قیمت طلا امروز




 سایت روزنامه سازندگی / ۱۴۰۵/۰۵/۱۲

سرگردان بین عدالت و احساس

درباره فیلم «زنده‌شور» ساخته کاظم دانشی
 سرگردان بین عدالت و احساس
درباره فیلم «زنده‌شور» ساخته کاظم دانشی

کاظم دانشی با «زنده‌شور»، سومین حلقه از دغدغه‌مندی‌هایش درباره منظومه قضایی و حقوقی، این‌بار بی‌واسطه‌تر از همیشه خود را به دل معرکه انداخته است: ساعات پایانی و نفس‌گیر پیش از اعدام. سوژه‌ای که به‌خودی‌خود ظرفیت یک تراژدی انسانی تمام‌عیار را دارد، اما در عمل به اثری بدل شده که نه تکلیفش با خودش روشن است و نه با تماشاگرش. دانشی در این فیلم، میان دو قطب متضاد گیر افتاده؛ از یک‌سو می‌کوشد حرمت حکم شرعی و تشریفات قانونی را حفظ کند و از سوی دیگر، با نمایش طاقت‌فرسای رنج خانواده محکوم، می‌خواهد همدلی مخاطب را به هر قیمتی برانگیزد. نتیجه این بلاتکلیفی، فیلمی است که نه از موضع شرعی، دفاعی قانع‌کننده ارائه می‌دهد و نه از موضع انسانی، فراتر از عاطفه‌گرایی محض و گاه شعاری می‌رود. فیلم در وسط بازی میان دو موضوع اساسی عدالت و احساس، دست‌وپا می‌زند و به‌جای کاوش در لایه‌های پنهان مسئله، در یک تقابل بی‌ثمر و تکراری درجا می‌زند. این دوگانگی ساختاری، خود را در فرم اجرایی و فیلم‌نامه نیز بازتولید می‌کند. دیالوگ‌ها غالباً حالت پینگ‌پنگی و نمایشی دارند و شخصیت‌ها بیش از آنکه آدم‌هایی با زیست باورپذیر و عمق روانی باشند، به بلندگوهایی برای انتقال ایده‌های کارگردان تبدیل شده‌اند. این امر فاصله اثر را با پیچیدگی‌های انسانی پشت ماجرا بیشتر می‌کند و اجازه نمی‌دهد مخاطب با هیچ‌یک از شخصیت‌ها همذات‌پنداری کند. سنگینی و طولانی‌بودن صحنه‌های رنج و زاری در نیمه اول نیز بیشتر به ایجاد فشار عصبی بر تماشاگر می‌انجامد تا بستری برای تفکر عمیق. فیلم به‌جای روایت قصه، به تصویرگری عریان خشونت روی آورده و سکانس‌های زجرآور را چنان ممتد و بی‌وقفه ردیف کرده که مخاطب نه فرصت هضم دارد و نه مجال تأمل. این رویکرد البته بی‌سابقه نیست و یادآور جریانی است که در سینمای اجتماعی اخیر ایران ریشه دوانده؛ فیلم‌سازانی که به‌جای قصه‌گویی دقیق و روایتگری ظریف، به نمایش بی‌واسطه رنج متوسل می‌شوند و بهانه رئالیسم و نشان‌دادن واقعیت‌های جامعه را دستاویزی برای گریز از همراهی شفاف با تماشاگر قرار می‌دهند. در «زنده‌شور» اما این روش، به‌جای تأثیرگذاری، به ملغمه‌ای از مشکلات اجتماعی بدل شده که بدون روایت منسجم، فقط خستگی و سردرگمی به‌جا می‌گذارد. دانشی پس از سعید روستایی، گویی سردمدار چنین نگاهی شده است؛ نگاهی که مرز باریک میان واقع‌نمایی و سوءاستفاده احساسی از تماشاگر را مخدوش می‌کند.

در کنار این مسائل، بازنمایی فضای دادسرا، قاضی، دادستان و مأموران زندان نیز چالش‌برانگیز از آب درآمده است. حساسیت‌های ممیزی و دشواری نمایش این نهادها، پاشنه آشیل چنین آثاری بوده و هست، اما در «زنده‌شور» منطق رفتاری و تصمیمات این شخصیت‌ها برای تماشاگر مبهم و پرسش‌برانگیز جلوه می‌کند. این ابهام نه به‌نفع درام است و نه به‌نفع روشنگری؛ صرفاً نقطه کوری است که فیلم را از پرداختن به ابعاد واقعی ماجرا بازمی‌دارد.

در میان تمام این کاستی‌ها، حضور امیر جعفری نقطه روشن و ماندگار فیلم است. او با نقشی کوتاه، بازی درخشان و باورپذیری ارائه می‌دهد که متأسفانه در بسیاری از نقدها و روایت‌ها دست‌کم گرفته یا نادیده انگاشته شده است. امیر جعفری یکی از عوامل اصلی جذابیت بخش‌های ابتدایی فیلم است، اما این حضور کوتاه نمی‌تواند ضعف‌های ساختاری اثر را پوشش دهد. دانشی نتوانسته دغدغه انسانی خود را از «بی‌بدن» تا «زنده‌شور» به پرداختی دقیق و چندلایه ارتقا دهد. نسخه اولیه فیلم به‌وضوح طولانی بوده و نیاز به تدوین مجدد دارد؛ به‌ویژه آنکه مخاطب این روزها، خسته و افسرده و درگیر، به‌سختی توان شنیدن ضجه‌های ممتد لحظات اعدام را دارد، آن‌هم بدون دریافت بینش روایی مشخص. «زنده‌شور» در نوسانی بی‌ثمر میان دو موضع، به برداشتی خاکستری و فرساینده از یک تراژدی انسانی می‌رسد و فرصت کاوش در لایه‌های پنهان موضوع را از دست می‌دهد. فیلمی که در بحبوحه یک سوژه داغ، به سوختن می‌رسد، نه به ساختن.



