سه شنبه, ۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 23 April, 2024
مجله ویستا

قرار گرفتن در موقعیت برتر


قرار گرفتن در موقعیت برتر
تیم ملی فوتبال كشورمان طی اولین مسابقه خود در چهاردهمین دوره جام ملت های آسیا موفق شد تیم ملی ازبكستان را كه تیمی پرقدرت هم نشان داد شكست دهد و تا حدود بسیاری صعود خود را قطعی نماید.
این پیروزی در حالی رقم خورد كه ایران در پی گل به خودی رحمان رضایی، نیمه اول را با پذیرش شكست مقابل ازبك ها به پایان رساند.در تورنمنت هایی این گونه، بازی اولهر تیمی همواره از شرایط ویژه ای برخوردار است و قطعاً تأثیرات زیادی هم در ادامه روند آن تیم طی مسابقات دارد. این گونه بازی ها، بیشتر از مسائل فنی، مسائل روانشناختی اعضای تیم از كادر فنی گرفته تا بازیكنان را تحت تأثیر قرار می دهد.
بر اساس اذعان اكثر كارشناسان فوتبال، پیروزی ایران مقابل ازبكستان یك پیروزی متزلزل بود و كسب ۳ امتیاز این دیدار نتوانست و نمی تواند نقاط ضعف مشهود تیم ملی را پوشش دهد.شاید انتظار می رفت ایران بتواند با ارائه یك بازی برتر و دیكته كردن توان تاكتیكی خود به حریف، ۳ امتیاز را هم بگیرد اما حالا كه این اتفاق نیفتاده باید نگران بود. در این زمینه موضع گیری های بسیاری صورت گرفت و در نهایت اعضای تیم ملی را نیز متأثر كرد.
گذشته از این مسأله، سبك به دست آمدن پیروزی مقابل ازبكستان (به عنوان بازی اول) هم آثار روانی ویژه ای را بر اعضای تیم ملی داشت كه قابل بررسی است.در مقاله پیش رو با محور قرار دادن این آثار بر فضای روانی تیم ملی، تحلیلی در این زمینه ارائه می شود كه می تواند در درك مسایل این تیم روشنگر باشد. همچنین لازم به ذكر است تحلیل و بررسی این آثار از جنبه روانشناختی می تواند بر درك ملی پوشان از موقعیت خود كه به اعتقاد نگارنده موقعیت برتری نسبت به حریفان هم محسوب می شود، مؤثر و مفید واقع شود.
همان طور كه پیشتر اشاره شد در مسابقات دوره ای مثل جام جهانی یا همین جام ملت ها، نقطه شروع هر تیمی كه همان بازی اول است می تواند بسیار تأثیرگذار باشد.
بازی اول، سبك تیم ها در ارائه فوتبال طی اولین بازی، نتیجه حاصله و حتی روش رسیدن به نتیجه مورد نظر، مسائلی است كه طی بازی های بعدی، چهارچوب روانی اعضای آن تیم را تشكیل می دهد.
اگر بپذیریم كه انسان ها برای هر كار خود كه شروع و پایان مشخصی دارد و شامل هدف می شود فضای روانی ویژه ای ایجاد می كنند، باید گفت در این مورد بخش مهمی از چنین فضای روانی در همان بازی اول و متأثر از نتیجه و حواشی آن ایجاد می شود.ملی پوشان كشورمان با وجود پیروزی بر ازبكستان و كسب هر ۳ امتیاز بازی، پرانتقاد ظاهر شدند و علاوه بر مردم حتی نتوانستند انتظارات خودشان از نوع بازیشان را هم برآورده نمایند. با ارائه یك مثال بحث را وارد جریان اصلی خود می كنیم؛ تیم ملی فرانسه طی مسابقات اخیر جام جهانی (۲۰۰۶ آلمان) در مرحله گروهی متزلزل ظاهر شد و با اما و اگر به مرحله بعد صعود كرد اما همین تیم متأثر از چنین تزلزلی تا فینال بالا آمد و نایب قهرمان شد.
ایران به عنوان یكی از قدرت های برتر فوتبال آسیا، قطعاً جزو اولین گزینه هایی است كه می توان به عنوان قهرمان جام چهاردهم متصور بود. تیم ملی كشورمان نتوانست شروع خوبی از لحاظ روانی داشته باشد، هرچند از لحاظ كسب نتیجه موفق بود.
همین مسأله می تواند انگیزه بازیكنان را برای بهتر ظاهر شدن در بازی های بعدی بیشتر كند و به نوعی آنان را به سطح قابل قبولی از هوشیاری برساند. مسئولان تیم ملی كشورمان می توانند با استفاده از این مسأله، انگیزه بازیكنان را تقویت كنند و آنان را در موقعیت برتر قرار دهند. ایجاد چنین موقعیتی نیازمند برخی روش ها و تكنیك های روانشناسی است كه قطعاً روانشناس همراه تیم ملی می تواند آنها را در اختیار مسئولان قرار دهد.
در پایان باید تأكید كرد كه تیم ملی كشورمان می تواند با بهره برداری روانی مناسب از موقعیت پیش آمده، در ادامهبازی ها بهتر، با انگیزه تر و هوشیارتر به میدان برود و بدین ترتیب با قرار گرفتن در یك شرایط برتر تا فینال پیش برود.
جمشید محبی
منبع : روزنامه ابرار ورزشی


همچنین مشاهده کنید