قیمت طلا امروز




 سایت صدای بورس / ۱۴۰۵/۰۵/۱۹

فولاد در دوراهی انرژی و صادرات

صنعت فولاد ایران در ماه‌های اخیر شرایطی متفاوت را تجربه کرده است. برخلاف آنچه در مقاطع بحرانی انتظار می‌رفت، روند تولید در بسیاری از واحدهای فولادی متوقف نشد.
 فولاد در دوراهی انرژی و صادرات

صنعت فولاد ایران در ماه‌های اخیر شرایطی متفاوت را تجربه کرده است. برخلاف آنچه در مقاطع بحرانی انتظار می‌رفت، روند تولید در بسیاری از واحدهای فولادی متوقف نشد و کارخانه‌ها توانستند به‌تدریج به مدار عادی فعالیت بازگردند. این موضوع نشان می‌دهد که ظرفیت تولید در این صنعت همچنان حفظ شده و بنگاه‌های فولادی از نظر عملیاتی توان عبور از شوک‌های کوتاه‌مدت را دارند. با این حال، این به معنای عبور کامل صنعت از چالش‌ها نیست؛ زیرا مسائل اصلی فولاد امروز بیش از آنکه در خطوط تولید باشد، در محیط پیرامونی و سیاست‌گذاری‌های اثرگذار بر این صنعت ریشه دارد.

یکی از مهمترین این چالش‌ها، محدودیت‌های حوزه انرژی است. قطعی برق و افزایش هزینه حامل‌های انرژی، اگرچه تاکنون نتوانسته جریان تولید را متوقف کند، اما به‌طور مستقیم هزینه تمام‌شده محصولات فولادی را افزایش داده است. این موضوع در شرایطی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که شرکت‌های فولادی برای حفظ رقابت‌پذیری خود، هم در بازار داخلی و هم در بازارهای صادراتی، ناچارند میان افزایش هزینه‌ها و حفظ قیمت فروش تعادل ایجاد کنند. هرچه فشار هزینه‌ها بیشتر شود، حاشیه سود شرکت‌ها نیز تحت تأثیر قرار خواهد گرفت و این مسئله می‌تواند بر سرمایه‌گذاری‌های آینده صنعت نیز اثر بگذارد.

از سوی دیگربا وجود رشد نرخ ارز، قیمت محصولات فولادی افزایش شدیدی را تجربه نکرده است. استمرار تولید و عرضه منظم محصولات، تا حد زیادی مانع از شکل‌گیری جهش‌های قیمتی در بازار شده است. به بیان دیگر، زمانی که عرضه دچار اختلال نشود، حتی افزایش نرخ ارز نیز الزاماً به معنای رشد فوری قیمت فولاد نخواهد بود.

اما شاید مهمترین مسئله امروز صنعت فولاد، فاصله میان تولید و مصرف داخلی باشد. ظرفیت تولید کشور طی سال‌های گذشته رشد قابل توجهی داشته، اما تقاضای داخلی همگام با آن افزایش نیافته است. نتیجه این وضعیت، شکل‌گیری مازاد تولیدی است که تنها از مسیر صادرات می‌تواند جذب شود. به همین دلیل، صادرات دیگر یک مزیت جانبی برای فولادسازان نیست، بلکه به یکی از ارکان اصلی تداوم تولید تبدیل شده است.

همچنین مشکلات حمل‌ونقل، محدودیت‌های لجستیکی و دشواری‌های موجود در مسیر صادرات باعث شده بخشی از ظرفیت صادراتی صنعت فولاد به‌طور کامل مورد استفاده قرار نگیرد. تا زمانی که این موانع پابرجا باشد، تولیدکنندگان ناچار خواهند بود با محدودیت‌هایی مواجه شوند که ارتباط مستقیمی با توان تولید آن‌ها ندارد. به همین دلیل، تسهیل صادرات و رفع موانع حمل‌ونقل می‌تواند به اندازه توسعه ظرفیت‌های تولید، برای آینده صنعت فولاد اهمیت داشته باشد.

بازگشت شرکت‌های بزرگ فولادی به شرایط عادی نیز پیام مثبتی برای بازار به همراه دارد. شرکت‌هایی که در جریان تحولات اخیر آسیب‌هایی را متحمل شده بودند، اکنون بخش عمده ظرفیت تولید خود را بازیابی کرده‌اند و این مسئله نشان می‌دهد که زیرساخت تولید کشور از پایداری مناسبی برخوردار است. بازگشت این شرکت‌ها نه‌تنها از منظر تولید، بلکه از نظر ایجاد آرامش در بازار و تقویت اعتماد فعالان اقتصادی نیز اهمیت ویژه‌ای دارد.

