قیمت طلا امروز




 سایت ایران آنلاین / ۱۴۰۵/۰۵/۱۱

آینه‌ای برای تماشای زخم‌های مشترک دو نسل / نگاهی به نمایش «ماهی رها» به کارگردانی ژاله صامتی

در روزگاری که شکاف میان نسل‌ها بیش از هر زمان دیگری موضوع بحث‌های اجتماعی و فرهنگی شده است، بسیاری از آثار نمایشی می‌کوشند این فاصله را با زبان تقابل و قضاوت روایت کنند اما «ماهی رها» مسیر دیگری را انتخاب کرده است.
 آینه‌ای برای تماشای زخم‌های مشترک دو نسل / نگاهی به نمایش «ماهی رها» به کارگردانی ژاله صامتی

  رضا صائمی؛ دبیر گروه فرهنگی /   این نمایش، به جای آنکه نسل دهه پنجاه و دهه هشتاد را در برابر یکدیگر بنشاند، آنها را در کنار هم قرار می‌دهد تا هر دو، رنج‌های یکدیگر را ببینند. همین انتخاب هوشمندانه، مهم‌ترین امتیاز این اثر است.

 «ماهی رها» بیش از آنکه درباره اختلاف نسل‌ها باشد، درباره تنهایی مشترک آنهاست. نسلی که جوانی‌اش را در آرزوی ساختن آینده‌ای بهتر سپری کرد و نسلی که در میانه انبوه امکانات ارتباطی، بیش از همیشه با اضطراب، بی‌اعتمادی و احساس دیده‌نشدن دست‌وپنجه نرم می‌کند.

نمایش به زیبایی نشان می‌دهد که تفاوت تجربه‌های زیسته، مانع اشتراک در رنج‌های انسانی نیست.  متن نمایش با پرهیز از شعارزدگی، تلاش می‌کند هر دو نسل را با نقاط قوت و ضعفشان به تصویر بکشد. دهه پنجاهی‌ها با خاطره جنگ، تنگنای معیشت، امیدهای ناتمام و رؤیاهایی که فرصت تحقق نیافتند، معرفی می‌شوند و در مقابل، نسل دهه هشتاد با بحران هویت، اضطراب آینده، زندگی در فضای مجازی و احساس تنهایی. نویسندگان اثر، به جای صدور حکم، مخاطب را به همدلی دعوت می‌کنند؛ دعوتی که امروز بیش از هر زمان دیگری به آن نیاز داریم.

 یکی از مهم‌ترین نقاط قوت نمایش، شخصیت‌پردازی دو زن از دو نسل متفاوت است. شخصیت‌هایی که در ظاهر فاصله‌ای بسیار با یکدیگر دارند، اما هرچه روایت پیش می‌رود، شباهت‌های عاطفی آنها آشکارتر می‌شود. دیالوگ‌های میان «ماهی» و «رها» به تدریج از گفت‌وگویی میان دو شخصیت فراتر می‌رود و به گفت‌وگوی دو نسل تبدیل می‌شود؛ گفت‌وگویی که نه با فریاد، بلکه با سکوت‌ها، مکث‌ها و اعتراف‌های تلخ شکل می‌گیرد.  در این میان، بازی ژاله صامتی یکی از ستون‌های اصلی موفقیت نمایش است. او با تجربه و تسلط مثال‌زدنی، شخصیتی را خلق می‌کند که نه قربانی صرف است و نه قهرمانی دست‌نیافتنی.

صامتی با استفاده از حداقل اغراق، رنج‌های انباشته زنی از نسل دهه پنجاه را در نگاه، سکوت و لحن بیان می‌کند. قدرت بازی او در این است که احساسات را به مخاطب تحمیل نمی‌کند، بلکه اجازه می‌دهد تماشاگر آن را کشف کند. بسیاری از لحظات تأثیرگذار نمایش، بیش از آنکه حاصل دیالوگ باشند، محصول بازی کنترل‌شده و دقیق او هستند. 

در مقابل، نیاز سنجری نیز توانسته است نماینده‌ای باورپذیر از نسل جوان امروز باشد؛ نسلی که خستگی‌اش پیش از دویدن آغاز شده است. تقابل بازی او با ژاله صامتی، نه یک رقابت بازیگری، بلکه تکمیل‌کننده دو جهان متفاوت است؛ جهانی که در نهایت به نقطه‌ای مشترک می‌رسند.

 از منظر نگارش نیز «ماهی رها» قابل تأمل است. حضور مهدی غلامحیدری در میان نویسندگان نمایش، بی‌تردید بر کیفیت روایت اثر تأثیر گذاشته است. غلامحیدری که سال‌ها در عرصه روزنامه‌نگاری فعالیت کرده، به‌خوبی با نبض مسائل اجتماعی و دغدغه‌های نسل‌های مختلف آشناست. این پیشینه باعث شده متن نمایش، با برخورداری از زبان ادبی، از واقعیت‌های اجتماعی فاصله نگیرد. نویسنده به جای خلق موقعیت‌های مصنوعی، از دل تجربه‌های زیسته و مسائل ملموس جامعه، روایت خود را شکل داده است؛ روایتی که مخاطب به آسانی با آن ارتباط برقرار می‌کند.

ویژگی مهم دیگر متن، پرهیز از دوگانه‌سازی‌های ساده‌انگارانه است. در «ماهی رها» نه نسل گذشته کاملاً مقصر معرفی می‌شود و نه نسل امروز قربانی مطلق. نمایش می‌پذیرد که هر نسل، محصول شرایط تاریخی و اجتماعی زمانه خود است و نمی‌توان تجربه‌های متفاوت را با یک معیار سنجید. همین نگاه منصفانه، اثر را از بسیاری از آثار اجتماعی سال‌های اخیر متمایز می‌کند.

 البته نمایش در برخی بخش‌ها می‌توانست از ایجاز بیشتری بهره ببرد. گاه برخی دیالوگ‌ها بیش از اندازه به بیان مستقیم مفاهیم اجتماعی نزدیک می‌شوند و فرصت کشف را از مخاطب می‌گیرند. همچنین در بعضی صحنه‌ها، ریتم روایت اندکی افت می‌کند و تمرکز دراماتیک کاهش می‌یابد. با این حال، این کاستی‌ها در برابر انسجام کلی اثر و تأثیر عاطفی آن چندان تعیین‌کننده نیستند.

 «ماهی رها» در نهایت نه مرثیه‌ای برای گذشته است و نه بیانیه‌ای درباره آینده. این نمایش تلاشی است برای فهم‌اکنون؛ اکنونی که در آن دو نسل، هر دو زخمی‌اند، هر دو حسرت‌هایی بر دوش دارند و هر دو بیش از آنکه به قضاوت نیاز داشته باشند، محتاج شنیده شدن هستند.  «ماهی رها» از آن دست نمایش‌هایی است که ارزشش تنها در روایت یک داستان نیست، بلکه در ایجاد گفت‌وگویی است که جامعه امروز ایران بیش از هر زمان دیگری به آن نیاز دارد؛ گفت‌وگویی که زبانش نه سرزنش، بلکه همدلی است.

انتهای پیام/





 ترک تحصیل دسته جمعی دانش آموزان یک روستا؟ | واکنش فوری به خبر احتمال ترک تحصیل دانش آموزان موسیانی
۱ ساعت قبل / خبرگزاری همشهری‌آنلاین

ترک تحصیل دسته جمعی دانش آموزان یک روستا؟ | واکنش فوری به خبر احتمال ترک تحصیل دانش آموزان موسیانی

خبر احتمال ترک تحصیل ۴۵ دانش‌ آموز بخش موسیان شهرستان دهلران که به تازگی در فضای مجازی ایلام بازتاب گسترده‌ای یافته موجب نگرانی‌ افکار عمومی استان درباره ادامه تحصیل این دانش آموزان شده است

 علیرضا عنایت‌زاده هافبک پرسپولیس به صورت قرضی به مس شهر بابک پیوست
۱ ساعت قبل / سایت پارس فوتبال

علیرضا عنایت‌زاده هافبک پرسپولیس به صورت قرضی به مس شهر بابک پیوست

علیرضا عنایت‌زاده، هافبک ۲۲ ساله پرسپولیس، به صورت قرضی به مس شهر بابک پیوست تا فصل آینده را در این تیم سپری کند.

 گرانی مسکن ناشی از سوءمدیریت و بی توجهی مسئولان وزارت راه است / چرا ۱۷۰ هزار هکتار بافت فرسوده نوسازی نمی‌شود؟
۴۸ دقیقه قبل / سایت تابناک

گرانی مسکن ناشی از سوءمدیریت و بی توجهی مسئولان وزارت راه است / چرا ۱۷۰ هزار هکتار بافت فرسوده نوسازی نمی‌شود؟

عضو کمیسیون عمران مجلس با اشاره به ضعف عملکردی در وزارت راه و تاثیر آن بر افزایش قیمت در این حوزه گفت: یکی از مهم‌ترین دلایل افزایش قیمت مسکن، عدم عرضه کافی...

 پزشکیان: بهتر است جنگ اکنون که در قدرت هستیم به پایان برسد
۴۹ دقیقه قبل / روزنامه شرق

پزشکیان: بهتر است جنگ اکنون که در قدرت هستیم به پایان برسد

رئیس جمهوری گفت: عده‌ای خارج از گود نشسته‌اند چون نمی‌دانند دولت در چه شرایطی است، بی‌محابا اظهارنظر و تحلیل می‌کنند، هیچ رنج و سختی هم به آنها نرسیده و بعد هم دم از گرانی می‌زنند.

 روایت سرپرست وزارت دفاع از تفاوت جنگ رمضان و جنگ ۱۲ روزه/ در جنگ رمضان بسیار قدرتمندتر از جنگ ۱۲ روزه بودیم
۱ ساعت قبل / سایت اکوایران

روایت سرپرست وزارت دفاع از تفاوت جنگ رمضان و جنگ ۱۲ روزه/ در جنگ رمضان بسیار قدرتمندتر از جنگ ۱۲ روزه بودیم

سرپرست وزارت دفاع به مقایسه جنگ ۱۲ روزه و جنگ رمضان از منظر وزارت دفاع پرداخت و گفت: در جنگ رمضان بسیار قوی‌تر و قدرتمندتر نسبت به جنگ ۱۲ روزه در میدان حضور پیدا کردیم.

 یاغی استقلال دربی را ازدست داد/ مصدومیت حقیقت دارد؟
۱ ساعت قبل / سایت افکارنیوز

یاغی استقلال دربی را ازدست داد/ مصدومیت حقیقت دارد؟

مدافع چپ تیم فوتبال پرسپولیس به دلیل مصدومیت، دربی پایتخت را از دست داد.