چهارشنبه, ۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 24 April, 2024
مجله ویستا


«دوستان»؛ محبوب ترین سریال تاریخ تلویزیون


«دوستان»؛ محبوب ترین سریال تاریخ تلویزیون
مجموعه طنز «دوستان» (Friends) یکی از موفق ترین سریال های تاریخ تلویزیون است که طرفداران بی شماری را در سطح جهان جذب کرده است. این مجموعه «طنز موقعیت» از ²² سپتامبر ۱۹۹۴ تا ۲۰۰۴ به مدت ۱۰ سال ساخته و از شبکه NBC امریکا پخش شد. این سریال مجموعاً در ۲۳۸ قسمت ²² دقیقه یی به زبان انگلیسی توسط کمپانی برادران وارنر تهیه و تولید شد.
طرح اولیه این مجموعه پرطرفدار توسط دیوید کرین و مارتا کافمن ریخته شد. تنها مدت کوتاهی پس از آغاز پخش این سریال، استقبال فوق العاده بینندگان، شبکه های خارجی از سرتاسر دنیا را بر آن داشت تا اقدام به خرید امتیاز پخش این برنامه کنند به طوری که در نهایت این سریال در بیش از یکصد کشور جهان از جمله انگلیس، بلغارستان، سوئد، اسلوونی، نروژ، فرانسه، آلمان، ایتالیا، اسپانیا، دانمارک، برزیل، ترکیه و حتی کشورهای آسیایی و آفریقایی، پاکستان، هند، مغولستان، چین و زیمبابوه به روی آنتن رفت.
گفتنی است که قسمت پایانی این سریال رکورد بیشترین تعداد بینندگان تلویزیونی آخرین قسمت یک سریال را در سطح جهان در اختیار دارد.
منتقدان یکی از دلایل موفقیت این فیلم را استفاده از بازیگران مطرح و قابل دانسته اند. از جمله بازیگران ثابت این مجموعه می توان به «جنیفر انیستون»، «کورتنی کاکس»، «لیسا کاورو»، «مت لوبلانک»، «ماتیو پری»، «دیوید شویمر» و «جیمز مایکل تایلر» اشاره کرد. همچنین در طول ساخت این سریال بازیگران مطرح هالیوودی چون «براد پیت»، «شون پن»، «بروس ویلیس»، «آنا فاریس»، «جرج کلونی»، «رابین ویلیامز»، «جولیا رابرتز» و «بن استیلر» نیز به عنوان مهمان به نقش آفرینی در آن پرداختند.
در طول ۱۰ سال تولید این سریال کارگردانان مطرحی (مجموعاً ۱۸ کارگردان) مسوولیت کارگردانی سریال را بر عهده گرفتند که «گری هالورسون» با µµ قسمت کارگردانی، بیشترین سهم را در این میان داشت. پس از وی «کوین برایت» با ۵۳ قسمت، «مایکل لمپک» با ۲۴ قسمت، «جیمز باروز» با ۱۵ قسمت و «گیل مانکوسو» با ۱۴قسمت در رده های بعدی قرار دارند. این در حالی است که مجموعاً ۴۳ نویسنده در تهیه این سریال همکاری داشته اند که از این میان «دیوید کرین» و «مارتا کافمن» در نگارش تمام ۲۳۸ قسمت حضور داشته اند. همچنین نویسندگان دیگری چون «تاد کوهن» ( ۲۴ قسمت)، «اندرو ریچ» ( ۲۴ قسمت)، «اسکات سیلوری» (۲۳ قسمت) و « کلدبرگ میمن» (۲۱ قسمت) در نگارش قسمت های مختلف این سریال همکاری داشتند.
