پنجشنبه, ۹ فروردین, ۱۴۰۳ / 28 March, 2024
مجله ویستا

از آکنه بیشتر بدانیم


از آکنه بیشتر بدانیم
● آكنه و بیماری های روان
▪ اولین علت به خاطر شیوع آن در بالین به خصوص در سنین نوجوانی و جوانی است؛
▪ درگیری بیشتر صورت در این بیماری، كه باعث می‌شود آثار آن درمعرض دید همگان باشد؛
▪ درك نادرست از علل ایجاد كننده آكنه باعث می‌شود جوانان مبتلا به آن احساس گناه وشرم كنند. از جمله باور‌های شایع و غلط در این باره آن است كه آكنه‌در اثر وضعیت بهداشتی ایجاد می‌شود و همین‌باور نادرست منجر به ایجاد خجالت، شرم و احساس گناه در فرد مبتلا می‌شود؛
▪ تاكید جامعه بر داشتن ظاهر خوب كه همین قضیه در فرد احساس شرم در مواقع حضور در اجتماع را تشدید می‌كند.
● عمده مسائلی كه آكنه ایجاد می‌كند:
افسردگی، ترس‌ از حضور در اجتماع، بیماری‌های اضطرابی، احتمال تصویر ذهنی ازخود،كاهش اعتماد به نفس، كاهش عملكرد اجتماعی و همچنین افت كیفیت زندگی است. بازرسی‌های انجام شده تعدادی از دانش آموزان كه به علت اختلال یادگیری به مراكزی ارجاع داده شده‌اند و اختلالاتی در شنیدن دروس داشته‌اند علت اصلی این اختلالات وجود آكنه در این بچه‌ها كه منجر به اختلالات اضطرابی و در نهایت عدم توانائی در یادگیری دروس شده است.
● آكنه و روح و روان
آكنه بیماری جوانان است و بیشترین محل بروز آن در صورت است كه برای جوانان زیبایی آن بسیار مهم است. با بروز آكنه از همان مراحل اولیه اكثر افراد مبتلا نسبت به جوش‌های ایجاد شده حساسیت ویژه‌ای پیدا می‌كنند و این آغاز تاثیر‌گذاری آن در روحیه و روان افراد است.
فرد مبتلا ممكن است ساعت‌ها و گاه چندین بار در طول روز روبه‌روی آینه مشغول بررسی ظاهر خود باشد. گرچه طبق مطالعات انجام شده حساسیت و حتی تمایل به گوشه‌گیری اینگونه امروزه هیچگونه رابطه مستقیمی با شدت آكنه ندارد. این بدان معنا است كه ممكن است یك فرد مبتلا به آكنه خفیف كاملا انزواطلب باشد و در مقابل فردی با آكنه شدید به راحتی در عرصه اجتماع حضور پیدا كند و روابط اجتماعی مناسبی داشته باشد.
با توجه به اهمیت داشتن روابط اجتماعی و برقراری ارتباط با خانواده و دوستان در این سنین حساس، به این مشكل پوستی باید دقت فراوان كرد زیرا همانطور كه گفته شد و در صورت عدم درمان به موقع در هر كدام از مراحل آكنه، جوش‌ها از خود اسكار به جا گذاشته و مشكلات متعددی گریبان‌گیر فرد مبتلا خواهد شد. دانشمندان در پدید‌ه‌ای به نام پدیده پوستی - روانی اشاره می‌كنند كه در این جا بد نیست به آن هم اشاره‌ای داشته‌‌ باشیم و در واقع این پدیده لزوم توجه به مسائل روانی در این بیماری را دو چندان می‌كند.
این پدیده بیانگر آن است كه بعضی بیماران روانی مثل بیماران وسواسی - اجباری (یا همان افرادی‌كه ما آنها را در جامعه به نام وسواسی می‌شناسیم و وسواس‌های مثل وسواس شستشو و چك كردن مداوم قفل‌ها و موارد دیگر در این دوره معمولا دیده می‌شوند.) نیز مستعد ابتلا به آكنه هستند و البته نقش استرس همچنین در ایجاد و تشدید آكنه كاملا ثابت شده است. در واقع طبق مطالعه دانشمندان افرادی‌كه تحت استرس‌های مداوم هستند جزء افراد مستعد به آكنه هستند. در واقع آكنه هم در اثر بعضی از بیماری‌های روحی و روانی ایجاد و تشدید می‌شود و هم باعث ایجاد مشكلات روحی و روانی می‌شود.
● تصورات اشتباه از آکنه
▪ آكنه به علت خوردن غذاهای چرب یا شیرینی و شكلات ایجاد می‌شود.
▪ آكنه در افرادی كه نظافت را رعایت نمی‌كنند و یا به طور مرتب استحمام نمی‌كنند، رخ می‌دهد.
▪ با فشار دادن جوش‌ها و تخلیه آنها بهبود آكنه تسریع می‌شود.
▪ آكنه در اثر عدم تعادل هورمونی در بدن ایجاد می‌شود.
▪ آكنه بر رفتارهای جنسی مربوط می‌شود.
تمام موارد بالا جزء مواردی هستند كه اكثر ما در مورد آكنه از اطرفیانمان شنیده‌ایم ولی دانشمندان و متخصصان پوست پس از تحقیقات مختلف به این نتیجه رسیده‌اند كه:
گرفتن رژیم هیچ تاثیری در ایجاد آكنه ندارد و نیازی به پرهیز از شیرینی، شكلات، چیپس و غذاهای سرخ كردنی نیست (اگرچه خوردن این مواد نه به خاطر عدم تاثیر آن در ایجاد آكنه بلكه به خاطر ارزش تغذیه‌ای پایین آنها توصیه نمی‌شود)
حتی شستشوی ساعت به ساعت بدن و صورت تاثیری در پیشگیری از بروز آكنه ندارد. اگرچه رعایت بهداشت و نظافت به سلامت عمومی بدن كمك می‌كند و باعث ترمیم بهتر آكنه می‌شود. با فشردن جوش‌های ناشی از آكنه و تخلیه آنها مواد التهابی به عمق پوست رفته و فرم‌های شدیدتر آكنه بروز می‌كند.
بنابراین دستكاری جوش‌ها نه تنها مفید نیست، بلكه ۱۰۰درصد وضع را بدتر می‌كند. در بررسی‌های انجام شده تعادل هورمونی در اكثریت قریب‌به‌اتفاق افراد مبتلا وجود دارد.پرهیز از روابط جنسی و یا انجام آن هیچگونه تاثیری در ایجاد آكنه ندارد.
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید