جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا

فنلاند پیشتاز فناوری اطلاعات و ارتباطات


فنلاند پیشتاز فناوری اطلاعات و ارتباطات
كشور فنلاند از نظر زیرساخت فناوری اطلاعات و ارتباطات یكی از پیشتازان عرصه جهانی است. صنعت مخابراتی این كشور دارای اعتبار جهانی است، به طوری كه شركتهایی همچون: نوكیا، وایسالاو اینسترومنتاریم از ابتكار عمل بالایی در این عرصه برخوردارند. در اواسط دهه ۱۹۹۰ شركتهای مزبور در محدوده های كوچك نرم‌افزاری مشغول فعالیت بودند. در همین زمان باادغام برخی شركتهای كوچك با یكدیگر و ایجاد شركتهای بزرگتر، برنامه هایی برای انجام فعالیتهای تخصصی تر شروع شد و رفته رفته در اواخر دهه مزبور، نتایج تلاشهای انجام شده پدیدار شد. پس از اندك زمانی برخی از شركتهای حرفه ای پا به عرصه وجود گذاشتند كه اندك زمانی جایگاه مناسبی را دربازار بورس هلسینكی به خود اختصاص دادند. درواقع در عرض كمتر از یك دهه، این شركتها بیست برابر بزرگتر شده اند. اغلب شركتهای فعال در عرصه الكترونیك این كشور بر محصولات نهایی متمركز شده اند. این شركتها بیش از دو سوم كل سرمایه گذاری در زمینه فعالیتهای پژوهشی را به خود اختصاص داده اند. هم اكنون این كشور افق تازه ای را برای توسعه بازیهای رایانه ای و استفاده از آنها در تجارت گشوده است. یكی از مهمترین ویژگیهای صنعت فناوری اطلاعات و ارتباطات كشور فنلاند، توسعه شراكت تجاری از طریق صدور پروانه فعالیت به شركتهای فعال در كشورهای دیگر است كه از سادگی، سرعت و شفافیت بالایی برخوردار است.
برهمین اساس، یكی از اهداف دولت فنلاند افزایش شركتهای فعال در عرصه جهانی فناوری اطلاعات و ارتباطات به عدد صد در سال ۲۰۰۷ است. مهمترین چالشهای كنونی این كشور در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات عبارتند از: افزایش سطح كاربری و كسب منافع بیشینه در این حوزه. بخشهای مالی و ارتباطی بیشترین سهم را در بخش دیجیتال در این كشور به خود اختصاص داده اند. رفته رفته فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان بخش جدایی ناپذیر زندگی مردم فنلاند مطرح می شود. در سال ۲۰۰۰، مركز پژوهشهای فنی فنلاند (وی.تی.تی) طرحی ده ساله را برای توسعه و بـه كارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات ارایه كرد. مهمترین اهداف این طرح را ایجاد محیطهای انسانی خلاق ، یادگیری و الگوبرداری نظامهای كاری از یكدیگر، روانی شبكه ها و معماری خدمات در بر می گیرد. مشاركت در پروژه های تحقیقاتی اروپایی از اهمیت حیاتی برخوردار است.
در دسامبر ۲۰۰۱، طرحی عملیاتی برای توسعه دولت الكترونیك بر خط ارایه شد كه درسالهای ۲۰۰۲ و۲۰۰۳گروهی توسط هیات مشورتی جامعـه اطلاعاتی و با ریاست نخسـت وزیر وقت تاسیس و به فورموله كردن برنامه های مزبور همت گماشت. با استفاده از مشاوران زبده، طرحی جامع برای توسعه فناوری اطلاعات وارتباطات با تمركز بر دولت بر خط و تحقق ارایه خدمات عمومی در نیمه دوم دهه كنونی تهیه شد. مراحل اول این كار كه آموزش بیش از یك چهارم مدیران دولتی و تربیت ۱۰۰۰ نفر متخصص بود در سال ۲۰۰۳ شروع شد. هم اكنون بیش از ۵۵۰۰ نفر متخصص زبده فناوری اطلاعات و ارتباطات در فنلاند مشغول فعالیت هستند كه نرخ رشد سالانه آن ۱۵ تا ۲۰ درصد است. با همه پیشرفتهای فنلاند در عرصه فناوری اطلاعات و ارتباطات، محدودیتهایی همچون: مجراهای فروش ضعیف، كالاهای نامناسب برای فروش اینترنتی، تعداد كم مشتریان و مشكلات لجستیكی باعث شده است تا تجارت الكترونیك در این كشور از رونق چندانی برخوردار نباشد. یكی از مهمترین چالشهای كنونی دولت فنلاند، فراگیری روشهای مناسب برای به كارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات در بخشهای خدماتی همچون خرده فروشی و بهداشت است. دولت خود را موظف به بهبود كارایی و كاهش هزینه ها برای كاهش دریافت مالیات از شهروندان كرده است. رونق كسب و كار به توسعه شبكه های جدیدتر و آگاهی بیشتر شهروندان از روشهای همكاری و مشاركت در فرایندهای دیجیتال بستگی خواهد داشت. موفقیت فنلاند در این عرصه ها، مستلزم بهبود مهارتهای شهروندان تشخیص داده شده است. در این زمینه، سیاستهای زیر درنظر گرفته شده است. براین اساس، مدیریت دانش از نقش محوری برخوردار است.
نقش آفرینی معقول در فرایند جهانی شدن؛
افزایش جدی منابع و سرمایه مورد نیاز برای توسعه فعالیتهای پژوهشی و همزمان، كسب درآمد از این طریق؛
افزایش سرمایه انسانی و اجتماعی برای گذار به جامعه ای اطلاعاتی و ایفای نقش ممتاز در سطح اتحادیه اروپا؛
ایجاد نظام یادگیری مادام العمر؛
نقش آفرینی به عنوان آزمایشگاه جامعه اطلاعاتی اروپا.
● نظام نوین بانكداری
در شرایط كنونی، نظام بانكداری همچون بسیاری از نظامهای كسب و كار به شدت از توسعه فناوری اطلاعات و ارتباط تاثیر پذیرفته است. بانكداری الكترونیك به معنای یكپارچه‌سازی تمامی فعالیتهای قابل ارایه از طریق بانكها بااستفاده از فناوری نوین اطلاعات و ارتباطات است. این قابلیت باعث پیدایش رونق و تسهیلات قابل ملاحظه ای در امور تجاری و مالی شده است. تفاوتهای اساسی بانكداری نوین مبتنی بر فناوری اطلاعات و ارتباط بانكداری سنتی را می توان در جدول شماره یك مشاهده كرد:
تبادل الكترونیك وجوه به عنوان ابزاری برای انجام خدمات نوین بانكی، بدون جابه‌جایی فیزیكی پول و بدون تبادل اسناد كاغذی صورت می گیرد. انتقال وجوه در این رویكرد به صورت زیر توسط كمیسیون قانون تجارت بین المللی سازمانهای ملل متحد (UNCT KAL) تعریف شده است:
فرایندی كه در آن یك یا بیش از یك عملیات در فرایند كار كه پیش از این بااستفاده از كاغذ انجام می شد بااستفاده از روشهای الكترونیك انجام می شود. نظامهای انتقال الكترونیك وجوه به سه سطح مشتری، بین بانكی و كارتهای پلاستیكی تقسیــم می شود. هركدام از موارد مزبور را مـی توان به صورت خلاصه زیر تشریح كرد:
▪ سطح مصرف كننده: بخشی از بانكداری كه مربوط به ارایه خدمات به مصرف كنندگان و مشتریان نهایی است كه از شیوه هایی همچون: ماشین خودپرداز و انتقال پول در محل خرید تلفنی، اینترنتی و نرم افزارهای خانگی صورت می گیرد.
▪ بیـن بانكــی : انتقال الكترونیك وجوه در سطح بین بانكها كه از مشهورترین شیوه های آن می توان به شبكه جهانی سوئیفت اشاره كرد. البته برخی كشورها نظیر امریكا، انگلستان و مالزی از شیوه های ویژه ای در داخل كشور استفاده می كنند. سوئیفت شبكه ای تعاونی است كه تسهیلات و خدمات ویژه ای را از طریق مراكز رایانـه ای در سراسر دنیا ارایه مــی دهد.
▪ كارتهای پلاستیكی : انتقال الكترونیك از طریق كارتهای بدهكار، اعتبار هزینه و هوشمند است كه باتوجه به ماهیت به صورت پیش پرداخت یا بدهكاری انجام می شود.
● الهام گرفتن از هشت پادر طراحی روبوت ها
دانشمندان به تازگی دریافته اند كه هشت پا فقط برروی دو بازوی خود در كف دریا راه مـی رود. این كشف، ایده جدیدی را در میان دانشمندان روبوتیك برای طراحی و ساخت روبوت های نرم و انعطاف پذیر بارور ساخته است. دانشمندان دانشگاه بركلی كالیفرنیا بر این عقیده اند كه می توان ماهیچه های مصنوعی را براساس نحوه حركت هشت پا ساخت. هشت پا هنگام راه رفتن روی دوپای خویش، شش پای دیگر را در زیر خود به صورت آویزان نگه می دارد. علاوه براین، حركت به صورت بسیار نرم و سیال صورت می گیرد. از نظر دانشمندان، هشت پا الگوی خوبی برای ساخت روبوت هایی است كه در آنها قطعات سخت وجود ندارد. هم اكنون نمونه ای از چنین بازویی ساخته شده كه شامل لوله ای است كه در درون آن فنری كار گذاشته شده است. این مجموعه نسبت به جریان الكتریكی حساس است و به حركت در می آید. لوله مزبور دارای قابلیت كوتاهترشدن، بلندتر شدن و خمیده شدن در جهات مختلف است. پژوهشگران امیدوارند كه بااستفـاده از قابلیت انعطاف پذیری این روبـوت ها، از آنها برای ماموریتهای دشواری كه از روبوت های معمولی برنمی آید، استفاده كنند.

منبع: ماهنامه تدبیر
منبع : پایگاه اطلاع رسانی ITanalyze


همچنین مشاهده کنید