قیمت طلا امروز




 خبرگزاری ایمنا / ۱۴۰۵/۰۵/۲۰

صبر استراتژیک در مسلخ نفاق

نوشتن از مقاطعی از تاریخ که با غبار تحریف و قضاوت‌های شتاب‌زده پوشانده شده‌اند، راه رفتن روی لبه تیغ است. سیدعلی شجاعی در رمان «حاء. سین. نون» با اتخاذ رویکرد چندصدایی و به کارگیری درام تاریخی، این مرز باریک را پشت سر گذاشته تا پرده از نفاق پیچیده اموی و تنهایی مظلومانه امام حسن(ع) بردارد.
 صبر استراتژیک در مسلخ نفاق

به گزارش خبرگزاری ایمنا، نوشتن رمان تاریخی-مذهبی همواره یکی از چالش‌برانگیزترین قالب‌های ادبی بوده است. در این مسیر، نویسنده میان دو قطب ایستاده است؛ از یک‌سو وفاداری به مستندات غیرقابل تغییر تاریخی و عقیدتی، و از سوی دیگر نیاز مبرم به درام، فضاسازی و تخیل برای کشاندن مخاطب به عمق ماجرا.

رمان «حاء. سین. نون» نوشته سیدعلی شجاعی، نمونه‌ای موفق از رویارویی هوشمندانه با این چالش بزرگ است؛ کتابی که دست روی یکی از پرمناقشه‌ترین و در عین حال مظلوم‌ترین فرازهای تاریخ اسلام یعنی صلح امام حسن مجتبی(ع) می‌گذارد.

یکی از برجسته‌ترین ویژگی‌های تحلیلی رمان «حاء. سین. نون»، استفاده از تکنیک چندصدایی (پلی‌فونی) است. نویسنده با هوشمندی، روایت را از انحصار یک راوی دانای کل خارج کرده و به شخصیت‌های متکثر میدان می‌دهد. ما رخدادها را هم از زاویه دید یاران وفاداری چون قیس‌بن‌سعد می‌بینیم، هم به درون ذهن و خلوت طراحان جبهه شام مانند معاویه و عمروعاص نفوذ می‌کنیم.

این رفت‌وبرگشت‌ها میان کوفه و شام، صرفاً یک تمهید داستانی برای جذابیت نیست؛ بلکه یک ابزار تحلیلی است تا مخاطب عمق توطئه، شایعه‌سازی و نفاق سیستماتیک جبهه مقابل را درک کند. وقتی مخاطب گفت‌وگوهای درونی و خلوت خالی از رتوش معاویه و عمروعاص را می‌خواند، درمی‌یابد که جنگ با شام، جنگ در میدان نظامی نبود؛ بلکه رویارویی با جریانی بود که از دین به عنوان ابزاری برای تثبیت قدرت استفاده می‌کرد.

صلح به مثابه یک «عقلانیت استراتژیک»

تحلیل محتوایی «حاء. سین. نون» نشان می‌دهد که نویسنده به شدت در تلاش است تا گزاره تاریخی «صلح از روی ناچاری و ترس» را ابطال کند. رمان به زیبایی تصویر می‌کند که صلح امام حسن(ع) نه یک تسلیم مصلحتی، بلکه یک «صبر استراتژیک» و انتخابی فعالانه بود. امام در دورانی که یارانش به بهای اندک فروخته می‌شدند و کوفه لبریز از تردید و شایعه بود، تصمیمی گرفت که نقاب به ظاهر دینی حکومت اموی را فرو افکند.

نویسنده با ظرافت نشان می‌دهد که معاویه تا چه حد از ماندگاری نام پیامبر(ص) و خاندان او هراس دارد و چگونه صلح امام حسن(ع) در درازمدت، این هراس را به یک شکست تاریخی برای بنی‌امیه تبدیل می‌کند. این اثر تحلیل می‌کند که اگر این صلح رقم نمی‌خورد، اصل و اساس درخت نوپای اسلام در طوفان جنگ‌های داخلی و نفاق اموی ریشه‌کن می‌شد. زبان گزیده و تعلیق در بستر امر واقع

نویسنده در رمان به زبانی دست یافته که نه آن‌قدر کهن‌گرا و دور از فهم است که مخاطب امروز را پس بزند، و نه آن‌قدر امروزی و ساده که به ابهت و قداست موضوع لطمه وارد کند. نثر رمان، شاعرانگی آرامی دارد که با مظلومیت و تنهایی امام حسن(ع) همخوان است. نام‌گذاری کتاب به صورت حروف مقطعه («حاء. سین. نون») نیز خود دعوتی است به تأمل؛ رمزی که خواننده را وا می‌دارد تا فراتر از ظاهر نام‌ها، به دنبال باطن تصمیم‌ها در تاریخ بگردد.

