پنجشنبه, ۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 25 April, 2024
مجله ویستا

ضیافت پررنگ انتخابات در پاکستان


ضیافت پررنگ انتخابات در پاکستان
دادگاه عالی پاکستان با صدور مجوز ورود نواز‌شریف، سیاستمدار کهنه‌کار پاکستانی که مدت‌های مدید است به همراه بی‌نظیر بوتو، دیگر همتای خود در تبعید به سر می‌برد، راه را برای مشارکت تمامی افکار و باورها در انتخابات پیش‌روی این کشور باز کرده است.
در این میان ژنرال پرویز مشرف، رئیس‌جمهوری پاکستان هم هرچند خود در ماه‌های گذشته بر سر برکناری و سپس رضایت دادن به بازگشت قاضی ارشد همین دادگاه روزهای دشواری را پشت سر گذاشته و انبوه انتقادات داخلی و خارجی را به جان خریده بود، می‌گوید که به حکم دادگاه تن خواهد داد.
حضور نواز شریف و بوتو بیش از آنکه نقطه عطفی در رقابت‌های سیاسی پاکستان محسوب شود- چرا که این دو سیاستمدار هرچند خود از صحنه سیاست دور نگاه داشته شده بودند اما احزاب نزدیک و وابسته به آنان به عنوان اپوزیسیون در پارلمان حضور پررنگی داشتند- نشان‌دهنده آغاز دوران جدیدی در رفتار حاکمان پاکستانی است.
سابقه حضور این دو سیاستمدار کهنه‌کار، اختلا‌فات و درگیری‌ها و بالا‌خره موارد متعدد از فساد اداری و اقتصادی و ناکامی‌های متعدد در اداره کشور را نشان می‌دهد که حتی بر مسند نشستن آنها هم باعث نخواهد شد تا اوضاع در پاکستان چندان تغییری بکند. بدین ترتیب بدیهی است که بازگشت آنان به کشور و تلا‌ش برای جلب نظر عمومی را نمی‌توان به جشن نشست. آنچه که در این میان اهمیت دارد، اما حضور و مشارکت فراگیر تمامی گروه‌های سیاسی در انتخابات سراسری است.
مشرف که هنوز دل از ردای ستاره‌دار نظامی‌اش نکنده آن‌قدر هوشیار است که علی‌رغم تمامی اختلا‌فات و شاید نفرت از این دو سیاستمداری که خود برکنار و تبعید کرده، اکنون که خود را تحت فشارهای‌بین‌المللی می‌بیند و اوضاع داخلی را هم بیش از آنکه به کام خود تصور کند مطلوب تندرویان و افراطیون می‌یابد با سر فرود آوردن در برابر رای دادگاه عالی - آن‌هم در شرایطی که نقض این حکم و عمل بر خلا‌ف آن با توجه به سوابق مشرف چندان دور از ذهن نبود- هم به تقلیل فشارها بر خود بیندیشد و هم به تبع این آزادی مشارکت، با حضور پررنگ‌تر مردمان با هر باور و عقیده‌ای راه را برای انتخاباتی گسترده‌تر فراهم کند. ژنرال پاکستانی می‌داند که به میدان کشاندن عموم مردم، حتی در همان مناطق دور افتاده و عملا‌ خارج‌شده از کنترل دولت، تا چه میزان می‌تواند پایه‌های حکومت را مستحکم‌تر کند. مشرف با همین نگاه این بار می‌خواهد سفره‌ای رنگارنگ برای پاکستانی‌ها بگستراند تا آنها را از نشستن بر سر خوان تندروها باز‌دارد.
رئیس‌جمهوری پاکستان از سوی دیگر هنوز سخنان تند آمریکایی‌ها را چه آن زمان که پس از ۱۱ سپتامبر او و کشورش را به نابودی تهدید می‌کردند و چه اکنون که به بهانه عدم مقابله با طالبان و القاعده تهدید به دخالت نظامی می‌کنند از یاد نبرده و می‌داند تنها با تکیه بر همین مردم - از هر گروه و با هر باوری- است که می‌تواند در برابر تهدیدگران استوار بایستد. مشرف با تن دادن به بازگشت دو رهبر مخالف خود و حضور آنان در انتخابات، خود راضی‌تر از هر کس دیگری از پای خوان انتخابات برمی‌خیزد.
منبع : روزنامه اعتماد ملی


همچنین مشاهده کنید