جمعه, ۳۱ فروردین, ۱۴۰۳ / 19 April, 2024
مجله ویستا

جست وجو در اینترنت


جست وجو در اینترنت
شبكه اینترنت كم كم به دنیای دوم انسان ها تبدیل می شود. در دنیای اینترنت همه نیازهای ما به صورت منطقی(Logical) وجود دارد.
دنیایی كه می توان به آن قدم گذاشت، گشت و گذار كرد، سكنی گزید و زندگی كرد. آری زندگی! باور كردن این مطلب برایتان مشكل است؟ انسان برای زندگی به چه نیاز دارد؟ سرپناه، آب، غذا،... و ارتباط با دیگران. اگر از بعد جسمانی انسان چشم پوشی كنیم، تمام شرایط برای زندگی او در این دنیای خیال انگیز فراهم است. بگذریم كه ارتباط این دنیای مجازی با دنیای واقعی باعث بهبود شرایط زندگی حقیقی می شود و حتی بسیاری از دانشمندان پیش بینی می كنند كه در آینده حضور بعد جسمانی نیز در این دنیا میسر خواهد شد!!!
یكی از مهم ترین ویژگی های اینترنت، امكان جست وجو در آن است. دنیای اینترنت آكنده از همه چیزهایی است كه ممكن است به آنها نیاز داشته باشیم، حتی وسایل روزمره زندگی. بسیاری از تولیدكننده ها، مراكز توزیع و فروش و... جایی در اینترنت دارند و آماده ارائه خدمات خود هستند. خرید از طریق اینترنت، یعنی ارتباط مستقیم با تولیدكننده، كاهش هزینه، قدرت انتخاب و... اما این تازه گوشه ای از مزایای اینترنت است. بسیاری از مراكز تحقیقاتی، مشاوره، خدماتی و... در اینترنت نیز منتظر ورود شما هستند.
●چگونه می توانید آنها را بیابید؟
یكی از امكانات اینترنت كه توسط تعداد زیادی از پایگاه های آن فراهم شده امكان بررسی موضوعی پایگاه ها است. این پایگاه ها به بررسی نشانی های مختلف موجود در اینترنت پرداخته و براساس محتوا آنها را در فهرست موضوعی مرتب می كنند. به این فهرست های موضوعیWeb Directory (فهرست اینترنتی) می گویند. یافتن پایگاه ها در این فهرست های اینترنتی، براساس عنوان های سلسله مراتبی(Hierachical) است، یعنی برای رسیدن به هدف، از عنوان های كلی شروع كرده و به ترتیب و با گذر از زیر عنوان های خاص تر، در نهایت به هدف خود می رسید. برای مثال در فهرست اینترنتی«Yahoo» نشانی
« wwwyahoocom» ابتدا با عنوان های بسیار كلی«ArtHumanities» ، «NewsMedia»، «BusinesEconomy»،«Science» و... روبرو خواهید شد. با انتخاب هریك از این عنوان های كلی به زیر عنوان های آن هدایت خواهید شد و این فرایند آن قدر ادامه می یابد تا شما را به سوی نشانی اینترنتی مورد نظرتان راهنمایی كند.
یافتن یك پایگاه با استفاده از فهرست اینترنتی، هرچند كه دقیق و موشكافانه است، اما تا رسیدن به هدف زمان زیادی می برد. موتورهای جست وجوگر(Search Engines) این نكته منفی را نیز برطرف كرده اند. موتورهای جست وجوگر كه محبوبیت بسیار دارند، در دنیای اینترنت به خوبی شناخته شده اند و پایگاه های بسیاری به این امر اختصاص دارد. بسیاری از پایگاه هایی كه درگذشته فهرست اینترنتی بوده اند، اكنون ابزار موتور جست وجو را نیز به امكانات خود افزوده اند. با توجه به آمار حیرت آور ثبت چندین آدرس در هر ثانیه و دقیقه، رقابتی سخت بین این پایگاه ها به وجود آمده است و مردم ترجیح می دهند از موتور جست وجوگری استفاده كنند كه تعداد بیشتری از پایگاه های اینترنت را می شناسد و می تواند به آنها معرفی كند. این امر تا آنجا پیش رفته كه حتی بعضی موتورهای جست وجو در رشته ای خاص برتری یافته اند. برای مثالwwwgooglecom Google) به عنوان «بهترین جست وجوگر» دست یافته در معرفی پایگاه های تحقیقاتی و دانشگاهی تخصص دارد.wwwaltavistacom Altavista) و (wwwgocom: In foseek) با وجود این كه در تمامی زمینه ها بسیار قوی هستند گوی سبقت را در مورد مسائل فنی و پزشكی ربوده اند وwwwyahoocom Yahoo) در زمینه مسایل خانوادگی تبحر دارد.
موتورهای جست وجوگر براساس كلید واژه ها(Words Key) كار می كنند. پشت هریك از این موتورها یك بانك اطلاعاتی بسیار بزرگ قرار دارد كه آكنده از كلید واژه های گوناگونی است كه با مراجع پیوند دارد. رابط كاربر(User Interface) هركدام از این موتورهای جست وجوگر به نوعی از یك پنجره درج كلید واژه و یك كلید برای آغاز كار جست وجو تشكیل می شود. تنها كاری كه كاربر باید انجام دهد، وارد كردن عبارت موردنظر در پنجره درج كلید واژه وفشردن كلید(Search) است. پس از این كار كلید واژه درخواستی به واحد مدیریت خودكار آن موتور جست وجوگر ارسال می شود. واحد مدیریت خودكار پس از مطابقت دادن كلید واژه ارسالی با كلید واژه های موجود در بانك اطلاعاتی خود، تمام مراجع ثبت شده را كه با آن كلید واژه مرتبط هستند، برای شما ارسال می كند و شما تنها با اشاره موس بر روی پیوندهای ارائه شده، به هركدام از پایگاه های موردنظر خود خواهید رفت. البته این كار، یعنی جست وجو در اینترنت، ترفندهای گوناگونی دارد. ترفندهای كار با موتورهای جست وجوگر در قالب مقاله ای با عنوان «ترفندهای جست وجو در اینترنت» در مجله «ریزپردازنده» شماره ۷۸ به قلم نگارنده به چاپ رسیده است كه برای آشنایی هرچه بیشتر، مطالعه آن خالی از لطف نخواهد بود.
اینترنت و علوم مربوط به آن همواره در حال پیشرفت هستند و كسانی در راه استفاده از این دنیای مجازی و ابزار مناسب برای راحتی دنیای حقیقی، پیروز خواهند بود كه همواره با مطالعه و استفاده مداوم از آن را در سطح كاربرهای اینترنت در دنیا نگاه دارند. مطالعه پیوسته در خصوص ویژگی ها و فن آوری های نوین این شبكه محبوب موجب ارتقا سطح آگاهی كسانی خواهد شد كه به نوعی نیازهای خود را از طریق اینترنت تأمین می كنند.
در پایان تنها یادآوری این نكته ضروری است كه هنوز سهم ما ایرانیان در شبكه اینترنت بسیار اندك است و اگر وضع همین طور ادامه یابد، در آینده باید تاوان سنگینی را برای دورماندن از آن بپردازیم.
پدرام ساعی


همچنین مشاهده کنید