شنبه, ۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 20 April, 2024
مجله ویستا

آنچه باید درباره کم خونی بدانیم


آنچه باید درباره کم خونی بدانیم
یکی از بیماری هایی که کمتر در مورد آن صحبت می‌شود، بیماری کم‌خونی است و این در حالی است که آمارهای سازمان بهداشت جهانی نشان می‌دهد، یک چهارم جمعیت دنیا از بیماری کم‌خونی رنج می‌برند.‌ ‌کم‌شدن خون بدن باعث بیماری کم‌خونی نمی‌شود بلکه به زبان ساده‌ می‌توان گفت کیفیت خون کاهش پیدا می‌کند بطوری که خون نمی‌تواند وظایف خود را به خوبی انجام دهد.‌‌در بیمار کم ‌خونی شماری از سلولهای خونی که به گلبولهای قرمز معروف هستند، کاهش پیدا می‌کند گلبولهای قرمز‌ از مهمترین سلولهای تشکیل دهنده خون هستند که در خون شناورند و وظیفه آنها حمل و نقل اکسیزن و دی اکسید کربن است‌‌.‌ به گزارش سلامت نیوز،در بیماری کم خونی به علت کاهش تعداد گلبولهای قرمز تبادل اکسیژن و دی‌اسید کربن بین سلولها و خون دچار اختلال می‌شود.‌‌کاهش تعداد گلبولهای قرمز می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد.
گلبولهای قرمز در مغز استخوانها ساخته می‌شوند. اصلی‌ترین عنصر به کار رفته در ساختمان گلبولهای قرمز، عنصر آهن است.‌‌آهن باید از طریق مواد غذایی به بدن برسد. در نتیجه اگر آهن به مقدار کافی موجود نباشد ساخت گلبولهای قرمز با مشکل مواجه می‌شود.‌‌‌این نوع کم‌خونی، کم‌خونی ناشی از فقر آهن نامیده می‌شود که مهمترین علت ابتلا به بیماری کم خونی در کشورهای در حال توسعه است. دریافت ناکافی آهن به علت عدم دسترسی به مواد غذایی حاوی آهن‌ ساخت گلبولهای قرمز را کاهش می‌دهد.‌‌مواد غذایی پروتئینی مثل گوشت قرمز، مرغ، ماهی، جگر، تخم‌مرغ، حبوبات مثل عدس و لوبیا و سبزیجاتی مثل اسفناج آهن فراوانی دارند.‌‌آهن موجود در پروتئین‌های حیوانی مثل گوشت قرمز بهتر توسط بدن جذب می‌شوند در حالیکه جذب آهن پروتئین‌های گیاهی مانند اسفناج کمتر است.‌‌‌ویتامینC ‌ ‌جذب آهن را افزایش می‌دهد.
مصرف مواد خوراکی حاوی ویتامینC ‌ ‌مثل گل کلم، آب پرتقال و فلفل دلمه‌ای همراه مواد غذایی آهن دار به جذب آهن کمک می‌کند.‌‌گاهی به علت مشکلات دستگاه گوارش یا مصرف برخی داروها، آهن مواد غذایی خوب جذب نمی‌شود البته میزان نیاز بدن به عنصر آهن بر اساس سن و جنس افراد متفاوت است.‌‌‌افرادی که به خون‌سازی بیشتری نیاز دارند باید آهن بیشتری مصرف کنند. زنان باردار، دختران جوان و کودکان بخصوص کودکان زیر دو سال از جمله این افراد هستند.‌‌در نتیجه می‌توان گفت این افراد بیشتر مستعد ابتلا به بیماری کم‌خونی هستند. اما این بیماری در هر سنی ممکن است بروز کند و در هر دو جنس زن و مرد دیده می‌شود.‌‌علائم کم‌خونی ناشی از فقر آهن عبارتند از: رنگ پریدگی پوست، خستگی زودرس، سرگیجه، سر درد، سوزن سوزن شدن دست و پا و ریزش شدید مو.‌‌مصرف مواد غذایی حاوی آهن و استفاده از مکمل‌های خوراکی مثل قرص و شربت آهن راه درمان این بیماری است.‌‌‌مصرف قرص یا شربت آهن ممکن است با تهوع، اسهال یا یبوست همراه باشد.
در نتیجه بهتر است قبل از مصرف این مکمل‌های خوراکی با پزشک مشورت کرد‌‌.‌ داشتن یک رژیم غذایی مناسب بهترین راه پیشگیریست. یکی از علل آمار بالای این بیماری در برخی کشورها مصرف چای دقیقا بعد از غذاست. چای داغ جذب آهن را تا حد صفر کاهش می‌دهد.‌ ‌
منبع : روزنامه فرهنگ آشتی


همچنین مشاهده کنید