جمعه, ۲۳ آذر, ۱۴۰۳ / 13 December, 2024
مجله ویستا

الگوی کره ای برای حضور در عراق


الگوی کره ای برای حضور در عراق
بعد از گذشت چهار سال از حمله ناجوانمردانه دولت واشنگتن به عراق، تنها به بهانه اعطای آزادی به مردم این كشور، زمزمه هایی درباره حضور دایم نیروهای امریكایی در عراق به گوش می رسد.
دیگر دولت واشنگتن دلایلی از قبیل وجود عملیات انتحاری، ترور های سازمان یافته اعضای دانشگاهی عراق و یا برپایی سرویس ها و پایگاه های سلامتی در عراق را مطرح نمی كند. حتی دیگر بهانه هایی از قبیل كمبود نیروی برق در عراق و نبودن امكانات رفاهی درآن كشور دستاویزهای خوبی برای ماندن نیروهای نظامی این كشور در عراق نیستند.
دولت امریكا دیگر نمی تواند دلایلی از قبیل شكل گیری گروه القاعده در منطقه بین النهرین و قتل های مخفی و یا حتی بی كفایتی دولت عراق در استخراج نفت را دلیلی موجه برای اقامت در این كشور تلقی كند.
امروزه دیگر دلایل این حمله نظامی و همچنین افكاری كه جورج بوش رییس جمهور این كشور، معاون رییس جمهور، چنی، مقامات رده بالای دستگاه های دولتی و اعضای پنتاگون در پس این حمله نظامی در سال ۲۰۰۳ داشتند كم كم آشكار می شوند.
همچنین می توان این مساله را از سوی دیگر نیز بررسی كرد و طی هفته های گذشته سرویس های خبری حرف هایی در رابطه بحث درباره «مدل كره ای» در دولت واشنگتن را مطرح كرده اند.
طبق گزارش نیویورك تایمز و دیگر سرویس های خبری، بوش به طور ناگهانی تصمیم به استفاده از این مدل در مورد كشور عراق گرفته است. ولی اعلام كرده است كه قصد دارد مدل و نمونه ای مشابه با حضور نظامیان امریكا در كره جنوبی را برای عراق به كار گیرد.
این مساله نیز سیاست جدیدی از سوی امریكا به شمار می رود تا بتواند هر چه بیشتر حضور خود در عراق را طولانی تر و پررنگ تر نماید. تونی اسنو، سخنگوی كاخ سفید در گفت وگویی اعلام كرد: حضور نیروهای نظامی ما در عراق تنها به جهت ایفای نقش محافظتی از این كشور صورت می گیرد، درست مانند نیروهای نظامی مستقر در كره جنوبی كه می توانند از این كشور در مقابل تهدیدهای احتمالی كره شمالی محافظت كنند. همچنین رابرت گیتس، وزیر دفاع ایالات متحده در كمال جسارت به مردم عراق اعلام كرد كه امریكا در مورد عراق، مانند ویتنام عقب نشینی نخواهد كرد.
زمانی كه از دی ادیرنو یكی از ژنرال های ارتش امریكا درباره این طرح سوال شد وی پاسخ داد: خب، به نظر من این یك تصمیم استراتژیك است و فكر می كنم كه این مساله بین دولت ما و دولت عراق خواهد بود. به عقیده من از یك نظر فوق العاده است.
این صحبت ها و نظرات در حالی مطرح می شود كه طی ماه های گذشته امریكا اعلام كرده بود كه نیروهای نظامی خود را به طور كامل از عراق خارج خواهند كرد.
حال، دولت واشنگتن با مطرح كردن این موضوع، از این واقعیت پرده برداشته است كه حمله نظامی این كشور به عراق، نه به خاطر سركوب دولت دیكتاتوری صدام و مبارزه با تروریست، بلكه به خاطر تبدیل این كشور به یكی از پایگاه های نظامی حیاتی امریكا در منطقه خاورمیانه بوده است.
همچنین صحبت های مطرح شده از گوشه و كنار حاكی از آن است كه توجه واشنگتن، برای استقرار نیروهای نظامی این كشور به بخش كردستان عراق معطوف شده است.
مسلما ایجاد پایگاه نظامی در عراق نه به منظور ایجاد ثبات و امنیت در این كشور بلكه به خاطر پیشبرد اهداف جنگ طلبانه و سلطه جویانه واشنگتن صورت می گیرد كه از زمان جنگ خیلج فارس در سال ۱۹۹۱ میلادی، این كشور در حال تشكیل پایگاه های نظامی خود در كشورهای مختلف از رومانی و بلغارستان گرفته تا كشورهای خاورمیانه از جمله كویت، قطر، عمان، بحرین و امارات متحده عربی بوده است و طرح «مدل كره ای» تنها یكی از متناقص گویی های دولت واشنگتن به حساب می آید اما موضوع جدیدی به شمار نمی رود.
مدت زمان زیادی است كه دنیا به میل ایالات متحده مبنی بر كشورگشایی و سلطه گری پی پرده است و دیگر شعارهایی از قبیل: ایجاد ثبات و امنیت در جهان و مبارزه با تروریست نمی تواند توجیهی برای جنگ طلبی این كشور محسوب شود.
مترجم بهادر آذربهار
منبع: AsiaTimes
منبع : روزنامه جوان