دوشنبه, ۲۱ آبان, ۱۴۰۳ / 11 November, 2024
مجله ویستا

لیمو ترش


لیمو ترش
لیمو ترش میوه درخت لیمو و از مرکبات است . لیموها حاوی مقدار زیادی اسید سیتریک هستند که موجب طعم ترش آنها می گردد.
● تاریخچه
گرچه قریب به ۴۰۰ سال پیش از تولد مسیح ، تئو فراست از لیمو سخن گفت ، اما تنها در قرن چهارم میلادی ، هنگامی که جنگجویان مسیحی در جنگهای صلیبی به فلسطین رسیدند، لیمو را دیدند که در باغهای آن سرزمین کشت شده بود .
لیمو برای رومیان و یونانیان باستان ناشناخته بود و برای اولین باردر قرن سوم یا چهارم در کتاب Nabathae درباره کشاورزی به آن اشاره شده است. این میوه تا قبل از پیروزیهای اعراب در غرب کشت نمی شد. لیموها در اواسط قرن پانزدهم در جنوا پرورش یافت و سال ۱۴۹۴ در جزایر آزور دیده شد.
▪ لیمو و پزشکی
پلین، گیاه شناس معروف ، لیمو را به عنوان پادزهری قوی می شناخت . نظریه پلین در پایان قرن دوم مسیحی دوباره بررسی شد و به اثبات رسید و معلوم گشت که لیمو واقعاً سموم بدن را از بین می برد .
در آن زمان این داستان بر سر زبانها بود که ۲ نفر به خاطر جرمی که مرتکب شده بودند، از طرف دادگاه به مرگ با نیش افعی محکوم شدند . زنی به آنها رحم کرد و چند لیمو به آنها داد و آنها با خوردن لیمو از نیش افعی ها مصون ماندند و زهر در آنان اثر نکرد .
ابن سینا پزشک معروف ایرانی آب لیمو را بهترین دارو برای تشنجات ناشی از تب می دانست و یرقان را هم با لیمو معالجه می کرد . سنت هیلدگرنیز مصرف پوست لیمو را به زنان باردار تجویز می کرد تا ویار آنها فروکش کند ، قوه هاضمه آنها تقویت شود و دل به هم خوردگی و تهوع آنان برطرف گردد .
چون این میوه دارای مقدار زیادی ویتامین ث می باشد، زمانی نیروی دریایی انگلستان برای مبارزه با بیماری اسکوربوت از لیمـــــو استفاده می کردند. نیروی دریایی انگلیس در ابتدا تصــــور می کرد لیمـــوهای درشت( Lemon) نوع رسیده تر لیمـــو ترشهای کوچک( Lime ) هستند که شبیه آنها می باشند وبنابراین ملوانان انگلیسی به نـــام limeys ( ملوان انگلیسی) شناخته شدند نه Lemonys.
▪ استفاده‌های غذائی لیمو
اگرچه بخصوص در آشپزی از پوست و گوشت لیمو استفاده می شود، لیموها را بیشتر به علت آب آنها پرورش می دهند. هم لیموهای بزرگ وهم نوع کوچک آنها بصورت شربت آب لیمو ( لیموی طبیعی با آب و شکر) یا بعنوان چاشنی برای نوشنیدنیهایی مانند کولا و یا جهت تزئین لبه لیوان مورد استفاده قرار می‌گیرد. در رستورانهای انگلستان و سایر کشورها معمولاً آب لیمو را روی ظروف حاوی ماهی له شده می‌چکانند.
منبع : شبکه رشد