یکشنبه, ۱۴ خرداد, ۱۴۰۲ / 4 June, 2023
مجله ویستا
سپهبد نادر باتمانقلیچ

پس از آنکه نصیری حکم نخستوزیری زاهدی را به وی داد، باتمانقلیچ از سوی نخستوزیر جدید به ریاست ستاد ارتش منصوب شد و به همراه مصطفی مقدم در نیمه شب ۲۴ مرداد راهی ستاد ارتش شدند تا حکم عزل سرلشکر ریاحی را به وی ابلاغ کنند و باتمانقلیچ در ستاد ارتش مستقر شود. آنان در میان راه بودند که متوجه شکست کودتا شدند. از میانه راه بازگشته و به زاهدی خبر شکست را دادند. باتمانقلیچ که وحشتزده بود با زاهدی به منزل سرهنگ فرزانگان رفت و پس از مدتی با اردشیر زاهدی به منزل خود رفت. او در صبح روز ۲۵ مرداد دستگیر و به دژبان مرکز منتقل شد و در عین حال هر گونه خیانت علیه دکتر مصدق را رد کرد.
پس از اجرای موفقیتآمیز کودتای ۲۸ مرداد باتمانقلیچ در ظهر همان روز از زندان دژبان آزاد شد و به ساختمان ستاد ارتش رفت. او تا سال ۱۳۳۴ ریاست ستاد ارتش را برعهده داشت و از آن پس به سفارتهای مختلف منصوب شد. در دولت دکتر اقبال نیز مدتی وزارت کشور را عهدهدار بود. او با درجه سپهبدی بازنشسته شد و آخرین سمتش استانداری خراسان و نیابت تولیت آستان قدس بود. پس از انقلاب به امریکا رفت و در سال ۱۳۷۰ درگذشت.
فاطمه معزی
منبع : موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران
همچنین مشاهده کنید
سایت انصاف نیوزروزنامه توسعه ایرانیروزنامه همشهریسایت تابناکسایت بیتوتهسایت فرادیدسایت مشرقسایت لنداسپاروزنامه شهروندسایت ساعدنیوز