قیمت طلا امروز




 سایت آوش / ۲ ساعت قبل

برائت شریعت از تعیین دستوری سود بانکی

قوانینی که این میراث شصت‌وپنج‌ساله را ساخته‌اند، باید با هم و به‌صورت یک بسته واحد بازنگری شوند
 برائت شریعت از تعیین دستوری سود بانکی

اطلاعات

آیت‌الله دکتر سیدمصطفی محقق داماد در یادداشتی در روزنامه اطلاعات نوشت:

قوانینی که این میراث شصت‌وپنج‌ساله را ساخته‌اند، باید با هم و به‌صورت یک بسته واحد بازنگری شوند

۱- در دو یادداشت پیشین در روزنامه اطلاعات عرض کردم که ماها، از طلبه تا مهندس و طبیب، باید به‌قدرِ فهمیدن سخن اهل فن، اقتصاد بیاموزیم؛ و بر خود تکلیف کردم هرچه می‌آموزم به حکم امانت گزارش کنم. این یادداشت نیز گزارشی از همان مشق است؛ اما با یافته‌ای که برای خودم تازگی داشت: در این منزل، جاده آموختن دوطرفه شد. به موضوعی رسیدم که در آن، این بار اقتصاددانان و سیاست‌گذاران‌اند که برای فهم درست مسئله به مبانی حقوقی و شرعی محتاج‌اند؛ و کج‌خواندنِ همین مبانی، دهه‌ها سیاست را کج کرده است. پس اجازه بدهید این بار از موضع تخصص خودم بنویسم، و آنچه را طلبه‌ای از اهل فن آموخته، با آنچه اهل فن باید از فقه و حقوق بیاموزند، معاوضه کنم.

۲- در محافل اقتصادی سخنی رایج است که هر دو سوی منازعه آن را مسلم گرفته‌اند: اینکه «تعیین دستوری نرخ سود، از بانکداری اسلامی آغاز شد». منتقدِ دین از این گزاره نتیجه می‌گیرد که سرکوب نرخ و عوارضش را باید به پای شریعت نوشت؛ و مدافعِ وضع موجود از همان گزاره، برای سقف‌های دستوری جامه تقوا می‌دوزد. نگارنده، که عمری در کار فقه و حقوق بوده است، ادعا می‌کند هر دو در خطایند؛ و چون ادعا حقوقی است، به رسم اهل حقوق با «سند» پیش می‌روم، نه با خطابه. از خوانندگان نیز همین را می‌خواهم: اسناد را بخوانند و آنگاه داوری کنند.

۳- سند نخست، قانون بانکی و پولی کشور مصوب ۱۳۳۹ است؛ همان قانونی که بانک مرکزی ایران را بنیان نهاد و شورای پول و اعتبار را هم‌زاد آن آفرید، در دولتی که هیچ داعیه شرعی نداشت. ماده ۴۰ این قانون، «تعیین نرخ رسمی تنزیل و نرخ بهره و کارمزد معاملات با دولت و سایرین» را در شمار عملیات شورا آورده و ماده ۶۶ به صراحت می‌گوید:

«شورای پول و اعتبار می‌تواند حداکثر و حداقل بهره و کارمزد بعضی از عملیات بانکی را تعیین نماید.»

پس شناسنامه اختیارِ سقف و کف نهادن بر بهره بانکی، سال ۱۳۳۹ است؛ بیست و سه سال پیش از قانون عملیات بانکی بدون ربا.

۴- سند دوم، قانون پولی و بانکی کشور مصوب ۱۸ تیر ۱۳۵۱ است که همان اختیار را تفصیل و تحکیم کرد؛ یازده سال مانده …





 ادعای جنجالی وزیر اقتصاد از وقوع جنگ!
۴ دقیقه قبل / سایت تابناک

ادعای جنجالی وزیر اقتصاد از وقوع جنگ!

خاندوزی در توئیتی خطاب به دولت پزشکیان نوشت: وقت اصلاح قیمت‌های کلیدی نیست.

