یکشنبه, ۱۸ آذر, ۱۴۰۳ / 8 December, 2024
مجله ویستا


گازرخان ، الموت ، قزوین


گازرخان از روستاهای معروف ناحیه‌ الموت قزوین به شمار می‌رود. در گازرخان بیش از هر چیز چهار چنار كهن سال در میان میدان ده جلب توجه می‌نماید. میدان وسط روستا كه محل قبرستان قدیمی آن است، به نام «قتلگاه» خوانده می‌شود. از این درخت‌های چنار، سه تا دارای ارتفاع قابل ملاحظه‌اند. پیرامون تنه‌ یكی از آن‌ها 7/50 متر و دیگری 7/60 متر و سومی 6 متر است. با توجه به اندازه‌ پیرامون تنه درخت‌های مزبور می‌توان گفت كه سن‌ آن‌ها باید در حدود هزار سال باشد و به احتمال زیاد در زمان نفوذ و قدرت اسماعیلیه در این ناحیه كاشته شده‌اند.
در سمت جنوب میدان و قبرستان، بنایی مركب از یك مسجد و یك مقبره كه متصل به یكدیگرند، قرار دارد. مجموع بنای مزبور نقشه‌ای مستطیل دارد و از سنگ سیاه و ملاط گچ ساخته شده است. كتیبه‌ای حاوی تاریخ تعمیر بنا بر دیواره‌ مقبره قرار داده شده است. در كنار كتیبه مزبور، دری قرار دارد كه به اتاق مقبره باز می‌شود. در اتاق مقبره 18 قبر كه پوششی از گچ دارند، در كنار هم قرار گرفته‌اند.
در دو طرف نمای خارجی دیوار این بنا، آثاری از باقی‌مانده دو برج مدور دیده می‌شود كه نشانگر وضع این بنا در گذشته است كه ملحقاتی داشته، ولی از بین رفته است. بعضی از این قبرها، شاید آرامگاه برخی از سران و بزرگان اسماعیلیه باشند.
تاریخ ساخت این بنا را قرن هفتم هجری می‌دانند كه در سال 852 هجری قمری، برحسب كتیبه‌ای كه هنوز به جاست، بار دیگر تعمیر شده است.