جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا

گل بهاری - Equinox Flower


گل بهاری - Equinox Flower
سال تولید : ۱۹۵۸
کشور تولیدکننده : ژاپن
محصول : شوچیکو
کارگردان : یاسوجیرو اوزو.
فیلمنامه‌نویس : کوگونودا و اوزو، برمبنای رمانی نوشته تون ساتومی.
فیلمبردار : یوشون آتسوتا.
آهنگساز(موسیقی متن) : تاکایوری سایتو
هنرپیشگان : شین سابوری، کینویو تاناکا، اینکو آریما، فوجیکو یامامو، چی‌یکو نانیوا، کیجی سادا، تیجی تاکاهاشی، میوکی کووانو و چیشو ریو.
نوع فیلم : رنگی، ۱۲۰ دقیقه.


"هیرایاما"ی بازرگان (سابوری) و همسرش، "کیوکو" (تاناکا)، دو دختر دم‌بخت دارند. "هیرایاما" از یک‌سو پی‌گیر مشکل دوستش "میکامی" است (که دختر او را به‌خاطر دوست پسرش ترک کرده) و از سوی دیگر طرف مشاوره و هم‌فکری "خانم ساساکی" (نانیوا)، یک مهمان‌خانه‌دار کیوتوئی و دخترش "یوکیکو" (یامامو) است. اما ناگهان "ستسوکو" (آریما)، دختر "هیرایاما" اعلام می‌کند که با مرد جوانی که پدرش ندیده، ازدواج خواهد کرد و به این ترتیب نقشه‌های خانواده را برای یک ازدواج از پیش ترتیب یافته بر هم می‌زند. رضایت "هیرایاما" به ازدواج را بدون آن‌که در جریان اصل ماجرا باشد، می‌گیرند و او معترضانه در مراسم عروسی حضور نمی‌یابد. اما سرانجام به ترغیب "میکامی" و خانواده "ساساکی" سوار قطار می‌شود تا به دیدار زوج جوان برود.
٭ از همان عنوان‌بندی پیدا است که این فیلم "راحت"تری از ساخته پیشین اوزو، غروب توکیو (۱۹۵۷) است و روایت نیز به‌طور خود آگاهی شوخ‌وشنگ‌تر است. شوخی‌هائی با نقطه دید شخصیت‌ەا و تفاوت‌های ظریف قاب‌بندی‌ها وجود دارد و فیلم رنگی به اوزو امکان می‌دهد تا بر شیشه‌ها و ظروف روبه‌روی شخصیت‌ها تأکید کند و مثلاً از هم سطح بودن مایع درون آن‌ها شوخی نامحسوسی بسازد. در تضاد با فیلم‌هائی چون آخربهار (۱۹۴۹) و آخر پائیز (۱۹۶۰) که والدین به ازدواج فرزندشان رضا می‌دهند، این‌جا پدر سخت به دخترش پیله می‌کند و با انتخاب شخصی او مخالفت می‌ورزد. طبق معمول، خط‌های داستانی فرعی موازی بسیاری در کارند و به‌دلیل تأثیر مهمی که بر جریان حادثه اصلی می‌گذارند، از بیشتر فیلم‌های پس از جنگ اوزو حضور پررنگ‌تری دارند. در واقع این خط‌ها به جای جدا کردن تماشاگر از شخصیت "هیرایاما"، به فیلم وحدت می‌بخشند و بر مشکل و تضاد او با سایرین تأکید می‌کنند. گل بهاری احیای یک مایه مهم اوزوست؛ از دست رفتن اقتدار پدر و توسل پرغم غربت او به‌دنیای هم‌سالانش که این‌جا با طنز احاطه می‌شود.


همچنین مشاهده کنید