 فرصت‌ها و الزامات همکاری ایران و تاتارستان در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی - سایت خبری اقتصاد پویا
۳۵ دقیقه قبل / سایت اقتصاد پویا

فرصت‌ها و الزامات همکاری ایران و تاتارستان در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی - سایت خبری اقتصاد پویا

ظرفیت همکاری ایران و تاتارستان در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ ایران و جمهوری تاتارستان هر دو از ظرفیت‌های قابل‌توجهی در حوزه انرژی، نفت و گاز، پتروشیمی، پالایش، ماشین‌آلات صنعتی و خدمات فنی و مهندسی برخوردارند. تاتارستان یکی از مناطق مهم صنعتی فدراسیون روسیه به شمار می‌رود و در زنجیره ارزش [ ]

 جزئیات طرح سه‌فوریتی اقتصاد مقاومتی؛ از تثبیت نرخ ارز تا هدایت نقدینگی به تولید
۲۲ دقیقه قبل / سایت افکارنیوز

جزئیات طرح سه‌فوریتی اقتصاد مقاومتی؛ از تثبیت نرخ ارز تا هدایت نقدینگی به تولید

پیمان فلسفی، نماینده مردم تهران و رئیس فراکسیون کشاورزی پویا و امور عشایر مجلس، از ارائه طرح سه‌فوریتی اقتصاد مقاومتی با ۲۸ ماده خبر داد و گفت این طرح در حال بررسی اولیه در معاونت قوانین مجلس است. حفظ ارزش پول ملی، تثبیت نرخ ارز، کنترل تورم، هدایت نقدینگی به سمت تولید، افزایش مشارکت مردم، اصلاح سیاست‌های انرژی و سوخت و توجه به محوریت بخش کشاورزی از مهم‌ترین محورهای این طرح عنوان شده است.

 از حمایت از استارتاپ‌ها تا بی‌پاسخ ماندن مطالبات؛ گلرنگ در جریان رفتار شرکت‌های سرمایه‌پذیر خود هست؟
۲۷ دقیقه قبل / خبرگزاری همشهری‌آنلاین

از حمایت از استارتاپ‌ها تا بی‌پاسخ ماندن مطالبات؛ گلرنگ در جریان رفتار شرکت‌های سرمایه‌پذیر خود هست؟

چند سال پیش، خبر ورود هلدینگ گلرنگ به حوزه سرمایه‌گذاری استارتاپی با استقبال بخشی از اکوسیستم نوآوری کشور همراه شد.

 رهبر دموکرات‌ها: «عملیات شکست حماسی» ترامپ، یک فاجعه برای مردم آمریکا بوده/ دلارهای مالیات‌دهندگان آمریکایی نباید صرف ادامه دادن به یک جنگ بی‌پایان دیگر در خاورمیانه شود
۵۰ دقیقه قبل / سایت اعتماد آنلاین

رهبر دموکرات‌ها: «عملیات شکست حماسی» ترامپ، یک فاجعه برای مردم آمریکا بوده/ دلارهای مالیات‌دهندگان آمریکایی نباید صرف ادامه دادن به یک جنگ بی‌پایان دیگر در خاورمیانه شود

حکیم جفریز رهبر اقلیت دموکرات‌ها در مجلس نمایندگان آمریکا جنگ علیه ایران را «عملیات شکست حماسی» نامید و تاکید کرد که پول مالیات‌دهندگان نباید صرف یک جنگ بی‌پایان دیگر در خاورمیانه شود.

 قاب امروز | پدل بازی رضا گلزار و غزاله اکر‌می و علیرضا حقیقی
۳۶ دقیقه قبل / روزنامه هفت صبح

قاب امروز | پدل بازی رضا گلزار و غزاله اکر‌می و علیرضا حقیقی

این روزها ‌‌همه دیگر پدل بازی می‌کنند و باشگاه بدنسازی می‌روند و رانینگ و لایف استایل و این حرف‌ها...