شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

اختلال در آهنگ موزون تندرستی


اختلال در آهنگ موزون تندرستی
قلب اندام اصلی دستگاه گردش خون است. با هر ضربان قلب، خون به سراسر بدن فرستاده می شود و اکسیژن و موادغذایی به همه سلول های بدن می رسد. قلب معمولاً بین ۶۰ تا ۱۰۰ بار در دقیقه می زند اما برحسب ضرورت می تواند تندتر هم بزند. تعداد ضربان قلب صدهزار بار در روز و بیشتر از ۳۰میلیون بار در سال و حدود ۵/۲ میلیارد بار در یک عمر هفتادساله است. بیماری های قلب و دستگاه گردش خون به دو گروه مادرزادی و اکتسابی تقسیم بندی می شود. منظور از بیماری مادرزادی، بیماری است که از لحظه تولد وجود دارد، اما در بیماری های اکتسابی بیماری طی دوران نوزادی، کودکی، نوجوانی و بزرگسالی به وجود می آید. بیماری های مادرزادی قلب، ناهنجاری هایی هستند که در ساختار قلب از بدو تولد وجود دارد. از هر هزار تولد تقریباً هشت نوزاد دچار بیماری های قلبی مادرزادی هستند که ممکن است خفیف تا شدید باشد. بیماری های مادرزادی قلب هنگام رشد جنین در رحم مادر به وجود می آید و معمولاً هم دلیل آن ناشناخته است (گاهی به علت اختلالات ژنتیک است، اما اغلب به این دلیل نیست). آنچه در بیماری های مادرزادی قلب مشترک است، روند رشد غیرطبیعی و ناقص قلب و یکی از نشانه های رایج این بیماری صدای غیرعادی قلب است که به هنگام معاینه پزشکی مشخص می شود. از بیماری های شایع اکتسابی قلب، بیماری های زیر را می توان نام برد.
۱) آریتمی
انحراف از ریتم طبیعی ضربان قلب است. آریتمی هم می تواند اکتسابی و هم می تواند به دلیل ناهنجاری های مادرزادی باشد. آریتمی سبب نامنظمی ضربان قلب یعنی یا ضربان غیرعادی تند یا ضربان غیرعادی کند می شود و در هر سنی هم احتمال وقوع دارد و بنابر نوع اختلال ریتم که شامل تعداد، نظم، محل آغاز تحریک و توالی فعالیت ها است آن را با جراحی، دارو، یا به کمک دستگاه ضربان ساز که ضربان قلب را ایجاد و تنظیم می کند (Pacemaker) درمان می کنند.
۲) کاردیومیوپاتی
یک بیماری مزمن قلبی است که سبب ضعیف شدن عضلات قلب می شود. این بیماری ابتدا روی محفظه پایینی قلب یعنی بطن ها اثر می گذارد و سپس با پیشرفت بیماری عضلات قلب و حتی بافت های اطراف آن هم صدمه می بیند و در موارد شدیدتر سبب ازکارافتادگی قلب و حتی مرگ می شود. کاردیومیوپاتی اولین علت پیوند قلب در کودکان است.
۳) بیماری شریان های قلبی
شایع ترین اختلال قلب در بزرگسالان است و بیشتر به دلیل آترواسکلروزیس (atherosclerosis) است یعنی رسوب چربی، کلسیم و سلول های مرده در دیواره درونی شریان های قلبی که سبب کندی جریان خون در این رگ ها و حتی گاهی سبب انسداد و تشکیل لخته شده که منجر به سکته قلبی می شود.
کلسترول یک ماده مومی شکل است که در سلول های بدن در خون و در برخی مواد غذایی یافت می شود. بالا رفتن میزان کلسترول خون یکی از فاکتورهای پرخطر برای بیماری های قلبی و حتی سکته قلبی است. کلسترول توسط لیپوپروتئین ها با جریان خون حمل می شود و دو نوع کلسترول LDL (لیپوپروتئین با وزن مخصوص پایین) و HDL (لیپوپروتئین با وزن مخصوص بالا) بسیار شناخته شده هستند. افزایش میزان LDL (کلسترول بد) خطر بیماری های قلبی و سکته مغزی را افزایش می دهد در حالی که افزایش HDL (کلسترول خوب) از بدن در برابر این بیماری ها حفاظت می کند.
۴) بیماری فشارخون
هنگامی که فشارخون به طور قابل ملاحظه یی بالاتر از حد طبیعی باشد، فرد دچار بیماری فشارخون است که می تواند عامل آسیب رساندن به قلب و شریان ها یا دیگر ارگان های بدن شود. نشانه های این بیماری شامل سردرد، خون دماغ، سرگیجه و احساس منگی است.
نوزادان، کودکان و نوجوانان هم می توانند دچار این بیماری شوند که احتمالاً در این سنین به دلیل عوامل ژنتیک است. عواملی مانند تغذیه نامناسب، اضافه وزن، بی تحرکی و بیماری هایی نظیر بیماری های قلبی یا کلیوی بیماری فشارخون را تشدید می کنند.
۵) بیماری قلبی روماتیسمی
معمولاً از عوارض درمان نشدن گلودردهای عفونی (چرکی) و تب روماتیسمی است. این بیماری منجر به آسیب های دائمی در قلب و حتی مرگ می شود. عفونت روی دریچه های قلب اثر می گذارد و سبب سفتی یا زخم شدن دریچه های قلب می شود. التهاب و ضعیفی عضلات قلب هم گاهی همراه این بیماری دیده می شود اما اگر عفونت های گلو با آنتی بیوتیک های مناسب و به موقع و به خوبی درمان شود می توان از این بیماری پیشگیری کرد.
