شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

برگی از تاریخ (۸اردیبهشت) (۱)


برگی از تاریخ (۸اردیبهشت) (۱)
امروز ، هشتم اردیبهشت ماه ۱۳۸۶ هجری شمسی ، برابراست با ۱۰ ربیع الثانی ۱۴۲۸ هجری قمری و ۲۸آوریل ۲۰۰۷ میلادی . رویدادهای مهمی که در طول تاریخ ، درچنین روزی ، بوقوع پیوسته از این قرارند:
ترس از خسوف باعث قطع جنگ
۲۵۹۲ سال پیش در چنین روزی در سال ۵۸۵ میلادی ، ترس از خورشید گرفتگی سبب قطع جنگ ایرانیان ماد با ارتش لیدی ( واقع در آناتولی ــ اصطلاحا آسیای صغیر) شد.
ماد ها پس از مهاجرت به فلات ایران در منطقه ای كه از ری ( تهران ) آغاز و سراسر غرب كشور از جمله همه آذربایجان و كردستان را شامل می شود اسكان گزیده بودند.
مادها بعدا به پایتختی همدان ( هكمتان ــ اكباتان ) دولتی تاسیس كردند تا متحدا بر ضد همسایگان غربی خود كه از پراكندگی آنان سوء استفاده می كردند و ضمن تجاوز نظامی به جمع آوری اسیر می پرداختند كه در دنیای باستان نوعی ثروت و منبع تولید بشمار می رفت مقابله كنند . آنان موفق شدند دولت آشور را كه بیش از دیگران اسیر گرفته بود مضمحل كنند.
در آن زمان بزرگترین دولت پارسها تحت عنوان كیانیان در سیستان ، كرمان و آریا فعالیت داشت و پارسهای جنوبی هم كه از هیچ ناحیه ای تهدید نمی شدند دولت دیگری داشتند كه كوروش بزرگ ربع قرن بعد از جنگ ماد و لیدی از اتحاد اقوام ایرانی دولت واحد ایران را به وجود آورد كه از نظر تمدن و توان و پیشرفت در جهان سرآمد بود.
● وفات حضرت معصومه (س)
۱۲۲۷ سال پیش درچنین روزی در سال ۲۰۱ ه.ق ، بنابر مشهور سالروز رحلت حضرت معصومه (س) است . نام شریف آن بزرگوار فاطمه و مشهورترین لقب آن حضرت، معصومه است. پدر بزرگوارش امام هفتم شیعیان حضرت موسی بن جعفر (ع) و مادر مکرمه اش حضرت نجمه خاتون (س) است . ایشان از اوان کودکی پس از زندانی شدن و شهادت پدر ، تحت مراقبت و تربیت برادر بزرگوارش حضرت علی بن موسی الرضا (ع) قرارگرفت. یک سال بعد از هجرت امام رضا(ع) به مرو ، حضرت معصومه (س) به شوق دیدار برادر و ادای پیام ولایت به همراه عده ای از برادران و برادرزادگان به طرف خراسان حرکت کرد و در هر شهر و محلی مورد استقبال مردم واقع می شد. ایشان در این سفر مخالفت خود و اهل بیت (ع) را با حکومت حیله گر بنی عباس اظهار می کرد. بدین جهت تا کاروان حضرت به شهر ساوه رسید عده ای از مخالفان اهل بیت که از پشتیبانی مأموران حکومت برخوردار بودند، راه را بر ایشان بستند و با همراهان حضرت وارد جنگ شدند. در نتیجه این نبرد تقریباً همه مردان کاروان به شهادت رسیدند، حتی بنابر نقلی حضرت معصومه (س) را نیز مسموم کردند. پس از آن حضرت فاطمه معصومه (س)بیمار شدند و چون دیگر امکان ادامه راه به طرف خراسان نبود قصد شهر قم را نمود. ایشان چندین روز در این شهر زندگی کرد و در این مدت مشغول عبادت و راز و نیاز با پروردگار متعال بود. محل عبادت آن حضرت در مدرسه ستیه به نام « بیت النور» هم اکنون محل زیارت ارادتمندان آن حضرت است.
آن حضرت ۱۳ روز پس از رسیدن به قم ، با دلی شکسته و غصه دار از داغ پدر و فراق برادر ، رحلت فرمودند . درعزای آن حضرت شهر قم را عزا و ماتم فرا گرفت . بدن آن حضرت را غسل داده و کفن کردند ، و بطرف باغ موسی بن خزرج مکان فعلی حرم مطهر آوردند . دو سوار نقابدار بیرون شهر آمدند و بر بدن آن حضرت نماز خواندند . آنگاه داخل سرداب شده و بدن مطهر را دفن کردند و رفتند ، و کسی آنان را نشناخت .
بنا به گفته بعضی از علما به نظر می رسد كه آن دو بزرگوار، دو حجت پروردگار: حضرت رضا (ع) و امام جواد (ع) باشند چرا كه معمولاً مراسم دفن بزرگان دین با حضور اولیا الهی انجام شده است.
موسی بن خزرج آن باغ را وقف حضرت معصومه ( س ) نمود ، و از بوریا و حصیر سقفی بر روی قبر مطهر آن حضرت قرار دادند . این بنا بود تا آنکه زینب دختر امام جواد (ع) قبه ای بر روی آن قرار دادند . سپس جماعتی از دختران ائمه (ع) در آن مکان دفن شدند.
هنگامی که ام محمد دختر موسی بن محمد بن علی الرضا (ع) فوت کرد در کنار آن حضرت دفن شد . روی این دو قبر یک گنبد دیگر بنا نهادند ، به گونه ای که دو گنبد چسبیده بهم بر روی قبر حضرت فاطمه معصومه (س) و ام محمد و میمونه بوده است .
بجز دختران حضرات معصومین (ع) ، دو کنیز هم دفن شده اند که در هنگام مرمت کف حرم مطهر در زمان ناصرالدین شاه ، روزنه ای به سردابی پیدا می شود و چند زن صالحه ، وارد سرداب می شوند . پیکر پاک میمونه و دو تن از کنیزان را پس از هزار سال تازه مشاهده می کنند . این سرداب جنب سرداب حضرت فاطمه معصومه (س) قرار دارد .(۱)
امام صادق (ع) می فرماید :« قم کوفه صغیر است ، و بهشت دارای هشت در است که سه در آن از قم است . در آن شهر زنی از اولاد من رحلت می کند که اسمش فاطمه است ، و او دختر موسی بن جعفر (ع) است که به شفاعت او تمامی شیعیانم داخل بهشت می شوند ».(۲)
● سلطه تیموریان – توسط بابر بر هند
۴۸۱ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۵۲۶ میلادی ، بابر از امیر زادگان تیموری در جنگ بر پادشاه هند شمالی فائق آمد، دهلی را تصرف نمود و دودمان تیموریان هند ( معروف به مغولان ) را بنیاد گذارد.
بابر یكی از بازماندگان نسل تیمور لنگ بود كه او نیز چند قرن قبل در سال ۱۳۹۸میلادی به شمال هند حمله كرده بود.
بابر با لشكری از افغان ها در ۲۱ آوریل سال ۱۵۲۶ میلادی در منطقه پانیپات لشكریان سلطان دهلی ابراهیم را شكست داده بود و سلسله سلاطین دهلی كه ۳ قرن قبل تاسیس شده بود را منقرض كرد. وی پیش از حمله به هندوستان كابل را فتح كرده و نام شاه را بر خود نهاده بود.
بابر با فتح شمال هند سلسله شاهان مغول را تاسیس كرد كه تا اواخر قرن نوزدهم بر شمال هند حكم رانی می كردند و سپس با استعمار كامل هند توسط امپراتوری بریتانیا این سلسله منقرض شد.
● تشکیل کنگره اوگسبورگ
۴۵۲سال پیش درچنین روزی در سال ۱۵۵۵ میلادی ، كنگره مذهبی معروف به اوگسبورگ به همین نام درآلمان تشكیل شد.
این گنكره برای پایان دادند به كشمكش های مذهبی امپراتوری مقدس روم بر پا شد . زیرا در نتیجه اصلاح دینی ، اختلافاتی در این امپراتوری بوجود آمده بود . از نتایج كنگره اوگسبورگ اعطای آزادی پیروان مدهب پروتستان بود . همچنین املاك غضب شده پروتستانها رابه آنان باز پس دادند .
● درخواست دولت وقت ایران ، مبنی بر تخلیه ایران از نیروهای متفقین
۶۲سال پیش در چنین روزی در سال ۱۳۲۴ ه.ش ، دولت وقت دو روز پیش از خودكشی هیتلر ضمن یادداشتی از دولتهای انگلستان، شوروی و آمریكا خواست كه طبق وعده ای كه داده بودند نظامیان خود را از ایران خارج سازند.
این وعده در جریان كنفرانس سران آمریكا، شوروی و انگلستان در تهران داده شده بود، ولی مرور زمان نشان دادكه استالین در این زمینه تعلل بسیار كرد و مسئله آفرید.
متفقین در اوت ۱۹۴۱ با تطمیع چند افسر ارشد ایران را اشغال نظامی كرده بودند. این افسران كه بعدا به مقامهای بالاتر هم راه یافتند و پاداش خیانت خود را گرفتند، بدون اطلاع رضا شاه كه مردی سالخورده بود، با صدور یك بخشنامه، سربازان پادگانها را مرخص كرده بودند. برخی از عیوب رضا شاه، اندك بودن تحصیلات او، ندانستن زبان خارجی، ضعف او در مطالعه و نداشتن مشاوران مستقل بود.
● کشته شدن بنیتو موسولینی
۶۲ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۴۵ میلادی ، بنیتو موسولینی رهبر فاشیسم ایتالیایی پس از آنکه به دست مخالفین خود دستگیر شد ، به هلاکت رسید .
در سال ۱۹۱۹ میلادی نهضت فاشیسم در ایتالیا با نام" نهضت پیراهن مشکی ها" در ایتالیا به روی کار آمد . رهبر این نهضت را که بعدها جنایات فروانی مرتکب شد، " بنیتو موسولینی" به عهده داشت . موسولینی سه سال بعد نخست وزیر ایتالیا شد و رسما سیستم تک حزبی را در این کشور پایدار نمود.
موسولینی در سال ۱۸۸۳ میلادی به دنیا آمد . وی پس از طی تحصیلات مقدماتی به روزنامه نگاری پرداخت؛ اما این امر او را اقناع نکرد و خواست که به طور عملی وارد حوزه سیاست شود. به همین دلیل تصمیم گرفت که اندیشه های خود را در قالب یک حزب سیاسی عملی سازد .
او در این دوره دست به تاسیس یک حزب ناسیونالیست افراطی زد که اعضای آن تمامی لباس سیاه به تن داشتند و مشغول به انجام اعمال تروریستی بودند .
موسولینی در سال ۱۹۲۲به مقام نخست وزیری ایتالیا رسید و در دوران زماداری خود کشورهای اتیوپی و آلبانی را متصرف شد . وی همچنین به یاری "ژنرال فرانکو" در اسپانیا شتافت و با هیتلر پیمان مودت منعقد ساخت و به این ترتیب پایه های فاشیسم را طرح ریخت . فاشیسم موسولینی بر چند اصل استوار بود که از میان آنها می توان به وجود دیکتاتوری ایدئولوژی و سیطره آن برفرد فرد اعضای حزب ، مقابله با کمونیسم ، سوسیالیسم واندیشه های چپ گرایانه ، مقابله با اندیشه های مردم سالارانه ، آزادی بیان و پلورالیسم ، ایجاد وضعیت ترور و وحشت از طریق نظامی گری و سازماندهی توده ها در سازمانهای میلیتاریستی ، مقابله با یهودیان و یهودی زدایی از جامعه ، ایجاد ناسیونالیسم افراطی ، مخالفت با فرد گرایی و اعتقاد مفرط به روحیه جمع گرایی اشاره کرد. " فرانتس نویمان" می گوید: نهضت قاشیسیتی-نازی در طبقه متوسط اضطراب بر می انگیخت و آن اضطراب را در مجرای ویرانگری می انداخت. موسولینی پس از اتمام جنگ جهانی دوم به هنگام فرار به سویس به دست مبارزان ایتالیایی گرفتار آمد و در بیست و هشتم آوریل اعدام شد.
منبع : تبیان


همچنین مشاهده کنید