سه شنبه, ۲۸ فروردین, ۱۴۰۳ / 16 April, 2024
مجله ویستا

چرا بلد نیستیم از تکنولوژی درست استفاده کنیم؟


چرا بلد نیستیم از تکنولوژی درست استفاده کنیم؟
اگرتکنولوژی بدون فرهنگ درست استفاده‌اش وارد کشوری شود خود به خود مورد سوء استفاده قرارمی‌گیرد. اگرهم این اتفاق نیفتد حداقل تا استفاده صحیح و پی بردن به امکاناتش زمان زیادی صرف خواهد شد... سال‌های اولیه ورود موبایل به ایران، زمانی که عده معدودی ازاین ابزارارتباطی بهره‌مند بودند، این تصورکمترمی‌رفت که روزی خطوط مخابرات این قابلیت را داشته باشد که تمام افراد متقاضی استفاده ازاین تکنولوژی را با خدمات ویژه پشتیبانی کند. امروز داشتن موبایل امرغیرمعمولی نیست واین می‌تواند هم مزیت باشد هم نباشد...دلیلش هم واضح است؛ نبود همان فرهنگ... ورود این تکنولوژی به ایران و همه‌گیرشدنش کم کم ابعاد مثبت ومنفی آن را بیش ازپیش نمایان کرد. می‌تواند همراه اول باشد ودرمواقع بحرانی برایت اطلاع رسانی کند، بدون اینکه ازخانه بیرون بروی فیش آب وبر‌قت را بپردازد وخیلی کارهای دیگر... ازطرفی هم می‌تواند برایت یک مزاحم همیشگی باشد وبا سوء استفاده‌های مختلف اسباب نگرانی‌ات را فراهم کند اما دربین مزایای آن فرستادن اس ام اس چیزی دیگری است. کم هزینه، آسان وکوتاه. مثل تلگراف های قدیم... سلام. کارمورد نظرانجام شد. دراین بین ابتکارات وخلاقیت‌های جالبی هم به‌وجود می‌آید. جملات زیبا وگاه تفکربرانگیزی که بعد ازیک روزخسته کننده به دستت می‌رسد می‌تواند سیگنال مثبتی باشد که تمام خستگی راازتنت بیرون کند. همان‌طورکه می‌دانید تاثیرنوشتن بسیارعمیق‌ترازبیان است وماندگاری بیشتری درذهن ودل دارد. برهمین اساس است که باکس گوشی همه افراد پراست از اس ام اس های با روح وبدون روح. کاری وغیرکاری.
اما آنچه مسلم است کاربرد این تکنولوژی خیلی یشترازسرگرمی گذرا است و می تواند مفیدترازاینها واقع شود. مثلا به این خبرتوجه کنید: کاربران تلفن همراه مسیحی درانگلستان می توانند با عضویت درسرویس “پیامک نیایش” همزمان با یکدیگربه دعا بپردازند... گروه های مذهبی با کمک شرکت های خدمات رسانی تلفن همراه در انگلیس خدمات جدیدی را دراختیارکاربران قرار داده اند. با استفاده ازاین سرویس افراد می توانند با دریافت یک پیام کوتاه همگانی، دریک موقعیت زمانی با یکدیگربه عبادت ورازونیازبپردازند! این پیام متنی همزمان به مشترکین این سرویس ارسال می شود وازآنها خواسته می شود که دست به دعا بردارند. لازم به ذکراست این شرکت خدمات رسانی درسال گذشته سرویس دانلود کتاب مقدس برروی تلفن همراه را نیز دراختیارمشترکین قرارداد. این می‌تواند نشانی ازخداجویی و خدا گرایی فطری ملتی باشد که با دادن تزهای روشنفکری، که همه‌شان بوی لامذهبی می‌دهد، خودشان را ازخدا دورکردند وحالا با استفاده ازاین تکنولوژی به نوعی اعلام نیازبه حضورخدا درلحظات زندگی خود می کنند. به گزارش برنا، نمی توان گفت عمل این عده می تواند الگویی برای ملت مسلمانی باشد که هردقیقه وهرلحظه ازطرف محبوب‌شان، خدای مانا، پیامک‌باران می‌شوند.
مثل پیامک همگانی که روزی سه باربرایمان ارسال می‌شود.
پیامک ازدیارعشق! پیامکی با بقیه پیامک‌ها فرق می‌کند. برای همه ارسال شده وهیچ وقت فید نمی‌شود. فقط گرفتن این پیام بستگی به سیم‌های ارتباطی‌مان با خدا دارد، اینکه پیام کامل برسد وپیغام ندهد بستگی به خودمان دارد. پیامی که ازگلدسته‌های فیروزه‌ای مسجد می‌رسد وبه گوش دلت اذان می‌گوید. آن‌قدرپیامک عزیزهست که بلند شوی وهمان زمان جوابش را بگویی. بعد ازرسیدن پیام همه مسلمانان دنیا به صورت واحد روبه قبله‌ای واحد می‌ایستند ونیایش می‌کنند. پس نمی‌توان گفت ما نیازفوری واورژانسی به پیام‌هایی ازاین دست داریم. اما خوب است که از تکنولوژی هم استفاده‌های زیبایی چون پیامک نیایش کنیم. دین می‌تواند به طرزصحیحی وارد جزئیاتی مثل اس‌ام‌اس شود. مثل همان سازمانی که گفته بود روزانه به یک شماره خاص، اس‌ام‌اس بزنید تا برایتان حکمتی از نهج البلاغه را بفرستد... می‌توانیم جملات زیبا واحادیث ائمه(ع) را که چراغ راه همه ماست برای هم بفرستیم. آن‌هم درلحظات سخت وتکیده زندگی ماشینی که هرکدام ازدغدغه‌هایش می‌تواند به تنهایی برای فرسوده کردن روح آدمی کافی باشد. البته به دلیل نبود همان فرهنگ استفاده درستی که دربالا ذکرشد دراستفاده ازپیامک‌های به اصطلاح دینی هم به بیراهه رفتیم ونتیجه اش شده: ۵ باربرای سلامتی امام زمان صلوات بفرست واین پیام را برای۵ نفرارسال کن تا خبرخوبی بشنوی!! ولی واقعا چه تکنولوژی نوستالوژیکی است این پیامک آن هم وقتی دم اذان صبح بیدارت می‌کند که برخیزوقت عاشقی است...کاش جنبه وظرفیت تکنولوژی را هم مثل کارت گارانتی‌اش ازفروشگاه‌ها می‌خریدیم!

مهران مصفا
منبع : روزنامه رسالت


همچنین مشاهده کنید