تهیه کنندگان این سریال نیز «دیوید کرین»، «تاد کوهن»، «کوین برایت» و «مارتا کافمن» بوده اند. قسمت اعظم این مجموعه در نیویورک و لاس وگاس امریکا فیلمبرداری شد. اما برخی قسمت های آن نیز در شهرهای دیگر امریکا از جمله نوادا، لس آنجلس، کالیفرنیا و در دو کشور اروپایی انگلیس (لندن) و ایتالیا (رم و لاتزیو) تهیه شد. سریال طنز «دوستان» ماجراهای شش دوست را در طول ۱۰ سال به نمایش می کشد. اساس ماجراهای سریال اتفاقات روزمره بوده که با توجه به فرهنگ جوانان دهه ۱۹۹۰ در امریکا نوشته و پردازش می شدند. ماجراهای روزمره و باورپذیر سریال با درونمایه طنز سبب شد که بینندگان بسیاری در رده های سنی مختلف به این سریال علاقه مند شوند.
از نکات قابل توجهی که مدت ها توجه جهانیان را به خود جلب کرده بود، رفاقت و صمیمیت بیش از حد بازیگران این سریال بوده است به طوری که شش بازیگر اصلی سریال درخواست کرده بودند که در جشنواره ها، یا همگی آنها را در یک بخش نامزد کنند یا هیچ کدام را کاندیدا نکنند، بر همین اساس هر شش بازیگر این سریال تا سال ۲۰۰۱ در بخش بهترین بازیگر «نقش مکمل»، کاندیدای دریافت جایزه می شدند و از سال ²°°² در بخش بازیگر نقش اول. نکته جالب دیگر در مورد صمیمیت بازیگران این سریال این بود که این بازیگران برای اینکه هیچ تفاوتی میان شان وجود نداشته باشد نه به صورت انفرادی، بلکه به صورت جمعی قرارداد می بستند.
البته این میزان صمیمیت میان بازیگر در پاره یی موارد با انتقاد شدید بازیگران مطرحی چون «تام سلک» و «هلن بکسندیل» که به عنوان میهمان در این سریال نقش آفرینی کرده بودند مواجه شد. بازیگران میهمان، شش شخصیت اصلی سریال را به عدم توجه به بازیگران میهمان متهم کرده بودند.
به دلیل محبوبیت زیاد، این برنامه تلویزیونی تاثیرات گسترده یی را در اعتقادات و فرهنگ مردم جهان، به خصوص امریکا بر جای گذاشت. از جمله این تاثیرات می توان به رواج تکه کلام ها، تغییراتی در قواعد دستوری زبان گفتار انگلیسی زبانان، رواج مدل های مختلف مد و لباس، شکستن تابوها و... اشاره کرد. نکته جالب در این خصوص این است که یک دختر روسی تنها با تماشای سریال «دوستان» و بدون بهره بردن از معلم یا هرگونه کتاب کمک آموزشی، زبان انگلیسی را فرا گرفت.
پربیننده ترین قسمت سریال «دوستان» در سال دوم پخش این سریال به روی آنتن رفت که ¹/µ² میلیون بیننده در امریکا جذب کرد. هر قسمت این برنامه به طور متوسط در سال های ۱۹۹۴ ( ³/۲۴ میلیون)، ۱۹۹۵ ( ´/۲۹ میلیون)، ۱۹۹۶ (۲۵ میلیون)، ۱۹۹۷ ( ±/۲۴ میلیون)، ۱۹۹۸ ( µ/۲۳ میلیون)، ۱۹۹۹ ( ·/۲۰ میلیون)، ۲۰۰۰ ( ²/۲۰ میلیون)، ۲۰۰۱( µ/۲۴ میلیون)، ²°°² ( ¶/۲۱ میلیون) و ۲۰۰۳ ( ¸/۲۴ میلیون) و در سال ۲۰۰۴( ¹/۲۴ میلیون) بیننده تنها در امریکا داشته است.
سریال موفق «دوستان» در مجموع ۱۵۲ بار در بخش های مختلف جشنواره های بزرگ نامزد دریافت جایزه شد که µµ بار عنوان نخست را به دست آورد. از جمله مهم ترین عناوین کسب شده توسط این سریال می توان به جوایز بهترین فیلم، بهترین کارگردان، بهترین سناریو و بهترین بازیگر جشنواره های «امی»، «گلدن گلوب»، «اسکرین اکتورز گیلد» و... اشاره کرد.
منبع : روزنامه اعتماد


همچنین مشاهده کنید