پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

سبزیجات و میوه ها؛ ضامن سلامتی


سبزیجات و میوه ها؛ ضامن سلامتی
امروزه در مقالات مختلف می خوانید كه مصرف سبزیجات و میوه ها سبب كاهش بیماری های قلبی، فشار خون بالا، چاقی، دیابت و سرطان می شود اما كمتر در مورد نحوه اثر این مواد غذایی و اینكه به چه طریق سبب كاهش این همه بیماری می شوند اطلاعاتی دریافت می كنید. ما در این مقاله سعی خواهیم كرد درخصوص مكانیسم اثر این گروه از مواد غذایی كه اصطلاحاً غذاهای پرفیبر خوانده می شوند مطالبی را حضورتان ارائه دهیم.سبزیجات و میوه ها با توجه به تركیب پرفیبری كه دارند، سایر مواد غذایی خورده شده را احاطه كرده و با كم كردن اثر آنزیم های گوارشی از جذب سریع مواد غذایی جلوگیری می كنند. در بدن انسان پدیده ای به نام توفان انسولین وجود دارد. در این حالت مصرف بیش از حد مواد قندی سبب افزایش ناگهانی هورمون انسولین كه وظیفه پائین آوردن قند خون را دارد، شده و در حقیقت قند مصرف شده بلافاصله سوخته شده و سریعاً سطح خونی قند پائین می آید. بالا بودن سطح انسولین خون در دراز مدت سبب حالتی به نام مقاومت به انسولین می شود و این همان چیزی است كه در بیماران دیابتی چاق وجود دارد. این وضعیت در صورت مصرف مواد غذایی پرفیبر همراه با قند دیده نمی شود چرا كه سبزیجات و میوه ها اولاً با احاطه مواد غذایی جلوی اثر آنزیم های گوارش را گرفته و قند موجود در مواد غذایی به آهستگی هضم و جذب می شود و ثانیاً با توجه به اینكه قند میوه ها از نوع مركب است نسبت به قند های ساده دیرتر هضم و جذب شده و در نهایت جلوی احساس زود هنگام سیری گرفته می شود.سبزیجات و میوه ها حاوی ویتامین های A و C هستند. سبزیجات برگی و سایر انواع سبزیجات مثل گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای و میوه های گروه مركبات و توت حاوی ویتامین C هستند و همچنین گروه دیگری از سبزیجات و میوه ها چون اسفناج، هویج، گوجه فرنگی، طالبی، زرد آلو، شلیل و هلو منابع سرشار از ویتامین A هستند. تحقیقات اخیر ارتباط اثرات ضد سرطانی این دو ویتامین را قویاً ثابت كرده است.توصیه می شود كه سبزیجات به صورت خام مصرف شود چرا كه حرارت باعث می شود بسیاری از مواد مغذی این گروه از مواد غذایی مثل ویتامین ها از بین برود. بسیاری از ویتامین ها در صورت حرارت دادن تجزیه شده و خواص اصلی خود را از دست می دهند. سعی كنید قبل از مصرف سبزی ها و میوه ها حتماً آنها را شسته و با محلول های مخصوص، ضد عفونی كنید چرا كه ممكن است سبزیجات و میوه های نشسته منشاء بیماری های مختلف انگلی و میكروبی باشند. اگر محلول های ضد عفونی در دسترس نبود می توانید برای شست وشوی این گروه از مواد غذایی از محلول آب نمك (به نسبت ۳ قاشق مربا خوری نمك در یك لیوان آب) به مدت ۲۰ دقیقه استفاده كنید.با توجه به اینكه بسیاری از میوه ها در پوستشان دارای تركیبات مفیدی برای بدن هستند سعی كنید حتی المقدور میوه ها را با پوست بخورید. به عنوان مثال ماده ای به نام پكتین در پوست سیب وجود دارد كه خاصیت ضد سرطانی دارد. در اینجا بهتر است یادآور شوم كه در پوست برخی از میوه ها و گروهی از سبزیجات نارس، مواد حساسیت زایی مثل سالیسلات ها وجود دارد كه در درازمدت ممكن است سبب بیماری های مختلفی ازجمله افسردگی شود. این مواد به طور طبیعی در پوست سیب نارس یا گوجه فرنگی نارس و برخی دانه ها و به طور مصنوعی در داروی آسپرین وجود دارد و توصیه می شود این قبیل از میوه ها و سبزیجات را كه نام برده شد یا به صورت نارس مصرف نكرد یا اینكه پوست این گروه را ضخیم تر برداشته و مصرف كرد.برای پختن سبزیجات از آب كمتری مصرف كنید چرا كه ممكن است مواد مغذی آنها رقیق شده و در حین روند پخت و پز از دست برود. نگهداری سبزیجات به صورت خشك شده و یا فریز كردن آن نیز ممكن است باعث كاهش خواص مفید آنها شود و بالاخره اینكه سبزیجات و میوه ها با توجه به فیبری كه دارند در آب به صورت نامحلول و چسبناك درمی آید، گوارش غذا را آهسته تر می كند و به شكم احساس پری بیشتری داده و در نهایت سرعت رد شدن غذا از روده ها را افزایش می دهد و به همین علت در جلوگیری از یبوست بسیار موثر است. لازم به ذكر است طبق آخرین تحقیقات به عمل آمده سبزیجات با رقابت در جذب استروژن، باعث جلوگیری از سرطان سینه در خانم ها می شود. پس سبزی و میوه بخوریم تا سلامت خود را تضمین كنیم.
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید