پنجشنبه, ۱۲ مهر, ۱۴۰۳ / 3 October, 2024
مجله ویستا

بررسی مدیریت پرورش طیور گوشتی در استان تهران


بررسی مدیریت پرورش طیور گوشتی در استان تهران
طی مطالعه ای به ۸۰ مرغداری گوشتی در استان تهران مراجعه شد و از نظر وضعیت نور، تهویه ، حرارت ، بهداشت ، تغذیه و ... مورد بررسی قرار گرفت.
● پیشنهادات قابل ارائه:
▪ بیش از ظرفیت سالن خود جوجه ریزی نکنید.
▪ از تراشه چوب خشک برای بستر استفاده کنید و به ارتقاع بستر نیز توجه کنید ( ۳ تا ۷ سانتی متر باشد) به طوری که در زمستان بیشتر و در تابستان کمتر باشد.
▪ حرارت سالن پرورش را طبق جدول هفتگی آن تنظیم کنید.
▪ حتما" از تهویه مصنوعی و هواکش های برقی در مرغداری خود استفاده کنید.
▪ لامپ های آشیانه را هفته ای یکبار تمیز کنید زیرا در لامپ های کثیف تا بیش از ۷۰ درصد از نورآنها کاهش یافته و نظام صحیح توزیع نور مختل می گردد.
▪ اگر مرغداری شما کوره لاشه سوز ندارد حداقل بایستی از چاه برای معدوم نمودن تلفات استفاده کرد. این چاه باید دور از لانه تهیه شود. به علاوه چند روز یکبار باید به مقدار کافی آهک یا ماده ضد عفونی کننده در چاه ریخت.
▪ همیشه در تابستان آب خنک و در زمستان آب ولرم در اختیار جوجه ها قرار دهید.
▪ قبل از احداث مرغداری چند نمونه آب منطقه را به آزمایشگاه ارسال و درصورت خوب بودن کیفیت آب منطقه نسبت به احداث مرغداری اقدام نمایید.
● چند پیشنهاد برای واکسیناسیون صحیح :
▪ برای جلب جوجه ها به آب محتوی واکسن هرگز ویتامین و یا شکر اضافه نکنید.
▪ برای خنک کردن واکسن هرگز یخ را در داخل محلول واکسن نریزید چون امکان دارد مواد ضدعفونی کننده داشته باشد.
▪ بهتر است در ساعات خنکی هوا واکسیناسیون صورت گیرد.
▪ از آبخوری های اتوماتیک استفاده نکنید.
▪ در تابستان یک ساعت و در زمستان دو ساعت به جوجه ها تشنگی بدهید.
▪ واکسن حل شده در حلال مربوطه و یا آب مقطر خنک برای مدت کوتاه قابل مصرف است و پس از دو ساعت از ارزش آن کاسته شده و یا اینکه ارزش ندارد مگر اینکه سازنده واکسن دستور داده باشد.
▪ هرگز از بسترهایی که تهیه شده از تراشه چوب تازه و حاوی پوست های درخت است، استفاده نکنید چون امکان آلودگی به آسپرژیلوس در انتخاب بستر دقت لازم را بعمل آورید و پس از پهن کردن آن از فرمالین پرمنگنات استفاده کنید.
▪ در روزهای اولیه جوجه ریزی در صورتی که عادت به بسترخواری وجود داشته باشد می توان روی بستر کاغذ روزنامه پهن کرد تا این عادت در جوجه ها از بین برود.
▪ درصورتی که جوجه ها بال های خود را باز کرده و در حال دهنک زدن در گوشه سالن ایستاده باشند دلیل بر گرمای بیش از حد سالن می باشد. در این موارد به فکر کاهش دمای سالن باشید.
▪ اغلب مرغداران علاقمندند که تعداد بیش از حد استاندارد جوجه در سالن پرورش بریزند و سیاست آنها این است که تعدادی تلفات خواهیم داشت و جا وسیع خواهد گردید، بنابراین پیشنهاد می گردد، به هیچ وجه بیش از حد استاندارد در سالن خود جوجه نریزید.
▪ اغلب اوقات در سیستم بسته برای کاهش عارضه همدیگر خواری از لامپ های قرمز استفاده می نمایند.
در سالن های بسته ای که از نور قرمز استفاده می کنند هرگز نور قرمز را به نور سفید تبدیل ننمایند چون طیور ظرف چند دقیقه مبتلا به کانی بالیسم خواهند شد.
▪ لامپ ها را در تمام سطح سالن با فاصله مساوی ۵/۱ برابر ارتفاع لامپ از سطحی که طیور در آن قرار گرفته اند نصب نمایید.
▪ در سالن های با سیستم باز باید از آویزان نمودن لامپ توسط سیم خودداری بعمل آید.
▪ از لامپ های با قدرت حداکثر ۶۰ وات استفاده نمایید و نحوه قرار گرفتن لامپ ها باید به گونه ای باشد که شدت روشنایی در تمام سطح سالن یکنواخت باشد.
▪ وجود نیترات یا نیتریت در آب نشانگر نفوذ فضولات یا کودهای حیوانی به داخل جریان آب می باشد.
▪ سعی کنید همیشه آب در اختیار جوجه ها باشد.
▪ با توجه به جهت بادهای وزنده به استان تهران بهترین جهت برای بنای سالن مرغداری با سیستم باز، در این استان جهت جنوبی و یا جنوب شرقی می باشد.
▪ پنجره های سالن پرورش باید به شکل کتابی باز شوند تا جریان هوا به طور مستقیم به گله برخورد نکند.
▪ در هفته اول جوجه ریزی به دلیل خشک بودن بستر و عدم تولید گاز احتیاج به روشن کردن هواکش نیست لیکن به تدریج که سن جوجه ها بالا می رود با باز کردن کامل پنجره ها و روشن کردن هواکش ها ، هوای داخل سالن را تنظیم نموده و از ایجاد گاز و گرد و خاک جلوگیری نمایید.
دکتر مهدی ذوالفقار سنجابی
منبع : موسسه مرغداری ایران