خواهند بود؛ درست همان‌ اتفاقی برای امپراتوری‌های اروپایی در منطقه رخ داد.

 از کودتای 28 مرداد تا جنگ 40 روزه؛ آرزوی 200ساله ایرانیان حالا محقق شد - تسنیم
۱۰ ساعت قبل / خبرگزاری تسنیم

از کودتای 28 مرداد تا جنگ 40 روزه؛ آرزوی 200ساله ایرانیان حالا محقق شد - تسنیم

پرویز امینی: آرزوی تاریخی دویست‌ساله ایرانیان (در استقلال و امنیت)، در جنگ‌های 12روزه و 40روزه تحقق یافت.