 کارگردان مطرح انگلیسی درگذشت

کارگردان مطرح انگلیسی درگذشت

جان اروین، کارگردان بریتانیایی فیلم «تپه هامبورگر»، و«داستان ارواح» در سن ۸۶ سالگی درگذشت.

 ماجرای عجیب قتل پدر المیرا شریفی‌مقدم با تیغ موکت بری! | ببینید

ماجرای عجیب قتل پدر المیرا شریفی‌مقدم با تیغ موکت بری! | ببینید

بخشی از برنامه صبحگاهی المیرا شریفی مقدم به مرور ماجرای به قتل رسیدن پدر ایشان بعد از ۳۳ سال اختصاص پیدا کرد.

 جزئیات ارائه تسهیلات کم‌بهره برای ناشران و کتابفروشان

جزئیات ارائه تسهیلات کم‌بهره برای ناشران و کتابفروشان

ناشران غیردولتی و کتابفروشان سراسر کشور می‌توانند در آستانه هفته دولت، از شنبه (۳۱ مردادماه)‌ با مراجعه به درگاه خانه کتاب و ادبیات ایران برای دریافت تسهیلات کم‌بهره ثبت‌نام کنند؛ این تسهیلات پس از بررسی کارگروه تخصصی و در چهار سطح، از ۲۰۰ میلیون تا یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان، ارائه می‌شود.

 مجید مظفری: سینما همسرم را از من گرفت؛ من اجاره نشینم و کسی خبر ندارد | ببینید

مجید مظفری: سینما همسرم را از من گرفت؛ من اجاره نشینم و کسی خبر ندارد | ببینید

مجید مظفری در آئین اهدای گواهینامه درجه یک هنری به این هنرمند که روز گذشته برگزار شد صحبت هایی در خصوص زندگی‌اش مطرح کرد.

 محمدرضا حکیمی؛ آن‌گونه که زیست، آن‌گونه که خواست/ ساخت «خانه‌ علامه حکیمی» مورد تایید نیست

محمدرضا حکیمی؛ آن‌گونه که زیست، آن‌گونه که خواست/ ساخت «خانه‌ علامه حکیمی» مورد تایید نیست

حجت الاسلام محمد حکیمی برادر استاد محمدرضا حکیمی در یادداشتی به مناسبت پنجمین سال درگذشت ایشان، ضمن مروری بر اندیشه‌های محمدرضا حکیمی به ویژه در زمینه عدالت و مبارزه با فقر در اندیشه قرآنی و اهل بیت و با تاکید بر دوری سیاست و اقتصاد در این روزها با آنچه باید باشد و مظلومیت انسان محروم و بی‌پناه در جامعه امروز ایران، اعلام کرد هرگونه انتساب ملکی به عنوان «منزل علامه محمدرضا حکیمی» و هرگونه اقدام، ثبت، بهره‌برداری فرهنگی یا تبلیغی بر پایهٔ چنین انتسابی، بدون رضایت صاحبان حق و برخلاف وصیت و ترتیبات مقرر از سوی آن عزیز از دست رفته، فاقد رضایت شرعی ماست و در فرض تصرف در حقوق اشخاص یا مخالفت با وصیت معتبر، نمی‌توان آن را به نام تکریم آن مرحوم توجیه کرد.

 نیمه پنهان مصدق

نیمه پنهان مصدق

محمد مصدق، سال ۱۲۶۱ به دنیا آمد؛ یعنی حدود ۲۴ سال پیش از مشروطه. برای داشتن تصویری روشن‌تر، اگر در آن دوره دانشگاه می‌داشتیم، در کوران سال‌های منتهی به پیروزی انقلاب مشروطه، مصدق به مانند جوانی دارای مدرک کارشناسی‌ارشد بود.

 جایزه رتبه اول روزنامه نگار « ایران» در جشنواره چراغ حقیقت /  گزارش سال « ایران » برنده جایزه رتبه اول چهارمین جشنواره چراغ حقیقت

جایزه رتبه اول روزنامه نگار « ایران» در جشنواره چراغ حقیقت / گزارش سال « ایران » برنده جایزه رتبه اول چهارمین جشنواره چراغ حقیقت

چهارمین جشنواره روزنامه‌نگاری «چراغ حقیقت» که از سوی  انجمن صنفی روزنامه نگاران استان تهران برگزار شد، با معرفی برگزیدگان به کار  خود پایان داد.

 ببینید| شعر معروف استاد افشین علا درباره امام خامنه‌ای چگونه سروده شد؟ - تسنیم

ببینید| شعر معروف استاد افشین علا درباره امام خامنه‌ای چگونه سروده شد؟ - تسنیم

افشین علا از ماجرای سرودن شعر معروفش برای رهبر انقلاب و پاسخ متفاوت ایشان به «جمعه نصر» می‌گوید.