«حاء. سین. نون» تنها یک رمان مذهبی نیست؛ یک کلاس درس برای تحلیل رفتار سیاسی در بستر بحران‌های اجتماعی است. این اثر نشان می‌دهد چگونه شایعه، سستی خواص و طمع توده‌ها می‌تواند بزرگ‌ترین رهبران تاریخ را در تنگنا قرار دهد. سیدعلی شجاعی با این رمان موفق شده است غبار مظلومیت تاریخی امام حسن مجتبی(ع) را کنار بزند و به مخاطب نشان دهد که گاهی پذیرش جام زهر صلح، شجاعتی بزرگ‌تر از کشیدن تیغ شمشیر می‌طلبد. کد مطلب 995213





 یادگاری‌های اکبر عبدی در موزه عمارت شهرداری اردبیل
۱۱ ساعت قبل / سایت ایران آنلاین

یادگاری‌های اکبر عبدی در موزه عمارت شهرداری اردبیل

خانواده زنده‌یاد اکبر عبدی در اقدامی فرهنگی، بخشی از وسایل شخصی و یادگاری‌های این هنرمند فقید را به «موزه عمارت شهرداری اردبیل» اهدا کردند و شهردار این شهر نیز قول داد فرهنگسرایی به نام آن بازیگر بزرگ سینمای ایران نامگذاری شود.

 اصغر فرهادی جایزه افتخاری قلب سارایوو را دریافت کرد
۱۶ ساعت قبل / سایت هم میهن

اصغر فرهادی جایزه افتخاری قلب سارایوو را دریافت کرد

اصغر فرهادی در جشنواره سارایوو پس از دریافت قلب این جشنواره با شرکت در جلسه پرسش و پاسخ، درباره سینما و صداقت گفت و عنوان کرد که موفقیت می‌تواند یک چیز خطرناک باشد.

 هیچ‌وقت فکر نمی‌کنم که تمام واقعیت در دستان من است
۱۲ ساعت قبل / سایت ایران آنلاین

هیچ‌وقت فکر نمی‌کنم که تمام واقعیت در دستان من است

پنجاهمین نشست «شب‌های مستند» موزه سینما با حضور ارد عطارپور، مستندساز برگزار و جنبه‌های مختلف مستند «رویای سیاه»؛ بخشی از تاریخ نفت و وقایع اجتماعی مرتبط با آن از زبان محمدعلی موحد، ادیب و مولانا پژوه برجسته، بررسی شد.

 بازگشت سینما به دوران پیش از کرونا
۲ ساعت قبل / روزنامه دنیای اقتصاد

بازگشت سینما به دوران پیش از کرونا

فروش خیره‌کننده فیلم‌های «اودیسه» و «مرد عنکبوتی: روزی نو» در کنار آثار غافلگیرکننده‌ای چون «اتاق‌های پشتی» و «وسواس» گیشه تابستان امسال را به‌شدت داغ کرد. از این رو درآمد فروش فیلم‌های داخلی آمریکا از مرز ۴‌میلیارد دلار عبور کرد؛ رقمی که بعد از دوران همه‌گیری کرونا تنها برای دومین بار به دست آمده است. نخستین تابستانی که پس از تغییرات گسترده ناشی از کرونا فروش ۴‌میلیارد‌دلاری را تجربه کرد سال ۲۰۲۳ بود و حالا یک بار دیگر این اتفاق تکرار شده است.

 بازگشت برنامه قدیمی رادیو
۲ ساعت قبل / روزنامه دنیای اقتصاد

بازگشت برنامه قدیمی رادیو

برنامه قدیمی «صبح جمعه با شما» پس از وقفه‌ در تولید با فصل جدید و با تغییر تیم تولید، از جمعه ۶شهریور به رادیو بازمی‌گردد. فصل جدید این برنامه در حالی کلید می‌خورد که تیم تولید آن دستخوش تغییرات اساسی شده است. بر اساس تصمیم مسوولان رادیو، ساخت این برنامه که مدتی متوقف شده بود، با رویکردی تازه و گروهی جدید از سر گرفته می‌شود.

 عصر یکشنبه‌های بخارا
۱۳ ساعت قبل / سایت هم میهن

عصر یکشنبه‌های بخارا

هفدهمین نشست از سلسله نشست‌های «عصر یکشنبه‌های بخارا» به نقد و بررسی کتاب «فغان ز جنگ»، مجموعه‌داستان‌های بابک زمانی، که از سوی انتشارات سهامی عام منتشر شده، اختصاص یافته است. این نشست در ساعت پنج بعدازظهر یکشنبه اول شهریور، با سخنرانی بابک زمانی، محسن امیریوسفی، احمد غلامی و علی دهباشی، در خانۀ کتاب دبا برگزار خواهد شد.