۶) سکته مغزی
تنگی یا انسداد عروق تغذیه یی مغز یا پارگی رگ های خون رسان مغز که منجر به پخش شدن خون در ناحیه مغز می شود، می توانند آسیب هایی به سلول های مغزی بزنند. افرادی که دچار این عارضه شده اند، ضعف و بی حسی در یک سمت بدن، سردرد شدید و ناگهانی، تهوع و استفراغ، تاری دید و مشکل در صحبت کردن، راه رفتن و حرکت را تجربه کرده اند.
عواملی مانند سبک زندگی، رژیم غذایی، ورزش و معاینات پزشکی در حفظ سلامت قلب به ما کمک می کند.
▪ سبک زندگی
استرس یکی از عوامل بروز بیماری های قلبی است. با دعا کردن و نیایش می توانید استرس را کم کرده و به آرامش برسید. پیاده روی و گفت وگو با دوستان نیز موثر است. عصبانیت و خشم خود را کنترل کنید. افرادی که خیلی زود عصبانی می شوند تقریباً سه برابر بیشتر از افراد خونسرد دچار حملات قلبی می شوند. سعی کنید اندامی متناسب داشته باشید. حتی کمی اضافه وزن هم سبب افزایش فشار خون می شود و در نتیجه خطر بیماری قلبی را افزایش می دهد. عادت های مضر را ترک کنید. طبق گزارش انجمن قلب امریکا (AHA) با ترک سیگار تا پنجاه درصد خطر بیماری های قلبی کاهش می یابد. همچنین افرادی که سه سال از ترک سیگار آنها می گذرد از نظر خطر ابتلا مانند افراد غیرسیگاری می شوند. استراحت و مرخصی از کار برای قلب مفید است. تحقیقات نشان داده است مردان بین ۳۲ تا ۵۷ سال که سالی یک بار به تعطیلات می روند کمتر از مردانی که بدون تعطیلی کار می کنند از بیماری های قلبی می میرند.
▪ رژیم غذایی
مردمی که غذاهای مدیترانه یی یا آسیایی می خورند کمتر از آنهایی که رژیم غذایی امریکایی دارند، به بیماری های قلبی مبتلا می شوند. غذاهایی که سبب کاهش کلسترول می شوند برای قلب مفید هستند از جمله میوه ها (سیب، آواکادو، میوه های خشک، گریپ فروت، پرتقال و توت فرنگی)، سبزی ها (بروکلی، هویج، ذرت، باقالی استوایی و پیاز)، غذاهای دریایی و به خصوص ماهی های حاوی اسیدهای چرب امگا۳ (ماهی آزاد و کبودماهی)، سویا، میوه های مغزدار (گردو، فندق، پسته و...)، نان های سبوس دار و غلات.
خوردن چربی را محدود کنید. به جای گوشت قرمز از گوشت ماهی، مرغ پوست کنده و بوقلمون استفاده کنید. خوردن چندین بار ماهی در هفته خطر حمله قلبی را به نصف کاهش می دهد. از لبنیات کم چرب استفاده کنید. شیرسویا نیز مفید است. اگر مبتلا به فشار خون هستید مصرف سدیم را کاهش دهید. از خوردن نمک و غذاهای فرآوری شده، بپرهیزید. برای مزه دار کردن غذاهای بی نمک از سالسا (نوعی سس تند) فلفل، ادویه کاری یا سیر استفاده کنید.
▪ ورزش
ورزش های هوازی (اروبیک) بهترین داروی پیشگیری از بیماری های قلبی است. همچنین پیاده روی و دوچرخه سواری نیز مفید هستند. انجمن قلب امریکا اعلام کرده است که وزنه برداری (چند بار در هفته) برای قلب برخی از افراد سودمند است زیرا عضلات قوی تر می تواند میزان ضربان قلب و فشار خون را کم کند و داشتن بافت های عضلانی بیشتر فرآیند متابولیسم بدن را زیادتر می کند که در نتیجه از چاقی جلوگیری می شود.
▪ معاینات پزشکی
کنترل فشار خون و کلسترول خون بسیار مفید است و حداقل سالی یک بار برای ارزیابی وضعیت قلب باید به پزشک مراجعه شود. افراد مبتلا به بیماری فشار خون باید با رعایت رژیم غذایی و مصرف داروهای پایین آورنده فشار (که پزشک تجویز کرده است) به سلامت قلب خود کمک کنند. همچنین افراد مبتلا به دیابت که اغلب هم بزرگسالان با دیابت نوع دوم هستند دو تا چهار برابر بیشتر در معرض سکته قلبی و سکته مغزی قرار دارند بنابراین باید دیابت را کنترل و مهار کنند. از دیگر عوامل افسردگی است. تحقیقات انجمن قلب امریکا نشان می دهد که افراد افسرده ۷/۱ برابر بیشتر از افراد معمولی در معرض بیماری های قلبی قرار دارند پس برای درمان افسردگی باید اقدام کرد.
بنابراین با کنترل این فاکتورها می توانید از سلامت قلب خود محافظت کرده و از عوارض و مشکلات طولانی مدت بیماری های آن در امان بمانید.
استون دوشن
ترجمه؛ فرانک باجلان
www.medicalnewstoday.com
منبع : روزنامه اعتماد


همچنین مشاهده کنید