در نهایت، آینده صنعت فولاد بیش از آنکه به توان تولید وابسته باشد، به کیفیت مدیریت چالش‌های بیرونی گره خورده است. اگر محدودیت‌های انرژی کاهش یابد، مسیر صادرات روان‌تر شود و ثبات بیشتری بر فضای اقتصادی حاکم شود، فولاد ایران همچنان می‌تواند یکی از پیشران‌های اصلی اقتصاد کشور باقی بماند. در غیر این صورت، حتی حفظ ظرفیت‌های فعلی نیز با دشواری بیشتری همراه خواهد شد. امروز مسئله اصلی فولاد، حفظ توان تولید نیست؛ بلکه فراهم کردن شرایطی است که این توان بتواند بدون مانع به ارزش اقتصادی و صادراتی تبدیل شود. نادر سلیمانی - رئیس هیأت اجرایی انجمن تولیدکنندگان فولاد هفته‌نامه اطلاعات بورس ۶۳۹ کد مطلب 555612





 روایت‌هایی از تاثیر محدود قطع مبادلات تجاری کشور با ابوظبی: فروش املاک ایرانیان مقیم امارات مشروط شد
۹ ساعت قبل / سایت هم میهن

روایت‌هایی از تاثیر محدود قطع مبادلات تجاری کشور با ابوظبی: فروش املاک ایرانیان مقیم امارات مشروط شد

عضو اتاق بازرگانی با اشاره به تاثیر محدود قطع مبادلات تجاری کشور با امارات، گفت: پس از جنگ اخیر و شرایط خاص تنگه هرمز، امارات نقش هاب تجاری‌اش برای ایران را از دست داده و دیگر مبدایی برای ورود و خروج کالا‌های ما در جنگ نبوده است.

 قیمت لوازم یدکی موتورسیکلت تا ۳۰۰ درصد گران شد
۷ ساعت قبل / سایت هم میهن

قیمت لوازم یدکی موتورسیکلت تا ۳۰۰ درصد گران شد

هزینه تولید موتورسیکلت در سال جاری مسیر صعودی گرفته و فشار هزینه از مواد اولیه تا نیروی کار و انرژی، تولیدکنندگان را با چالش جدی روبه‌رو کرده، حال پریس اصلی این است که قیمت قطعات موتورسیکلت در یک سال گذشته چند درصد افزایش داشته است؟

 یارانه این دهک‌ها ۳ برابر می‌شود + جزئیات
۱۳ ساعت قبل / سایت اقتصاد ایرانی

یارانه این دهک‌ها ۳ برابر می‌شود + جزئیات

اقتصادایرانی: جزییات واریز واریز یارانه نقدی مرداد ۱۴۰۵ را در این گزارش بخوانید.

 چهارمین هفته  سبز  بورس
۵ ساعت قبل / روزنامه دنیای اقتصاد

چهارمین هفته سبز بورس

معاملات بورس تهران در هفته گذشته در شرایطی به پایان رسید که نماگرهای اصلی بازار سهام بار دیگر مسیر صعودی را پیمودند و هر دو شاخص کل و هموزن به اوج‌های تاریخی جدید رسیدند. شاخص کل با رشد 3.8درصدی در محدوده ۵‌میلیون و ۹۵۲هزار واحد قرار گرفت و فاصله خود با مرز روانی ۶‌میلیون واحد را به حداقل رساند.

 شمارش معکوس برای جدایی سمیعی‌نژاد/ ایمیدرو یا باشگاه تعویض مدیران؟
۱۹ دقیقه قبل / سایت تابناک

شمارش معکوس برای جدایی سمیعی‌نژاد/ ایمیدرو یا باشگاه تعویض مدیران؟

میانگین عمر مدیران ایمیدرو زیر یک سال است؛ حقیقتی تلخ که نشان می‌دهد هیچ برنامه‌ای در این سازمان فرصت اجرا پیدا نمی‌کند. از محمد آقاجانلو تا سمیعی‌نژاد، همه...

 خودروهای ایرانی تست ایمنی نمی شوند؟ | آزمون تصادف خودرو از نگاه استاندارد
۱۱ ساعت قبل / خبرگزاری همشهری‌آنلاین

خودروهای ایرانی تست ایمنی نمی شوند؟ | آزمون تصادف خودرو از نگاه استاندارد

مسئولان سازمان ملی استاندارد می‌گویند: براساس استانداردهای اجباری که از سوی این سازمان برای خودروهای تولید یا مونتاژ داخل صادر شده، خودروها ملزم به رعایت استانداردهای تعیین شده هستند و پایش این موضوع نیز از سوی سازمان ملی استاندارد انجام می شود.